5G i dag

13. mars 2020 åpnet Telenor 5G-nettet, som første mobiloperatør i Norge, og i løpet av 1. halvår 2024 vil vi ha et landsdekkende nett i verdensklasse – til nytte og glede for våre kunder.

5G er et fremtidsrettet datanett som er tilgjengelig både på mobil og via trådløst bredbånd. Allerede i dag tilbyr det enorme hastigheter, ekstrem kapasitet og nær null forsinkelse.

Hvorfor er det så viktig med hastighet?

Jo raskere, desto bedre! Det nye 5G-nettet kan levere utrolige hastigheter. Her forklarer eksperten hva det betyr for deg.

Med 5G laster nettsider på øyeblikket, videoer spiller av direkte, og opp- og nedlastning av store filer går lynraskt – selv når mange er samlet på samme sted. Og dette er bare en forsmak …

I årene fremover vil det komme ting vi ikke klarer å forestille oss i dag, så det er bare å glede seg! Du kan lese mer om dette i avsnittet om 5G fremover. Og hvis det er noe du lurer på, finner du de vanligste spørsmålene om 5G her.

Utbyggingsplaner

I 2022 bygger vi både helt ny 5G-dekning – og utvider eksisterende. Nye kommuner i alle fylker vil få 5G, og ikke minst vil populære feriesteder, både på fjellet og ved sjøen, få 5G før sommeren 2022 og vinteren 2022/23.

Her er hele oversikten fylke for fylke (stedsnavn med fet skrift har allerede 5G):

Agder

Kristiansand*, Arendal, Grimstad, Lindesnes, Vennesla

Trøndelag

Trondheim*, Mausund, Levanger, Malvik, Melhus, Skaun, Stjørdal

Møre og Romsdal

Ålesund*, Giske, Kristiansund, Molde, Sula

Nordland

Bodø*, Rana

Oslo

Oslo*

Troms og Finnmark

Tromsø*, Alta

Rogaland

Stavanger*, Haugesund, Karmøy, Randaberg, Sandnes, Sola, Gjesdal, Tysvær

Vestland

Bergen*, Askøy, Alver, Øygarden, Bjørnafjorden, Askvoll (Flokeneset), Førde, Florø

Vestfold og Telemark

Bamble, Færder (Nøtterøy/Tjøme), Holmestrand, Horten, Kragerø, Larvik, Porsgrunn, Sandefjord, Siljan, Skien, Tønsberg

Innlandet

Elverum*, Gausdal (Skeikampen), Gjøvik, Hamar, Lillehammer, Ringebu (Kvitfjell), Ringsaker (Sjusjøen), Stange, Trysil, Østre Toten, Øyer (Hafjell), Kongsvinger, Sør-Odal, Vestre Toten, Løten

Viken

Drammen*, Fredrikstad*, Kongsberg*, Asker, Bærum (Fornebu), Enebakk, Frogn, Hemsedal, Hol (Geilo), Hvaler, Indre Østfold, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Rælingen, Råde, Sarpsborg, Ullensaker, Vestby, Øvre Eiker, Ås, Aurskog-Høland, Eidsvoll, Gjerdrum, Halden, Hole, Nannestad, Nes, Rakkestad, Ringerike, Ullensaker, Modum, Nittedal

* Her utvides den eksisterende 5G-dekningen.

Dekningskart

Vi bygger ut 5G, øker kapasiteten på 4G og har flest basestasjoner. Alt dette gir deg dekning i verdensklasse. Her kan du sjekke dekningen der du er, eller dit du skal. I avsnittet om Utbyggingsplaner kan du se hvor vi bygger ut 5G i 2022.

5G på mobilen

Ønsker du å utforske mulighetene med det nye nettet, trenger du en 5G-mobil. Om du har et relativt nytt SIM-kort, trenger du ikke å bytte det. Du trenger heller ikke å endre Telenor-abonnementet ditt – mobilen vil automatisk koble seg til 5G-nettet.

Les også om hvordan du får 5G hjemme og på hytta.

5G hjemme og på hytta

Hvis du ikke har tilgang til fibernett, eller vil ha internett på hytta, er Trådløst Bredbånd en perfekt løsning. Det er et raskt og stabilt bredbånd levert over Telenors mobilnett – og klargjort for 5G, med høye hastigheter og stor kapasitet.

Selv om bredbåndet leveres over mobilnettet, fungerer det akkurat slik du er vant med fra «vanlig» bredbånd, og du kan bruke så mye data du trenger.

Les også om hvordan du får 5G på mobilen.

5G for bedrifter

Med 5G åpner det seg et hav av nye muligheter innen industri og viktige samfunnsfunksjoner. Alt mulig – for eksempel sensorer, maskiner og databaser – kan kobles sammen, analyseres og effektiviseres på helt nye måter.

Slik vil 5G gi en mer sømløs arbeidshverdag:

Nettet vil etterhvert også kunne «deles opp» og tilpasses til bestemte formål (såkalt skivedeling, eller network slicing), slik at for eksempel helsetjenester, industriområder og hele verdikjeder – blant annet innen matproduksjon – kan få skreddersydde løsninger. Det vil sikre enda større sikkerhet, pålitelighet og effektivitet.

5G fremover

For øyeblikket er det like mye fantasien som teknologien som setter grenser for mulighetene.

Etter hvert som nettet utvikles, vil det blant annet bli mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake i sanntid, i praksis uten forsinkelser.

Det betyr for eksempel at selvkjørte biler kan sende data om omgivelsene sine, som deretter blir analysert i skyen og sendt tilbake umiddelbart – samtidig som bilen også kommuniserer med andre kjøretøy og datakilder i trafikken. Det kan gi bilen ikke bare «øyne i nakken», men øyne overalt i veinettet.

Vi fjernstyrte en bil over 5G

NTNU-studentene bygget om en fjernstyrt bil – for å vise hvordan vi i fremtiden kan styre fly og biler fra hvor som helst i verden, i sanntid. Sjekk hvordan det gikk.

Og hvis noen må ha en akutt eller komplisert operasjon, og nærmeste spesialist er timevis unna, kan man gjennomføre fjerndiagnostisering og fjernkirurgi via 5G. Det vil si at spesialisten utfører operasjonen via en robot på det lokale sykehuset, med perfekt videooverføring og helt uten forsinkelser i bevegelsene.

Det er også mange nye teknologier som nå vil blomstre med 5G – for eksempel smartbriller og AR (augmented reality / utvidet virkelighet). Her kan kameraer i mobilen eller brillene dine analysere verden rundt deg, og legge til et digitalt lag med informasjon, interaktive elementer og hologrammer.

Men 5G handler ikke bare om fremtiden. Her kan du lese om hvordan 5G fungerer i dag.

Vanlige spørsmål om 5G

?

Hva er 5G?

?

Når får jeg 5G?

?

Hvor raskt er 5G?

?

Hvilken kapasitet har 5G?

?

Hvordan får jeg 5G på mobilen?

?

Hvilke mobiler støtter 5G?

?

Må jeg ha en 5G-mobil for å kunne ringe?

?

Hvordan får jeg 5G hjemme og på hytta?

?

Hvor sikkert er 5G-nettet?

?

Innebærer 5G mer stråling?

?

Hva skjer med 4G?

?

Vil alt fungere som vanlig når mastene oppgraderes til 5G?