Det kan være vanskelig å føle at man ikke har kontroll over barnas netthverdag.

Du skal ikke måtte bekymre deg for om barna dine er utrygge på nett, derfor har vi skreddersydde abonnement med mange inkluderte sikkerhetstjenester for barn og unge.

Tryggere abonnement for barna
Velg her

28 % av dagens barn og unge har opplevd nettmobbing. De mer negative sidene ved nettbruk skjer ofte i det skjulte, og barn kan vegre seg for å fortelle foreldrene sine hvis det skjer noe ubehagelig på nett.

Eksperten svarer: Dette bør du gjøre hvis barnet ditt blir mobbet på nett

Simen G. Kleveland i HELP Forsikring gir sine svar på hva dere bør gjøre i en vanskelig og utsatt situasjon for hele familien.

?

Hva gjør jeg hvis jeg mistenker nettmobbing?

?

Hva gjør jeg hvis barnet mitt blir mobbet på nett?

1 av 4 deler private bilder videre

Tidligere har vi skrevet om «Rikard» som opplevde at datteren fikk et nakenbilde spredd på nett.

– Rett etter at hun hadde sendt bildet, så hun at mottakeren tok et skjermbilde. Noen dager senere ble hun konfrontert med bildet av flere medelever, som hadde fått det fra gutten hun opprinnelig delte bildet med.

Jente på rommet sitt

Selv om det er lovlig å dele bilder av seg selv med andre, er det straffbart å dele bildene videre uten tillatelse fra den det er bilde av. Til tross for dette, oppgir 1 av 4 unge at de har delt bilder videre uten å spørre den som er avbildet om lov.

Dessverre er datteren til «Rikard» bare en av mange unge som opplever dette, og det å fjerne bilder som har blitt spredd på nett er vanskelig å gjøre alene.

info icon

Få hjelp ved nettmobbing og spredning av private bilder

Grov nettmobbing og private bilder på avveie er vanskelig å stoppe på egenhånd og gjør at den som blir utsatt for det føler seg hjelpeløs og utrygg. Ingen skal ha det sånn.

Derfor har vi lansert Nettslett – en tjeneste som gir deg advokatbistand hvis du blir utsatt for nettmobbing, eller spredning av private bilder. Nettslett er inkludert i alle våre abonnement for barn og unge.

Lær mer om Nettslett >

– Man blir utrygg og redd

Siden nettmobbing kan skje når som helst, døgnet rundt, er denne typen mobbing spesielt belastende. Psykologspesialist Ingrid Sønstebø forteller om farene ved mobbing som foregår over nettet.

Jente på rommet sitt

– Man har ingen fristeder der en kan føle seg trygg. Det gjør at man aldri kan slappe av og at følelsen av kontroll forsvinner. I tillegg er mobbingen ofte usynlig for de voksne, hvilket gjør at man fort blir engstelig, utrygg og redd. Kanskje så kraftig at man kaller det angst, sier Sønstebø.

Selv om nettmobbing og hets kan føles overveldende for den som blir utsatt for det, påpeker Sønstebø at det finnes hjelp og steg man kan ta for å takle slike vanskelige situasjoner.

Unge blir også utsatt for nettsvindel

Det kryr av tilbud, muligheter og profiler på nett som er for gode til å være sanne.

Kanskje spesielt kritisk for de unge er millionene av falske profiler som florerer på nett, driftet av svindlere eller andre med onde intensjoner. Svindlerne bak profilene forsøker ofte å få ofrene til å gi fra seg personlig informasjon som de bruker til sin egen vinning eller som utpressing.

Sikkerhetsdirektør i Telenor, Hanne Tangen Nilsen, sier at unge kan være spesielt sårbare for slik manipulasjon.

– Er du 15 år, er det ikke alltid like enkelt å forstå at du blir manipulert. Voksne svindlere kan for eksempel fremstille seg som en femtenåring, som snakker med andre ungdommer. Det er derfor viktig at tenåringer også utøver en sunn skepsis på nett. Vi kan ikke være for tillitsfulle.

Sikkerhetsdirektør i Telenor Hanne Tangen Nilsen.
Sikkerhetsdirektør i Telenor Hanne Tangen Nilsen.

Snakk med barna

Det kan være vanskelig som forelder å vite hva som foregår på barnas mobiltelefon, og hvordan man skal gå frem for å være den personen barna snur seg til hvis det skulle skje noe på nett.

På Den digitale foreldreskolen, en virtuell læreplass for foreldre, har vi samlet mange ressurser for de som ønsker å lære mer om barnas nettvaner, uten å ta kontroll over barnas privatliv.

Vi tar din digitale trygghet på alvor og har mer nyttig sikkerhetsinnhold for deg: