Mobil

Hva er roaming og slik fungerer det

Vi er vant til å bruke mobilen mye og gjerne helt uten å tenke på hva det koster. Og de aller fleste av oss ønsker å gjøre det samme når vi er på reise, uten å være redd for å få en sjokkregning i etterkant.

roaming

Så hva er egentlig dataroaming?

Dataroaming er ikke det samme som mobildata, selv om mange tror det. Dataroaming er en funksjon som muliggjør bruk av mobildata når du beveger deg bort fra områder det vanlige mobilnettverket ditt tilbyr dekning. Roaming lar deg ringe, sende tekstmeldinger og bruke trådløse data selv når du er utenfor nettverkets grenser.

Dataroaming betyr helt bestemt at man kobler seg til lokale mobilnettverk for å bruke data. Et norsk begrep for roaming er "gjesting" – da kan du se for deg at du og mobilen din er "på besøk" i mobilnettet hos en operatør i det landet du besøker. 

Selv om du skrur av dataroaming vil du fortsatt kunne bruke telefonens melding- og anropsfunksjon. Du vil bare ikke kunne koble til mobildata på fremmede nettverk. Ønsker du å surfe på nettet må du bruke et lokalt Wi-Fi nett. Men husk at dette svekker sikkerheten.

Har du koblet til mobildata vil denne tilkoblingen være aktiv selv om du skrur av dataroaming. Det er først når du beveger deg utenfor rekkevidde av din operatørs nettverk at du trenger dataroaming for å koble til lokale nettverk.

Viktig å huske!

Bruk av disse lokale nettverkene koster ekstra. Din operatørs avtaler med lokale operatører avgjør hvor mye ekstra dette skal måtte koste for deg. I praksis har dette gjerne ført til at du må betale en blodpris for å bruke det lokale nettverket.

Vurder å skru av roaming på mobilen

Selv om Telenor har gode roamingavtaler over store deler av verden finnes det soner på åpent hav og i luftrom, samt enkelte land som ikke er dekket. Er du riktig uheldig, kan du bli koblet opp til en utenlandsk operatør via satelitt. Dette er dyrere enn vanlig dekning og kan gi markant høyere utgifter. Så her gjelder det å være på vakt. Det er smart å sjekke hva som gjelder der du oppholder deg. Er du usikker, skru av roaming på mobilen for å unngå uforutsette høye mobilregninger.

Priser

Selv om Telenor har gode roamingavtaler over store deler av verden finnes det soner på åpent hav og i luftrom, samt enkelte land som ikke er dekket. Med alle våre bedriftsabonnement kan du surfe, ringe og sende SMS på reise i hele EU, akkurat som hjemme i Norge. I tillegg tilbyr vi gode priser på datapakker i mer enn 50 land utenfor EU. Finn landet du skal reise til i listen og sjekk hvilke priser som gjelder

Tips - Les meldingene du mottar når du kommer til et annet land

Du har rett på informasjon om priser for mobilbruk i utlandet. Den første meldingen du mottar på mobilen når du ankommer et land, er en melding som ønsker deg velkommen til landet, og som opplyser om prisene for mobilbruk i dette landet. 

Meldingene du mottar vil gi informasjon om mulighet for mer databruk. Meldingene vil variere fra land til land. 

Slik skrur du av dataroaming

På iPhone:

  1. Innstillinger

  2. Mobilnett/Mobildata

  3. Slå av Mobildata

  4. Alternativer for mobildata

  5. Slå av dataroaming

På Android:

  1. Innstillinger

  2. Mer

  3. Mobile nettverk

  4. Deaktiver dataroaming