Hva vil du vite mer om?

Derfor er sikkerhet viktigere enn noen gang

Nettsvindel og ID-tyveri er et utbredt problem som rammer mange. Over halvparten av oss er bekymret for vår digitale sikkerhet, men det skal være enkelt å være trygg på nett. Derfor jobber vi hver dag med å skape tjenester og finne løsninger som gjør deg tryggere.

Dame med mobil

Nyhet! SAFE - din trygghet på nett

Surf trygt med mobilen på trådløse nettverk, bli varslet hvis vi finner sensitiv informasjon på avveie, samt hjelp ved ID-tyveri.

SAFE ikon

129,-/ mnd.

Lær mer om SAFE

Fem mest stilte spørsmål rundt sikkerhet

?

Hva gjør jeg hvis jeg blir svindlet på nett?

Det første du bør gjøre hvis du har blitt svindlet på nett, er å politianmelde forholdet. Ofte er en politianmeldelse det eneste som hjelper hvis du skal avvise krav om betaling av lån eller tjenester som har blitt kjøpt av identitetstyven.

Varsle banken, forsikringsselskap og andre steder du har konto eller som ID-tyven kan tenkes å kontakte eller misbruke i ditt navn.

Vurder også frivillig kredittsperre. En slik sperre hindrer at svindlerne kan ta opp mer kreditt i ditt navn. Alle steder det blir foretatt en kredittsjekk, vil bli avvist. En slik sperre vil også hindre svindleren i å etablere abonnement, lån, åpne kontoer og lignende i ditt navn.

Det du også bør gjøre er å bytte passord på de stedene der sikkerhetsbruddet har skjedd. Har noen for eksempel lurt til seg Paypal-passordet ditt, må du bytte passord der, og alle andre steder du bruker det samme passordet. Alle kontoer bør ha unike passord.

Ønsker du å være tryggere i fremtiden?

Vi har lansert SAFE – en tjeneste som gjør deg tryggere på nett. Med SAFE sørger vi for at du surfer trygt på offentlig trådløse nett, blir varslet hvis dine personopplysninger havner på avveie, og hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

Lær mer om SAFE her

?

Hvordan fungerer Nettslett?

Nettslett er en tjeneste der du blant annet kan få advokathjelp, psykologbistand og hjelp til å fjerne privat innhold på avveie. Dette omfatter innhold som blir skrevet om deg på nett, eller private bilder som blir spredt uten ditt samtykke.

Har du Nettslett og blir utsatt for netthets eller spredning av private bilder, tar du kontakt med HELP via www.help.no, på telefon 22 99 99 99 eller ved å sende en mail til post@help.no.

Nettslett er inkludert i U11, U18, Yng og Yng Goodies. Nettslett er også inkludert i tjenesten SAFE, under ID-tyveriforsikring.

Lær mer om Nettslett

?

Er det farlig å ta telefonen hvis telefonsvindlere ringer?

Telefonsvindel kommer i mange former, men det er ikke farlig å ta en telefon som viser seg å være fra en svindler.

Samtidig er det greit å vite at hvis du har blitt oppringt fra et nummer som viser seg å være telefonsvindel, kan det koste deg penger hvis du ringer tilbake. Dette er ofte den type telefonsvindel der telefonen kun ringer en gang, for at du nettopp skal ringe tilbake.

Det som derimot er skadelig er å gi personlig informasjon til en svindler. Dette er kjent som phishing, og svindlerne er ofte svært overbevisende. En huskeregel er å aldri gi personlig informasjon som passord, personnummer eller kortinformasjon over telefon, SMS eller mail. Følg heller aldri instruksjoner fra den som ringer, som for eksempel å gi tilgang til PC eller mobil.

Phishing

Phishing, etter «fishing», er fisking etter privat informasjon igjennom manipulasjon. Denne svindelformen er populær på mail, der svindlere ofte utgir seg for å være fra ekte virksomheter, som for eksempel en bank.

?

Hvordan kan jeg forsikre meg mot ID-tyveri?

Identitetstyveri kan ramme hvem som helst. Store bedrifter kan bli hacket, og kundeinformasjon kan bli lekket og solgt på Dark web, altså det mørke nettet. ID-tyveri skjer ofte også i nære relasjoner, der gjerningspersonen har enkel tilgang til offerets personlige informasjon.

Med tjenesten SAFE har du ID-tyveriforsikring. Da kan du få økonomisk kompensasjon som følge av et ID-tyveri og advokatbistand ved en potensiell tvist.

For å forebygge ID-tyveri, har du med SAFE også ID-vakt inkludert. ID-vakt varsler deg hvis e-postadressene dine eller kortinformasjonen din ligger til salgs på det mørke nettet.

Lær mer om SAFE

Hva er Dark web?

«Dark web», eller det mørke nettet, er en del av internett du trenger en anonymiserende nettleser for å få tilgang til. Anonymiseringen gir muligheten for salg av ulovlige tjenester og varer, som betalingskortinformasjon, våpen eller narkotika.

?

Hvordan kan jeg sikre mitt personvern på sosiale medier?

Det er flere måter å sikre personvernet ditt på sosiale medier. Du kan starte med å gjøre profilene dine private, altså ha lukkede profiler. Dette forhindrer at uvedkommende kan hente ut informasjon om deg eller bildene dine.

På Facebook og Instagram kan du også bestemme om eldre innlegg du har delt skal være synlige, hvem som kan se innholdet ditt, hvem som kan tagge deg og finne profilen din, eller om bildene dine kan bli delt videre.

Se hvordan du gjør profilene dine private her

Apper som tar vare på det du bryr deg om