5G i dag
13. mars 2020 åpnet Telenor 5G-nettet, som første mobiloperatør i Norge, og nå er vi midt oppi uttrullingen av et landsdekkende nett i verdensklasse – til nytte og glede for våre kunder.
Telenors 5G-nett er et fremtidsrettet datanett som er tilgjengelig både på mobil og via Trådløst Bredbånd. Allerede i dag tilbyr det enorme hastigheter, ekstrem kapasitet, suveren stabilitet og nær null forsinkelse. Dette er noe blant annet gamere allerede har oppdaget og setter pris på.
Raskt og trygt 5G-nett
Telenor har Norges største mobilnett og er ledende på infrastruktur, teknologi og nettbaserte sikkerhetsløsninger. Det er avgjørende for at du skal kunne bruke mobilen akkurat slik du vil – der du bor, jobber og ferdes.
Men hvorfor er det så viktig med hastighet?
Hastighet beskriver tiden det tar å laste ned og opp data over mobilnettet. Når du f.eks. streamer video, laster du hele tiden ned datapakker. Kjappere nedlasting gir færre avbrytelser og bedre videokvalitet.
Jo raskere nett, desto bedre blir altså mobilopplevelsen – enten du streamer, surfer, snapper, har en videosamtale, deler, bestiller eller gamer.
4G har en gjennomsnittsfart på rundt 150 Mbit/s, mens 5G har 500 Mbit/s – og maksimalt opp mot hele 1 Gbit/s! Med 5G laster nettsider derfor på øyeblikket, videoer spiller av direkte, og opp- og nedlastning av store filer går lynraskt – selv når mange er samlet på samme sted.
Noen ganger er det ekstra godt å ha raskt og trygt 5G-nett fra Telenor:
Og dette er bare en forsmak!
I årene fremover vil det komme ting vi ikke klarer å forestille oss i dag, så det er bare å glede seg! Du kan lese mer om dette i avsnittet om 5G fremover. Og hvis det er noe du lurer på, finner du de vanligste spørsmålene om 5G her.
TIPS: Her kan du lese mer om 5G-hastighet og hva det betyr for deg.
Utbyggingsplaner
Vi har en tydelig strategi om å alltid være i forkant av kundenes behov og sørge for optimale brukeropplevelser over hele landet, selv om det krever både mer tid og store ressurser.
Med flere enn 8750 basestasjoner har vi Norges største nett – og samtidig bygger vi med mer kapasitet per basestasjon enn noen andre. Dette sikrer både optimal hastighet, dekning og stabilitet – der du er.
Hva skjer nå?
Vi er inne i sluttspurten av 5G-utbyggingen, som skal sikre at kundene våre – enten de bor i by eller bygd – får glede av vårt raske og trygg 5G-nett.
Utbyggingen skal i hovedsak være ferdig over hele landet i løpet av 2025.
I tillegg er det viktig å huske at 5G ikke bare betyr bedre mobilopplevelser, det er også nøkkelen til full internettdekning. Med Trådløst Bredbånd klargjort for 5G kan vi nemlig tilby høyhastighetsinternett også på steder der dette tidligere ikke har vært mulig – fra Finnmark til Agder, og Vestland til Innlandet.
Se dekningskartet for detaljert oversikt over eksisterende dekning og hva som er planlagt de neste tre månedene.
Dekningskart
Vi bygger ut 5G, øker kapasiteten på 4G og har flest basestasjoner. Alt dette gir deg dekning i verdensklasse. Her kan du sjekke dekningen der du er, eller dit du skal.
5G på mobilen
Ønsker du å utforske mulighetene med det nye nettet, trenger du en 5G-mobil. Om du har et relativt nytt SIM-kort, trenger du ikke å bytte det. Du trenger heller ikke å endre Telenor-abonnementet ditt – mobilen vil automatisk koble seg til 5G-nettet.
For å få mest mulig ut av 5G-nettet, er det lurt å ha et mobilabonnement med ubegrenset data. Da kan du bruke mobilen akkurat slik du vil, uten å tenke på hvor mye data eller hastighet du trenger.
Les også om hvordan du får 5G hjemme og på hytta.
5G-klare mobiler
Se hele utvalget i nettbutikken5G hjemme og på hytta
Hvis du ikke har tilgang til fibernett, eller vil ha internett på hytta, er Trådløst Bredbånd en perfekt løsning.
Trådløst Bredbånd er et raskt og stabilt bredbånd levert over Telenors mobilnett – og klargjort for 5G, med høye hastigheter og stor kapasitet.
Selv om bredbåndet leveres over mobilnettet, fungerer det akkurat slik du er vant med fra «vanlig» bredbånd, og du kan bruke så mye data du trenger.
Les også om hvordan du får 5G på mobilen.
5G for bedrifter
Med 5G åpner det seg et hav av nye muligheter innen industri og viktige samfunnsfunksjoner.
Alt mulig – for eksempel sensorer, maskiner og databaser – kan kobles sammen, analyseres og effektiviseres på helt nye måter.
Slik vil 5G gi en mer sømløs arbeidshverdag:
Nettet vil etterhvert også kunne «deles opp» og tilpasses til bestemte formål (såkalt skivedeling, eller network slicing), slik at for eksempel helsetjenester, industriområder og hele verdikjeder – blant annet innen matproduksjon – kan få skreddersydde løsninger. Dette vil sikre enda større sikkerhet, pålitelighet og effektivitet.
5G fremover
For øyeblikket er det like mye fantasien som teknologien som setter grenser for mulighetene.
Etter hvert som nettet utvikles, vil det blant annet bli mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake i sanntid, i praksis uten forsinkelser.
Det betyr for eksempel at selvkjørte biler kan sende data om omgivelsene sine, som deretter blir analysert i skyen og sendt tilbake umiddelbart – samtidig som bilen også kommuniserer med andre kjøretøy og datakilder i trafikken. Det kan gi bilen ikke bare «øyne i nakken», men øyne overalt i veinettet.
Vi fjernstyrte en bil over 5G
NTNU-studentene bygget om en fjernstyrt bil – for å vise hvordan vi i fremtiden kan styre fly og biler fra hvor som helst i verden, i sanntid. Sjekk hvordan det gikk.
Og hvis noen må ha en akutt eller komplisert operasjon, og nærmeste spesialist er timevis unna, kan man gjennomføre fjerndiagnostisering og fjernkirurgi via 5G. Det vil si at spesialisten utfører operasjonen via en robot på det lokale sykehuset, med perfekt videooverføring og helt uten forsinkelser i bevegelsene.
Det er også mange nye teknologier som nå vil blomstre med 5G – for eksempel smartbriller og AR (augmented reality / utvidet virkelighet). Her kan kameraer i mobilen eller brillene dine analysere verden rundt deg, og legge til et digitalt lag med informasjon, interaktive elementer og hologrammer.
Men 5G handler ikke bare om fremtiden. Her kan du lese om hvordan 5G fungerer i dag.