Sikkerhet

Vi gir deg de smarte digitale sommertipsene

Sommeren og ferietid er rett rundt hjørnet. Og for å gjøre det litt enklere for deg har vi funnet frem en liste med supersmarte digitale tips. Både for å øke sikkerheten og kundetilfredsheten til bedriften, men også for å gi deg og dine ansatte en optimal utnyttelse av mobilen i ferien.

Sommertips - digitale råd for ferien - mann i hengekøye

Sjekk priser og abonnement
Når du slår på mobilen i utlandet blir du varslet om priser via SMS. Det kan likevel være lurt å sjekke datapriser, ringepriser og om du har riktig abonnement før reisen. På den måten kan du senke skuldrene og bruke mobilen slik du ønsker. Med alle våre bedriftsabonnement kan du surfe, ringe og sende SMS på reise i hele EU, akkurat som hjemme i Norge. I tillegg tilbyr vi gode priser på datapakker i mer enn 50 land utenfor EU. Sjekk priser i her

Husk også å kontrollere de ansattes abonnement
Er du mobilansvarlig på din arbeidsplass, kan det være smart å ta en titt på forbrukskurven i bedriften før ferien. Det er alltid noen som reiser mer enn andre, og alltid noen som bruker mer mobildata enn andre. I Telenors selvbetjeningsløsning for bedriftskunder, Min Bedrift, kan du enkelt endre abonnement og legge til tilleggstjenester. På den måten kan du spare både ansatte og deg for mye irritasjon i ferien.

Kjøp ekstra data, betal selv
Med tjenesten Betal Selv kan du enkelt kjøpe ekstra datapakker i Norge eller ute på reise. Og raskt betale for disse med Vipps. Dette gjør du enkelt i appen Mitt Telenor. Dette er løsningen som redder ferieunderholdningen, og småjobbene du bare MÅ få unna, når datapakken allerede er brukt opp.

Så lett er det å kjøpe ekstra data og betale selv

Det er smart å bruke Mitt Telenor-appen
Med Mitt Telenor appen har du full kontroll over mobilbruken rett på mobilen. Appen viser blant annet dataforbruk både i inn- og utland, påløpte kostnader, og gir mulighet til å bestille ekstra datapakker – veldig praktisk om du plutselig går tom for data mens du er på farten. Last ned for Android. Last ned for iPhone.

Og for enda litt mer Frihet
Hva med å ta steget enda lenger? Da kan du bytte til mobilabonnementet Frihet og få ubegrenset bruk av data. La regnværsdagene strømme på, du kan svare på mailer, strømme ett nyttig webinar, se så mange serier og filmer du måtte ønske, uten å tenke på begrensninger i mobildata.
Les mer om Frihet.

Kan være en god idé å ha et ekstra SIM-kort
Er du avhengig av mobilen din vil det være helt krise om du mister den eller den blir stjålet. En ny mobil kan du få tak i kjapt, men et nytt SIM-kort er vanskeligere. Er du i utlandet kan det ta mange dager før du får tilsendt et nytt ett. Å ha et ekstra SIM-kort tilgjengelig på en trygg plass kan redde deg for mye stress. Du kan aktivere det selv på Mine sider, eller ringe kundeservice 24/7 og få det aktivert.

Husk å forsikre mobiltelefonen før uhellet er ute
Sommeren er høysesong for gjenglemte, stjålne og mistede mobiler – i tillegg til ufrivillige dukkerter og knuste skjermer. Sjekk at forsikringen din dekker ny mobil, også på reise, og at du raskt får en erstatningstelefon. Se Telenors mobilforsikringer for bedriftskunder

Vurder å skru av roaming på mobilen – ellers kan det koste deg dyrt
Selv om Telenor har gode roamingavtaler over store deler av verden finnes det soner på åpent hav og i luftrom, samt enkelte land som ikke er dekket. Er du riktig uheldig, kan du bli koblet opp til en utenlandsk operatør med høye datapriser. Så her gjelder det å være på vakt. Det er smart å sjekke hva som gjelder der du oppholder deg. Er du usikker, skru av roaming på mobilen for å unngå uforutsette høye mobilregninger.

Hva er roaming og slik fungerer det

Lure løsninger som øker sikkerheten
Mobilen har blitt ett av våre viktigste arbeidsverktøy, og på den måten har den også blitt et mulig sikkerhetshull inn til bedriftens sensitive data. Derfor er det ekstra viktig å ta i bruk bedriftens sikkerhetsløsninger, unngå usikrede Wi-Fi nettverk og bruk mobildata i stedet, samt ha alltid skjermlåsen aktivert. Som et minimum bør du også aktivere Find my iPhone eller Find My Device for Android, som følger med mobilen din, slik at du enkelt kan spore, fjernlåse og fjernslette data hvis mobilen kommer på avveie. Vår sikkerhetstjeneste SafeZone vil også kunne gi deg ekstra sikkerhet så lenge du er på Telenor-nettet når du surfer på nettet. Uansett om du er i Norge eller i utlandet.

Vi vet at ferietiden er en yndet tid for datakriminelle og at bedrifter er ekstra utsatt i denne perioden. Derfor bør du få med deg denne saken: Slik kan du sørge for at de ansatte surfer tryggere på mobilen i ferien

Ekstra sikkerhet med VPN, eller bruk mobildata
Om du selv sørger for å kryptere surfingen din kan du trygt bruke et ukjent Wi-Fi nett. Dette gjør du ved å koble opp en VPN (Virtual Private Network) klient. VPN kan brukes både på PC og mobil. Når du er tilkoblet en VPN-server vil all trafikken fra maskinen din gå igjennom en sikker tunnel og derfor være "usynlig" for andre i det samme nettverket. Har du ikke VPN kan du bruke mobilnettet i stedet. Dette er mye tryggere enn å koble seg rett på åpne Wi-Fi nettverk.

Ta sikkerhetskopier før du tar ferie

Det er ikke uvanlig at man kan oppleve uhell på ferien med en mobiltelefon som faller i vannet eller en PC som havner på avveie. Selv om mobil og PC er forsikret vil du miste alt som er lagret lokalt på enheten. Vi anbefaler derfor at du benytter deg av en skytjeneste for lagring av dokumenter fra PC-en, som eksempelvis SharePoint eller OneDrive. Da vil alle dokumenter automatisk lagres i nettskyen og du vil ha en sikkerhetskopi hvis uhellet skulle ramme deg. Det kan også være lurt å ta en iCloud backup av iPhonen eller annen skylagring for androide. Uansett hvordan du velger å lagre dine dokumenter og bilder, husk på å gjøre en sikkerhetsbackup før ferien!

Er du redd for å miste verdifulle bilder? Med Min Sky lagrer bildene dine seg automatisk i skyen og du har alltid en backup trygt lagret. Min Sky er tilgjengelig for alle, også dersom du har mobilabonnement fra andre enn Telenor. Oppretter du en Min Sky-bruker med Connect ID, får du automatisk 2 GB lagringsplass. Prisene deretter kan du sjekke her

Her finner du 5 gode backup råd

Oppdater programvaren før du tar ferie

Det er lurt å passe på at PC-en er helt oppdatert før du drar på ferie. En oppdatert PC er en sikker PC. Slik slipper du også kjedelige overraskelser i form av store nedlastinger mens du er koblet til et litt dårlig nett ett eller annet sted i verden. Eller enda verre: hvis du er koblet på nett via mobiltelefonen din.

Vær ekstra oppmerksom på svindel-eposter

Sommeren er høysesong for phising og svindelforsøk. Ofte er disse rettet mot daglig leder og økonomiansvarlig. Her kan du ta noen enkle, men smarte forhåndsregler, og være naturlig skeptisk til e-post fra leder som ber deg overføre eller gjøre utbetalinger.

Det finnes noen metoder du kan bruke for å kjenne igjen om noen forsøker å lure deg.

Her finner du våre gode tips og råd for å avsløre phishing: Phishing kan ramme deg, men hvordan?

Sommertips test

Hva med å øke sikkerhetskunnskapen med en kollegial quiz i sommer?

Ofte skyldes sikkerhetsbrudd manglende kunnskap om informasjonssikkerhet. Et godt sted å starte å beskytte bedriften er derfor å lære seg mer om hvordan svindlerne typisk går frem. Enkel opplæring kan bidra til at man gjennomskuer en mistenkelig e-post eller en svindelnettside. Hvorfor ikke gjøre opplæringen til en morsom og kollegial sommerkonkurranse med en quiz – Slår du hackeren?

Ta quizen nå og utfordre en kollega

Ønsker du flere gode råd om hvordan du kan få bedre nettsikkerhet på reise. Da burde du sjekke ut denne bloggposten: Gode råd for nettsikkerhet på reise

Sørg for at kundene får svar også i ferietiden
Hvem tar telefonen når du og dine kollegaer er på ferie? Tapte anrop betyr i værste fall tapt salg for mange bedrifter. Sørg for at alle kunder som ringer inn får svar! Med Mobilt Bedriftsnett får dere tilgang til en app, med mange nyttige tjenester som gir bedre kontroll og flyt i hverdagen. Og i ferietiden kan alle enkelt styre sin tilgjengelighet og sikre at kunder som ringer inn ivaretas på en god måte.

Ikke glem å legge inn melding om fri i Outlook

Det er lurt for kundeservicen at du legger inn en "Out of Office" melding i Outlook når du tar ferie. Det er flere gode grunner for det, og her er noen:

  • Kundene blir informert

Når du legger inn en "Out of Office" melding, får kundene beskjed om at du er utilgjengelig og ikke vil kunne svare på e-postene umiddelbart. Dette unngår forvirring og misforståelser når de ikke får svar fra deg innenfor forventet tid.

  • Reduserer frustrasjon og forventninger:

Ved å informere kundene om at du er på ferie, hjelper du dem med å justere forventningene sine. De vil forstå at det kan ta lengre tid å få svar, og dermed kan de unngå å bli frustrerte eller irriterte når de ikke hører fra deg umiddelbart.

  • Alternative kontaktpunkter:

I "Out of Office" meldingen kan du gi kundene alternativer eller henvise dem til andre kontaktpersoner som kan hjelpe dem i ditt fravær. Dette sikrer at kundene fortsatt kan få assistanse eller support mens du er borte.

  • Profesjonelt og høflig:

Å sette opp en "Out of Office" melding viser at du er profesjonell og tar hensyn til kundene dine. Det gir et godt inntrykk av deg og din bedrift, og viser at du tar kundeservice på alvor.

  • Effektivitet etter ferien:

Når du kommer tilbake fra ferie, vil du ha en oversikt over hvilke henvendelser som har kommet inn mens du var borte. Dette gjør det lettere å prioritere og håndtere kundenes behov på en mer effektiv måte.

Smart å tenke på etter ferien

Ett av de enkleste (og kanskje mest effektive) sikkerhetstiltakene du kan gjøre første arbeidsdag etter ferien, er å oppdatere PC-en. Dette fordi det sikrer at eventuelle sårbarheter eller feil i systemet blir rettet, og dermed reduserer risikoen for mulige sikkerhetsbrudd og angrep. Dette bidrar til å opprettholde datasikkerheten og beskytte personlig informasjon og bedriftens sensitive data.

På tide å bytte passord – hvorfor ikke gjøre det nå!

Det å bytte passord er lurt med jevne mellomrom. Kanskje tiden er inne for å bytte ut passordet nå når du er tilbake fra ferie? Kanskje du til og med har glemt passordet i ferien ... Glemt passord og/eller pin er en gjenganger etter sommerferien!

Så gjenstår det bare å ønske GOD FERIE!