Spoofing, juice jacking, phishing, deepfake: Hvor mye vet du egentlig om teknologien du omgir deg med hver dag?

I Hacked med Daniel dykker Telenors hushacker Daniel ned i den mørke siden av nettet og gir deg råd om hvordan du kan beskytte deg.

Episode 1: Hacket av en minnepenn

Visste du at?

70 % av alle nye nettsider er laget for å svindle deg på en eller annen måte. Det er 18 000 nye svindelsider hver dag det!

Skaff deg et mobilabonnement med innebygd sikkerhetsfilter ›

Bestill fra 279,-/md.

Episode 2: Har jeg blitt svindlet?

Visste du at?

3 av 4 unge mellom 18 og 20 har delt nakenbilder av seg selv med andre over nett. 1 av 3 angrer i ettertid, og i mange tilfeller blir bildene spredd til flere.

Få advokatbistand og psykologhjelp inkludert i ditt mobilabonnement ›

Episode 3: Noen deler bilder av meg på nett!

Ta e-postsjekken!

Både store og små aktører kan bli utsatt for sikkerhetsbrudd. Noen ganger lekkes brukerinformasjon som passord, betalingskort og e-postadresser til det mørke nettet, der kriminelle kjøper informasjonen.

Under kan du sjekke om e-postadressen din har vært med i et slikt sikkerhetsbrudd. Vi lagrer ikke e-postadressene du legger inn, og du kan sjekke så mange du vil.

Bli kjent med Daniel Christensen (21)

Opprinnelig fra Trondheim og bor på Tiller i dag. Gikk IKT-servicefag før han hacket seg inn i systemene til Telenor og fikk jobb som pentester.

daniel

Hva gjør du i Telenor?

Jeg jobber som penetrasjonstester! Jeg jobber med å hacke Telenor for å finne feil før andre gjør det.

Har du selv blitt hacket noen gang?

Ja! Da jeg var 13 år ble jeg lurt til å logge inn på en falsk Steam der de hacka brukeren min og endra passord. Jeg fikk heldigvis brukeren tilbake og lærte av feilen.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg vil jobbe som hacker?

Her er det mange veier å gå! Enkleste vei er alltid utdanning, men det finnes veldig mange læringsressurser på nett som ofte er helt gratis også. For eksempel HackTheBox, TryHackMe og YouTube.

Finn ditt mobilabonnement

Få rabatt når du er under 30 og fordeler som Nettvern+, Nettslett og Se Hvem inkludert.

Mobilabonnement med fast datamengde

Liten 5 GB

  • 5 GB data
  • Hastighet opptil 250 Mbit/s

50,- i aldersrabatt for deg under 30

329,-/md.

279,-/md.

Normal 10 GB

  • 10 GB data
  • Hastighet opptil 250 Mbit/s
  • Kraftig sikkerhetsfilter

50,- i aldersrabatt for deg under 30

379,-/md.

329,-/md.

Optimal 10 GB

  • 10 GB data
  • Hastighet opptil 250 Mbit/s
  • Kraftig sikkerhetsfilter
  • 5 uker Feriedata

50,- i aldersrabatt for deg under 30

429,-/md.

379,-/md.

Mobilabonnement med ubegrenset data

Ubegrenset Multi

  • Ubegrenset data til flere enheter
  • Hastighet opptil 1000 Mbit/s
  • Maks fart første 200 GB
  • Kraftig sikkerhetsfilter
  • 2 ekstra SIM-kort

100,- i aldersrabatt for deg under 30

749,-/md.

649,-/md.

Ubegrenset Ekstra

  • Ubegrenset data
  • Hastighet opptil 1000 Mbit/s
  • Kraftig sikkerhetsfilter
  • 1 ekstra SIM-kort

100,- i aldersrabatt for deg under 30

679,-/md.

579,-/md.

Anbefalt

Ubegrenset Standard

  • Ubegrenset data
  • Hastighet opptil 1000 Mbit/s
  • Kraftig sikkerhetsfilter

100,- i aldersrabatt for deg under 30

599,-/md.

499,-/md.

Ubegrenset Start

  • Ubegrenset data
  • Hastighet opptil 250 Mbit/s

100,- i aldersrabatt for deg under 30

499,-/md.

399,-/md.

Gjelder bruk i Norge/EU/EØS. Ubegrenset data: Hastighet reduseres til 3 Mbit/s etter 100 GB. Egne priser fra Norge til utlandet, for fly, offshore, skip, spesialnumre og bruk utenfor EU/EØS. Hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold. Mer om fart og dekning

FAQ

FAQ

Er hacking ulovlig?

I følge straffeloven § 145 er det straffbart å skaffe seg tilgang til data eller programmer som ikke skal være tilgjengelig for deg. Straffen for hacking er bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler.

Dersom hackingen har voldt noen skade, for eksempel ved økonomiske tap eller skade av omdømme, heves strafferammen til fengsel inntil 2 år. Lær mer om hacking her >

Eye

Hvordan blir man hacket?

Det finnes mange måter å bli hacket på, men fellesnevneren er at noen tilegner seg tilgang til din personlige informasjon. Dette kan være sensitiv info som brukernavn og passord til SoMe eller e-post, kortinformasjonen din eller annet. Dette er de vanligste måtene å bli hacket på

FAQ

Kan jeg sjekke om jeg har blitt hacket?

Det er vanskelig å være hundre prosent sikret mot datainnbrudd, men i e-postsjekken fra Telenor kan du se om e-posten din er kommet på avveie – og få råd om hva du bør gjøre.

FAQ

Hva er det mørke nettet?

Det mørke nettet er en del av det nettet som ikke er tilgjengelig via vanlige nettlesere og URL-adresser, som du må ha egen programvare og kunnskap for å finne. Den ulovlige nettsiden «Silk Road», kjent for å omsette våpen og narkotika, er et eksempel. Også varslere og andre som ønsker anonymitet bruker det mørke nettet. Det er vanskelig å måle hvor stort det mørke nettet er, men vi snakker antagelig bare om en viss promille av internetts totale volum, eller på det meste noen prosent av dypnettet. Les mer om det mørke nettet
 

FAQ

Er det farlig å være inne på det mørke nettet?

Ja og nei. Det kan være både risikabelt og ulovlig å være på det mørke nettet hvis du ikke følger loven eller vet hvordan du skal beskytte identiteten din der inne.

Hvis du bare er nysgjerrig på hvordan det mørke nettet ser ut finnes det mange guider og gjennomganger på f.eks YouTube.

FAQ

Blir man hacket hvis man klikker på en lenke i en e-post eller tekstmelding som viser seg å være svindel?

I noen tilfeller kan det bli installert virus på pcen eller mobilen din bare ved å klikke på en lenke. Da får man fort pop-ups og andre forstyrrende elementer på mobilen eller pcen, også kjent på folkemunne som virus. Andre ganger kan det gå verre og hackere kan ta over enheten din.

I andre tilfeller skjer det ingenting når du klikker på en tvilsom lenke. Kanskje kommer du inn på en side som ser helt normal ut som ber deg om å logge inn eller oppgi sensitiv informasjon. I dette tilfellet er det det du gjør etter du har klikket på lenken som kan ha konsekvenser, ikke å trykke på lenken i utgangspunktet.

Tommelfingerregelen for alle lenker er uansett lik: Hvis lenken eller konteksten den står i virker shady, ikke trykk på den.

Hvis du fortsatt er usikker kan det være lurt å ha et sikkerhetsfilter i selve nettet som stopper deg fra å gå inn på usikre nettsider. Med Nettvern+ fra Telenor surfer du litt tryggere og tjenesten er inkludert i utvalgte privatabonnement.

FAQ

Jeg har blitt forsøkt svindlet, hvor melder jeg ifra om det?

Har du fått en svindel-sms eller -e-post? Meld det gjerne her, så sendes det videre til sikkerhetsavdelingen vår.

FAQ

Jeg har fått en mail om at jeg har opprettet en konto eller kjøpt et abonnement for noe jeg ikke kjenner til, hva gjør jeg?

Mottar du informasjon om at en ny konto har blitt opprettet i ditt navn eller liknende bør du reagere umiddelbart og ta kontakt med banken eller selskapet kontoen har blitt opprettet hos. Det er også viktig at du overfor selskapet raskt melder om hvilke transaksjoner du mener er gjort av andre i ditt navn, det vil si hvilke du ikke har godkjent.

Du bør også bytte passord på kontoer og nettjenester. Har du mistanke om at svindlerne har endret postadressen din, bør du ta umiddelbar kontakt med Posten for å høre om det er lagt inn midlertidig adresseendring. Du bør også undersøke hvilken postadresse du står registrert med i folkeregisteret.

Du kan også politianmelde forholdet, slik at politiet kan etterforske saken. I tillegg er en politianmeldelse ofte det eneste dokumentet du kan bruke for å avvise betalingskrav.

FAQ

Noen bruker bildene mine på en fake profil, hva gjør jeg?

Hvis du kjenner personen, tar du kontakt med vedkommende og ber dem slette bildene. Hvis de nekter, kan du politianmelde dem. Husk å ta skjermbilder som bevis til anmeldelsen.

Hvis du ikke kjenner den som deler bilder av deg eller utgir seg for å være deg på nett, kan du forsøke å ta kontakt med profilen og be dem om å slette bildene.

Det er ofte vanskelig å få slettet bilder på egenhånd og ikke minst stå i en situasjon der noen deler bildene dine uten din tillatelse alene. Med Nettslett kan du få både advokathjelp til å fjerne bildene og tilgang til psykolog for å takle situasjonen. Nettslett er inkludert i alle privatabonnement fra Telenor.