«The Color Purple» er en feelgood-film med et sterkt budskap

Telenor T-We

En av de store amerikanske fortellingene noensinne har fått en stjernespekket musikal-overhaling – med Steven Spielberg blant produsentene. 

Si hva du vil om Hollywood, men det er definitivt en bransje som vet å nøste videre på tidligere suksesser. Tidvis kan remake-iveren oppleves en smule idéfattig, men enkelte historier fortjener like fullt å bli fortalt på nye måter – og på den måten oppdages av nye generasjoner. 

Et ferskt og godt eksempel er «The Color Purple», Alice Walkers bejublede roman som kom i 1982, og som tre år senere ble til spillefilm med Whoopi Goldberg og Oprah Winfrey i sentrale roller og Steven Spielberg i regissørstolen. 

Siden har den gjort stor suksess som Broadway-musikal, og det er denne versjonen som danner grunnlaget for den ferske filmatiseringen, med Spielberg, Winfrey og Quincy Jones blant produsentene, som akkurat nå kan nytes på Max (tidligere HBO Max). 

Det har blitt en rørende og hjertevarm historie om håp, samhold og motstandskraft, med store doser humor og herlig musikk som en rød tråd gjennom fortellingen.

Filmen har premiere på HBO Max fredag 12. april.

Vil du ha flere serietips fra Max? Her er de beste nye seriene på strømmetjenesten.

The Color Purple (HBO Max)

  • Se på HBO Max fra 12. april

  • Film

  • Musikal / Drama

  • Har tidligere vært tilgjengelig som leiefilm,

  • 6.9 IMDB

  • Lengde: 2 timer og 21 minutter

Se HBO Max med Telenor T-We

Et mørkt bakteppe

«The Color Purple» utspiller seg i en landlig og lutfattig del av Georgia på starten av 1900-tallet, der søstrene Celie og Nettie har hverandre – og lite annet. Faren Alfonso misbruker Celie seksuelt, og når han selger henne til den voldelige bonden Albert «Mister» Johnson, mister de to søstrene kontakten. 

Bilde fra The Color Purple på HBO Max.

Med disse omstendighetene som bekmørkt bakteppe møter etter hvert Celie to kvinner som skal vise henne at det finnes en vei ut av uføret – den sterke, rappkjeftede ste-svigerdatteren Sofia, og den glamorøse bluessangeren Shug Avery, som på hvert sitt vis dytter mening og styrke inn i en ørkesløs tilværelse.   

Det blir en lang og kronglete reise mot frihet og selvstendighet for Celie, spekket med brutalitet, løgner og skuffelser. Men tross den hjerteskjærende urettferdigheten som renner gjennom historien, byr filmen på såpass mye menneskelighet og livsglede at den må kunne kalles en feelgood-fortelling.

Bilde fra The Color Purple på HBO Max.

Musikkens kraft

Alice Walker ble en litterær sensasjon da hun ga ut «The Color Purple» i 1982. 

Som den første svarte kvinnelige forfatteren mottok hun Pulitzerprisen året etter, og Spielbergs 1985-versjon opprettholdt momentumet med hele 11 Oscar-nominasjoner – deriblant for beste kvinnelige hovedrolle (Whoopi Goldberg), beste kvinnelige birolle (Margaret Avery og Oprah Winfrey) og beste manus. 

Når den nye filmversjonen likevel føles nyskapende og verdifull, skyldes det først og fremst regissør Blitz Bazawules stramme og særegne grep om musikalsjangeren. 

Her får stjerner som Taraji P. Henson («Empire»), Danielle Brooks («Orange is the New Black»), Corey Hawkins («The Walking Dead»), «American Idol»-vinneren Fantasia Barrino og r&b-artisten H.E.R. boltre seg i den autentiske svarte musikktradisjonen, med svært fengende og rørende resultater. 

– Slår pusten ut av deg

«The Color Purple» ble ingen stor kinohit da den traff det store lerretet på tampen av 2023, men filmen har blitt nominert til – og vunnet – en drøss priser. 

Den ble også godt mottatt av kritikerne, med jublende tilbakemeldinger fra blant andre The New Yorker, Variety, CNN og Los Angeles Times. 

Sistnevntes anmelder Katie Walsh slo til med toppkarakter og konkluderte slik:

– Håndverket er nydelig, men «The Color Purple» ville ikke vært noe uten stjernene, og Bazawules rollebesetning slår pusten ut av deg. 

«The Color Purple» har premiere på HBO Max 12. april.

Flere serietips