«Heels» er en varm, morsom og fartsfylt hyllest til wrestling

Telenor T-We

Bli med på innsiden av verdens villeste sport i en av de mest undervurderte dramaseriene akkurat nå.

For mange – i det minste de av oss som vokste opp på 80- og 90-tallet – er det fortsatt noe magisk ved det fargesprakende og høylytte spetakkelet kjent som profesjonell wrestling. 

I grenselandet mellom sport, teater, koreografi, slagsmål og performancekunst har wrestlingen siden starten på 1860-tallet(!) hatt plass til karakterer som er større enn livet – tenk bare på navn som Hulk Hogan, Andre The Giant, Ric Flair og Randy «Macho Man» Savage. 

Heels (TV 2 Play)

  • Drama

  • 8 IMDB

  • Strøm hele serien (to sesonger) nå

Se TV 2 Play med T-We

Karakterer man elsker og hater

Dette er skikkelser med den karikerte personligheten (og kroppsbygningen) til superhelter og -skurker, samtidig som de er overraskende lette å elske – eller hate – lidenskapelig. Sånt har det blitt engasjerende dramaer av tidligere, fra Darren Aronofskys «The Wrestler» til kvinnewrestling-serien «Glow». 

Med «Heels», som kan nytes gjennom to sesonger på TV2 Play akkurat nå, har vi fått servert nok en medrivende fortelling fra fribrytingens magiske univers, med absurd humor og et stort hjerte, samt passe doser fyll, hor og sceneshow.     

Vil du ha flere serietips fra TV 2 Play? Her er de beste nye seriene på strømmetjenesten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilde fra Heels på TV2 Play.

Brødre og rivaler

Serien følger Jack Spade og lillebroren Ace i den fiktive småbyen Duffy, Georgia. Der Jack tappert prøver å holde liv i den lokale bryteligaen Duffy Wrestling League (DWL), som hans avdøde far i sin tid gjorde megapopulær, drømmer Ace om en karriere som kan ta ham langt vekk fra hjembyen.  

Dermed er det duket for en rivalisering mellom de to brødrene som på ulike vis skal vedvare gjennom de to sesongene. 

«Heels» byr i tillegg på en drøss andre minneverdige karakterer. I DWL-stallen befinner det seg både utfordrere, venner, elskere og svikere, og den rølpete familievennen og talentspeideren Wild Bill Hancock river raskt opp gamle sår når han returnerer til Duffy. 

I tillegg er Charlie Gully, den hensynsløse og hevngjerrige sjefen for den konkurrerende ligaen Florida Wrestling Dystopia (FWD), besatt av å ta knekken på både DWL og Jack.     

Bilde fra Heels på TV2 Play.

Varme, humor og action

Så mye mer av plottet er det liten vits i å avsløre – kanskje bortsett fra at faren til Jack og Ace, Tom Spade, som har tatt sitt eget liv et år før serien starter, kaster stadig lengre og mørkere skygger over handlingen gjennom sesong to.    

«Heels», som er skapt av Michael Waldron («Loki»), er oppkalt etter wrestlingens bad guys (heltene kalles «faces»). Serien lykkes formidabelt med å skildre den særegne psykologiske dynamikken mellom bryterne og deres publikum – og menneskene bak maskene, med sine traumer og egoer.  

Bilde fra Heels på TV2 Play.

En serie om wrestling ville imidlertid fort blitt litt tom uten komikk og hjerte. «Heels» byr heldigvis på rauser doser av begge deler. Lattermuskelen får kjørt seg, både gjennom herlig dialog og nydelige slapstick-øyeblikk (som når en sentral karakter oppdager at noe ugreit har skjedd i buksa etter et hardt fall i bryteringen).   

I tillegg er det mellommenneskelige dramaet som utfolder seg tidvis reint gripende. Legg til noen spektakulære actionscener som fanger essensen av wrestling, og du har en serie som makter å balansere mange ting på en gang – og som hele veien holder seg frisk og underholdende.  

Typete typer

Med et godt manus, effektivt fortellerdriv og slående visuelt uttrykk på plass, står og faller en serie som «Heels» på skuespillerne.

Også her treffer den blink: Stephen Arnell overbeviser som tynget og kynisk storebror, mens Alexander Ludwig portretterer Ace som en talentfull, men impulsiv og selvdestruktiv fyr det er vanskelig å la være å heie på. 

Resten av persongalleriet er fullt av typete typer, men enkelte av dem fortjener å fremheves. 

Chris Bauer (best kjent fra «The Wire» og «True Blood») er briljant som den forsofne og desillusjonerte villbassen Wild Bill Hancock.

Mike O’Malley utstråler pur nevemagnetisme som antagonisten Charles Gully, mens den forhenværende Disney-stjernen Kelli Berglund gnistrer i rollen som det ambisiøse og fryktløse wrestling-håpet Crystal.  

Bilde fra Heels på TV 2 Play.

– Den beste serien du ikke følger

Alle gode ting har en ende, og slutten kom dessverre tidlig for «Heels»: Tidligere denne uken annonserte Starz at det ikke vil komme flere sesonger av serien. Det er åpenbart at serieskaper Michael Waldron har sett for seg en ny runde i dette universet, for sesong to slutter nemlig på brutalt og dramatisk vis. 

Det er både synd og smått ironisk: «Heels» har nemlig høstet gode anmeldelser for begge sesongene, og flere kritikere påpeker at serien bare blir bedre og bedre – og at den er «bygd for å vare» (Variety). 

Dermed er det bare å håpe at en annen strømmetjeneste plukker den opp snarest mulig. The show must go on, som kjent.  

Flere serietips