Alt du trenger å vite om hastighet på mobilen.

Hva er hastighet?

Hastighet er en mekanisme i mobilnettet som bestemmer hvor fort det du gjør på mobilen går. Har du høy hastighet vil du kunne streame en film i bedre kvalitet enn med lavere hastigheter.

Dette gjelder alt du gjør på mobilen, spesielt oppgaver som krever at en større mengde informasjon skal lastes opp eller ned fra nettet.

Hva er forskjellen på hastighet og dekning?

I korte trekk er forskjellen at dekning handler om hvor du kan bruke mobilen, og hastighet handler om hvor raskt du kan bruke den.

Dekning er som når du har en radio – det handler om hvor du kan finne et signal for å lytte til musikken din. Hvis du er på steder hvor radioen din får inn stasjonene, da har du dekning. Så dekning betyr rett og slett hvor du kan bruke telefonen din til å ringe, sende meldinger eller surfe på internett.

Hastighet, derimot, er hvor raskt musikken spiller fra den radioen. Hvis signalet er sterkt og klart, spiller musikken uten avbrudd. På internett betyr hastighet hvor raskt nettsider laster inn eller hvor kjapt du kan laste ned bilder og filmer.

Du kan sjekke hvordan dekningen er der du bor eller dit du skal her.

Må man ha god dekning for å oppnå rask hastighet på mobilen?

Ja, for å få rask hastighet på mobilen trenger du god dekning. Hvis dekningen er dårlig, som når du er langt fra en sender eller på et sted der signalene ikke trenger igjennom, kan det hende at mobilsignalet blir svakt. Da er det vanskelig å oppnå høy hastighet på mobilen.

Visste du at ...

Vi har 4G-dekning i 99,8 % av landet og en voksende 5G-dekning på 81,3 %. Dekning er spesielt viktig i fjerntliggende eller landlige områder, hvor infrastrukturen kan være mindre utbygd. Til forskjell fra konkurrentene våre bygger vi ut dekning over flere frekvenser og har flest mobilmaster i Norge.

Å bygge ut dekning på flere frekvenser kan sammenlignes med å bygge flere filer på en motorvei. For deg betyr det at hvis det går treigt i den ene filen, blir du automatisk plassert i en raskere fil så du kan fortsette å nyte god fart til alt du gjør på mobilen.

Hvordan tester man hastigheten i mobilnettet?

Du kan enkelt teste hvilken hastighet du har i mobilnettet med Ookla Speedtest-appen. Denne tester hastigheten din ved å laste ned og opp en fil av en viss størrelse til mobilnettet og se hvor fort det går.

Du vil få vite opplastning- og nedlastningshastighet samt forsinkelse i mobilnettet der du befinner deg når du tar testen.

Merk at du må laste ned appen, være tilkoblet mobilnettet og at det vil brukes en del av din inkluderte datakvote under testen.

Hvilken hastighet trenger jeg?

Hvilken hastighet du trenger kommer an på hva du bruker mobilen din til. Hastighet måles vanligvis i megabit per sekund (mbit/s) og du kan velge din egen hastighet i de fleste moderne mobilabonnement.

Husk at hvis du bruker mobilen til flere ting samtidig, eller deler nettet med andre enheter eller brukere, deles også hastigheten til disse oppgavene.

Vi tilbyr mobilabonnement med 1000 mbit/s og 250 mbit/s.

250 mbit/s egner seg til:

 • God hastighet til en bruker på en enhet om gangen

 • Streaming av serier og filmer i høy kvalitet

 • Facetime eller videosamtaler i høy kvalitet

 • Gaming*

 • Scrolling på sosiale medier og nettaviser

 • Jobb av enkel sort (nedlastning, opplastning og arbeid med mindre filer over nettet).

1000 mbit/s egner seg til:

 • Full utnyttelse av hastigheter som kun er mulig i 5G-nettet

 • God hastighet til flere enheter og brukere samtidig

 • Streaming av serier og filmer i krystallklar kvalitet

 • Facetime eller videosamtaler i eksepsjonell kvalitet

 • Gaming*

 • Scrolling på sosiale medier og nettaviser

 • Jobb av tyngre sort (nedlastning, opplastning og arbeid med store filer over nettet)

*For en god gamingopplevelse er det mer enn hastighet som spiller inn, som ping og jitter. Dette er det blant annet nettverksfunksjonaliteten i serverne til de forskjellige spillene som styrer, men også andre forhold som påvirker hastigheten.

Hvis du vil få en anbefaling om hvilken hastighet du bør ha, kan du ta vår enkle Hastighetsvelger her!

Når er det smart å ha høy hastighet?

Høy hastighet kommer naturligvis godt med når du skal streame, scrolle, dele og snappe. Det er også fordelaktig med høy hastighet hvis du deler mobilnettet med andre eller holder på med flere datatunge oppgaver samtidig.

Et eksempel kan være hvis du jobber fra en cafe eller et annet offentlig sted. Da slipper du styre med usikrede offentlige wi-fi med sprengt kapasitet og lange passord. Du kobler deg enkelt til ditt eget mobilnett med langt bedre hastighet, kapasitet og sikkerhet.

Et annet eksempel kan være hvis du er på hyttetur og deler mobildataen din med familie eller venner. Da deler dere også på hastigheten, så hvis noen ser på serie, andre leser nyheter og en tredje snapper med vennene sine går det fort noen megabit av hastigheten.

Med høy hastighet er ikke dette noe problem så lenge dekningsforholdene ligger til rette for det, og alle kan gjøre det de vil på enheten sin uten forsinkelse og avbrudd.

Her kan du sjekke dekningsforholdene der du er eller dit du skal reise.

Hvorfor får jeg ikke den høyeste hastigheten?

Det er flere ting som kan påvirke hastigheten på mobilnettet. Har du for eksempel valgt et mobilabonnement med 1000 mbit/s er det ikke sikkert du oppnår 1000 mbit/s uansett hvor du er.

Her er noen av grunnene til at man kanskje ikke oppnår de høyeste hastighetene.

Flere enheter tilkoblet

Hvis du bruker mobildataen som er inkludert i abonnementet ditt på flere enheter samtidig, f.eks nettbrett, smartklokke eller hvis du deler internett med andre, deler du også hastigheten med de andre enhetene. Dette kan resultere i lavere hastighet for hver enkelt enhet

Fysiske hindringer

Bygninger, trær og andre strukturer kan forstyrre signalene mellom mobilenheten din og nærmeste mobilbasestasjon. Dette kan føre til svekkede
signaler og redusert hastighet.

Kapasitet og dekning av basestasjoner

Selv om de fleste mobiloperatører stadig oppgraderer og utvider nettverkene sine, kan det hende at kapasiteten eller dekningen i visse områder ikke klarer å håndtere trafikken, noe som resulterer i lavere hastigheter.

Vi bygger ut mobilnettet på flere frekvenser nettopp for å håndtere større mengder trafikk når flere er på nettet samtidig.

Nettverksteknologi og utstyr

Kvaliteten på nettverksteknologien både i mobilnettet og på din enhet (for eksempel hvis du har en eldre smarttelefonen) kan også påvirke hastigheten. Eldre teknologi eller utstyr er ikke i stand til å støtte de høyeste tilgjengelige hastighetene.

Slik måler vi hastigheten i mobilnettet

Vi måler hastigheten vår i medianhastighet som er den midterste hastigheten av alle målinger. Det betyr at 50% av hastighetsmålingene er høyere og 50% er lavere enn tallene under.

4G-nettverk har en medianhastighet på 100 mbit/s, mens 5G-nettverk har medianhastighet på 300 mbit/s. Det betyr at halvparten av alle målinger er høyere enn dette.

Hva er forskjellen på hastighet og kapasitet?

Hastighet og kapasitet er to ulike, men relaterte begreper når det kommer til mobilnett.

Hastighet er det som bestemmer hvor raskt du kan laste ned eller laste opp informasjon fra mobilnettet til din telefon.

Kapasitet på den andre siden, refererer til nettverkets evne til å håndtere det du og alle andre som bruker mobilnettet skal laste opp eller ned. Hvis et mobilnett har høy kapasitet betyr at flere brukere kan utføre oppgaver som bruker mye data samtidig uten å oppleve at hastigheten blir dårligere.

Hva er hastighetsreload?

I de aller fleste mobilabonnement med ubegrenset data ligger det en FUP-sperre (Fair Usage Policies) på 100 GB. Etter du har brukt 100 GB blir hastigheten i abonnementet senket til 3 mbit/s. Du kan fortsatt bruke data ubegrenset, men det vil gå saktere.

En hastighetsreload gir deg farten tilbake, og du kan velge imellom hastighetsreload som varer i 24 timer, 7 dager eller ut måneden.

Nyhet! Vi har lansert et mobilabonnement med en FUP på 200 GB. Lær mer om Ubegrenset Multi her ›

Hvorfor er det hastighetsbegrensninger?

Hastighetsbegrensninger i mobilnettverket er satt på plass av flere årsaker. Vi har hastigheter på 250 mbit/s og 1000 mbit/s så du kan velge hva som passer deg og din mobilbruk.

Begrensningene er også satt for å håndtere overbelastning. Når mange bruker nettverket samtidig, for eksempel under store begivenheter eller i rushtiden, hjelper hastighetsbegrensninger å fordele hastigheten mer jevnt.

Får man høyere hastighet med ubegrenset data?

I utgangspunktet har ikke datamengde og hastighet noe med hverandre å gjøre og ulike operatører kan ha forskjellige hastigheter i sine mobilabonnement.

Vi har valgt å inkludere høyere hastighet i våre mobilabonnement med ubegrenset data av to grunner.

Når du har høyere hastighet på mobilabonnementet ditt, kan du laste ned og laste opp data raskere. Dette passer ikke mobilabonnement med fast datamengde så godt, da den dataen du har inkludert vil forsvinne fortere enn den ville ha gjort med lavere hastighet.

Hvis du har et abonnement med fast datamengde og ønsker høyere hastighet, kan det være at ubegrenset data passer bedre for deg.

Den andre grunnen henger sammen med mulighetene ubegrenset data og raske hastigheter gir. Vi har Norges raskeste mobilnett og bygger ut dekning på flere frekvenser enn våre konkurrenter.

Hvis du virkelig vil unytte vårt mobilnett til det fulleste, anbefaler vi derfor ubegrenset data med hastigheter opptil 1000 mbit/s.

Basert på analyse av Ookla® Speedtest Intelligence® data Q3-Q4 2023. Bruk av Ooklas varemerker er lisensiert og gjengitt med tillatelse. Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.