I Telenors nett har vi brukt to ulike frekvenser på 3G. Den ene frekvensen avviklet vi i 2019, og den ble primært brukt langs veier, langs kysten og ved mindre tettsteder. I januar 2021 slukket vi også den siste frekvensen, som ble brukt i større byer og tettsteder.

På enkelte steder vil 3G-dekningen videreføres en viss tid for å sikre at nødvendig forsterkning av nettet blir utført før slukking, men innen sommeren 2021 skal 3G-alderen være over i hele Telenors nett.

Hva betyr dette for deg?

Stengingen kan føre til at de med litt eldre mobiltelefoner må skifte til en nyere telefon for å oppnå tilsvarende eller bedre talekvalitet som i 3G. Først og fremst gjelder dette deg med en mobil som er mer enn 5 år gammel eller annet utstyr som ikke støtter 4G. Men for enkelte vil dette bety at du ikke får brukt mobilen til å surfe med, og for andre kan det bety lange oppkoblingstider på samtaler. Kanskje har du et SIM-kort i et utendørskamera, navigasjonen i bilen din eller annet? Da må du kanskje oppdatere utstyret slik at det har støtte for 4G.

Se vårt utvalg av nye mobiler ›

Her kan du se om dette gjelder for deg

 • For deg som har en eldre 3G-mobil

  Mobilen din vil ikke lenger kunne brukes til å surfe med og lydkvaliteten på samtaler vil bli dårligere. For å kunne bruke mobilen til å surfe, må du ha en nyere mobil med støtte for 4G og 4G Tale.

 • 4G Tale må være aktivert

  For å kunne ringe via 4G-nettet, må du aktivere 4G Tale på mobilen. Oppdater mobilen din med siste programvare, så aktiveres 4G Tale automatisk, eller se under Spørsmål og svar hvordan du kan sjekke om det er aktivert.

 • Mobiler som ikke støtter 4G Tale

  3G- eller 4G-mobiler som ikke har støtte for 4G Tale vil ikke kunne ringe via 4G-nettet. For å ringe vil mobilen bruke 2G-nettet, som gjør at det kan ta opptil 15 sekunder fra du trykker på «ring», til det begynner å ringe.

  Under finner du en liste over hvilke mobiler som ikke støtter 4G Tale, og de som gjør det.

 • For deg som har et eldre SIM-kort

  For at du skal kunne bruke en 4G-mobil, er det viktig at du også har et nyere 4G SIM-kort.

  Ved å bytte SIM-kort vil du oppleve mye bedre lydkvalitet i samtaler, og surfe raskere enn før. Du vil med andre ord få en mye bedre mobilopplevelse med et nytt SIM-kort.

  Du kan selv sjekke om du har et SIM-kort som støtter 4G, det står på selve SIM-kortet. For å få nytt SIM-kort, kan du bestille dette i Mitt Telenor-appen eller på Mine sider. Du kan også ringe 915 09 000, så sender vi et nytt SIM-kort til deg.

 • For deg som har annet utstyr med SIM-kort i

  Har du et SIM-kort i annet utstyr som f.eks. viltkamera, utendørskamera eller bil, vil ikke dette fungere etter oppgraderingen dersom det ikke støtter 4G Tale. For å kunne bruke dette fremover, må du både ha utstyr og SIM-kort som støtter 4G. Du kan selv sjekke om du har et SIM-kort som støtter 4G, det står på selve SIM-kortet. Tjenesten «Ring hytta varm» vil fungere som normalt.


Er du fortsatt usikker på om dette gjelder deg, kan du ringe oss på 915 09 000 eller gå innom nærmeste Telenorbutikk, så hjelper vi deg gjerne.

Spørsmål og svar

?

Hvordan vet jeg om jeg har 3G-mobil?

?

Hvilke mobiler støtter 4G Tale?

?

Hvilke 4G-mobiler støtter ikke 4G Tale?

?

Hvordan aktiverer jeg 4G Tale på mobilen min?

?

Hvorfor slukker vi 3G-nettet?

Vis flere spørsmål

Ved å slukke 3G gjør vi plass til 5G – fremtidens mobilnett

I mars 2020 åpnet vi 5G-nettet for alle våre kunder, og nå bygger vi gradvis ut det nye mobilnettet over hele landet. I løpet av 2024 vil vi ha et landsdekkende nett i verdensklasse.

Les mer om 5G-utbyggingen ›

5G vil ikke bare gi deg bedre kapasitet og fiberhastighet over mobilnettet, men også tilgang til helt nye produkter og tjenester. Vi får muligheten til å oppgradere og utvikle nye, viktige helse- og velferdstjenester samt videreutvikle smarte byer med bl.a. selvkjørende biler.

2G-nettet skal også slukkes

Det er planlagt å slukke 2G-nettet i løpet av 2025. Frekvensene vil bli brukt til det oppgraderte 4G-nettet og det nye 5G-nettet. Utstyr som i dag utelukkende bruker 2G, må derfor oppgraderes til utstyr med 4G- eller 5G-muligheter innen 2025.  

Aktuelt om dekning

ForsidenDekningskart5G4G