De beste HBO Max-seriene akkurat nå

Bilde fra utvalgte serier på HBO Max.

Dokumentar og drama fra aller øverste hylle.

TV-serier fra HBO Max er blant de mest omtalte og kritikerroste seriene i verden. Her er noen av de nyeste seriene (og filmene) som engasjerer og begeistrer både publikum og kritikere.

HBO Max er tilgjengelig som valgfri tjeneste med T-We, og du kan velge tjenesten som del av din TV- og strømmepakke her.

Les mer om appen og HBO-innhold på boksen her.

Sjekk innom hver uke for nye tips!

Velg HBO Max i din TV- og strømmepakke

The Sex Lives of College Girls

Sjanger: Komedie IMDB-score: 7.8 Sesonger:

Fjorårets muligens pinligste humorserie er tilbake! 

I første sesong av «The Sex Lives of College Girls» kom vi tett på kollektivlivet til de fire venninnene Kimberly, Leighton, Bela og Whitney og deres første møte med college og alt som hører med. 

Mange gamle, men også noen nye fjes vil vise seg på skjermen denne sesongen. Blant andre Charlie Hall, sønnen til «Seinfeld»-skuespilleren Julia Louis-Dreyfus, noe som i seg selv lover godt.

I den nye sesongen kommer venninnene tilbake fra Thanksgiving-ferie, og får raskt øynene opp for den nye naboen og klimakrisen på en gang. Det viser seg nemlig at kjekkasen er klimaflyktning.

The White Lotus

Sjanger: Mørk komedie / Mystikk IMDB-score: 7,6 Sesonger:

Fjorårets store prisvinner (hele 10 Emmy-priser!) «The White Lotus» er endelig tilbake for en ny runde mørk satire, og forfatter / regissør Mike White er virkelig i storform.

Der fjorårets sesong tok for seg en tilsynelatende perfekt Hawaii-ferie som endte i katastrofe, tar denne nye runden for seg et «White Lotus»-hotell på en annen luksusdestinasjon: Sicilia, Italia. 

Her følger vi en ny gruppe ansatte som sliter med rike turister som tar turen til resorthotellet, bortskjemte, privilegerte turister uten innsikt og uten forståelse for hvordan verden rundt dem fungerer. Det blir det mye bra humor av. 

Seriens store trekkplaster er selvsagt nisjestjernen Jennifer Coolidge, et av Hollywoods mest oversette komigenier, som er den eneste av fjorårets karakterer som vender tilbake for mer satirisk drama. 

Anbefales for reiseglade seere som foretrekker humoren av den særere sorten. 

Se serien her

All American

Sjanger: Drama / Sport IMDB Score: 7,6 Sesonger:

Kulturforskjeller er gjeldende når den lovende amerikanske fotballspilleren Spencer James (Daniel Ezra) blir hentet inn for å spille for Beverly Hills. 

Mens Beverly Hills-treneren Billy Baker (Taye Diggs) ser en stjerne i tenåringen, ser resten av overklassemiljøet ham som en trussel - og det ikke bare på fotballbanen. Oddsene er aldri i hans favør - kan han likevel klare å karre til seg en plass blant eliten? 

Historien om Spencer er løst basert på den virkelige fortellingen om Spencer Paysinger, som gjorde en merkverdig karriere blant annet for New York Giants et knapt tiår tilbake.

Nettstedet IndieWire skryter stort av serien, og kaller den for «avhengighetsskapende underholdning, enten man er fotballfan eller ikke»

Se serien her

The Handmaid's Tale

Sjanger: Thriller / Drama IMDB-score: 8.4 Sesonger: 5

Elizabeth Moss og June er tilbake på skjermene våre for en femte runde av den prisvinnende suksesserien «The Handmaid’s Tale», og innsatsen er høyere enn noensinne. 

Den dystopiske thrillerserien, som er basert på Margaret Atwoods innflytelsesrike roman fra 1985, tar for seg en mørk fremtid hvor USA har blitt til Gilead; et totalitært regime med konservative religiøse lover. 

Fertilitetsraten har stupt som følger av forurensing, og de få kvinnene som kan bli gravide blir tvunget til å bli «handmaids», eller tjenerinner. De mister rettighetene til å bestemme over sine egne kropper, og blir brukt av infertile familier i overklassen som ønsker å få barn. 

Historiene er intense, tematikken viktig og spenningsnivået konstant skyhøyt. 

Se serien her

The Good Fight

Bilde fra The Good Fight på HBO Max.

Sjanger: Drama IMDB-score: 8.3 Sesonger: 6

Hvor ofte følges en terningkast 6-serie opp med en terningkast 6-spin-off? Ikke så veldig ofte.

Dette er en av grunnene til at «The Good Fight» definitivt er verdt en titt. Den desidert verdige oppfølgeren til Julianna Marguiles-serien «The Good Wife» er blant de store serieperlene du finner på HBO Max.

Serien tar for seg det samme politiske universet vi ble kjent med i løpet av dens forgjenger, med nok blanke ark til at vi fortsatt kan utforske nye historier uten at det føles gammelt. Serien finner sted et år etter slutten på forgjengeren, og tar for seg et polarisert og usikkert USA under en problematisk president. 

I denne «må-se»-oppfølgeren spiller Christine Baranski, kjent for mange nordmenn fra «Mamma Mia», Diane Lockhart, seriens råe hovedrolle. Etter å ha blitt frasvindlet alle sparepengene sine må hun ta en ny jobb ved et lovende advokatbyrå i Chicago, 

Intense Intriger, umulige etiske dilemma, samt en rekke fenomenale gjesteskuespillere gjør «The Good Fight» til en av våre store favoritter på strømmetjenesten. 

Nå utkommer den sjette og avsluttende sesongen ukentlig på HBO Max, og det er tydelig at serien lader opp til å gå av med et smell!

Se serien her

Rick and Morty

Sjanger: Sci-fi / Komedie IMDB-score: 9.2 Sesonger: 6

I en sjanger hvor «The Simpsons», «Family Guy» og «South Park» tidligere har tronet øverst, sitter nå «Rick and Morty» på toppen.

Den populære, og ganske helsprø sci-fi-serien har endret spillereglene for hvor dypt en animert komedie kan gå. 

«Rick and Morty» henter sitt navn fra den absurde duoen som står i sentrum av den: Alkoholiserte og generelt problematiske Rick tar med seg sitt nervøse, og dessuten svært påvirkelige, barnebarn Morty på en rekke reiser gjennom dimensjoner og virkeligheter. Her finnes det ingen grenser for eventyrene som venter. 

Ved å blande genial sci-fi med en humor som allerede var ganske utenomjordisk av seg, har sitcomen prestert å bli noe fullstendig originalt og fullstendig fascinerende. 

Nå står seriens 6. sesong for døren, og selv etter et halvt tiår med interdimensjonal action leverer fortsatt «Rick and Morty» på høyt nivå:

— Seriens nye episoder finner nytt liv i sine gamle styrker, skriver IndieWire i en anmeldelse. 

Se serien her

Elvis

Sjanger: Musikk / Drama IMDB-score: Lengde: 2t og 40 min  

Historien om en av musikkhistoriens aller største profiler har nådd storskjermen.

«Elvis» tar for seg de store milepælene til the king, fra oppveksten i den fattigste delen av Mississipi til en av de mest imponerende musikkarrierene verden har sett. 

Hovedrolleinnehaver Austin Butler er glimrende som Elvis Presley, og bringer liv og sjarm til den biografiske filmen – med god hjelp fra Tom Hanks som manageren Tom Parker.  

Med «Elvis» har regissør Baz Luhrmann («The Great Gatsby») skapt en ren gave til rockekongens fans – og musikkelskere generelt. 

Filmen slippes på HBO Max til strømming 2. september.

House of the Dragon

Sjanger: Fantasy / Drama IMDB-score: 8.9 Sesonger: 1

«House of the Dragon» er et etterlengtet tilskudd til «Game of Thrones»-universet, basert på George R. R. Martins roman «Fire & Blood» fra 2018. 

Serien tar for seg historien om den mektige Targaryen-slekten og hvordan den falt sammen i tiden før historiene i «Game of Thrones» fant sted. 

Med «Colony»-forfatteren Ryan J. Condal som serieskaper og en rekke solide skuespillertalent som Matt Smith («Doctor Who», «The Crown»), Olivia Cooke («Bates Motel») og Paddy Considine («The Bourne Ultimatum») med på laget, er franchisen i svært trygge hender.

Det syns i hvert fall Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark, som trillet terningkast 6 i sin anmeldelse.

Se serien her

Industry

Sjanger: Drama IMDB-score: 6.9 Sesonger:

«Industry» har etter kort tid blitt en av HBO Max’ mest spennende titler. Sommerens nye sesong har fått glimrende mottakelse (100% på Rotten Tomatoes) og uttrykket «serieperle» blir nesten en underdrivelse. 

Serien tar for seg en av Londons mest fremtredende investeringsbanker, hvor kun de beste av de beste får plass. De aspirerende unge som vil jobbe der må være villig til å ofre alt. 

Og da mener vi alt. 

The Independent refererer til serien som en slags «Mad Men» for millennials og skryter hemningsløst av den:

– En gripende fersk serie av den sjeldne sorten, og et drama som får konkurrentene til å virke trøtte og kjedelige.

Se serien her

This Is Going To Hurt

Sjanger: Drama / Komedie IMDB-score: 8.4 Sesonger:

En fødeavdeling og det britiske helsevesenet NHS står sentralt i det som kanskje er årets serieperle fra Storbritannia. 

«This Is Going To Hurt» følger helsearbeider Adam Kay («James Bond»-stjernen Ben Whishaw), som er basert på den ekte Adam Kay – forfatter, komiker og tidligere lege. 

Kay jobber på en travel fødeavdeling ved et London-sykehus på midten av 2000-tallet, og forteller (ofte direkte til kamera) om en røffe realiteten ved arbeidsplassen hans. Juniorstillingene ved avdelingen er nemlig preget av mangel på støtte og mangelfull opplæring, noe som tydelig har en negativ effekt på de ansatte.

Den internasjonale pressen har mildt sagt lagt sin elsk på BBC-serien. Time omtaler blant annet «This Is Going To Hurt» som som «det beste medisinske dramaet vi har sett på mange år», og Whishaws portrettering av Kay trekkes frem som et absolutt høydepunkt. 

Se serien her

The Tower

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 6,5 Sesonger:

Når en politibetjent og en tenåringsjente faller utfor en av Londons høyblokker, må inspektør Sarah Collins oppklare tre mysterier.

Hvordan falt to mennesker fra taket på dette bygget? Hvor er de to andre som var på åstedet? Og sist, men absolutt ikke minst: Kan politiet ha vært involvert i de grusomme drapene?

Denne hendelsen preger denne miniserien, som er basert på Kate Londons populære «Metropolitan»-romaner. «The Tower» er en gripende og underholdende titt på korrupsjon innenfor London-politiet, og er delt opp i tre tettpakkede episoder. 

Fans av storserien «Game of Thrones» vil sannsynligvis dra kjensel på hovedrolleinnehaver Gemma Whelan, som høster glimrende kritikk for hennes opptreden. 

«The Tower» føyes til i rekken av suverene politiserier britene har gitt oss de siste fem årene. Likte du «Line of Duty», bør du vurdere å sjekke ut denne her.

Se serien her

What We Do in the Shadows

Sjanger: Komedie / Mockumentary IMDB-score: 8.6 Sesonger:

Alle som så Taika Waititi og Jemaine Clements mockumentary «What We Do in the Shadows» i 2014, vet allerede om potensialet når man samler fire vampyrer i et moderne bykollektiv. Film ble til serie, og seriens tredje sesong har nå inntatt HBO Nordic. 

Serien følger fire vampyrer i en gammel villa på Staten Island, New York som strever med å takle det moderne samfunnets utfordringer. Man aner ikke hva skuffelse er før man drar på en Superbowl-fest og oppdager at det ikke er en fest for å feire en «superb owl». 

Dynamikken i husholdningen er fantastisk, hvor hver av de absurde personlighetene utfyller hverandre der det trengs og krasjer der hvor det er mest underholdende. 

Seriens fjerde sesong står nå for døren, og kritikerne er enige: Folkene bak «What We Do in the Shadows» har perfeksjonert den humoristiske skrivepennen og leverer toppkvalitet nok en gang. 

– [Serien] har vokst til å bli en nymoderne komiklassiker, skriver TV-nettstedet Den of Geek i deres anmeldelse.

Se serien her

Westworld

Sjanger: Sci-fi / Thriller IMDB-score: 8.6 Sesonger:

Roboter, fornøyelsesparker og sort revolverrøyk. Disse tre nøkkelordene dannet grunnlaget for det enormt fascinerende universet Jonathan Nolan og Lisa Joy har skapt i «Westworld». 

HBO-flaggskipet, som henter sitt kildemateriale fra Michael Crichton-filmen ved samme navn, tar for seg en mystisk, høyteknologisk fornøyelsespark forkledd som den ville vesten. 

Parken er bebodd av ekstremt livaktige roboter som spiller de tradisjonelle rollene i Saloon-eventyret, deriblant gårdsjenta Dolores (Evan Rachel Wood). 

Rikinger fra verden over inntar parken og betaler store summer for å få leve ut sine villeste fantasier med fiendene og kompanjongene de møter i parken. Handlingene de utfører er grusomme, noe som skaper problemer når robotene i parken begynner å utvikle egne tanker – og ikke minst fri vilje. 

«Westworld»-historien har etter hvert blitt et ekstremt nyansert og kompleks narrativ som tar opp de eksistensielle spørsmålene. Hva vil det si å være menneske? Kan uorganiske roboter med kunstig intelligens oppnå samme rettigheter som organiske mennesker? 

Etter tre sesonger har serien hentet inn hele ni prestisjefylte Emmy-priser og den har blitt en storfavoritt blant kritikerne, som skryter av dens visuelle effekter, nyskapende historiefortelling og tematikken som tas opp.  

27. juni starter den etterlengtede fjerde sesongen, og etter to år siden forrige sesong er appetitten – og ikke minst forventningene – skyhøye.

Se serien her

Irma Vep

Sjanger: Drama / Thriller IMDB-score: 6.3 Sesonger:

Svenske Alicia Vikander («Tomb Raider») står i spissen av det som kanskje er HBOs mest spenstige thriller hittil i år. 

«Irma Vep» tar for seg den amerikanske filmstjernen Mira, som etter et samlivsbrudd og en liten nedtur i karrieren, drar til Frankrike for å ta en spennende filmrolle. Hun skal nemlig spille karakteren «Irma Vep» i en remake av den klassiske franske stumfilmen «Les Vampires». 

Med en uhyggelig thriller som bakteppe, begynner mystiske ting å skje og skillet mellom Mira og karakteren hun spiller begynner å viskes ut. 

Aftenpostens anmelder var svært positiv til «Irma Vep», som han omtaler som «en elegant og leken metaserie». 

Er du glad i særegne dramathrillere som ikke er redd for å leke med sjangerform og publikums forventninger, så er «Irma Vep» definitivt verdt en titt. 

Se serien her

The Janes

Sjanger: Dokumentar IMDB-score: 8,0 

HBOs dokumentarfilm «The Janes» tar oss kanskje fem tiår tilbake i tid, men det amerikanske samfunnet er fortsatt sterkt preget av problemstillingene den tar opp.

Mellom 1969 og 1973 opererte den hemmelige kvinnegruppen «The Jane Collective» i skyggene av Chicago. Gruppen utførte aborter i en tid hvor mange gravide tok saken i egne hender, da aborter var strengt forbudte i USA,  

For første gang blir de gjenlevende kvinnene som drev gruppen intervjuet på kamera, og historiene deres er like gripende et halvt århundre senere. 

«The Janes» ble sluppet til kritikerhyllest (100 prosent positive tilbakemeldinger på Rotten Tomatoes), og de fleste er enige om at intervjuene med organisasjonens tidligere medlemmer er faktoren som gjør dokumentaren så innmari gripende.

Se filmen her

Barry

Sjanger: Krim / Mørk komedie IMDB-score: 8.3 Sesonger:

«Saturday Night Live»-veteranen Bill Hader står i spissen av denne glimrende, mørke komedien om en leiemorder som er litt lei yrket sitt.

På vei til Los Angeles med et mål i sikte, ombestemmer Barry seg brått. Han drar på et skuespillerkurs, og blir inspirert av skuespilleren Sally til å vurdere en ny, og mindre blodig karriere. Men, gammel vane er vond å vende, og det er mer komplisert enn som så å forlate mordindustrien for teaterscenen. 

Etter tre sesonger har «Barry» markert seg som en av de skarpeste humorseriene som finnes på markedet. 

Da den tredje sesongen debuterte skrev Rolling Stone en hyllest av en anmeldelse hvor de omtalte serien som «en av TVs aller beste serier».   

Er du glad i særegne serier som skøyer med selv de mørkeste sidene av samfunnet, vil sannsynligvis «Barry» falle i smak.

Se serien her

The Time Traveler's Wife

Sjanger: Drama / Sci-fi IMDB-score: 7.3 Sesonger:

Hvert eneste øyeblikk teller i HBOs ferske dramatisering av Audrey Niffeneggers romansuksess «The Time Traveler’s Wife». 

Serien tar for seg ekteskapet mellom Clare og Henry, spilt av «Game of Thrones»-stjernen Rose Leslie og Theo James, kjent fra «Divergent»-serien. 

De to turtelduene er i utgangspunktet ment for hverandre, men hyppige tidsreiser setter en effektiv stopper for romansen deres. Kan kjærligheten blomstre til tross for de sporadiske hoppene mellom årene? 

Til tross for en litt lunken respons fra internettets kritikere, virker det som om «The Time Traveler’s Wife» egentlig treffer målgruppen dens godt. Nettstedet The Collider beskriver blant annet den saftige romansen som «et uimotståelig melodrama». 

Er du glad i kjærlighet som trosser tid og rom, og ikke har noe imot litt overdramatiske tendenser, vil nok denne binge-vennlige serien treffe godt.

Conversations with Friends

Sjanger: Drama Sesonger:

Forfatter Sally Rooney har så langt hatt stor suksess med TV-adapsjoner av hennes verk. I 2020 var «Normal People» en av årets største serier på tvers av kloden, og den hentet inn fire prestisjefylte Emmy-nominasjoner. 

HBO Max’ nye dramatittel «Conversations with Friends» kommer via BBC, og er basert på Rooneys debutroman med samme tittel. Serien tar for seg to unge venninner som blir romantisk involvert med et godt voksent ektepar. Spenningen er høy, men det tar ikke lang tid før komplikasjonene melder seg. 

Mens «Normal People» i stor grad var basert på ungdomsromanser, tar «Conversations with Friends» steget videre til mer voksen tematikk, og det stilles kritiske spørsmål ved verdien av monogami og andre av de etablerte normene vi slavisk følger. 

Britiske Telegraph er blant nettsidene som har omfavnet serien varmest. Toppanmeldelsen beskriver «Conversations» som en «sexy» og «kompleks» adapsjon som er full av liv og sjel. 

Serien har premiere på HBO Max 15. mai.

We Own this City

Sjanger: Krim / Drama IMBD-score: 8,1 Sesonger:

Blant de store amerikanske byene har Baltimore over årene blitt notorisk for dens skitne og korrupte politidistrikt. 

«We own this City» forteller historien om hvordan den katastrofale «Gun Trace Task Force»-underavdelingen, som opprinnelig skulle fjerne våpen og kriminelle fra gatene, tok imot bestikkelser og benyttet brutal vold til å styre gatene.

Jon Bernthal, kjent for mange etter sin rolle i «The Walking Dead», står i spissen av krimserien som betjent Wayne Jenkins. Jenkins styrer Gun Trace-undergruppen med jernhånd og er bestemt på at arbeidet han gjør og volden han utøver gagner Baltimore stort. 

Så langt har kritikerne vært svært positive til «We Own this City». TV-nettstedet The AV Club var spesielt fornøyde med serien, og kalte den en «fengslende arvtaker» til «The Wire». 

Er du glad i mørk krim med grunnlag i virkeligheten, så bør «We own this City» stå på listen din.

Se serien her

The Flight Attendant

Sjanger: Mørk komedie / Thriller IMDB-score: 7.1  Sesonger:

Hva ville du gjort dersom du våknet opp etter en fuktig natt, og ved din side ligger det en død person du ikke husker å ha møtt?

Slik begynner historien til flyvertinnen Cassie («The Big Bang Theory»-stjernen Kaley Cuoco). «The Flight Attendant» følger partyjenta mens hun blir innblandet i så mye mer enn hun hadde planer om på en langdistanseflyvning til Thailand. 

Hun prøver så godt hun kan å fylle tomrommet i hukommelsen hennes før FBI gjør det. Hva var det egentlig som skjedde kvelden før? Har hun faktisk drept noen? 

Serien er tettpakket og underholdende fra første stund, og spesielt Cuoco får mye skryt for sin sterke hovedrolle. Nettstedet CBR kaller serien for et «lett fordøyelig» mysterium, mens Hollywood Reporter kaller den gripende og skryter av at at den bare er rett-frem underholdning

Dersom du er glad i lettbeinte thrillere, burde «The Flight Attendant» være verdt tiden din!

Se serien her

Tokyo Vice

Sjanger: Krim Sesonger:

HBO Max’ nyeste krimperle er løst basert på livet til Jake Adelstein; en ekte amerikansk journalist som tilbrakte tid sammen med Tokyos politistyrker. 

Med blant andre Michael Mann på regi gjør «Tokyo Vice» et dypdykk i den kriminelle underverdenen som skjuler seg bak den japanske hovedstadens skinnende overflate. 

Adelstein (spilt av «Baby Driver»-stjernen Ansel Elgort) jobber som skribent for et større japansk nyhetsmedium, og får være med en veteranetterforsker ut på oppdrag, som blant annet leder ham rett inn til Tokyos notoriske Yakuza-klan

Kritikerne har lagt sin elsk på «Tokyo Vice», og sammenligner den positivt med Manns klassiske 80-tallsserie «Miami Vice». 

– «Tokyo Vice» byr på et spennende innblikk på maktstruktur og kriminalitet i Japan, skriver Variety i en svært positiv anmeldelse.  

Om du setter pris på serier som tar seg god tid til å bygge opp riktig stemning og som ikke har hastverk med å sette opp historiens spillebrikker, så vil du nok kunne like «Tokyo Vice» svært godt. 

Serien har premiere 8. april.

Minx

Sjanger: Komedie IMDB-score: 7.7 Sesonger:

Et forsøk på å starte et nytt feministmagasin på 70-tallet tar en erotisk vending i denne spenstige komiserien fra manusforfatter Ellen Rapoport. 

I «Minx» følger vi Joyce Prigger, en ung og ambisiøs kvinne som oppdager nye sider ved feminismen når hun møter forleggeren Doug. Doug vil nemlig virkeliggjøre drømmen hennes om å skape et feministisk blad, men i form av verdens første erotiske kvinnemagasin. Tenk nakne midtsidemenn ved siden av artikler om likestilling og rettigheter.

Serien har høstet glimrende kritikk for dens lekne og komiske holdning til sex og erotikk. The Hollywood Reporter påpeker at «Minx» har nok hjertevarme og sjel til at man lett ignorerer det av småfeil og skavanker som den har. 

– «Minx» er en veldig god serie med stort potensiale om å bli enda bedre, forhåpentligvis i form av mange flere fremtidige sesonger, skriver nettstedet.

Nye episoder av «Minx» slippes ukentlig.

Our Flag Means Death

Sjanger: Komedie IMDB-score: 7,4 Sesonger: 1

«Pirates of the Caribbean»-filmene har for lengst bevist at pirater og komedie er to ting som hører sammen helt naturlig, som ost og kjeks, salt og pepper. Legger man til humorlegenden Taika Waititi («What We Do in the Shadows») og det konseptuelle arbeidet til David Jenkins til i blandingen, blir resultatet intet mindre enn gull.

«Our Flag Means Death» er løst basert på historien om kaptein Stede Bonnet, en aristokrat som forlater familie og et bekymringsløst liv for å bli pirat. Sammen med et dysfunksjonelt lag av sjøfolk går han ombord på skuta Revenge, og gjør sitt beste for å overleve det som finnes av trusler på det åpne hav. 

Underholdningsnettstedet Polygon hyller piratserien, og spesielt prestasjonene til Rhys Dharby og Taika Waititis som Stede og piratlegenden Blackbeard. Anmelderen understreker videre at dette er en serie som egner seg for å binging. 

– Darby og Waititis prestasjoner blir bedre og mer nyanserte utover i serien. Når serien kommer på dypere vann, viser disse to så mye sjarm og nyanse i karakterene sine at de alene gjør serien verdt å se, skriver de.

Lust

Sjanger: Komedie Sesonger: 1

«Broen»-stjernen Sofia Helin står i spissen av «Lust»; en slags «Sex and the City» satt til Sverige anno 2022. Her blir vi kjent med en venninnegjeng hvor gjennomsnittsalderen har bikket 40 og den seksuelle gnisten i ekteskapene deres melder fravær. 

Helin spiller folkehelseforskeren Anette, som holder på med en undersøkelse om sexlivet til middelaldrende kvinner. Dette inspirerer henne til å plukke opp notatboken og jobbe med spenningen i sitt eget ekteskap. 

Med en heftig dose humor og sjarm tar «Lust» for seg aktuelle problemstillinger som mange middelaldrende skandinavere sannsynligvis kan kjenne seg igjen i: 

Hvordan finner man egentlig plass til lyst og fristelse i en travel, moderne hverdag? Hvordan får man tid til sex når man allerede strever med å sjonglere jobb, familie, ekteskap og et ellers turbulent liv? 

Phoenix Rising

Sjanger: Dokumentar IMDB-score: Sesonger: 1 

Skuespiller Evan Rachel Wood har flere ganger fortalt at hun har blitt utsatt for overgrep utført av en av hennes nærmeste. I november 2021 gikk navnga hun sin tidligere forlovede  Marilyn Manson som sin overgriper.

«Phoenix Rising» viser Woods kamp for å oppnå rettferdigheten hun søker, nesten et helt tiår etter at forholdet til Manson tok slutt. Den todelte dokumentarserien tar blant annet for seg hvordan hun opprettet «The Phoenix Act», et lovforslag som skal utvide foreldelsesfristen for familievoldssaker i California fra tre til fem år

Nettstedet IndieWire kaller dokumentarserien «kraftfull»

—  Woods mot skinner gjennom, og ved å fokusere på Mansons påståtte overgrep, gjør dokumentarserien en gripende utforskning av Hollywoods maktdynamikk og forhold, heter det i nettstedets terningkast 5-anmeldelse.

Se serien her

Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall

Sjanger: Dokumentar IMDB Score: 7,1 Sesonger: 1

Den todelte HBO-dokumentaren «Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall» tar for seg en av Danmarks mest oppsiktsvekkende og omtalte drapssaker noensinne.

10. august 2017 dro den meritterte svenske journalisten Kim Wall til Køge Bukt i Danmark for å intervjue den danske gründeren og oppfinneren Peter Madsen på hans hjemmelagde miniubåt «UC3 Nautilus».

Det var siste dagen hun ble sett i live.

Selv om den Emmy-nominerte regissøren Erin Lee Carr har lagd «Undercurrent» for et internasjonalt TV-publikum som ikke kjenner saken like godt som oss skandinaver, er det fortsatt en fascinerende og rystende historie, her fortalt gjennom venner av Wall, journalister og politifolk, og med nye lydklipp av Madsen selv som kildemateriale.

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty

Sjanger: Sportsdrama IMDB: 8,5 Lengde: 1 sesong

Når du leser at mannen bak filmer som «The Big Short» og «Don’t Look Up» (Adam McKay) har regien på pilotepisoden av «Winning Time», vet du at du det innebærer løfter om kvalitet. 

Liker du basket, er det en bonus: I «Winning Time» får vi servert historien om hvordan The Lakers ble et av verdens mest kjente basketlag, presentert på sprettent vis gjennom arkivklipp og dramatiseringer hvor skuespillerne henvender seg direkte til kameraet. Her får du blant annet se John C. Reilly utfolde seg som bedugget klubbeier, flankert av Quincy Isaiah som en struttende Magic Johnson.

Resultatet er en potent potpurri av sportshistorie og intriger i dramatisert form, som i likhet med Netflix’ «Michael Jordan - Den siste dansen» makter å sette idrettshistorien i kontekst. Stor skryt for å ha brukt mer kreative virkemidler og fiksjonsgrep enn Bulls/Jordan-dokumentaren, uten å miste verken tidskoloritt eller historisk tyngde.

Better Things

Sjanger: Drama / Komedie IMDB-score: 7,8 Sesonger: 5

Om det var mulig å slå opp uttrykket «skjult serieperle» i ordboken, burde sannsynligvis Pamela Adlon og hennes «Better Things» vært ført opp der som et prima eksempel. 

Adlon spiller Sam Fox; en travel trebarnsmor og skuespiller som etter hvert har blitt en ekspert på å balansere en hektisk hverdag og ansvaret hun har for menneskene rundt henne. Hun er en stødig klippe for de kaotiske døtrene hennes, hennes eksentriske mor / nabo Phyllis og et mylder av nære familievenner, og sprer visdom og støtte hvor enn hun drar. 

Serien har nærmest perfeksjonert slice of life-fortellingsformatet. Dramaet og underholdningsverdien ligger i det hverdagslige, i de gode samtalene mellom de sjarmerende rollefigurene i Sams liv.

NRK har hyllet serien flere ganger i løpet av dens fem år lange løp, sist i 2020 da de puttet den øverst på lista over de beste seriene om familieliv.

– Det er umulig å ikke elske denne vittige og drøye serien som ærlig portretterer det kompliserte forholdet mellom mødre og døtre, skrev journalisten den gang. 

Med hjertevarme og tonnevis med sjarm har «Better Things» blitt et høydepunkt blant HBO Max’ serieutvalg. Setter du pris på de små øyeblikkene og plot som tar den tiden det trenger, er denne vel verdt tiden din. 

Seriens femte og siste sesong utkommer ukentlig.

Se serien her

All American

Sjanger: Drama / Sport IMDB Score: 7,8 Sesonger:

Kulturforskjeller er gjeldende når den lovende amerikanske fotballspilleren Spencer James (Daniel Ezra) blir hentet inn for å spille for Beverly Hills. 

Mens Beverly Hills-treneren Billy Baker (Taye Diggs) ser en stjerne i tenåringen, ser resten av overklassemiljøet ham som en trussel - og det ikke bare på fotballbanen. Oddsene er aldri i hans favør - kan han likevel klare å karre til seg en plass blant eliten? 

Historien om Spencer er løst basert på den virkelige fortellingen om Spencer Paysinger, som gjorde en merkverdig karriere blant annet for New York Giants et knapt tiår tilbake.

Nettstedet IndieWire skryter stort av serien, og kaller den for «avhengighetsskapende underholdning, enten man er fotballfan eller ikke».

Fire sesonger av serien er nå ute. Dersom du er glad i slukbare sportserier, er det med andre ord et svært gunstig tidspunkt å bli hektet på «All American».

Se serien her

Snowfall

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 8,2 Sesonger: 5

I «Snowfall» blir vi introdusert for Los Angeles anno 1983, da den første crack-epidemien slo innover byen og dens kultur. 

Den avdøde serieskaperen John Singleton («Boyz n the Hood») har satt sammen en kompleks historie hvor livene til forskjellige karakterer tilknyttet dopmiljøet overlapper med hverandre. 

På rollelisten finner vi blant annet den 19 år gamle dealeren Franklin Saint, nydelig spilt av engelske Damson Idris, Carter Hudson som CIA-agenten Teddy McDonald og Sergio Peris-Mencheta som «El Oso» - en proffbryter Franklin ser opp til. 

Kokain, konspirasjoner og store dollartegn setter fremtiden på spill for ungdommen, og resultatet er skambra drama som fikk TV-veteranen Vulture til å juble

Blant annet hylles serien for dens supernøyaktige gjenskaping av 80-tallets LA, og den uslåelige, forførende stemningen den skaper. 

Se serien her

Killing Eve

Sjanger: Krimthriller / Mørk komedie IMDB-score: 8,2 Sesonger:

Den intense katt-og-mus-jakten (eller katt-og-katt?) mellom Eve og Villanelle nærmer seg slutten.

Jodie Comer («My Mad Fat Diary») har trollbundet en hel verden med hennes Emmy-vinnende opptreden som verdens mest moteriktige leiemorder, Villanelle, og i seriens avsluttende kapittel er det duket for et endelig oppgjør mellom henne og Sandra Ohs MI6-agent. 

Etter at forrige sesongavslutning endte i et blodig sammenstøt mellom Carolyn Martens (Fiona Shaw) og et mistenkt medlem av skyggeorganisasjonen The Twelve. Et hevnangrep forventes, og både Eve og Villanelle står nå i skuddlinjen. 

Til tross for at de første anmeldelsene har vært litt tamme, lover serien at dens siste innsats skal være både episk og eksplosiv. Om de klarer å levere på dette gjenstår å se, men tradisjonen tro blir nok «Killing Eve» en av vårens store snakkiser uansett. 

Se serien her

My Brilliant Friend

Sjanger: Drama IMDB-score: 8,6 Sesonger: 3

Over to sesonger har vi nå fulgt det nydelige og helt spesielle vennskapet mellom italienske Elena Greco og Raffaella «Lila» Cerullo. De to holder sammen gjennom tykt og tynt, og selv om Elena går den akademiske stien og Lila tar jobb som kjøttskjærer på en fabrikk i Napoli, består vennskapet. 

Når «My Brilliant Friend» nå går inn i sin tredje sesong, inntar handlingsforløpet overgangen mellom sekstitallet og syttitallet. Dette er en tid hvor det foregår turbulente politiske endringer i Italia, noe de to venninnene forholder seg til på vidt forskjellige måter. 

Elena, som en priviligert forfatter, er distansert men nysgjerrig på arbeiderpolitikken - politikk som har store konsekvenser for Lilas hverdag. 

VGs terningkast viser fem øyne, og anmeldelsen av den nye sesongen skryter nok en gang høyt av seriens fokus, skuespill og visuell helhet. 

– [«My Brilliant Friend»] fortsetter som nær og sømløs fornøyelse.

Somebody Somewhere

Sjanger: Komedie IMDB-score: 7,6 Sesonger: 1

Standup-komiker og sanger Bridget Everett har lenge bidratt til mye skøy på amerikansk TV, blant annet som en del av «Inside Amy Schumer» og «Lady Dynamite»-seriene. Likevel har hun aldri fått det nivået av oppmerksomhet som hun sannsynligvis fortjener. 

Dette er dog i ferd med å endres. 

Nå er Everett endelig aktuell med «Somebody Somewhere», en komiserie om det å finne motet til å skille seg ut. Everett spiller Sam; en kvinne hvis liv har gått i autopilot-modus ettre at hun mistet søsteren et halvt år før seriens handlingsforløp starter.

Ved hjelp av et lokalt kirkekor og et nytt vennskap, må hun prøve å finne en slags gnist i hverdagen igjen. Kan et bugnende sangtalent være veien til lysere tider?

The Guardian er blant dem som har skrytt serien opp til himmels. Spesielt hyller de Everetts prestasjoner:

– Hovedtrekkplasteret her er Bridget Everett. Hun har gitt rollen Sam såpass mye forslått karisma, at jeg har lyst til å se henne i hva som helst, skriver anmelderen.

Peacemaker

Sjanger: Action / Komedie IMDB-score: 8,4 Sesonger:

John Cena vender tilbake som «The Suicide Squad»-rollen Peacemaker i denne DC-serien fra superhelt-veteranen James Gunn.

Og gjensynet er et svært gledelig et. 

Etter å ha kommet seg fra skadene han fikk under «The Suicide Squad» blir Christopher Smith alias Peacemaker nå motvillig en del av «A.R.G.U.S.»-organisasjonens «Project Butterfly»; en operasjon med mål om å utrydde parasittsommerfugler i menneskeform som har inntatt jorden. 

Serien har høstet nydelig kritikk etter premieren, og blir blant annet utpekt som et bevis på at DC har forstått verdien av serieformatet bedre enn Marvel-universet. 

– «Peacemaker» er nok en seriefulltreffer fra DC, skriver Den of Geek i en svært positiv anmeldelse.

Har du en forkjærlighet for litt sære superhelter og dysfunksjonell, men sjarmerende gruppedynamikk, vil du sannsynligvis finne mye glede i denne. 

Fringe

Sjanger: Sci-fi / Krim IMDB-score: 8,4 Sesonger: 5

«The X-Files» møter «CSI» møter «LOST» i denne J.J. Abrams-skapte kritikerfavoritten og kultklassiskeren av en krimserie. 

«Fringe» tar for seg et team av etterforskere som tar for seg kriminalitet som involverer vitenskapens ytterpunkter, hvor det nesten krysser over til det overnaturlige, såkalt «fringe science». 

I spissen finner vi Anna Torv («Mindhunter») som Olivia Dunham, en dame med bein i nesa og krutt i pistolen. Sammen med Walter Bishop (John Noble), en slags moderne Dr. Frankenstein med litt mentale utfordringer, svindlersønnen hans Peter Bishop (Joshua Jackson) og agenten Astrid (Jasika Nicole), benytter de seg av svært eksperimentelle metoder for å fakke alt fra formskiftere til interdimensjonale skurker. 

Til å begynne med føles «Fringe» litt som noe som kjapt kan reduseres til et «monster-of-the-week»-drama med dyktige skuespillere, men med en dyptliggende og virkelig kompleks mytologi som grunnlag og en overlappende historie som røsker godt i hjerterota utvikler serien seg fort til å bli en virkelig sjarmbombe og et glimrende sci-fi-drama. 

Euphoria

Sjanger: Drama IMDB: 8,4 Sesonger:

Med bekmørk tematikk og en ikonisk visuell stil bestående av en forførende blå-lilla og tonnevis av glittersminke, samt superstjernen Zendaya i spissen, er det ikke vanskelig å se hvordan «Euphoria» har blitt et flaggskip for HBOs ungdommelige seerandel. 

Etter å ha servert to generøse spesialepisoder i fjor er det nå omsider duket for en offisiell andresesong av serien, og serieskaper Sam Levinson sparer ikke på kruttet. 

De nye avsnittene utforsker livene til Rue og vennegjengen rundt henne. Både Jules, Cassie, Maddy, Kat og Lexi får tid på skjermen, men serien er unektelig på sitt beste når den fokuserer på dens hovedrolle.  

Som et resultat av handlingsforløpet i første sesong, og slik vi så i spesialavsnittene, er forholdet mellom Jules og Rue i ruiner. Sistnevnte sliter med å skjule tilbakefallet til tunge rusmidler, og med et nytt vennskap som muliggjør misbruket ser det i utgangspunktet mørkt ut for Rue. 

Tilbakemeldingene på den nye sesongen er riktignok ikke like glimrende som de var for seriens første sesong, men pressen er fortsatt enig i at serien er vel verdt en binge.

– «Euphoria» er fortsatt det beste tenåringsdramaet som finnes på TV, skriver nettstedet NME.

Se serien ukentlig her

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts

Sjanger: Dokumentar IMDB: 8,2 Lengde: 102 minutter

Visste du hvorfor Emma Watson (Hermine Grang) var forelsket i medskuespiller Tom Felton (Drako Malfang) under innspillingen av de første Harry Potter-filmene? Eller visste du kanskje ikke at det lå en forelskelse der i utgangspunktet?

Det er slike ting du får lære i denne tvers igjennom koselige gjenforeningsstunden med skuespillerne som var med på å bygge opp det kulturelle fenomenet Harry Potter er blitt i dag.

Stemningen er akkurat passe nedpå, uten å miste syne av staffasjene – hele greia er for eksempel filmet i Leavesden Studios i England, hvor ivrige fans kan oppleve mange av settene fra filmen på ekte. Det gir en lun og god «tidligere klassekamerater møtes etter 10 år»-stemning som letter småpraten og avsløringene for preget av sensasjon, og heller får fremhevet den genuine gjensynsgleden.

Har du et forhold til filmene og bøkene om trollmennene og heksene som lever i blant oss, er dette en sikker vinner.

And Just Like That…

Sjanger: Drama / Komedie IMDB: 8,3 Sesonger: 1 

Det neste kapittelet i historien om Carrie Bradshaw, Miranda Hobbes og Charlotte York er omsider her! Hvor originalserien var banebrytende fordi den viste de kompliserte vennskapene og rike sexlivene til storbykvinner i 30-årene, tar oppfølgeren «And Just Like That» for seg de enda mer kompliserte 50-årene. 

Ting forandrer seg selvsagt på 20 år. Carrie har erstattet den ukentlige avisspalten sin med en podcast, Charlotte har nå fullvoksne barn og sexguruen Samantha er ikke lenger en del vennegjengen. Men, New York? Den er fortsatt den samme. 

Nettstedet TV Line påpeker at integreringen av de nye karakterene ikke går helt sømløst, men at gruppedynamikken fortsatt leverer:

– For det meste er det bare fint å tilbringe tid med Carrie, Charlotte og Miranda igjen. Skuespillerne går rett inn i rollene sine igjen, og småpraten er like skarp som før, skriver nettstedet. 

Du ser nye episoder av «And Just Like That» hver torsdag fremover.

Landscapers

Med «Landscapers» gjør HBO det HBO gjør best: Disker opp med sjangeroverskridende kvalitets-tv for et publikum som krever det lille ekstra fra skjermdietten sin.

Dette er rett og slett en uhyre velspilt og visuelt selvsikker krimfortelling som gjør selve drapsgåten irrelevant, drevet frem av to skuespillere (Olivia Coleman, David Thewlis) som spiller så troverdig at man skulle tro de hadde glemt hvem de egentlig var.

Historien begynner med at politiet får et tips om ekteparet Susan og Cristopher Edwards. Ifølge tipseren har ekteparet gravd ned Susans foreldre i bakhagen der de for tiden er bosatt, i en stille landsbygrend i Frankrike, og tipset viser seg merkelig nok å holde vann. Men er ikke det hele bare en stor misforståelse?

Det er det kanskje og kanskje ikke, hvis det spiller noen rolle i det hele tatt, sier Landscapers, og borer dypt i dette enkle premisset – på en måte som kun tv-mediet kan.

How to with John Wilson

Sjanger: Dokumentar / Komedie IMDB Score: 8,6 Sesonger: 2

Da «How to with John Wilson» først debuterte på HBO i 2020 sjarmerte den stort, og den fikk mye skryt for å være en komedie utenom det vanlige.

Nå er den tørrvittige filmskaperen fra New York tilbake med flere hverdagslige fenomener som han ønsker å forklare for oss, illustrert av opptak som han selv gjør av hverdagen og menneskene han møter langs New Yorks gater.

Resultatet er ofte veldig morsomt, innimellom merkelig rørende og ofte til å bli klok av.

– [Serien] er glimrende samtidig som den er forvirrende, helt til alle historiene viser seg å passe sammen perfekt, som om det var planen hele tiden, skriver Rolling Stone og gir fire av fem stjerner til serien. 

The Big Apple har kun blitt særere og dermed mer underholdende i løpet av pandemitiden, noe den nye sesongen får frem godt.

Kamikaze

Sjanger: Dramakomedie IMDB: 6,6 Sesonger: 1

«Sorgmuntert» er kanskje ordet som passer denne danskproduserte HBO Max-serien best, basert på romanen «Muleum» av Erlend Loe. Det starter, som det også gjør i romanen, med den komisk ordknappe sms-en: «Vi styrter. Elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa»

Meldingen er sendt til 18 år gamle Julie (Marie Reuther) idet hun mister hele familien i en flystyrt, og er talende for hvordan serien uttrykker seg: med et humoristisk skråblikk på personen og tragedien i sentrum. Julies reaksjon på flystyrten er nemlig å følge pappas siste oppfordring – gjør hva du vil – i så stor grad det bare er mulig.

Det hele fortelles effektivt gjennom Julies Instagram-feed (som er dagboknotater i romanen), og utgjør historiens omdreiningspunkt. VGs anmelder er i tvil om seriens budskap, men trekker frem både foto, regi og «en fantastisk rolleprestasjon».

Se serien her

Dune

Sjanger: Sci-fi IMDB: 8,3 Lengde: 155 minutter

Stjerneregissør Denis Villeneuve har klart det umulige: Å lage en glimrende filmadapsjon basert på Frank Herbert-boken «Dune», en av sci-fi-sjangerens desidert største klassikere. 

I et univers hvor krydderet melange er den viktigste handelsvaren, får familiehuset Atreides ansvaret for å drive en av kongerikets eneste krydderplantasje: Ørkenplaneten Arrakis. Maktskiftet blir starten på et farlig politisk spill blant kongerikets adelige hus, og hvem som manipulerer hvem er vanskelig å si. 

I spissen av «Dune» står Hollywood-kjekkasen Timothée Chalamet som prinsen Paul Atreides; en ung mann med unike evner som blir avgjørende i den blodige maktkampen. 

P3s anmelder belønnet filmen med en femmer på terningen, og ber om en oppfølgerfilm så fort som mulig:

– Dette er voksen science fiction med mye mer å by på enn bare tøffe spesialeffekter. («Dune») legger et solid grunnlag for det som har potensial til å bli den nye store sci-fi-serien. 

Se filmen her

Insecure

Sjanger: Drama / Komedie IMDB: 7,9 Sesonger: 5

Svarte kvinners sosiale opplevelser står i sentrum av denne glimrende drama-komiserien, skapt av Issa Rae.

«Insecure» forteller historien om karakterene Issa og Molly, som har vært bestevenner helt siden dagene de tilbrakte sammen på universitetet. De er nå i 20-årene, og er klare for å ta fatt på karrierer og romantiske forhold - og er heldigvis ikke alene. 

HBO Max-serien, som nettopp lanserte en femte sesong og siste sesong, tar de beste elementene fra Raes råe webserie «Awkward Black Girl» og kjører de kleine, men komiske hverdagssituasjonene deres opp til 11. 

 – Rae har produsert en serie som føles revolusjonær bare ved å tulle med hverdagslivet til en gjennomsnittlig, svart kvinne i tyveårene, skrev NPR om serien da den debuterte i 2016. 

Men selv om serien har høstet nydelig kritikk fra kritikere på tvers av kloden, har den en eller annen grunn gått mange hus forbi her til lands. Ta oss på ordet: Issa Rae og skrivepennen hennes er vel verdt tiden din. 

Succession

Sjanger: Drama IMDB: 8,7 Sesonger: 3

Det er ingen tvil om at penger, makt, sex, svindel og grådighet egner seg godt i serieformat. Tenk bare på «Suits», «Billions», «Black Monday» eller vår egen «Exit» for håndfaste bevis. Når det gjelder pur underholdningsverdi, rappkjefta sitatvennlighet og bekmørk familiedynamikk, er det imidlertid én serie som rager over alle de nevnte.  

Serien følger den skruppelløse mediemogulen Logan Roy (Brian Cox) og hans ambisiøse, men kuede arvinger, som alle er kandidater til å ta over sjappa når den tyranniske gamlingen en gang takker for seg – noe som ser ut til å kunne være nært forestående når serien starter. Eller?

Nå er tredje sesong klar for strømmefolket, og det er liten grunn til å stå på perrongen når Gregs taskenspill eskalerer og pappa Roy går inn i «beast mode».

Doom Patrol

Sjanger: Action / Komedie IMDB: 7,9 Sesonger: 3

DC Universe-serien «Doom Patrol» er blant de sære og mer fascinerende superheltseriene vi har sett på skjermen i løpet av de siste årene. Her følger vi et lag med usannsynlige superhelter som tar opp kampen mot superskurker etter å ha levd i skyggen av samfunnet - med en rekke absurde tvister.  

Barndomstraumer som grunnlag for superkrefter, superskurker som bryter den fjerde veggen og tvister til tusen - «Doom Patrol» leverer solid på alle fronter. 

I 2019 ble serien stemplet som en av årets sterkeste nykommere, og «Doom Patrol» holdt koken helt til fjorårets sesongavslutning som ble forhastet takket være pandemien, og som ikke ble tatt imot med åpne armer av seerne. 

Når serien nå vender tilbake for en tredje sesong, melder TV-ekspertene i AV Club at «Doom Patrol» er tilbake i toppform. Kvalitetsmessig kan serien minne mye om «Watchmen», dog med en mindre alvorlig og mer surrealistisk tone.

Scenes from a Marriage

Sjanger: Drama IMDB: 7,4 Sesonger: 1

Bergman-filmen som i sin tid (1973) skal ha stått bak et utall skilsmisser vender tilbake, denne gang i serieformat. Stjerneskuespillerne Oscar Isaac («Inside Llewyn Davis», «Dune») og Jessica Chastain («Zero Dark Thirty», «It: Chapter Two») spiller ekteparet Mira og Jonathan, som har kommet til et dødpunkt i forholdet.

Det hele sparkes igang på kontoret til samlivsterapeuten, som prompte slenger ut brannfakkelen: Hva er deres definisjon av et lykkelig ekteskap?

Når det viser seg at definisjonene deres varierer noe, danner det opptakten til den dybdepsykologiske, bergmanske boringen som originalfilmen er kjent for: lidenskapet og begjæret som livsbetingelse, men også som konstante trusler mot monogamiet og kjærligheten.

Billions

Sjanger: Drama IMDB: 8,4 Sesonger: 5 Trailer: YouTube

Balladen om milliardæren og finansakrobaten Bobby Axelrod startet i 2016, og fortsetter videre i andre del av femte sesong høsten 2021.

Billions skildrer hovedsakelig intrigene og spillet mellom mennesker i et høyoktant finansmiljø, og bruker litt tid på å komme seg forbi fascinasjonen for rikmannslivets glamorøse sider, ifølge Aftenpostens anmelder.

Men serien har etterhvert funnet sin egen form, skriver anmelderen om fjerde sesong, og trekker frem hvordan serien etterhvert viser en dypere interesse for spillet og for samtiden. Det er mindre pupper og pulver, men desto flere vendinger og relasjonelle basketak:

– Seriens hurtige tempo kunne gjort den hektisk, men bidrar heller til at den oppleves som et overflødighetshorn av nye vendinger, skriver Aftenpostens anmelder.

The White Lotus

Sjanger: Satire / Komedie IMDB: 7,4 Sesonger: 1 Trailer: Youtube

En tilsynelatende perfekt resortferie på Hawaii ender opp i katastrofe i denne nye miniserien fra «School of Rock»-forfatter Mike White. «The White Lotus» følger de ansatte og besøkende ved et luksuriøst hotell på Maui i løpet av en uke hvor ingenting går som planlagt.   

«The White Lotus» frontes av Murray Bartlett som en hotellsjef med en voksende frustrasjon over jobben og gjestene som konstant må passes på. Men, det virkelige trekkplasteret her er nisjestjernen Jennifer Coolidge, et av Hollywoods mest oversette komigenier, i rollen som en desperate gjest som blir besatt av en av hotellets massører. 

Over seks episoder tar denne bizarre, satiriske komedien deg med gjennom problemene til Hawaiis eksentriske turistbefolkning og servicebransjen rundt dem, som en slags tropisk «Hotell i Særklasse». Anbefales for reiseglade seere som foretrekker humoren av den særere sorten.

Se serien her

Pose

Sjanger: Drama  IMDB Score: 8,6 Sesonger: Trailer: Youtube

Ryan Murphy-serien «Pose» har en intens fanskare, og det er ikke uten grunn.

Serien følger ballroom-miljøet i New York fra sin spede begynnelse, og vi blir kjent med et knippe karakterer det er umulig å ikke bli veldig glad i.

Ballroom-miljøet er et fenomen som blomstret på 80-tallet, da transkvinner og andre marginaliserte grupper kom sammen for å konkurrere mot hverandre på vogue-ball. Miljøet ble et trygt rom for mange som var utstøtt i det øvrige samfunnet, på grunn av legning og/eller hudfarge.

Forvent fantastisk musikk, nydelige kostymer og hjerteskjærende historier.

Den tredje sesongen blir for øvrig seriens siste.

Se serien her

Mare of Easttown

Sjanger: Krim IMDB Score: 8,0 Sesonger: 1 Trailer: Youtube

Denne har allerede rukket å piske opp en hel del begeistring blant kritikerne. «Mare of Easttown» er et krimdrama i syv deler, med ingen ringere enn Kate Winslet i rollen som politietterforsker Mare Sheehan. Når en venninnes datter forsvinner sporløst, er det naturligvis Mare som får saken.

Satt til et nedslitt og sørgmodig Pennsylvania skyr ikke serien unna å tegne et dystert bilde av dagens USA, selv om serien først og fremst handler om de psykologiske effektene av å være berørt av en kriminalsak.

Som tv-anmelder Lucy Mangan skriver i avisen «The Guardian»: – Troverdige plottvister og vendinger gjør dette til en serie der helheten blir større enn summen av delene (...) og om det er mulig å gjøre sitt livs rolle så langt ut i karrieren, så er dette definitivt Winslets.

Se serien her

Allen v. Farrow

Sjanger: Dokumentar IMDB: 6,4 Sesonger: 1 Trailer: YouTube

Med dokumentaren «Allen V. Farrow», som utspiller seg over fire episoder, går serieskaperne Kirby Dick og Amy Ziering inn i en av de mest betente konfliktene i det moderne Hollywood – den mellom det tidligere paret Woody Allen og Mia Farrow, og beskyldningene om at Allen skal ha forgrepet seg på datteren Dylan i 1992, da hun var sju år gammel.    

Miniserien – som kanskje kan ses på som et svar på Woody Allens selvbiografi «Apropos of Nothing» fra i fjor – har blitt kritisert for å være ensrettet og tendensiøs. 

Men den har også fått rikelig med ros fra mange anmeldere, som blant annet mener at den er «en omfattende, overbevisende og til syvende og sist knusende dokumentar som truer med å brenne det som er igjen av Allens karriere og testamente ned til grunnen» (Los Angeles Times). 

Se serien her

Painting with John

Sjanger: Komedie / Dokumentar IMDB Score: 6,8 Sesonger: 1 Trailer: YouTube

– Denne serien er noe av det rareste og fineste du kan strømme nå, skriver Erlend Loe i sin terningkast 5-anmeldelse av HBO Nordics nye hitserie, «Painting with John». 

Denne nye, sære serieperlen fra maleren John Lurie er kanskje ikke et åpenbart førstevalg når man skal velge seg ut en ny serie, men det burde sannsynligvis være det. 

Meditativ, reflektert og uanstrengt morsom, og med mye inspirasjon fra Bob Ross’ klassiske «The Joy of Painting»-serie («Bob Ross was wrong!» utbryter John i løpet av serien, «not everyone can paint»), fungerer serien som en slags fire timer lang øvelse i mindfulness. 

Dokuseriens fire deler er sentrert rundt Luries liv i Karibien, en avslappende og zen tilværelse hvor maleren tar en dag og et maleri av gangen, mens han byr på livsvisdom og brukbare maletips(«alle trærne er ulykkelige») til alle som er villige til å lytte.

Se serien her

It’s A Sin

Sjanger: Drama / Komedie IMDB Score: 9,1 Sesonger: 1 Trailer: YouTube

Serien tar for seg begynnelsen på AIDS-pandemien i England, og hvordan den påvirket landets homofile miljøer. Skammen og stigmaen, forsøkene på å legge skjul på spredningen og fordommene som oppstod er sentrale elementer som påvirker seriens figurgalleri.

«Years and Years»-sangeren Olly Alexander står foran som unge Ritchie - en ung, skeiv mann som begir seg ut blant de blendene lazerlysene i Londons nattklubber. Han er elsket av mange, bærer store tvil om hvorvidt AIDS-fenomenet faktisk er reelt eller bare et påfunn fra myndighetene for å skremme homofile. 

Seriemesteren Russel T. Davies («Years and Years», «Queer as Folk») ser ikke ut til spare på kruttet med tårevåte «It’s A Sin», som vever sammen humor og sorg omtrent sømløst. 

Britiske Empire gav serien en toppkarakter og omtaler den som et rent «mesterverk».

NB: Titlenes IMDB-score er basert på poengsummen serien/filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.

Relaterte artikler

Se flere artikler