Film og serier

De beste HBO Max-seriene akkurat nå

Dokumentar og drama fra aller øverste hylle.

Bilde fra utvalgte HBO serier.

TV-serier fra HBO Max er blant de mest omtalte og kritikerroste seriene i verden. Her er noen av de nyeste seriene (og filmene) som engasjerer og begeistrer både publikum og kritikere.

HBO Max er tilgjengelig som valgfri tjeneste med T-We, og du kan velge den som del av din TV- og strømmepakke her.

Sjekk innom hver uke for nye tips!

Velg HBO Max i din TV- og strømmepakke

The Sympathizer

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 7.5 Sesonger: 1

Den Pulitzer-vinnende romanen til Viet Thanh Nguyen fra 2015 har blitt en glimrende TV-serie via superstudioet A24 («Euphoria», «Everything Everywhere All At Once»). 

«The Sympathizer» er en komisk spionthriller om en anonym agent fra Nord-Vietnam. 

Han er på oppdrag i det Sør-Vietnamesiske militæret mot slutten av Vietnamkrigen. Plutselig blir han tvunget til å dra til USA, hvor han blir bosatt i et lokalsamfunn med flyktninger fra Sør-Vietnam. 

Hvor vil lojaliteten hans ligge – hos landet han jobber for eller menneskene han lever med?

Siden seriepremieren har «The Sympathizer» høstet god kritikk, deriblant fra det amerikanske TV-nettstedet Collider. 

– [Dette] er en fremtidig TV-klassiker, skriver anmelderen.

The Color Purple

Sjanger: Musikal IMDB-score: 6.9 Lengde: 141 minutter

Alice Walkers klassiske fortelling «The Color Purple» har hatt mange former. Først roman, så film, så sceneshow, og nå en helaftens musikalfilm basert på dette sceneshowet. 

Historien utspiller seg i en landlig og svært fattig del av Georgia på begynnelsen av 1900-tallet. Her møter vi to søstre: Celie og Nettie. De har ikke så mye, men de har hverandre. Faren Alfonso misbruker Celie seksuelt, og når han selger henne til den voldelige bonden «Mister», mister de to søstrene kontakten. 

Med dette som et bekmørkt bakteppe møter Celie to kvinner som skal vise henne at det finnes en vei ut av elendigheten – den sterke, rappkjeftede ste-svigerdatteren Sofia, og den glamorøse bluessangeren Shug Avery. Disse to figurerene klarer på hver sin måte å gi mening til Celies tilværelse. 

Det blir en lang og kronglete reise mot frihet og selvstendighet for Celie, spekket med brutalitet, løgner og skuffelser. Men tross den hjerteskjærende urettferdigheten som renner gjennom historien, byr filmen på såpass mye menneskelighet og livsglede at den må kunne kalles en feelgood-fortelling.

All American

Sjanger: Drama / Sport IMDB Score: 7,6 Sesonger: 6

Kulturforskjeller er gjeldende når den lovende amerikanske fotballspilleren Spencer James (Daniel Ezra) blir hentet inn for å spille for Beverly Hills. 

Mens Beverly Hills-treneren Billy Baker (Taye Diggs) ser en stjerne i tenåringen, ser resten av overklassemiljøet ham som en trussel - og det ikke bare på fotballbanen. Oddsene er aldri i hans favør - kan han likevel klare å karre til seg en plass blant eliten? 

Historien om Spencer er løst basert på den virkelige fortellingen om Spencer Paysinger, som gjorde en merkverdig karriere blant annet for New York Giants et knapt tiår tilbake.

Nettstedet IndieWire skryter stort av serien, og kaller den for «avhengighetsskapende underholdning, enten man er fotballfan eller ikke»

Se serien her

Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV

Sjanger: Dokumentar IMDB-score: 7.8 Sesonger: 1

Hvordan klarte ikke en av Hollywoods største barnekanaler å beskytte barna som spilte i seriene de tjente millioner på?

«Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV» er en sjokkerende dokumentar om alvorlige hendelser bak kulissene på noen av Hollywoods største barneserier.

Over fem episoder tar serien for seg en rekke kriminalsaker som involverte barneovergripere i Hollywood, og hvordan grovt og nesten-seksuelt innhold havnet på barne-TV i beste sendetid.

Med intervjuer fra folk som arbeidet på storserier som blant annet Nickelodeon-seriene «iCarly», «Victorious» og «Drake & Josh», tar denne sjokkerende dokumentarserien oss med inn i den mørke siden av barne-TV.

The Girls on the Bus

Sjanger: Drama / Politisk IMDB-score: 6.6 Sesonger: 1

Fra skaperne av «The Flight Attendant» kommer spennende og gripende «The Girls on the Bus». 

Denne nye, politiske serien tar for seg fire journalister som følger et kommende presidentvalg i USA. De kommer fra forskjellige nettverk, publiserer på alt fra TikTok til konservative nyhetskanaler, og er mildt sagt svært ulike kvinner.

Likevel må de samarbeide. 

Gjennom en valgkamp sitter de på en buss gjennom landet, hvor et eventyr preget av skandaler, vennskap og kjærlighet venter. 

Serien har rukket å høste gode anmeldelser i den amerikanske pressen. 

– «The Girls on the Bus» er en utrolig morsom TV-serie som vil gjøre deg fornøyd uansett hvilken grunn du hadde for å sette det på, skriver nettstedet Paste i en veldig god anmeldelse. 

Wonka

Sjanger: Familiefilm / Musikal IMDB-score: 7.1 Lengde: 116 minutter

Den store kinosuksessen kan nå strømmes på HBO Max

«Wonka» forteller den helsprø opprinnelseshistorien til Roald Dahls berømte sjokolademaker fra den ikoniske barneboken «Charlie og sjokoladefabrikken».

Med Timothée Chalamet i den titulære rollen, får vi se hvordan unge Willy brukte sin utrolige fantasi til å starte et sjokoladeimperium.

«Wonka» er en fargerik og musikalsk film for hele familien, stappet til randen med magi og fabelaktige sjokoladetriks.

Olivia Coleman («The Crown») er også å se i en lattermild siderolle, mens Hugh Grant («Notting Hill») stiller uforventet som en hysterisk Oompa Loompa som jakter på Willy.

The Regime

Sjanger: Satire / Drama IMDB-score: 6.2 Sesonger: 1

Selveste Kate Winslet («Titanic») har hovedrollen i denne nye storsatsingen fra noen av forfatterne bak «Succession» og «The Menu».

I satiriske «The Regime» spiller Winslet figuren Elena Vernham, en diktator som regjerer i et fiktivt land i Sentral-Europa.

Vernham er en paranoid og engstelig kvinne som begynner å miste fatningen, noe som fører til at hun feilplasserer sin tillit.

Over et år ser vi hvordan Vernhams regime ser ut til å falle sammen, og hvordan veggene faller sammen rundt henne.

«The Regime» har prestert å splitte kritikerne. Noen mener den er umorsom, mens andre hyller manusene for å være sylskarpe. I den sistnevnte kategorien finner vi nettstedet Decider, som omtaler serien som en ren «seier» for Kate Winslet og HBO.

Aquaman and the Lost Kingdom

Sjanger: Fantasy / Action  IMDB-score: 5.7 Lengde: 124 minutter

Oppfølgeren til DC-universets største kassasuksess noensinne kan endelig strømmes hjemme i sofakroken! 

«Aquaman and the Lost Kingdom» følger Jason Momoas karakter Arthur Curry, også kjent som Aquaman, når en ny fare truer. 

I denne filmen ser vi pirat og leiemorder Black Manta true hele kloden. Han leter etter det bortkomne syvende undervannsriket, og bruker kreftene i våpenet Black Trident til å koke havene for å finne målet sitt. 

Samtidig er familien til Aquaman også i fare, når Black Manta markerer dem som et mål. Kan Aquaman redde familien og samtidig beskytte kloden? 

The Tourist

Sjanger: Drama / Thriller IMDB-score: 7.0 Sesong: 2

Jamie Dornan og suksesserien «The Tourist» er tilbake med en ny sesong! 

«The Tourist» begynner med at en bil blir presset ut av veibanen på brutalt vis et sted i den australske ødemarken. 

Når den irske mannen i bilen (Jamie Dornan) våkner på sykehuset, husker han ingenting – verken navnet sitt, hvor han kommer fra, hva som har skjedd eller hvorfor noen skulle være ute etter å skade ham.

Med hjelp fra den lokale trafikkpolitikvinnen Helen (Danielle Macdonald) og kaféansatte Luci (Shalom Brune-Franklin) prøver mannen (som rollen er kreditert som) å pusle sammen brikkene i livet sitt.

Når den andre sesongen begynner, har Jamie Dornans karakter klart å danne seg et bilde av av sitt liv. Men, det tar ikke lang tid før han blir kidnappet av fremmede…

Tokyo Vice

Sjanger: Krim IMDB-score: 8.0 Sesonger:

Det er endelig duket for en ny sesong av denne stilaktige krimperlen fra HBO Max.

«Tokyo Vice» er løst basert på livet til Jake Adelstein; en ekte amerikansk journalist som tilbrakte tid sammen med Tokyos politistyrker. 

Med blant andre Michael Mann på regi gjør serien et dypdykk i den kriminelle underverdenen som skjuler seg bak den japanske hovedstadens skinnende overflate. 

Adelstein (spilt av «Baby Driver»-stjernen Ansel Elgort) jobber som skribent for et større japansk nyhetsmedium, og får være med en veteranetterforsker ut på oppdrag, som blant annet leder ham rett inn til Tokyos notoriske Yakuza-klan.

\Anmelderen for The Daily Beast skriver at dette er «den beste serien du ikke ser på», og at andre sesong beviser at «Tokyo Vice» er en slags etterfølger av «The Wire» samtidig som den hører til «Miami Vice»-universet. Det er varme ord det!

Premiere 8. februar.

Feud: Capote Vs. The Swans

Sjanger: Drama IMDB-score: 8.4 Sesonger: 2

Bette Davis og Joan Crawford. Debra Messing og Susan Sarandon. The Rock og Vin Diesel. Hollywood har alltid vært et sted preget av skandaløse krangler.

Suksesserien «Feud» tar for seg de største av dem og gjør dem om til gripende og underholdende TV-drama.

I denne sesongen, som bærer undertittelen «Capote vs. The Swans» har serieskaper Ryan Murphy («American Horror Story») tatt for seg historien om forfatteren Truman Capote.

Capote hadde et nært og personlig forhold til de styrtrike sosietetsmenneskene («The Swans»), helt til han valgte å gi Esquire Magazine tillatelse til å publisere noen kapitler av sin nye bok. Boken utleverte nemlig intime detaljer om livene til The Swans, maskert som fiksjon.

Dette falt ikke i god smak hos sosietetsmenneskene.

NRK P3 er veldig fornøyd med den nye sesongen, og triller en femmer på terningen.

– En dekadent liten godbit av sladder, drama og intriger, skriver de om «Feud».

True Detective: Night Country

Sjanger: Krim IMDB-score: 8.9 Sesonger: 4

HBO Max sin kritikerroste krimfavoritt er tilbake med en ny og etterlengtet sesong. «True Detective», som denne gangen bærer tilleggstittelen «Night Country», er satt til en småby i iskalde Alaska.

Her følger vi Jodie Foster («Nattsvermeren») og Kali Reis som etterforskerne Liz og Evangeline, som har et ganske så anspent forhold til hverandre.

En gruppe forskere blir funnet forfrosset midt ute på isen, helt uten klær. Pannen til en av dem bærer et mystisk symbol som Evangeline kjenner igjen fra en tidligere etterforskning, og hun trenger Liz sin hjelp for å finne ut av hva det er som foregår.

«True Detective: Night Country» har høstet glimrende kritikk. Flere kritikere mener at serien nå har kommet seg tilbake på samme nivå som den banebrytende førstesesongen:

– Innen episode seks, som er en nervepirrende konklusjon som kan sidestilles med noen av de beste TV-timene vi har sett de siste årene, så vil «Night Country» være et sted du aldri vil tilbake til, men som du aldri vil glemme, skriver The Telegraph i en toppanmeldelse.

Barbie

Sjanger: Komedie / Musikal IMDB-score: 7.0 Lengde: 114 minutter

Årets mest populære kinofilm er endelig på streaming! 

I regissør Greta Gerwigs storfilm basert på den ikoniske dukken følger vi en helt stereotypisk Barbie (nydelig spilt av Margot Robbie) som bor i Barbieland. 

Her går alt på skinner: Barbie står alltid opp på riktig fot, frokosten er alltid en suksess og naboene vinker alltid hyggelig fra sine Barbie-hus.

Dette endres dog når Barbie en dag plutselig befinner seg i en eksistensiell krise. Hun får tanker om døden, det fiktive vannet i dusjen hennes blir kaldt og den naturlig høye hælen hennes faller til flat bakke. 

Kan Barbie fikse hverdagen slik at alt går tilbake til normalen? En tur til menneskeverdenen sammen med en klengete Ken (Ryan Gosling) kan muligens være løsningen.

Fargo

Sjanger: Krim / Mørk komedie IMDB-score: 8.9 Sesonger: 5

En av 90-tallets mest definerende filmer er definitivt «Fargo» (1996), Coen-brødrenes bekmørke og hysteriske komedie. 

Serieskaper Noah Hawley har, med oddsene mot seg, klart å skape en glimrende serieadapsjon av filmen. «Fargo»-serien har virkelig lykkes i å gjenskape filmens blanding av krim, humor, surrealisme og eksistensialisme.

Over fem sesonger har Hawley bygget sitt eget univers løselig basert på Coen-brødrenes verk.

Den nyeste sesongen finner sted i Minnesota og North Dakota i 2019, med Juno Temple og John Hamm i noen av hovedrollene. Temple spiller en husmor som havner i trøbbel når fortiden henter henne inn. 

Resultatet har vært glimrende, og mange, deriblant Time, sier at den nye sesongen markerer at serien er tilbake i toppform:

– [Den nye sesongen] er en skarp, mørk og morsom return to form

Julia

Sjanger: Drama / Komedie IMDB-score: 8.3 Sesonger:

TV-kokken Julia Child er kanskje ikke et navn veldig mange nordmenn kjenner til, men i statene er Julia en av matbransjens aller største navn. 

Dramedien «Julia» er en velgjort og imponerende gjenfortelling av livet til kjøkkenkjendisen under innspillingen av hennes populære matprogram «The French Chef» på 60- og 70-tallet. 

Med den glimrende Sarah Lancashire («Happy Valley») i sentrum som kjøkkensjefen selv, byr denne HBO Max-serien på et morsomt og fascinerende innblikk i denne biten av kulinarisk kultur fra USA. 

Her får vi se hvordan Julia stiger i gradene, og hva slags utfordringer hun må takle på vei til toppen. Et eksempel er feministbevegelsens kritikk av henne for å opprettholde kjønnsrollene. 

— «Julia» er velsmakende TV-komfortmat, skriver nettstedet The AV Club i en svært positiv anmeldelse. 

Se serien her

Rap Sh!t

Sjanger: Komedie IMDB-score: 6.5 Sesonger: 2

HBO-stjernen Issa Rae (kjent for å ha skapt suksesserien «Insecure») er tilbake med nye episoder av sin nye serie, «Rap Sh!t». 

Her følger vi to rappere fra Miami som desperat prøver å oppnå suksess i en vrien musikkindustri.

Det er ingen tvil om at de har talent, men det er likevel vanskelig når pengene ikke strekker til og man må jobbe på siden av drømmen.

En rekke latterlig dyktige folk står på plakaten her, deriblant Aida Osman og KaMillion, som begge leverer knallbra som barndomsvennene Shawna og Mia. Musikken er skapt av Devonté Hynes, også kjent som Blood Orange, som skaper perfekt stemning. 

«Rap Sh!t» har blitt møtt av glimrende kritikk fra serieanmeldere. Variety gir den nye sesongen en virkelig varm anmeldelse, hvor de blant annet kaller serien for virkelig ektefølt.

Se serien her

The Gilded Age

Sjanger: Drama IMDB-score: 8.0 Sesonger: 2

Fra skaperen av den historiske suksesserien «Downton Abbey» kommer «The Gilded Age»; et nytt periodedrama denne gang satt i de rike sosiale sirklene i New York på slutten av 1800-tallet. Med slående kostymer og glimrende skuespillerprestasjoner forteller «The Gilded Age» en historie om klasseskille, kontrasten mellom «nye penger» og gammel rikdom og de multikulturelle øvre klassene.

Carrie Coon («The Leftovers») og «Sex and the City»-stjernen Cynthia Nixon stiller som noen av seriens hovedroller. Spesielt førstnevnte skinner I rollen som Bertha Russell som ønsker å bruke rikdom og makt til å finne sin vei inn I den øvre klassen.


I andre sesong ser vi at Bertha møter stor motstand når hun prøver å få fotfeste I den øvre klassen, og hun får en fiende I Mrs Astor (Donna Murphy). 

Er du glad i store serieproduksjoner med rike sett og flotte kostymer, og kanskje kjenner på et tomrom etter at «Downton Abbey» stengte sine dører, så bør du sjekke ut «The Gilded Age» nå.

De nye episodene utkommer ukentlig på søndager.

Se serien her

30 Coins

Sjanger: Grøsser / Thriller IMDB-score: 7.1 Sesonger: 2

Spanjolene har ved flere anledninger vist at de kan det med skumle serier. «30 Coins» er nok et eksempel på dette.

Folk med kunnskap om Jesus vil nok gjenkjenne tittelen som en referanse til antallet mynter Judas skal ha tatt imot for å svike frelseren, som hinter til hvor denne serien ligger handlingsmessig.

«30 Coins» følger eksorsisten og eks-fangen Father Vergara, som gjemmer seg fra sine fiender i den lille spanske byen Pedraza.

Men, det tar ikke lang tid før overnaturlige ting begynner å skje i byen, og Vergara må søke hjelp fra lokalbefolkningen for å finne svar på hva det er som foregår.

Kan det hele være knyttet til en mystisk mynt han har med seg?

Se serien her

Rick and Morty

Sjanger: Sci-fi / Komedie IMDB-score: 9.2 Sesonger: 7

I en sjanger hvor «The Simpsons», «Family Guy» og «South Park» tidligere har tronet øverst, sitter nå «Rick and Morty» på toppen.

Den populære, og ganske helsprø sci-fi-serien har endret spillereglene for hvor dypt en animert komedie kan gå. 

«Rick and Morty» henter sitt navn fra den absurde duoen som står i sentrum av den: Alkoholiserte og generelt problematiske Rick tar med seg sitt nervøse, og dessuten svært påvirkelige, barnebarn Morty på en rekke reiser gjennom dimensjoner og virkeligheter. Her finnes det ingen grenser for eventyrene som venter. 

Ved å blande genial sci-fi med en humor som allerede var ganske utenomjordisk av seg, har sitcomen prestert å bli noe fullstendig originalt og fullstendig fascinerende. 

Nå står seriens 7. sesong for døren, og etter et mye omtalt brudd med serieskaper Justin Roiland var det mange som kjente på nervøsitet for at serien skulle lide kvalitetsmessig. Heldigvis ser det ut som om det ikke var noe å bekymre seg over: 

– De to første episodene av sesong 7 tilbyr den samme blandingen av skarp meta-humor, følesesmessig dybde og grotesk animasjon som alltid har gjort «Rick and Morty» så bra, skriver IGN i deres gode anmeldelse. 

Se serien her

Doom Patrol

Sjanger: Action / Komedie IMDB: 7.8 Sesonger: 4

DC Universe-serien «Doom Patrol» er blant de sære og mer fascinerende superheltseriene vi har sett på skjermen i løpet av de siste årene. 

Her følger vi et lag med usannsynlige superhelter som tar opp kampen mot superskurker etter å ha levd i skyggen av samfunnet - med en rekke absurde tvister.  

Barndomstraumer som grunnlag for superkrefter, superskurker som bryter den fjerde veggen og tvister til tusen – «Doom Patrol» leverer solid på alle fronter. 

Nå slippes seriens siste episoder. Det stemmer, etter fire glimrende sesonger er det slutt for gjengen. 

I de siste avsnittene møter heltene gamle venner og fiender, og de må stå sammen for å bekjempe Immortus. Kan «Doom Patrol»-medlemmene gi slipp på fortiden for å ta fremtiden i egne hender? 

Se serien her

Our Flag Means Death

Sjanger: Komedie IMDB-score: 7.8 Sesonger:

For de som har blitt bitt av piratbasillen er det sannsynligvis en veldig god nyhet at sjørøverkomedien «Our Flag Means Death» endelig er tilbake med en ny sesong! 

«Our Flag Means Death» er løst basert på den helt ekte historien om kaptein Stede Bonnet (spilt av Rhys Dharby), en aristokrat som forlater familie for det han trodde skulle bli et bekymringsløst liv som pirat. 

Men, Stede er en udugelig sjømann og kan ikke egentlig slåss. Overgangen til livet til havs skjer med andre ord ikke like knirkefritt som den naive mannen hadde håpet på. 

Dharby får en glimrende motspiller i Taika Waititi («What We Do in the Shadows»), som har rollen som den fryktede piraten Blackbeard. En uventet romantisk relasjon mellom de to oppstår, en relasjon som driver serien til svært gøyale steder. 

Har du sansen for særegne komedier og gøyale karakterer, så bør du sjekke ut den nye sesongen av «Our Flag Means Death».

Se serien her

Starstruck

Sjanger: Romantisk komedie IMDB-score: 7.5 Sesonger: 3

Romantikk på TV er sjelden bedre enn når den er usannsynlig og på grensen til utroverdig. 

I HBO Max-serien «Starstruck» blir vi kjent med den unge London-kvinnen Jessie, som er en selverklært «flekk i andres seksuelle historikk». På nyttårsaften går hun til sengs med en fremmed, og først et døgn senere innser hun at hennes tilfeldig utkårede er en verdensberømt skuespiller. 

Gnister oppstår mellom de to, og det blir tydelig for Jessie at det finnes ordentlig potensiale her. 

Men, det er langt fra ukomplisert å date superkjendiser, noe som selvsagt byr på mye klassisk screwball-humor.

«Starstruck» har i løpet av de siste årene høstet glimrende kritikk fra kritikerne. The Guardian gav den nye sesongen fire av fem stjerner, og kaller den «bedre enn noensinne før». 

Se serien her

Knekt

Sjanger: Krim / Komedie Sesonger: 1

Fra gjengen bak «Hvite gutter» kommer helt nye «Knekt»; en serie om å trosse forventningene og å ikke la noe hindre deg i å nå dine drømmer.

Drømmen i dette tilfellet? Å drive et ulovlig pokersted.

Her følger vi en gjeng med unge voksne gutter som ikke helt føler at de har nådd sine ambisjoner i livet. En av dem jobber i kassa på den lokale bensinstasjonen og en annen er en kjenning hos NAV. Livet føles ikke helt på topp.

«Fabrikken kasino» blir redningen for alle tre. Men, det viser seg kjapt at det ikke er bare-bare å drive kasino, og det tar ikke lang tid før komplikasjonene blir ganske alvorlige for guttene.

«Knekt» er en helsprø drama-komedie som stadig topper seg selv. Var du glad i «Hvite gutter» bør du absolutt sjekke ut denne her.

Se serien her

Wolf

Sjanger: Krim IMDB-score: 6.7 Sesonger:

Når britisk krim står på menyen er vi sjelden vanskelige å be. Nå har HBO Max sluppet den ferske krimserien «Wolf», basert på Mo Hayders bøker om konstabel Jack Caffery, og vi er allerede hektet.

Serien tar for seg Caffery i en periode hvor han blir besatt av tanken om at det var naboen hans som drepte Cafferys 10 år gamle lillebror på 90-tallet. 

Samtidig følger vi en styrtrik familie som blir fanget og terrorisert av to fremmede. Hva er motivet deres? Har det noe med at det er årsjubileumet til en av lokalsamfunnets mest grusomme krimhendelser å gjøre?

«Wolf» er ganske grov av seg, samtidig som den er mørk og intens. 

Den er definitivt ikke noe for de med sarte sinn, men for resten av dere er dette en virkelig perle å starte høsten med. Serien har premiere 14. september.

The Tower

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 6.7 Sesonger:

«The Tower» er en solid og dyktig krimserie som kanskje har gått under radaren for mange.

Den første sesongen, som debuterte ifjor, tok for seg en politibetjent og en tenåringsjente som faller utfor en av Londons høyblokker. Inspektør Sarah Collins («Game of Thrones»-skuespiller Gemma Whelan) tar saken, som består av tre mysterier: 

Hvordan falt to mennesker fra taket på dette bygget? Hvor er de to andre som var på åstedet? Og sist, men absolutt ikke minst: Kan politiet ha vært involvert i de grusomme drapene?

Denne hendelsen preger denne miniserien, som er basert på Kate Londons populære «Metropolitan»-romaner. «The Tower» er en gripende og underholdende titt på korrupsjon innenfor London-politiet, og er delt opp i tre tettpakkede episoder. 

Nå er en ny sesong her, og Gemma er tilbake på jobb. Det første oppdraget hun får av sin sjef (og tidligere elsker) involverer et voldelig hjem, hvor ingenting er som det ser ut. 

«The Tower» føyes til i rekken av suverene politiserier britene har gitt oss de siste fem årene. Likte du «Line of Duty», bør du vurdere å sjekke ut denne her. 

Se serien her

What We Do in the Shadows

Sjanger: Komedie / Mockumentary IMDB-score: 8.7 Sesonger:

Alle som så Taika Waititi og Jemaine Clements mockumentary «What We Do in the Shadows» i 2014, vet allerede om potensialet når man samler fire vampyrer i et moderne bykollektiv. Film ble til serie, og seriens tredje sesong har nå inntatt HBO Nordic. 

Serien følger fire vampyrer i en gammel villa på Staten Island, New York som strever med å takle det moderne samfunnets utfordringer. Man aner ikke hva skuffelse er før man drar på en Superbowl-fest og oppdager at det ikke er en fest for å feire en «superb owl». 

Dynamikken i husholdningen er fantastisk, hvor hver av de absurde personlighetene utfyller hverandre der det trengs og krasjer der hvor det er mest underholdende. 

Seriens femte sesong står nå for døren, og kritikerne er enige: Folkene bak «What We Do in the Shadows» har perfeksjonert den humoristiske skrivepennen og leverer toppkvalitet nok en gang. 

– [Serien] er fortsatt fylt av hysterisk morsomme overraskelser, skriver nettstedet Collider i deres terningkast 6-anmeldelse. 

Se serien her

How to with John Wilson

Sjanger: Dokumentar / Komedie IMDB Score: 8.7 Sesonger:

«How to with John Wilson» er en serie utenom det vanlige. 

Den tørrvittige filmskaperen fra New York har satt seg som mål å forklare visse fenomener («Slik behersker du smalltak», «Derfor er det så mange stillaser i New York»), alt illustrert av opptak han selv har gjort av hverdagslige situasjoner og mennesker. 

Som John Wilson selv sier:

– Serien min er som «Planet Earth», om den var satt til New York og David Attenborough ble tvunget til å filme alt på egenhånd. 

Resultatet er ofte veldig morsomt, innimellom merkelig rørende og ofte til å bli klok av.

Nå er den tredje og avsluttende sesongen her, og tilbakemeldingene har vært latterlig positive. På nettstedet Metacritic er den nye sesongen blant årets fem beste serieslipp! 

Se serien her

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty

Sjanger: Sportsdrama IMDB: 8,3 Lengde: 2 sesonger

Når du leser at mannen bak filmer som «The Big Short» og «Don’t Look Up» (Adam McKay) har regien på pilotepisoden av «Winning Time», vet du at du det innebærer løfter om kvalitet. 

Liker du basket, er det en bonus:

I «Winning Time» får vi servert historien om hvordan The Lakers ble et av verdens mest kjente basketlag, presentert på sprettent vis gjennom arkivklipp og dramatiseringer hvor skuespillerne henvender seg direkte til kameraet. Her får du blant annet se John C. Reilly utfolde seg som bedugget klubbeier, flankert av Quincy Isaiah som en struttende Magic Johnson.

Resultatet er en potent potpurri av sportshistorie og intriger i dramatisert form, som i likhet med Netflix’ «Michael Jordan - Den siste dansen» makter å sette idrettshistorien i kontekst.

Stor skryt for å ha brukt mer kreative virkemidler og fiksjonsgrep enn Bulls/Jordan-dokumentaren, uten å miste verken tidskoloritt eller historisk tyngde.'

Nå er den nye sesongen her, hvor Lakers-laget møter nye utfordringer som kan bety slutten for reisen deres.

Se serien her

Full Circle

Sjanger: Krim IMDB-score: 6.4 Sesonger: 1

Fra manusforfatter Ed Solomon («Men in Black») og regissør Steven Soderbergh («Oceans»-trilogien) kommer spenningsserien «Full Circle».

Den stjernespekkede miniserien kaster Claire Danes («Homeland»), Zazie Beetz («Atlanta») og Timothy Olyphant («Deadwood») inn i en gripende historie om en kidnapping hvor alt som kan gå galt går galt. 

Når feil gutt dras inn i en varebil, og feil familie presses for løsepenger, blir for mange mennesker dratt inn i det som etter planen skulle gå svært lett for seg. 

Dette knytter mange skjebner sammen i New York-gatene, som fører til at hemmeligheter innad i de forskjellige gruppene med mennesker avsløres.

Filmpolitiet lot seg imponere av seriens evne til å balansere flere forskjellige plott, og triller en femmer på terningen. 

– «Full Circle» vitner om en Soderbergh i storform som både underholder og overrasker, mens han leverer flust av stikk mot klassesamfunnet og menneskene som forsterker det, skriver de i sin anmeldelse.

Se serien her

The Righteous Gemstones

Sjanger: Komedie IMDB-score: 8.1 Sesonger: 3

Denne humorperlen kommer fra amerikanske Danny McBride; en komiker som har perfeksjonert sin svært kompetente komikk om svært inkompetente karakterer.

Filmene og seriene han lager kjennetegnes gjerne av en fin miks av kynisme og hjertevarme, av enkle gags og skyhøye ambisjoner – og aldri har han gjort det bedre enn i perlen «The Righteous Gemstones». 

Serien tar for seg en familie med TV-evangelister, med enkemannen Eli Gemstone i spissen. Han og de barnslige barna sine lever luksusliv, takket være generøse donasjoner fra kirkens besøkende.

Den nye sesongen får, på lik linje som de forrige, mye skryt. Nettstedet Variety skriver at den lattermilde sesongen presterer å fylle tomrommet etter HBOs andre mesterverk, «Barry» og «Succession» – noe som absolutt ikke er en liten bragd. 

Om du kan sette pris på humor av den litt mørkere sorten, som attpåtil driver gjøn med amerikansk religionspolitikk, bør du sjekke ut denne.

Se serien her

And Just Like That…

Sjanger: Drama / Komedie IMDB: 5.7 Sesonger: 2

«And Just Like That» har vært en etterlengtet fortsettelse på Darren Stars «Sex and the City», som sjarmerte – og tidvis sjokkerte – HBO-seere på tidlig 2000-tallet.

Hvor originalserien var banebrytende fordi den viste de kompliserte vennskapene og rike sexlivene til storbykvinner i 30-årene, tar oppfølgeren «And Just Like That» for seg de enda mer kompliserte 50-årene. 

Ting forandrer seg selvsagt på 20 år. Carrie har erstattet den ukentlige avisspalten sin med en podcast, Charlotte har nå fullvoksne barn og sexguruen Samantha er ikke lenger en del vennegjengen. Men, New York? Den er fortsatt den samme. 

Nå står nye episoder for døren, og det meldes om et romantisk comeback fra Carries fortid. Kan kjærligheten fortsatt finnes blant New Yorks gater? 

Se serien her

Barry

Sjanger: Krim / Mørk komedie IMDB-score: 8.4 Sesonger:

«Saturday Night Live»-veteranen Bill Hader fronter denne glimrende, mørke komedien om en talentfull leiemorder som helst vil drive med andre ting. 

På vei til Los Angeles med et mål i sikte, ombestemmer Barry seg brått. Han drar på et skuespillerkurs, og blir inspirert av skuespilleren Sally til å vurdere en ny, og mindre blodig karriere. Men, gammel vane er vond å vende, og det er mer komplisert enn som så å forlate mordindustrien for teaterscenen. 

«Barry» har markert seg som en av de skarpeste humorseriene som finnes på TV. Kritikerne omtaler den blant annet som «mesterlig», og den har høstet et mylder av nominasjoner til de største TV-prisene – deriblant 44 (!) Emmy-nominasjoner.  

Nå står den fjerde og avsluttende sesongen for døren, hvor Barry befinner seg bak lås og slå – og det er tydelig at serien lader opp til en massiv finale. 

– Den siste sesongen av «Barry» er nydelig dyster, skriver bladet Vanity Fair og gir toppkarakter. 

Er du glad i særegne serier som skøyer med selv de mørkeste sidene av samfunnet, vil sannsynligvis «Barry» falle i smak.

Se serien her

Succession

Sjanger: Drama / Mørk komedie IMDB-score: 8.8 Sesonger: 4

Det er ingen tvil om at penger, makt, sex, svindel og grådighet egner seg godt i serieformat. Tenk bare på «Suits», «Billions», «Black Monday» eller vår egen «Exit» for håndfaste bevis. 

Når det gjelder pur underholdningsverdi, rappkjefta sitatvennlighet og bekmørk familiedynamikk, er det imidlertid én serie som rager over alle de nevnte: «Succession». 

Serien følger den skruppelløse mediemogulen Logan Roy (Brian Cox) og hans ambisiøse, men kuede arvinger, som alle er kandidater til å ta over sjappa når den tyranniske gamlingen en gang takker for seg.

I den fjerde og avsluttende sesongen tar barna opp kampen mot pappa Roy, og familiedynastiets skjebne avgjøres. P3 skryter av den nye sesongen, som blant annet tar turen innom Norge (!) og triller terningkast 5 i deres anmeldelse: 

– Serieskaper Jesse Armstrong byr som vanlig på rikelig med saftige såpegleder, smellvakre fasader og sorthumoristiske satirepoeng fra toppen av den amerikanske medienæringskjeden.

Sesong fire hadde premiere mandag 27. mars.

Se serien her

Rain Dogs

Sjanger: Mørk komedie IMDB-score: 6.9 Sesonger: 1

Hvor langt er du villig til å gå for å skaffe datteren din tak over hodet? Om du spør London-kvinnen Costello, er svaret «ganske langt». 

Historien i den mørke komedien «Rain Dogs» begynner med at Costello og datteren blir kastet ut av hjemmet deres i den østre delen av den britiske hovedstaden. Costello jobber som en erotisk danser ved en slibrig strippebule, en jobb som ikke betaler nok til å skaffe de to en plass å bo i en by hvor boligprisene bare stiger. 

Sammen med den gode kompisen Selby, en privilegert mann som omtaler seg selv som en «klassisk homofil», begynner arbeidet med å finne en plass å bo for de to.

Serien er bekmørk på sitt mørkeste, men også hysterisk på sitt morsomste. Først og fremst er den en glimrende serie, skal vi tro kritikerne. 

– Du må tåle mye elendighet og mangel på enkle svar i «Rain Dogs», men serien gir deg også en strålende skildring av autentisk vanskelige liv, skriver NRK P3 i deres terningkast 5-anmeldelse.

Se serien her

Perry Mason

Sjanger: Krim IMDB-score: 7.5 Sesonger: 2

Tilbake i 2020 var «Perry Mason» et av de friskeste og sterkeste tilskuddene på krimfronten. Nå, etter tre år er serien omsider tilbake for en etterlengtet oppfølersesong – og vi kunne ikke vært klarere! 

Serien følger den amerikanske detektivlegenden i 1930-tallets Los Angeles, en by som blomstret til tross for at resten av landet fortsatt var sterkt preget av «the great depression». 

I en heftig neo-noir-preget fortelling blir privatetterforskeren Mason innblandet i en etterforskning som kan få alvorlige konsekvenser for ham selv, klienten hans, samt byen som en helhet. 

 Med glimrende skuespillerprestasjoner fra Matthew Rhys (og vi kommer til å savne Tatiana Maslany denne sesongen), et fengende plott og en svært gjennomført stil er «Perry Mason» et inspirert og godt valg for fans av mørk krim. 

Se serien her

The Last of Us

Sjanger: Drama / Thriller IMDB-score: 9.6 Sesonger: 1

Spranget fra videospill til TV-serie er ikke alltid lett å få til, men vi har absolutt sett eksempler på at dette kan bra – og faktisk også veldig bra (se «The Witcher» og «Halo»). 

Den seneste serien som har fått til dette spranget er «The Last of Us», basert på Sony-tittelen som ble kåret til årets spill av et mylder av mediesider i 2013. 

Serien er sentrert rundt Joel, en smugler som får oppdraget med å frakte tenåringsjenta Ellie på tvers av et postapokalyptisk USA hvor zombie-aktige skapninger løper løpsk. I disse to hovedrollene finner vi «The Mandalorian»-stjernen Pedro Pascal og Bella Ramsey, som mange sannsynligvis vil kjenne igjen fra «Game of Thrones» og «His Dark Materials».

Sammen begir de seg ut på en reise, som vil teste dem på alle mulige måter. Klarer de å holde motet oppe og finne lyset når mørket setter inn?

Både kritikere og TV-seere har vært svært positive til serien, deriblant Dagbladets Christopher Pahle som trillet terningkast seks.

– Det skulle ikke være mulig, skriver anmelderen og poengterer at serien overgår alle forventninger.

Nye episoder av serien utkommer hver mandag på HBO.

Se serien her

Your Honor

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 7.6 Sesonger: 2

Etter to år er det endelig duket for den etterlengtede fortsettelsen på en av 2021s desidert mest spennende thrillerserier. Det stemmer: Bryan Cranston og «Your Honor» er tilbake med en avsluttende sesong.

I den første sesongen fikk vi se Cranston, som spiller en respektert dommer i New Orleans, ta fatt på et enormt etisk dilemma. Sønnen hans har nemlig forårsaket en ulykke hvor en gutt mistet livet sitt. I utgangspunktet tenker Cranstons rollefigur Michael umiddelbart at sønnen må melde seg til politiet.

Men, når det viser seg at offeret er sønnen til en lokal gangsterkonge, som utvilsomt vil søke en dødelig hevn, blir tanken om å tilstå utrolig mye vanskeligere.

Når andre sesong starter, er det dog Michael som søker hevn. Etter å ha mistet deler av seg selv i prosessen, og med et liv som nærmest er i ruiner, har han én sjanse igjen til å ta et ordentlig oppgjør med New Orleans korrupte underverden.

Se serien her

His Dark Materials

Sjanger: Fantasy IMDB Score: 7.8 Sesonger:

TV-adapsjonen av Philip Pullmans elskede «His Dark Materials»-trilogi (også kjent som «Den mørke materien» her til lands) har vært et kjærkomment tilskudd på fantasyfronten. 

 Fantasyhistorien finner sted i et alternativt univers hvor menneskers sjeler manifesteres utenfor kroppen i en dyrekompanjong kalt daemoner, og har fascinert leseløver i alle aldre helt siden 90-tallet. 

 Ved seriens start følger vi Lyra Belacqua; en ung jente på jakt etter sin forsvunnede bestevenn Roger. Jenta begir seg ut på en farlig reise hvor hekser, panserbjørner og det skumle Magisteriet venter. 

Serien er en glimrende adapsjon av et virkelig fascinerende univers, hvor spesielt hovedrolleinnehaver Dafne Keen imponerer. «Luther»-stjernen Ruth Wilson får også vist frem sine stjernekvaliteter som den sjarmerende, dog litt intense Marisa Coulter. 

 Alle gode ting tar dog slutt, og nå står den avsluttende tredje sesongen for døren. 

 – Denne siste dosen med episoder er poetiske, med mye hjerte og sjel, og de gir en tilfredsstillende avslutning på en historie som (for det meste) har vært en fryd å følge med på, skriver AV Club om avslutningen

Se serien her

The Sex Lives of College Girls

Sjanger: Komedie IMDB-score: 7.8 Sesonger:

Fjorårets muligens pinligste humorserie er tilbake! 

I første sesong av «The Sex Lives of College Girls» kom vi tett på kollektivlivet til de fire venninnene Kimberly, Leighton, Bela og Whitney og deres første møte med college og alt som hører med. 

Mange gamle, men også noen nye fjes vil vise seg på skjermen denne sesongen. Blant andre Charlie Hall, sønnen til «Seinfeld»-skuespilleren Julia Louis-Dreyfus, noe som i seg selv lover godt.

I den nye sesongen kommer venninnene tilbake fra Thanksgiving-ferie, og får raskt øynene opp for den nye naboen og klimakrisen på en gang. Det viser seg nemlig at kjekkasen er klimaflyktning.

The White Lotus

Sjanger: Mørk komedie / Mystikk IMDB-score: 7,6 Sesonger:

Fjorårets store prisvinner (hele 10 Emmy-priser!) «The White Lotus» er endelig tilbake for en ny runde mørk satire, og forfatter / regissør Mike White er virkelig i storform.

Der fjorårets sesong tok for seg en tilsynelatende perfekt Hawaii-ferie som endte i katastrofe, tar denne nye runden for seg et «White Lotus»-hotell på en annen luksusdestinasjon: Sicilia, Italia. 

Her følger vi en ny gruppe ansatte som sliter med rike turister som tar turen til resorthotellet, bortskjemte, privilegerte turister uten innsikt og uten forståelse for hvordan verden rundt dem fungerer. Det blir det mye bra humor av. 

Seriens store trekkplaster er selvsagt nisjestjernen Jennifer Coolidge, et av Hollywoods mest oversette komigenier, som er den eneste av fjorårets karakterer som vender tilbake for mer satirisk drama. 

Anbefales for reiseglade seere som foretrekker humoren av den særere sorten. 

Se serien her

NB: Titlenes IMDB-score er basert på poengsummen serien/filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.