Ny westernperle fra «Yellowstone»-skaperen

Telenor T-We

En amerikansk helt får sin egen dramaserie i storslåtte og fengende «Lawmen: Bass Reeves». 

Da «Yellowstone» traff verdens TV-skjermer i 2018 – med Kevin Costner i sin første seriehovedrolle som den knallharde ranch-patriarken John Dutton – representerte serien et friskt pust. 

Her var endelig en serie som bød på suverent skuespill, passe doser brutalitet og storslåtte naturbilder – og som samtidig ikke tok seg selv for høytidelig til å tidvis nærme seg såpeserie-nivå hva fengende intriger og spennende plottlinjer angikk.  

Serieskaperen Taylor Sheridan holder trøkket oppe med stadig nye serier i samme landskap, stilistisk så vel som geografisk, og i den ferske serien «Lawmen: Bass Reeves», der han er produsent, får vi en ny runde på hesteryggen – med en sann historie i bunnen.      

Vil du ha flere serietips fra SkyShowtime? Her er de beste nye seriene på strømmetjenesten.

Lawmen: Bass Reeves på SkyShowtime

  • Se på SkyShowtime

  • Produsert av Taylor Sheridan, mannen bak «Yellowstone»

  • Western

  • 7.7 IMDB

  • Nye episoder ukentlig

Se SkyShowtime med T-We

Slaven som ble U.S. Marshal

Når «Lawmen: Bass Reeves» sparkes i gang, befinner vi oss i Arkansas i 1862. 

Mens den amerikanske borgerkrigen raser som verst, må slaven Bass Reeves (David Oyelowo) flykte til frihet og søke tilflukt hos Seminole-stammen. Noen år senere er han en fri mann, familiefar og bonde som sliter med dårlig avling. 

Når Bass får tilbud om å bli en lovens mann, er den rettskafne og lite konfrontative eks-slaven skeptisk i starten. Men når han som 37-åring blir den første svarte marshallen vest for Mississippi, viser det seg raskt at Reeves både har skyteferdighetene og personligheten til å bli en helt for historiebøkene.    

Bilde fra Lawmen: Bass Reeves på SkyShowtime.

En amerikansk legende

Det er nok god grunn til å tro at «Lawmen: Bass Reeves» tar seg visse friheter i sin fremstilling av hovedpersonens liv og tid – en skjebne den tross alt deler med alle andre rekonstruksjoner av svunne tider. 

Likevel gir serien et levende snapshot av denne epoken, og de viktigste kjensgjerningene i den virkelige Bass Reeves’ liv er ivaretatt. Han skal ha stått for tusenvis av arrestasjoner – mer enn 3000, ifølge enkelte kilder – uten noensinne å bli skadet selv. På et punkt måtte han arrestere sin egen sønn for mord, og han var yrkesaktiv som 70-åring.

Bilde fra Lawmen: Bass Reeves på SkyShowtime.

Til tross for at det finnes flerfoldige teaterstykker, filmer, bøker og brettspill(!) der Reeves figurerer, tåler historien hans å bli fortalt på nytt – ikke minst med strålende innsats fra David Oyelowo («Selma», «Nightingale») i hovedrollen. 

Resten av ensemblet er også på høyden, ikke minst Lauren E. Banks som Bass’ sterke kone Jennie. Ringrevene Dennis Quaid og Donald Sutherland leverer også herlig som henholdsvis kynisk lovmann og allmektig dommer.      

Råskinnet Sheridan

Til tross for sin enorme suksess som serieskaper de siste fem årene, hviler heldigvis ikke Taylor Sheridan på laurbærene. Tvert imot.  

Etter det store gjennombruddet med «Yellowstone» har 54-åringen vært tungt involvert i sju(!) serier som alle fortsatt pågår, deriblant «The Mayor of Kingstown», «Tulsa King» og «Yellowstone»-spinoffene «1883» og «1923». 

At «Lawmen» skrives i flertall, øker troen på at Sheridan og serieskaper Chad Feehan kan ha planer om å børste støvet av flere glemte ikoner fra det ville vesten. Om beretningen om Bass Reeves blir stående som den eneste, er det uansett en verdig og sterk skildring av Amerika i en av sine virkelige brytningstider.

Bilde fra Lawmen: Bass Reeves på SkyShowtime.

– En sjelden gave

«Lawmen: Bass Reeves» har fått gjennomgående gode skussmål fra TV-kritikerne, og serien sanker høye poeng fra blant andre The Telegraph, Variety, Roger Ebert og The Guardian. 

Sistnevntes anmelder Lucy Mangan gir fire av fem stjerner, som skriver «denne ytterst distinkte westernserien er en sjelden gave» og konkluderer slik: 

– Denne historien fra virkeligheten om en slave som blir U.S. Marshal er en nervepirrende og smart utforskning av hva frihet betyr. Dennis Quaid og David Oyelowo leverer strålende rolleprestasjoner. 

Flere serietips