5G er fremtidens mobilnett

5G er en helt ny infrastruktur som vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter for både innbyggere, næringsliv og samfunn. Her kan du sjekke utbyggingsplanene, få svar på de vanligste spørsmålene – og bli inspirert.

5G i dag

13. mars 2020 åpnet Telenor 5G-nettet, som første mobiloperatør i Norge, og nå er vi midt oppi uttrullingen av et landsdekkende nett i verdensklasse – til nytte og glede for våre kunder.

Telenors 5G-nett er et fremtidsrettet datanett som er tilgjengelig både på mobil og via Trådløst Bredbånd. Allerede i dag tilbyr det enorme hastigheter, ekstrem kapasitet, suveren stabilitet og nær null forsinkelse. Dette er noe blant annet gamere allerede har oppdaget og setter pris på.

Raskt og trygt 5G-nett

Telenor har Norges største mobilnett og er ledende på infrastruktur, teknologi og nettbaserte sikkerhetsløsninger. Det er avgjørende for at du skal kunne bruke mobilen akkurat slik du vil – der du bor, jobber og ferdes. 

Dette betyr det for deg ›

Speedtest på 5G-mobil

Men hvorfor er det så viktig med hastighet?

Hastighet beskriver tiden det tar å laste ned og opp data over mobilnettet. Når du f.eks. streamer video, laster du hele tiden ned datapakker. Kjappere nedlasting gir færre avbrytelser og bedre videokvalitet.

Jo raskere nett, desto bedre blir altså mobilopplevelsen – enten du streamer, surfer, snapper, har en videosamtale, deler, bestiller eller gamer.

4G har en gjennomsnittsfart på rundt 150 Mbit/s, mens 5G har 500 Mbit/s – og maksimalt opp mot hele 1 Gbit/s! Med 5G laster nettsider derfor på øyeblikket, videoer spiller av direkte, og opp- og nedlastning av store filer går lynraskt – selv når mange er samlet på samme sted.

Noen ganger er det ekstra godt å ha raskt og trygt 5G-nett fra Telenor:

Og dette er bare en forsmak!

I årene fremover vil det komme ting vi ikke klarer å forestille oss i dag, så det er bare å glede seg! Du kan lese mer om dette i avsnittet om 5G fremover. Og hvis det er noe du lurer på, finner du de vanligste spørsmålene om 5G her.

TIPS: Her kan du lese mer om 5G-hastighet og hva det betyr for deg.

Utbyggingsplaner

Vi har en tydelig strategi om å alltid være i forkant av kundenes behov og sørge for optimale brukeropplevelser over hele landet, selv om det krever både mer tid og store ressurser.

Med flere enn 8750 basestasjoner har vi Norges største nett – og samtidig bygger vi med mer kapasitet per basestasjon enn noen andre. Dette sikrer både optimal hastighet, dekning og stabilitet – der du er.

Hva skjer nå?

Vi er inne i sluttspurten av 5G-utbyggingen, som skal sikre at kundene våre – enten de bor i by eller bygd – får glede av vårt raske og trygg 5G-nett.

Utbyggingen skal i hovedsak være ferdig over hele landet i løpet av 2025. 

I tillegg er det viktig å huske at 5G ikke bare betyr bedre mobilopplevelser, det er også nøkkelen til full internettdekning. Med Trådløst Bredbånd klargjort for 5G kan vi nemlig tilby høyhastighetsinternett også på steder der dette tidligere ikke har vært mulig – fra Finnmark til Agder, og Vestland til Innlandet.

Se dekningskartet for detaljert oversikt over eksisterende dekning og hva som er planlagt de neste tre månedene.

5G-dekning på Mausund

Dekningskart

Vi bygger ut 5G, øker kapasiteten på 4G og har flest basestasjoner. Alt dette gir deg dekning i verdensklasse. Her kan du sjekke dekningen der du er, eller dit du skal.

5G på mobilen

Ønsker du å utforske mulighetene med det nye nettet, trenger du en 5G-mobil. Om du har et relativt nytt SIM-kort, trenger du ikke å bytte det. Du trenger heller ikke å endre Telenor-abonnementet ditt – mobilen vil automatisk koble seg til 5G-nettet.

For å få mest mulig ut av 5G-nettet, er det lurt å ha et mobilabonnement med ubegrenset data. Da kan du bruke mobilen akkurat slik du vil, uten å tenke på hvor mye data eller hastighet du trenger.

Les også om hvordan du får 5G hjemme og på hytta.

5G hjemme og på hytta

Hvis du ikke har tilgang til fibernett, eller vil ha internett på hytta, er Trådløst Bredbånd en perfekt løsning.

Trådløst Bredbånd er et raskt og stabilt bredbånd levert over Telenors mobilnett – og klargjort for 5G, med høye hastigheter og stor kapasitet.

Selv om bredbåndet leveres over mobilnettet, fungerer det akkurat slik du er vant med fra «vanlig» bredbånd, og du kan bruke så mye data du trenger.

Les også om hvordan du får 5G på mobilen.

5G for bedrifter

Med 5G åpner det seg et hav av nye muligheter innen industri og viktige samfunnsfunksjoner.

Alt mulig – for eksempel sensorer, maskiner og databaser – kan kobles sammen, analyseres og effektiviseres på helt nye måter.

Slik vil 5G gi en mer sømløs arbeidshverdag:

Nettet vil etterhvert også kunne «deles opp» og tilpasses til bestemte formål (såkalt skivedeling, eller network slicing), slik at for eksempel helsetjenester, industriområder og hele verdikjeder – blant annet innen matproduksjon – kan få skreddersydde løsninger. Dette vil sikre enda større sikkerhet, pålitelighet og effektivitet.

5G fremover

For øyeblikket er det like mye fantasien som teknologien som setter grenser for mulighetene.

Etter hvert som nettet utvikles, vil det blant annet bli mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake i sanntid, i praksis uten forsinkelser.

Det betyr for eksempel at selvkjørte biler kan sende data om omgivelsene sine, som deretter blir analysert i skyen og sendt tilbake umiddelbart – samtidig som bilen også kommuniserer med andre kjøretøy og datakilder i trafikken. Det kan gi bilen ikke bare «øyne i nakken», men øyne overalt i veinettet.

Vi fjernstyrte en bil over 5G

NTNU-studentene bygget om en fjernstyrt bil – for å vise hvordan vi i fremtiden kan styre fly og biler fra hvor som helst i verden, i sanntid. Sjekk hvordan det gikk.

Og hvis noen må ha en akutt eller komplisert operasjon, og nærmeste spesialist er timevis unna, kan man gjennomføre fjerndiagnostisering og fjernkirurgi via 5G. Det vil si at spesialisten utfører operasjonen via en robot på det lokale sykehuset, med perfekt videooverføring og helt uten forsinkelser i bevegelsene.

Det er også mange nye teknologier som nå vil blomstre med 5G – for eksempel smartbriller og AR (augmented reality / utvidet virkelighet). Her kan kameraer i mobilen eller brillene dine analysere verden rundt deg, og legge til et digitalt lag med informasjon, interaktive elementer og hologrammer.

Men 5G handler ikke bare om fremtiden. Her kan du lese om hvordan 5G fungerer i dag.

Vanlige spørsmål om 5G

?

Hva er 5G?

5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk. Det er en helt ny infrastruktur som tilbyr enorme hastigheter, ekstrem kapasitet og nær null forsinkelse. 5G vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet for både vanlige brukere, bedrifter og samfunn.

5 grunner til å glede seg til 5G >

?

Når får jeg 5G?

13. mars 2020 åpnet Telenor 5G-nettet – som første mobiloperatør i Norge. Trondheim var den første storbyen med 5G, og nå er vi midt oppi utbyggingen av et landsdekkende nett i verdensklasse, til nytte og glede for våre kunder.

På dekningskartet kan du både se dagens dekning og hva som er planlagt >

For å sikre optimale brukeropplevelser for mobilkundene våre, har vi alltid ligget et steg foran når det gjelder fart, dekning, stabilitet og kapasitet. Derfor ruller vi ikke bare ut 5G der vi allerede har dekning, men også på nye steder rundt omkring i landet. Samtidig blir alle eksisterende 4G-master oppgradert, slik at de kan gi en lynrask og stabil opplevelse også i mange år fremover.

Fakta:

  • Vi har flest basestasjoner – mer enn 8000 rundt om i hele landet. Dette er hovedgrunnen til kundenes imponerende høye og stabile brukeropplevelser.

  • Vi bygger med mer kapasitet per basestasjon enn andre mobiloperatør i Norge. Dette er ikke minst viktig når mange er samlet, f.eks. i ett hyttefelt i påsken. For å få til dette har vi opptil 6 frekvenser per basestasjon fordelt mellom hhv. 4G og 5G.

  • Vi bygger dekning med en høyere andel 3600 MHz for 5G og 2600 MHz for 4G enn noen annen mobiloperatør i Norge. Dette er de to viktigste frekvensene for at kapasiteten og hastigheten skal bli så bra som mulig.

?

Hvor raskt er 5G?

Hastighet beskriver tiden det tar å laste ned data over mobilnettet – og omvendt når mobilen laster opp data. Når du f.eks. streamer video, laster du hele tiden ned datapakker. Kjappere nedlasting gir færre avbrytelser og bedre videokvalitet.

Selv om vi i dag har et svært raskt 4G-nett, som er et av verdens raskeste, vil 5G-nettet gi enda høyere hastigheter sammenlignet med dette. 5G-nettet vil faktisk kunne gi hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G.

4G-nettverk har en medianhastighet på 100 mbit/s, mens 5G-nettverk har medianhastighet på 300 mbit/s. Det betyr at halvparten av alle målinger er høyere enn dette.

Vi tilbyr mobilabonnement med 1000 mbit/s og 250 mbit/s.

Les mer om hastighet i mobilnettet ›

?

Hvilken kapasitet har 5G?

Selv om dagens 4G-nett har god kapasitet, vil 5G tilby langt større kapasitet. Når mange tusen surfer, snapper, ringer og sender meldinger samtidig blir belastningen stor på mobilnettet, og det kan oppstå forsinkelser. Med 5G vil dette gå langt mer knirkefritt enn det gjør i dag.

5G-nettet vil også få en viktig funksjon som kalles skivedeling. Det betyr at man prioriterer egne lag innad i nettet til særskilt bruk. Man kan for eksempel holde av et eget lag i nettet til samfunnskritiske funksjoner, som nødetatene, slik at de alltid har nok kapasitet.

Fakta:

  • Våre målinger tilsier at vi bygger mer kapasitet og flere frekvenser per basestasjon enn andre mobiloperatører i Norge. Dette er ikke minst viktig når mange er samlet, f.eks. i ett hyttefelt i påsken. For å få til dette har vi opptil 8 frekvenser per basestasjon fordelt mellom hhv. 4G og 5G.

  • Vi bygger dekning med en høyere andel 3600 MHz for 5G og 2600 MHz for 4G enn noen annen mobiloperatør i Norge. Dette er de to viktigste frekvensene for at kapasiteten og hastigheten skal bli så bra som mulig.

Les mer om hva kapasiteten bl.a. vil bety for «Internet of things» >

?

Hvordan får jeg 5G på mobilen?

Ønsker du å utforske mulighetene med 5G, trenger du en 5G-mobil. Du trenger ikke å bytte SIM-kort eller Telenor-abonnement, 5G-mobilen vil automatisk koble seg til vårt 5G-nett. I vår nettbutikk og i Telenorbutikken finner du de mest populære 5G-mobilene som gir full tilgang til Telenors 5G-nett – og morgendagens mobilmuligheter.

?

Hvilke mobiler støtter 5G?

Det finnes i dag mange 5G-mobiler å velge blant (både Android og iPhone) for deg som ønsker å utforske fremtidens mobilnett.

Her finner du de mest populære 5G-mobilene >

?

Må jeg ha en 5G-mobil for å kunne ringe?

5G vil utelukkende være et rent datanett. Du vil fortsatt ringe med 4G Tale og 2G. Har du en 5G-mobil vil den automatisk velge riktig nett.

Les mer om 4G Tale >

?

Hvordan får jeg 5G hjemme og på hytta?

Trådløst Bredbånd via 5G er nå tilgjengelig for Telenor-kunder. Løsningen fungerer også på 4G-nettet, og gir dermed kundene en smidig overgang til raskt bredbånd hjemme i takt med 5G-utrullingen – og de trenger kun å velge ønsket hastighet som er tilgjengelig der de bor.

Høye hastigheter er viktig for god bilde- og lydkvalitet når flere er tilkoblet nettet samtidig og stadig flere maskiner og digitale ting skal «snakke sammen». 5G muliggjør også en fullverdig TV-opplevelse og Telenor har som mål å tilby TV-løsningen T-We over 5G-nettet i løpet av det neste året.

Les mer om Trådløst Bredbånd >

?

Hvor sikkert er 5G-nettet?

4G gir god sikkerhet, 5G gir bedre sikkerhet – og vil bli enda sikrere i fremtiden. Som operatør bygger og drifter Telenor nettverkene i samsvar med gjeldende lover, forskrifter og krav fra myndighetene, samt høye forventninger og krav fra kundene. Hele tiden gjøres dette med et kontinuerlig fokus på sikkerhet.

I desember 2019 ble det besluttet at Ericsson skal modernisere og bygge Telenors 5G-radionett. Valget falt på Ericsson etter en omfattende anbudsprosess, hvor det ble lagt vekt på faktorer som teknisk kvalitet, evne til å innovere og modernisere mobilnettet, kommersielle betingelser, i tillegg til grundige sikkerhetsvurderinger.

Det er viktig å understreke at det er Telenor Norge som bygger og selv drifter et mobilnett i verdensklasse, med god kontroll på utstyret, et høykompetent sikkerhetsmiljø og en omfattende og god sikkerhetsovervåking i bunn.

Som med dagens 4G-nett, vil også 5G ha kryptering av all trafikk på mobilnettet. Størstedelen av sikkerhetstruslene vil derfor være knyttet til programvaren i driftssystemene og de tilkoblede enhetene, samt kunnskapsnivået til brukerne.

Les mer om 5G-sikkerheten her >

?

Innebærer 5G mer stråling?

Siden 5G er mer effektiv enn tidligere generasjoners mobilnett og Telenor er i ferd med å slå av 3G som teknologi, vil samlet stråling faktisk reduseres. Dette gir reduksjon i bruk av sendereffekter, med en påfølgende reduksjon i stråling.

Telenor bygger dessuten 5G med felles radiomoduler på tvers av teknologier innenfor samme frekvensbånd. Dette gjør at teknologiene må dele på sendereffekten som er tilgjengelig. Dermed vil den totale strålingen være uendret om man introduserer en ny teknologi som 5G i eksisterende bånd. For områder med begrenset kundetetthet eller mobiltrafikk, vil innføring av 5G faktisk medføre en varig reduksjon av strålingen.

Les mer om temaet her > 

?

Hva skjer med 4G?

4G og 5G vil eksistere sammen i mange år. Telenor fortsetter utbyggingen av 4G-nettet parallelt med at basestasjoner oppgraderes med 5G-teknologi. Dette betyr også at 4G-utstyret du har i dag vil gi en lynrask og stabil opplevelse også i mange år fremover. Du vil for eksempel fortsatt ringe med 4G, mens dataoverføring kan skje over det nye mobilnettet. 

Les mer om hvordan 4G og 5G vil fungere sammen >

Etter hvert som millioner av nye enheter skal kobles opp på nettet i løpet av de neste årene, vil vi trenge kapasitetsøkningen 5G tilbyr. Dette vil også avlaste 4G-nettet – som derfor også kommer til å ha god kapasitet og fortsatt være ekstremt kjapt i mange år fremover.

?

Vil alt fungere som vanlig når mastene oppgraderes til 5G?

Det kan oppstå ustabilitet eller nedetid i nettet mens vi oppgraderer til 5G i et område (dette gjøres normalt i løpet av en dag). Hvis mobilnettet skulle gå ned, vil du ikke kunne ringe, sende meldinger eller surfe med mobilen, men du kan fortsatt ringe nødnummer 112 hvis en krise oppstår.

Har du bredbånd med trådløst nettverk hjemme eller andre steder, kan du koble mobilen til det trådløse nettet. Da kan du ringe eller sende meldinger med apper som bruker data i stedet for mobilnettet, som for eksempel FaceTime, Google Duo, Messenger eller Snapchat.

Du vil fortsatt kunne ringe og sende SMS med WiFi Tale. Da ringer du på vanlig måte og trenger innen app eller ekstrautstyr.

Les mer om WiFi Tale her.