Trives som fisken i vannet
Etter 18 måneder med jobbsøking og 125 avslag søkte Fareed «Izzy» Izhar Telenor Integration, et program for høyt utdannede innvandrere. Han ble tilbudt fast jobb før programmet var ferdig.
–Izzy er et funn, sier sjefen hans, Nini Dege.
(Redaktørens anmerkninger: Vi gjør leseren oppmerksom på følgende. Artikkelen er publisert tidligere, og er noe utdatert på grunn av endringer i Telenor Open Mind, som trådte i kraft i 2017.)
39 år gamle Izzy sitter i et stort kontorlandskap i Telenors lokaler på Fornebu i Oslo. Gjennom vinduer som går fra gulv til tak har han utsikt over vannet.
- Jeg elsker denne utsikten. Tenk at jeg kan sitte her og jobbe og samtidig kunne se utover vannet. Norge er fantastisk, sier Fareed.
Men han har ikke alltid vært så begeistret for sitt nye hjemland. Izzy kom til Norge i desember 2011, han hadde funnet kjærligheten i Oslo. Med grader og vitnemål i lomma og jobberfaring både fra Canada, Midtøsten og Australia, trodde indisk-kanadiske Izzy at han var interessant for norske arbeidsgivere. Men så enkelt var det ikke.
125 avslag
Izzy kan skilte med en mastergrad i ledelse fra Mumbai, en mastergrad i økonomi og business fra Australia og en bachelorgrad i finans. Han har ti års arbeidserfaring innen risk og credit management i banksektoren. Han snakker flytende engelsk og hindi, og snart flytende norsk.
- Da jeg begynte å søke jobber i Norge var språket helt klart et hinder, selv om jeg sendte CV-er på norsk. Dessuten var jeg nok overkvalifisert for en del av de jobbene jeg søkte på. Kanskje arbeidsgiverne trodde de måtte betale meg mer. Jeg var bare interessert i å begynne et sted, sier han.
Ble headhuntet
Etter å ha vært i kontakt med NAV ble han anbefalt å søke Telenor Integration, et program for rekruttering av høyt utdannede innvandrere til Telenor. Programmet tar sikte på å tilføre selskapet ressurser med internasjonal erfaring og kompetanse fra land utenfor Europa.
Det består av en startfase på to måneder med kurs i prosjektarbeid og kommunikasjon. Deretter har deltakerne ti måneders arbeidspraksis for Telenor. Praksisen tilpasses etter kandidatens utdanningsbakgrunn, kompetanse og arbeidserfaring.
Men allerede før Izzy var ferdig med arbeidspraksisen ble han tilbudt fast jobb som Service Manager, Finance & Accounting Services i Global Shared Services.
-Izzy’s CV var imponerende. Han hadde god utdannelse og arbeidserfaring, i tillegg til at han hadde lært seg norsk på svært kort tid. Når man treffer et menneske som viser så mye vilje til å integrere seg, sier det noe om kapasitet, arbeidsvilje og evne til å ta på seg nye oppgaver, sier Nini Dege, lederen hans.
Dege forteller at Izzy faktisk er den første ikke-teknolog som er blitt ansatt i avdelingen.
- Izzys multikulturell erfaring betydde mye for oss. Vi skulle bygge opp et internasjonalt team som skulle speile kundene, og da passet Izzy som hånd i hanske, sier hun.
Et bærekraftig samarbeid
Programmet har vist seg bærekraftig fordi Telenor og andre kunnskapsbedrifter aktivt bruker programmet som rekrutteringskanal, sier Anne Marie Sand ved NAV Intro i Oslo.
Hun har vært med fra det første idémyldringsmøtet mellom Telenor, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og NAV Intro i 2010, og har fulgt utviklingen tett.
- Mye har blitt til underveis og mye spennende har skjedd siden oppstarten. Alltid til det beste for formålet, nemlig å få høyt utdannede innvandrere inn i jobber der de kan bruke medbrakt kompetanse og erfaring, sier hun.
Sand forklarer at et av NAVs satsingsområder er nettopp å styrke samarbeidet med arbeidslivet.
- Det er i næringslivet jobbene finnes. Tettere samarbeid gjør at jobbsøkere kommer i dialog og får vist fram sitt potensiale, knytte nettverk og lære mer om norsk arbeidsliv i relevante fagmiljø.
Jeg håper enda flere ledere i og utenfor Telenor vil bruke Telenor Integration som en av sine rekrutteringsarenaer. Det er mange dyktige innvandrere som står klare, sier Anne Marie Sand.
Gikk på jobb da kona fødte
Den dagen Izzy skulle ha sin første dag i Telenor Integration-programmet ble hans første sønn, Waliy, født. Kona, Sadia, prøvde å forklare Fareed at han ikke behøvde å gå på jobb. Hun sa at i Norge er det slik at mannen har lov å være hjemme fra jobb de første dagene etter en fødsel. Men Izzy hørte ikke på det øret.
- Hun var ikke særlig blid, nei. Men jeg ville vise min nye arbeidsgiver at jeg var klar. Jeg ville ikke gå glipp av min første uke i Telenor for jeg visste at Telenor ville være en viktig del av min fremtid, sier han. Men jeg går ikke på jobb når nestemann blir født, altså, ler han.
Etter to år i Norge har han lært både språk og kultur bedre å kjenne.
- I begynnelsen følte jeg meg som en fisk på land her i Norge. Men nå har jeg jobb og trives som fisken i vannet. Jeg må bare lære å svømme først, sier han.