Sikkerhet

5 gode råd om backup

For mange er det en selvfølge å ta med seg mobilen, nettbrettet eller den bærbare pc-en på reise. Da er det godt med gode råd for backup.

Backup

Når du tar med deg enhetene dine på reise, er det ekstra viktig at du tenker på konsekvensene hvis uhellet skulle være ute og du mister en av dem. For å være på den sikre siden bør du i hvert fall ta en backup av innholdet, slik at du har en versjon lagret på et trygt sted. Uansett hvordan du velger å lagre dokumenter og bilder, så er det lurt å huske å gjøre dette før ferien – for sikkerhetens skyld!

Her finner du noen gode råd å ta med seg i ferieplanleggingen:

1.     Attraktive mål for cyberkriminelle

Det kan være greit å være klar over at turister ofte er attraktive mål for tyver og cyberkriminelle. I verste fall kan du bli frastjålet enheten, eller utsatt for datainnbrudd. Andre har rett og slett litt uflaks og mister enheten sin. Uansett løper man en risiko for at nettbrettet eller pc-en havner i gale hender når man tar disse med på reise.

Husk derfor å passe ekstra godt på tingene dine, ikke gå fra de uten tilsyn, ta backup av viktige filer og tenk på sikkerheten.

2.     Pass på innholdet, uansett enhet

Det er ikke uvanlig at man kan oppleve uhell på ferien med en mobiltelefon som faller i vannet eller en PC som havner på avveie. Selv om mobil og PC er forsikret vil du miste alt som er lagret lokalt på enheten. Vi anbefaler derfor at du benytter deg av en skytjeneste for lagring av dokumenter fra PC-en, som eksempelvis OneDrive. Da vil alle dokumenter automatisk lagres i nettskyen og du vil ha en sikkerhetskopi hvis uhellet skulle ramme deg. Det kan også være lurt å ta en iCloud backup av iPhonen eller annen skylagring for Android.

Det er alltid smart å være føre var og sikre seg mot uforutsette hendelser.

3.     Skylagring – OneDrive

OneDrive er Microsoft-skytjenesten som kobler deg til alle filene dine. Den lar deg lagre og beskytte filene dine, dele dem med andre og få tilgang til dem fra hvor som helst på alle enhetene dine. Tjenesten er laget for å gjøre det enkelt for deg å få tilgang til og lagre alle filer på tvers av alle enhetene.

OneDrive er en glimrende tjeneste til å ta en sikkerhetskopi av viktige dokumenter og andre type filer.

4.     Backup av ferieskattene

Er du redd for å miste verdifulle bilder? Med Min Sky lagrer bildene dine seg automatisk i skyen og du har alltid en backup trygt lagret. Min Sky er tilgjengelig for alle, også dersom du har mobilabonnement fra andre enn Telenor. Oppretter du en Min Sky-bruker med Connect ID, får du automatisk 2 GB lagringsplass. Prisene deretter kan du sjekke her

Har du bedriftsabonnementene Frihet, Flyt og Fri+ har du inkludert ubegrenset lagring av mobilbilder og videoer i Min Sky.
Knips et bilde med mobilen, og det blir trygt lagret. Skulle noe skje med mobilen, trenger du ikke å bekymre deg for å miste bildene og videoene dine.

5.     Ekstern harddisk

En ekstern harddisk passer spesielt godt til sikkerhetskopiering med tanke på all skadevare som er i omløp, fordi filene du har på disken ikke kan infiseres så lenge den eksterne disken ikke er koblet til pc-en. 

En rekke nye backup-programmer gjør det dessuten enkelt å sikkerhetskopierer til en ekstern harddisk. Flere programmer kan nemlig sikkerhetskopiere automatisk når du kobler harddisken til USB-porten.

Vil du ha flere gode digitale tips før ferien, da bør du få med deg denne saken: Vi gir deg de smarte digitale sommertipsene