I disse dager ruller Telenor ut 5G-nettet rundt om i Norge. Det betyr at du snart vil kunne oppleve en stor økning i hastigheten og kapasiteten i mobilnettet.

At du kan surfe og overføre data raskere, er likevel ikke den eneste grunnen til at mange er begeistret for 5G-utbyggingen.

Så hva er 5G egentlig – og hva kan du forvente?

Hva er 5G?

5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk. Det er en helt ny infrastruktur, og vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet.

Selv om vi i dag har et svært raskt 4G nett som er et av verdens raskeste, vil 5G nettet gi enda høyere med kapasitet og hastighet sammenlignet med dette. 5G-nettet vil kunne gi hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G.

Men det er også en annen side ved 5G: I et helt annet omfang enn 4G-nettet vil det åpne for å koble enormt mange ulike enheter på nettet – samtidig. 5G-nettet vil kunne håndtere milliarder av tilkoblede enheter. Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra biler til parkeringssensorer, medisinsk utstyr og hele fabrikker. Det vil ha store ringvirkninger.

Hva vil 5G bidra til i samfunnet?

Med 5G åpner det seg nemlig et hav av nye muligheter innen industri og viktige samfunnsfunksjoner. Alt mulig – for eksempel sensorer, maskiner og databaser – kan kobles sammen, analyseres og effektiviseres på helt nye måter.

Nettet vil etterhvert også kunne «deles opp» og tilpasses til bestemte formål (såkalt skivedeling, eller network slicing), slik at for eksempel helsetjenester, industriområder og hele verdikjeder – for eksempel innen matproduksjon – kan få skreddersydde løsninger. Det vil sikre enda større sikkerhet, pålitelighet og effektivitet.

Også vanlige forbrukere vil nyte godt av den store kapasiteten i 5G-nettet. Vi har allerede smartklokker med eSIM som lar deg ringe og strømme musikk selv om mobilen ligger hjemme. I neste omgang kan vi vente oss headsett som kobles rett på mobilnettet. Og hva med smarte briller, AR og VR? Det er mange teknologier vi har hørt mye snakk om og sett de første eksemplene på de siste årene, som først vil blomstre med 5G.

Hvor raskt er 5G?

Hastigheten og kapasiteten i 5G betyr nemlig at det etterhvert som nettet utvikles, blir det mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake i sanntid – i praksis uten forsinkelser.

Det betyr for eksempel at selvkjørte biler kan sende data om omgivelsene sine som blir analysert i skyen og sendt tilbake umiddelbart, samtidig som bilen også kommuniserer med andre kjøretøy og datakilder i trafikken. Det kan gi bilen ikke bare «øyne i nakken» – men øyne overalt i veinettet.

Et annet eksempel: Dersom noen må ha en akutt og komplisert operasjon og nærmeste spesialist er timevis unna, kan man gjennomføre fjernkirurgi via 5G. Det vil si at spesialisten utfører operasjonen via en robot på det lokale sykehuset, med perfekt videooverføring og helt uten forsinkelser i bevegelsene.

Bare det at man kan overføre video av høy kvalitet i denne hastigheten, uten nevneverdig forsinkelse i nettet, åpner for mye. Tenk på mulighetene innen AR (altså augmented reality, eller utvidet virkelighet på norsk). Her kan kameraer i mobilen eller brillene dine analysere verden rundt deg, og legge til et digitalt lag med informasjon, interaktive elementer og hologrammer – se bare for deg en avansert versjon av teknologien fra Pokémon Go, rett i synsfeltet ditt.

Når kommer 5G, og hvordan får jeg det?

13. mars åpnet Telenor 5G-nettet, som første mobiloperatør i Norge. I sommer kan Telenor-kunder med en 5G-mobil koble seg på 5G her:

  • Kongsberg

  • Trondheim

  • Elverum

  • Bodø

  • Fornebu

  • Kvitfjell

  • Svalbard/Longyearbyen

  • Spikersuppa i Oslo

  • Askvoll/Flokeneset

Her kan du lese mer om åpningen og utbyggingsplanene fremover

Telenor fortsetter også å bygge ut 4G-nettet, som vil eksistere side om side med 5G i lang tid.

Etter hvert som millioner av nye enheter skal kobles opp på nettet i løpet av de neste årene, vil vi trenge kapasitetsøkningen 5G tilbyr. Dette vil også avlaste 4G-nettet – som derfor også kommer til å ha god kapasitet og fortsatt være ekstremt kjapt i mange år fremover.

I tillegg til mobilt bredbånd vil 5G også bli tilbudt til husstander og bedrifter i form av fast bredbåndstilgang, i områder uten fibernett. Nødetatene vil få sine egne sikre og effektive løsninger på 5G til krisesituasjoner.

Det er fantasien som setter grenser

For øyeblikket er det like mye fantasien som teknologien som setter grenser for hva som kan gjøres med 5G.

Tenk tilbake på da vi først fikk iPhone med touchskjerm, og senere da 4G kom og åpnet en helt ny verden av mobilmuligheter. Ingen kunne på forhånd se for seg hva disse nye teknologiene ville bety for hvordan vi bruker mobilen i dag.

På samme måte er det umulig å forutsi hva 5G vil kunne bety for mobilbruken vår i 2025-2030.

Som daværende digitaliseringsminister Nikolai Astrup sa da han åpnet Nordens største 5G-pilot på Elverum høsten 2019:

– Jeg tror vi så vidt har begynt å skrape i overflaten for hva som vil bli mulig når vi har 5G. Det kommer til å komme nye applikasjoner for oss forbrukere, som vi ikke kjenner til og klarer å forestille oss i dag.

Men vi må neppe vente lenge før mulighetene begynner å vise seg.

Lyst på en mobil som støtter 5G?

I dag finnes det flere mobiler som gir full tilgang til Telenors 5G-nett, bl.a. Samsungs nye toppmodeller i Galaxy S20-serien:

Om du har et relativt nytt SIM-kort, trenger du ikke å bytte det. Du trenger heller ikke å endre Telenor-abonnementet ditt – mobilen vil automatisk koble seg til det nye 5G-nettet.