Film og serier

De 10 beste seriene i 2023 (så langt)

Vi er halvveis gjennom serieåret 2023, og vi oppsummerer årets 10 største TV-perler hittil. Har du fått med deg disse? 

Bilde fra årets beste serieutvalg

Sommeren står for døren og fellesferien melder straks sin ankomst. 

Dette betyr at første halvdel av serieåret 2023 er unnagjort, og vi benytter derfor anledningen til å oppsummere de største titlene vi har sett hittil. 

Sommerferien er tross alt en glimrende anledning til å korte ned på listen over serieperler du kanskje har gått glipp av! 

Her kommer våre 10 favoritter fra månedene som har gått (i tilfeldig rekkefølge). Du kan også se serieelsker Christer ta for seg denne listen i videoen under.

1. Beef (Netflix)

Kjærlighet er ofte et sentralt tema i våre favorittserier, men i Netflix-komedien «Beef» er det stikk motsatt. Her er det hatet som gjelder, og hvordan det kan holde oss gående når vi ikke har noe annet å fylle tomrommet i hjertene våre med. 

Denne kritikerroste serieperlen følger Amy og Danny; to fremmede som blir oppslukt av tanken på å ødelegge livet til den andre etter at de nesten kolliderer i hverandre på parkeringsplassen. 

Dette blir starten på en absurd og eksistensiell reise gjennom livene deres i Los Angeles, som umulig kan ende godt for dem. Eller? 

Om du har sansen for en smarte komedier som ikke er redd for å bli for sære, og som presterer å si noe fint og godt om livet, så bør du sjekke ut denne.

2. Mrs. Davis (HBO Max)

Fra skaperen av «Lost» og «The Leftovers» kommer den helsprø sci-fi-action-komedien «Mrs. Davis», som er en av årets litt skjulte serieperler.

I denne kritikerroste serien befinner vi oss i en verden hvor alle på kloden benytter seg av en AI-person, Mrs. Davis, gjennom hele hverdagen. Mrs. Davis har forhindret både kriger og hungersnød, og alle føler seg ganske frelst av det teknologiske vidunderet.

Alle unntatt nonnen Simone, som ikke vil ha noe med denne teknologien å gjøre. Hun blir derfor et veldig attraktivt mål for Mrs Davis, som ønsker å gi Simone et oppdrag: Å ødelegge den hellige gral. 

Simone aksepterer oppdraget, men kun på én betingelse: At Mrs Davis tilintetgjør seg selv etter at oppdraget er utført. 

Konseptet er nyskapende og fascinerende, og blander teknologi og spiritualisme på en måte vi ikke har sett før. Det er sprøtt, absurd og ikke minst veldig gøyalt!

Se serien her

3. RIP Henry (Viaplay)

Mads Ousdal er nok en skuespiller du drar kjensel på fra flere plasser, men det er få steder han imponerer mer enn han gjør i Viaplay-perlen «RIP Henry».

Denne serien tar for seg arrogante og usjarmerende Henry, en kirurg i Odda som plutselig finner ut at han selv har fått en uhelbredelig hjernesvulst.

Fast bestemt på å finne en kur, og med kun ett år igjen å leve, bestemmer han seg for å holde det hele skjult for kollegaene sine – noe som absolutt ikke er lett. 

RIP Henry er en gripende serie som går steder vi ikke har sett før på den norske seriefronten.

Er du glad i dramaserier som tøyer strikken litt er denne verdt din oppmerksomhet. 

Se serien her

4. Souls (SkyShowtime)

Finnes det et liv etter døden? Kan sjelen vår vandre videre og vare evig? Dette er spørsmålene som står sentralt i den tyske dramaserien «Souls», som vi har lagt vår elsk på i år. 

Denne serien, som minner mye om blant annet «Dark» og «1899», tar for seg tre kvinner som får livene sine snudd på hodet etter at den enes tenåringssønn redder noen fra en synkende bil. 

Jacob, sønnen, begynner i etterkant å se rare minner i hodet sitt. Minner fra det han selv mener er fra et tidligere liv, et liv som piloten i et verdenskjent flykrasj. 

Over åtte episoder bygger seriens handling seg sakte opp, og ender i det som kommentarfeltene beskriver som en «uforglemmelig» finaleepisode.

Se serien her

5. Ghosts (TV 2 Play)

Om du er i humør til en komiserie utenom det vanlige, kan denne her være noe for deg.

«Ghosts», som er basert på en britisk serie ved samme navn, tar for seg kjæresteparet Jay og Samantha som arver et gammelt herskapshus. De finner fort ut at huset er hjemsøkt, men det er kun Samantha som kan se dem. 

Resultatet er en lattermild komedie som fort har blitt en av de mest populære nye humorseriene i USA.

6. Thunder in My Heart (Viaplay)

I sjarmerende «Thunder in My Heart» fra Amy Deasismont (kjent for musikkglade nordmenn som Amy «What’s In It For Me» Diamond), utforsker vi hvordan det skumle voksenlivet blir altoppslukende for en svensk vennegjeng i 20-årene. 

Deasismont skriver manus samtidig som hun spiller Sigge; en ung dame som er preget av store kjærlighetsproblemer og et komplisert og usunt familieliv. 

I den nye sesongen, glir vennegjengen til Sigge fra hverandre. Alle går i sin egen retning, og etablerer seg i nye forhold – utenom Sigge, som kjenner seg som det femte hjulet på vogna. 

Har hun gått glipp av sjansen til å kapre sin store kjærlighet?

Se serien her

7. Palmemordet (discovery+ / HBO Max)

I 1986 ble den svenske statsministeren Olof Palme myrdet på åpen gate. Hvem som utførte handlingen er fortsatt et mysterium, og det hele er et grusomt og sårt kapittel av svensk historie. 

Denne saken er temaet for discovery+ dokumentaren «Palmemordet - Den store mørkleggingen». 

Her får vi se hvordan den umiddelbare etterforskningen av drapet ikke gikk noen vei, og hvordan mangelen på spor skapte mistillit til Stockholm-politiet. Åpenbare ledetråder gikk tapt, og tilsynelatende tilfeldige småkriminelle ble malt som mistenkte. Var politiet og politikerne faktisk på villspor, eller lå det noe større bak det hele?

Se serien her (HBO Max)

8. Rain Dogs (HBO Max)

I HBO Max-serien «Rain Dogs» følger vi London-kvinnen Costello, som desperat prøver å skaffe seg selv og sin datter et nytt tak over hodet.

Costello jobber som en erotisk danser ved en slibrig strippebule, en jobb som ikke betaler nok til å skaffe de to en plass å bo i en by hvor boligprisene bare stiger. Men, ved hjelp av uventede vennskap og et pågangsmot vi ikke har sett maken til, kan det kanskje gå likevel? 

«Rain Dogs» er bekmørk på sitt mørkeste, men også hysterisk på sitt morsomste. Først og fremst er den en glimrende serie, og er vel verdt din tid.

Se serien her

9. Yellowjackets (HBO Max)

Handlingen i den kritikerroste «Yellowjackets» kretser rundt det talentfulle high school-fotballaget med samme navn. Året er 1996, og New Jersey-jentene skal bryne seg mot landets beste spillere i en turnering i Seattle. 

Så krasjer flyet deres i villmarken, noe som blir starten på en intens kamp for overlevelse. Men, det er ikke bare ulver og den økende sultfølelsen som truer. De må nemlig også overleve hverandre.

«Yellowjackets» er et nervepirrende mysterium hvor okkultisme og kannibalisme spiller vesentlige roller, og i sentrum står et stjernespekket cast hvor både Juliette Lewis og Christina Ricci briljerer.

Se serien her

10. The Last of Us (HBO Max)

Man kan virkelig ikke prate om serieåret 2023 uten å nevne denne storsuksessen fra HBO Max.

Den første sesongen av «The Last of Us» var en perle fra begynnelse til slutt, og vi kan knapt vente på oppfølgersesongen (selv om den er et godt stykke unna ennå). 

Serien er sentrert rundt Joel, en smugler som får oppdraget med å frakte tenåringsjenta Ellie på tvers av et postapokalyptisk USA hvor zombier løper løpsk. 

I disse to hovedrollene finner vi «The Mandalorian»-stjernen Pedro Pascal og Bella Ramsey, som med sin råsterke kjemi og dynamikk har hjulpet denne serien godt på vei til å bli årets største.

Se serien her

Om grå skyer og regnværsdager skulle dukke opp i sommer, så håper vi at du vil kose deg med noen av disse serietipsene. 

God sommer!