Netflix-anbefalinger: De beste filmene og seriene akkurat nå

Bilde fra utvalget på Netflix.

Her er en oppdatert liste over de beste filmene og seriene Netflix har å by på.

Det begynner å ligne en naturlov: Ny uke betyr en drøss ferske godbiter i Netflix-biblioteket. Men hva skal du gå for?

I listen under har vi plukket ut våre favoritter blant det massive utvalget strømmetjenesten har å by på. Listen oppdateres hver uke med våre anbefalinger innenfor en rekke sjangre.

Sjekk innom hver uke for nye tips!

Netflix på boksen: Slik fungerer det

Kjærlighet og anarki

Sjanger: Romantisk komedie IMDB-score: 7.4 Sesonger: 2

Netflix og söta bror har hatt en rekke glimrende samarbeid, og «Kjærlighet & anarki» (også kjent som «Love & Anarchy») er intet unntak.

Serien tar for seg Sofie, en etablert og suksessrik kvinne, begynner i en sjefsrolle hos et bokforlag. Alt ser ut til å gå på skinner, helt til en av de ansatte får tak i sensitive bilder av henne og tvinger henne til å gjøre flaue (men uskyldige) ting for å hindre fotografen i å spre dem.

Det er en uortodoks og semi-problematisk begynnelse på et bekjentskap på kontoret, men Sofie og Max begynner etter hvert å lære hverandre å kjenne - og veddemålene og utpressingen blir mer vennlig og frivillig fra begge sider.

Det er komisk, sjarmerende og ikke minst uventet.

Kritikerne er også fornøyde med den svenske Netflix-hiten. Nettstedet Lyd og Bilde skryter av seriens emosjonelle dybde og «sjarmerende humor»: 

– Andresesongen av den svenske sjarmbomben skifter retning, men er tro mot sitt originale konsept, skriver anmelderen.

The Umbrella Academy

Sjanger: Fantasy / Action IMDB-score: 8.0 Sesonger: 3

Om du har begynt å kjenne på tørken i superheltfilmer, har Netflix redningen din (for nå): Tredje sesong av den fantastisk absurde «The Umbrella Academy» er ute nå.

Den kritikerroste superserien er basert på Dark Horse Comics-serien skapt av ingen ringere enn My Chemical Romance-vokalisten Gerard Way og Gabriel Bá. I løpet av fjoråret havnet den på manges favorittlister, og årets dose episoder imponerer enda mer enn første.

Handlingen er, tross litt kompleks til tider, svært engasjerende. Syv barn med overnaturlige krefter blir adoptert av den litt vel eksentriske milliardæren Reginald Hargreeves, som trener dem opp til å bli med i et lag av superhelter kalt «The Umbrella Academy». 

I et eventyr preget av tukling av tiden, må den dysfunksjonelle familien stå sammen for å hindre en alt-ødeleggende global katastrofe. 

Kritikerne melder at tredje sesong av serien holder koken. Nettstedet AV Club skriver blant annet at de nye episodene av «The Umbrella Academy» «aldri slutter å være kjempegøy». 

Er du glad i superhelter og absurditeter og nydelige karakterer, er sannsynligvis denne her akkurat det du trenger.

Peaky Blinders

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 8,8 Sesonger: 6

Storbritannia kan virkelig kunsten å lage glimrende krim, og periodeperlen «Peaky Blinders» utgjør sannsynligvis noe av det beste som har blitt laget innen sjangeren i moderne tid. 

Serien er basert på en virkelig kriminell gjeng (som den også har hentet sitt navn fra), og finner sted i kjølvannet av første verdenskrig. 

Cillian Murphy står i spiss som Tommy Shelby, den sleipe og ikke minst ambisiøse lederen av Peaky Blinders-gjengen. 

Shelby jobber hardt for å holde kontroll på Birminghams mørke underverden, noe som er alt annet enn enkelt når Winston Churchills vaktbikkje Major Chester Campbell inntar byen for å rydde opp i det illegale rotet som har bygget seg opp der. 

Etter seks intense og nervepirrende sesonger runder nå «Peaky Blinders» av, og kritikerne er enige: Avslutningen er intet annet enn mesterlig.


Love, Death & Robots

Sjanger: Sci-fi / Fantasy IMDB-score: 8,4 Sesonger:

«Love, Death & Robots» er et glimrende eksempel på hvordan animasjon som et medium fjerner alle former for begrensninger for kreativiteten og historiefortellingen. 

Denne glimrende sci-fi-serien kommer fra «Deadpool»-regissøren Tim Miller og film- og TV-legenden David Fincher («Mindhunter», «House of Cards», «Zodiac»), som har lagt grunnlaget for et helt unikt og oppslukende univers. 

Hver episode tar for seg en egen fortelling, skrevet og animert av forskjellige studio, som tar for seg ulike variasjoner av seriens tema: kjærlighet, død og selvsagt roboter. 

Denne fremgangsmåten gjør «Love, Death & Robots» til en gripende, nyansert og ikke minst fascinerende serie hvor det er umulig å forutse hva som kommer til å skje.

Stranger Things

Sjanger: Fantasy / Drama IMDB-score: 8,7 Sesonger: 4

Duffer-brødrenes seriehyllest til science fiction-sjangeren og det nydelige 80-tallet er utvilsomt en av Netflix-bibliotekets største titler. Spenning, en imponerende skuespillerstab og et nostalgi-tungt lydspor – «Stranger Things» har hele pakken.

Historien i «Stranger Things» følger småbyen Hawkins, hvor mystiske og overnaturlige ting finner sted. Når serien begynner, følger vi en ung mor (Winona Ryder) som prøver å finne hennes bortkomne sønn Will, som tilsynelatende befinner seg i en slags skummel skyggedimensjon. 

Samtidig dukker en ung jente ved navn «Eleven» opp i byen (Millie Bobby Brown), som er i besittelse av overnaturlige evner. Hun finner trygghet i en gjeng bestående av nerdete gjeng skolebarn, som begynner å etterforske hennes opprinnelse. 

Når hitserien nå vender tilbake for sin fjerde (og nest siste!) runde, er det med et tungt budsjett bak seg (det nevnes at Netflix har brukt ca 292 millioner norske kroner per episode). Strømmetjenesten mener med andre ord alvor, og lover en særdeles imponerende sesong.

Sesong 4 har premiere 27. mai.

The Lincoln Lawyer

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 7,7 Sesonger: 1

Kan man være en respektabel forsvarsadvokat selv om kontortiden tilbringes i baksetet på en bil?

Mickey Haller mener i hvert fall det. Haller har nemlig ikke et eget kontor, kun fine Lincoln-biler. Han kjører disse til og fra rettssakene, og forbereder seg i baksetet mellom de rettslige rundene - derav kallenavnet «The Lincoln Lawyer».

I den ferske serien, som på norsk har fått tittelen «Loven i en Lincoln», følger vi Haller når han plutselig arver et helt advokatbyrå og han får en håndfull straffesaker i fanget.

«The Lincoln Lawyer» er basert på de populære bøkene til forfatter Michael Connelly. Connelly har også skrevet bøkene om Harry Bosch, som kildematerialet til krimfavoritten «Bosch». 

Serieadapsjonen kommer fra ingen ringere enn David E. Kelley, TV-veteranen som står bak gigantsuksesser som «Big Little Lies», «Nine Perfect Strangers» og «Big Sky», samt advokatperlen «Ally McBeal». Forventningene var med andre ord høye da det ble annonsert at Kelley skulle gjøre en ny storserie for Netflix - og «The Lincoln Lawyer» skuffer ikke.

Er du glad i krimserier av den gode, gamle sorten, vil «The Lincoln Lawyer» falle i smak.

Clark

Sjanger: Drama / Krim Sesonger: 1

Netflix’ dramaserie «Clark» tar for seg sannhetene og løgnene om den virkelige Clark Olofsson, en notorisk svensk bankraner som i stor grad stod for populariseringen av Stockholmsyndrom-uttrykket. 

Serien, som byr på en dramatisert versjon av den virkelige historien, viser hvordan Olofsson sjarmerte en hel nasjon - til tross for alle anklagene mot ham om narkotikasmugling, mordforsøk og brutal vold. 

Superstjernen Bill Skarsgård («It», «Castle Rock») står i spissen av «Clark», noe som sannsynligvis er nok for å selge serien for mange. 

Med hans storartede skuespillerprestasjoner og stjerneregissør Jonas åkerlund på regi, er det ikke vanskelig å forstå at «Clark» har blitt en svensk fulltreffer.

Russian Doll

Sjanger: Mørk komedie IMDB-score: 7.8 Sesonger: 2  

Ingen klandrer deg om du har glemt denne glimrende thrillerkomedien om en kvinne som konstant gjenopplever sin egen død. Det er tross alt tre år siden den første sesongen av «Russian Doll» toppet kritikerlistene og hentet inn en haug med nominasjoner til TV-bransjens største prisutdelinger. 

Denne uken er Natasha Lyonne og karakteren Nadia tilbake med en ny sesong, og det finnes nok ikke et bedre tidspunkt å bli med på tidsmoroa på. 

Etter å ha kommet seg ut av et intenst eventyr preget av tidsreise og møter med seg selv i fortiden, snubler Nadia nå over et nytt eksistensielt eventyr. 

En tur med New Yorks undergrunnsbane sender henne nemlig tilbake til 1982, året hun ble født, og hun blir fanget opp i et mysterium som involverer hennes egen familie. 

Er du glad i eksistensielle sci-fi serier som ikke er redd for å bli litt vel sære, bør «Russian Doll» absolutt være på listen din.

Borgen: Riket, makten og æren

Sjanger: Politisk drama IMDB: 8,5 Sesonger: 1

Nesten et helt tiår har gått siden Danmarks største politiske drama rundet av etter tre knallharde sesonger. Nå vender Birgitte Nylund tilbake i Netflix og DR1-samarbeidet «Borgen: Riket, makten og æren». 

En del har endret seg siden seriens tredje sesong. Tidligere statsminister Birgitte Nylund er Danmarks utenriksminister, hvor hun står overfor en ny krise. 

Den nye sesongen, som er frittstående og kan sees uten forkunnskap om den originale serien, tar for seg en alvorlig uenighet knyttet til olje på Grønland som holder på å bli en massiv internasjonal krise. 

Det blir også et gjensyn med en rekke andre fra originalseriens rollegalleri, deriblant Nylunds gamle kommunikasjonssjef Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) som nå er tilbake i journalistikken. 

PS: Netflix har også de tre første sesongene av serien under originalnavnet «Borgen».

Serien har premiere på Netflix 14. april.

Top Boy

Sjanger: Krimdrama IMDB: 8,4 Sesonger: 2

Historien til «Top Boy» kan minne litt om en berg-og-dal-bane. 

Det britiske krimdramaet debuterte først på Channel 4 i 2011, hvor det ble møtt med strålende kritikk og skyhøye seertall. Etter to sesonger ble det brått slutt.  

Ting stod stille helt frem til Netflix og rapperen Drake ble interessert i serien i 2017. Etter det tok det ikke lang tid før en ny versjon av «Top Boy» inntok strømmetjenesten med de originale manusforfatterne og Drake som produsent. 

De nye sesongene (som Netflix litt forvirrende omtaler som sesong 1 og 2) fortsetter historien om Dushane, Sully og Dris og Londons hektiske narkoscene, som preges av stadige maktkamper mellom leverandørene. 

Serien høster stadig nydelig kritikk fra både seere og kritikere. Blant andre The Independent gir årets sesong toppkarakter og skriver at Netflix’ og Hollywood-pengene har klart å bevare «en av de beste seriene som finnes på TV».

Er du fortsatt på jakt etter en serie som kan fylle tomrommet «The Wire» etterlot seg på slutten av 2000-tallet, så bør «Top Boy» være midt i blinken. PS: Om ikke to sesonger er nok, så ligger de to originale sesongene også på Netflix under tittelen «Top Boy: Summerhouse».

Bridgerton

Sjanger: Drama IMDB-score: 7.3 Sesonger: 2

Da periodedramaet «Bridgerton» først debuterte i romjulen 2020, knuste den så og si alle rekorder den kunne knuse.

Netflix avslørte kjapt at serien var deres største seriesuksess noensinne med hele 82 millioner seere – kun slått av «Squid Game» i ettertid. 

Serien tar for seg den britiske overklassefamilien Bridgerton, i en alternativ versjon av regenttiden og 1800-tallets London. 

Blant Bridgerton-familiens åtte gifteklare barn er det fagre Daphne som tiltrekker mest oppmerksomhet fra det motsatte kjønn. Selv viser hun egentlig svært lite interesse for ekteskap i det hele tatt. 

Samtidig som overklassemenneskene prøver å manøvrere seg gjennom en bølge av passende og upassende frierier, skaper det sladderpregede flygebladet til anonyme Lady Whistledown problemer i de øvre sosiale sirkler. 

«Bridgerton» kommer fra den skarpe skrivepennen til Shonda Rhimes («Inventing Anna», «Grey’s Anatomy»), og fungerer som en slags saftig blanding av «Downton Abbey» og «Gossip Girl».

Seriens andre sesong får skryt av anmelderne, deriblant IGN: 

– Bridgerton beviser at den har mye mer å by på, og Jonathan Bailey gir en gripende opptreden som sesongens sentrale Bridgerton-barnet. Kjemien hans med Simone Ashleys karakter er helt elektrisk, skriver nettsiden.

The Cuphead Show

Sjanger: Animasjon IMDB: 7,7 Lengde: 1 sesong

«The Cuphead Show» er et snurrig lite animasjonsdrops basert på det populære tv-spillet Cuphead, som i sin tur er inspirert av klassiske Disney-filmer («Steamboat Willie», «De tre musketerer»). Resultatet er en en kombinasjon av tørrvittigheter, absurditeter og slapstick-humor kombinert med friske spark til voksenlivets bekymringer.

Hver episode på 20 minutter føles akkurat passe lang, som en humoristisk vitamininnsprøytning på en litt døll dag. Og så er det jo gøy hvordan selve streken refererer til gamle Disney-kortfilmer, mens humoren, tematikken og tempoet minner mer om det beste/rareste fra Cartoon Network på 2000-tallet (noen som husker «Courage the Cowardly Dog»?).

Med andre ord: Hvis du liker kreativ og leken animasjonshumor som passer for både voksne og barn, kan «The Cuphead Show» være vel verdt å sjekke ut på en gråværsdag.

Formula 1: Drive to Survive

Sjanger: Dokumentar IMDB: 8,7 Lengde: 4 sesonger

Alle hjerter gleder seg når det trappes opp med en fjerde sesong av formel 1-fenomenet «Drive to Survive». Dokumentarserien om opp- og nedturene i Formel 1-sjåførenes fartsfylte liv – både på og av banen – har tatt Netflix (og verden) med storm. 

La gå at det er et samarbeid mellom Netflix og den offisielle Formel 1-organisasjonen, det vil si: det er en form for reklameplakat, dette her. Likevel oppleves ikke serien som akkurat dét, med frittalende intervjuobjekter, skildringer av sportens skyggesider og en ektefølt entusiasme for det som skjer på banen.

Anmelderne har latt seg begeistre; du trenger ikke å være interessert i Formel 1 for å like «Drive to Survive», skriver blant annet Aftenposten i sin anmeldelse.

One of Us Is Lying

Sjanger: Tenåringsdrama / Krim IMDB-score: 6,9 Sesonger: 1

Når studenten Simon omkommer etter en plutselig allergisk reaksjon mens han befinner seg i gjensitting, aner Bayview High-skolen ugler i mosen. 

Simon stod nemlig bak en sladregruppe på sosiale medier, noe som gir hver av de fire medelevene som også satt igjen motiv til å drepe ham. Hendelsen etterforskes, og det blir fort tydelig at en av elevene ikke snakker sant.

«One of Us is Lying» blander «The Breakfast Club» og «Gossip Girl», og oppleves som tenåringsdrama flest: glatt, ukomplisert og svært binge-vennlig. 

The Hollywood Reporter skriver at «One of Us is Lying» «glir rett inn i kategorien av serier du lett sluker over helgen» uten at du egentlig hadde planer om det. 

Likevel understreker anmelderen om at seriens ukompliserte kvaliteter gjør at den ikke nødvendigvis gjør et varig inntrykk på deg. 

Om du er på utkikk etter en fengende serie å sluke på en kveld hvor du bare trenger rå underholdning, vil denne gjøre susen.

Vikings: Valhalla

Sjanger: Action/historie  IMDB Score: 8,4 Sesonger: 1

TV-serien «Vikings» fikk etter hvert en enorm fanskare, etter sin debut i 2013 og opp mot seriefinalen i 2021. 

Derfor er det ikke så rart at Netflix har plukket opp hansken og laget en spinoff som er minst like like actionfylt som forgjengeren. 

Denne gangen foregår handlingen cirka 100 år etter historien i «Vikings», og det hele starter med massakrene på Sankt Brictiusdagen da den engelske kongen Æthelred II av England beordret drap på alle dansker som hevn for vikingenes herjinger. 

Dette ledet til en kjede av hevnaksjoner, med maktspill, vold og skjøre allianser. Fans av «Vikings» vil nok kjenne seg igjen, samtidig er det tydelig at et større budsjett gir mer spillerom. En ekstra bonus for nordmenn er det jo at Olav Haraldsson, Leif Erikson og Harald Hardråde alle er karakterer i serien – om enn ikke helt historisk nøyaktige, kanskje. 

Space Force

Sjanger: Komedie IMDB-score: 6,7 Sesonger:

Steve Carell står i spissen av nok en gøyal arbeidskomedie, og denne gangen tar han det hele til nye høyder. Bokstavelig talt.

Netflix’ «Space Force» tar alt vi elsket ved «The Office» og legger det til det ytre rom. Greg Daniels, skaperen av den klassiske sitcomen, tar denne gangen for seg grenen av det amerikanske forsvaret med ansvaret for romprogrammet. 

Carell spiller General Mark R. Naird, mannen som får hovedansvaret for militærets nye storsatsing. Her vendes velkjente romtroper opp-ned på festlige måter, samtidig som vi får servert heftig drama oppi det hele. 

Andre komistjerner som John Malkovich (kjent fra «The New Pope»), Jane Lynch («Glee»), Lisa Kudrow («Friends»), Ben Schwartz («Parks and Recreation») og Tawny Newsome («Bajillion Dollar Propertie$») stiller som Marks arbeidskollegaer og familiemedlemmer, som alle bidrar i den beinharde jobben med å få soldater på månen. 

Etter en litt treig førstesesong skrur seriens andre sesong humoren opp til 11. Flere nettsteder, deriblant Variety, skryter av hvordan «Space Force» roer ned tempoet og satser på mer jordnær komikk i de nye episodene. 

Er du glad i litt klein jobbhumor, vil du sannsynligvis sluke denne.

Young Wallander

Sjanger: Krim IMDB: 6,8 Lengde: To sesonger

Kurt Wallander kan sies å være prototypen på en middelaldrende og livstrøtt politietterforsker med alskens demoner i ryggsekken - det som etterhvert har blitt noe av en tynnslitt trope i krimsjangeren. Det anerkjenner Young Wallander, og spør: Men hvordan ble han slik?


I første sesong ble seerne med på Wallanders (Adam Pålsson) aller første sak, et grusomt og tilsynelatende politisk motivert drap på en ung innvandrer. Det litt underlig ulogiske, men samtidig smarte grepet, er at serien foregår i nåtidens Malmø (2020).

Aftenpostens anmelder lot seg derfor begeistre av at «serien holder koken helt inn som samtidskrim». Anmelder tilføyer riktignok at serien ender opp med å gjøre noen av de samme feilene som «samlebåndskrimmen», men at hovedrolleinnehaver Adam Pålsson overbeviser stort som den unge utgaven av Wallander.

Sesong to er ute nå.

Inventing Anna

Sjanger: Drama IMDB-score: 6,7 Sesonger: 1

Fra den sylskarpe skrivepennen til «Grey’s Anatomy»-skaperen Shonda Rhimes kommer «Inventing Anna» - en historie om svindel, bedrageri og instagramberømmelse blant New Yorks partyelite. 

Serien er basert på New York Times-artikkelen om den ekte Anna Sorokins, en kvinne i 20-årene som dro til USA og poserte som en styrtrik tysk arving i fire år.

Med en heftig «fake it ‘til you make it»-holdning bruker seriens Anna («The Americans»-stjernen Julia Garner) sin sosiale sjarm og karisma til å rundlure noen av New Yorks rikeste mennesker. 

Med et bredt og rikt rollegalleri, underholder «Inventing Anna» stort mens den dokumenterer Annas svindler. 

P3s Sigurd Vik gir serien terningkast 4, og kaller den “velspilt og lekkert produsert” til tross for at den til tider kan være litt langdryg. 

Om du slukte alt som var av andre Netflix-suksesser som «Bridgerton» og «Emily in Paris», vil du sannsynligvis digge denne også.

Tindersvindleren

Sjanger: Dokumentar IMDB-score: 7,4 Lengde: 114 minutter

En singel romantiker fra Lillestrøm og en mystisk, israelsk diamantarving står sentralt i en av vinterens særeste og heiteste Netflix-dokumentarer. 

«Tindersvindleren» viser hvordan en flørt på Tinder ledet norske Cecilie Fjellhøy inn i klørne på en bedrager. Simon Leviev påstod å være sønnen til en israelsk diamantmogul, og fristet med rikdom, privatfly og ikke minst en rå kjærlighet som ikke lignet noe annet. 

Så kom pengeproblemene som Cecilie måtte hjelpe med. Summene hun ble bedt om å sende over var langt fra ubetydelige, og hun var langt fra den eneste som falt for svindlerens sjarm. 

VG, som selv stod for artikkelen som avslørte den nå berømte svindleren, gir dokuserien terningkast fire

Anmelderen påpeker at det er litt skuffende at heller ikke Netflix-dokumentaren har prestert å ta en prat med Leviev, men understreker at dokumentarfilmen likevel har god underholdningsverdi.

Snowpiercer

Sjanger: Drama / Thriller IMDB Score: 6,9 Sesonger: 3

Fra Oscar-vinneren Jong Boon-Ho («Parasite») kommer en av de mest fascinerende science fiction-seriene vi har sett på en stund. «Snowpiercer» er en spenningsserie om klasseskille, den globale miljøkatastrofen og et tog i konstant bevegelse.

«Snowpiercer» er satt til år 2026, syv år etter at temperaturen på jordkloden har falt forbi det som er levelig for menneskeheten. Det diverse klimaet på kontinentene våre har blitt erstattet med tundralandskap, og det eneste levbare stedet på kloden er på luksustoget Snowpiercer - som holder varmen og energi ved å kjøre kontinuerlig. 

Snowpiercers inndeling blir et godt bilde på klassesamfunnets problematikk: De rikeste innbyggerne får luksusvogner med varme lys, akvarium, egne soverom og diskotek, mens de fattigste innbyggerne bor bak i lagervognene. Her skal man holde seg der man hører til, og ikke vandre mellom klassene. 

Seriens handlingsforløp får en pangstart: En overklasse-person blir drept på toget. For å finne den skyldige må “Head of Hospitality” Melanie (spilt av Jennifer Connelly) søke hjelp fra Andre Layton (Daveed Diggs); en gammel etterforsker som bruker dagene sine i fattigvognen på å planlegge et opprør mot overklassene. 

Folk med angst

Fredrik Backmans populære roman får nytt liv i serieformat - og resultatet faller absolutt i smak. 

«Folk med Angst» handler i utgangspunktet om et bankran, som utvikler seg til et mislykket gisseldrama, og den litt kronglete etterforskningen som følger.

De som får ansvar for å løse saken er far og sønn-duoen Jack og Jim, men på tross av at gjerningspersonen har involvert en haug mennesker er det få som virker interessert i å hjelpe til med etterforskningen.

Selv om etterforskningen ikke akkurat går sømløst, lykkes serien med å slå et slag for hjertevarmen mens den skildrer et Skandinavia hvor de rike lett blir rikere og de som har minst lett kan miste mer.

P3s anmelder triller en femmer på terningen og skryter av seriens sjangerblanding: 

– «Folk med angst» er en snodig blanding av krim, tullete komedie, nordisk sosialrealisme og hjertevarmt drama… Serien finner sin rytme og lykkes godt med det den prøver på, skriver P3.

Stay Close

Sjanger: Mysterie / Drama IMDB-score: 6,9 Sesonger: 1

Krimhistoriene til den amerikanske forfatteren Harlan Coben kjent for å by på nervepirrende stemning, interessante protagonister og ikke minst en fortid som aldri forblir begravd. «Stay Close» er intet unntak.

I denne glimrende miniserien blir vi kjent med tre mennesker: eksstripper og husmor Megan, etterforsker Michael og den mislykkede kjendisfotografen Ray.  

De lever tre vidt forskjellige liv, men får hverdagen snudd på hodet når en fersk forsvinning fører til at en 15 år gammel etterforskning gjenåpnes og lokalsamfunnets gamle sår rives opp.

The Guardian kaller thrillerserien «uimotståelig» og understreker at den er umulig å legge fra seg om du først trykker spill av.

For en krimentusiast blir sannsynligvis «Stay Close» årets første må-se-serie.

Cobra Kai

Sjanger: Action / Komedie IMDB: 8,6 Sesonger: 4

Netflix’ fortsettelse av «Karate Kid»-universet tar også i år nostalgien til et helt nytt nivå.

«Cobra Kai» tar for seg de samme karakterene fra filmene. Johnny Lawrence, Daniel LaRusso og John Kreese pusher 50 og vel så det, og stiller nå som semi-avdankede rollemodeller for en ny generasjon med karate kids.

Her kombineres blåveiser, sjarm, humor og en dæsj drama med et nydelig resultat som har sjarmert både gamle og nye fans.

Kjenninger av filmserien vil sannsynligvis dra gjenskap på skurken som preger denne sesongens store konflikt, nemlig den intense Terry Silver fra «The Karate Kid III». 

Silver blir en vesentlig trussel for den ferske dojoalliansen mellom Johnny og Daniel, noe som kan få katastrofale følger for duoens deltakelse ved den viktige karateturneringen som er rett rundt hjørnet.

Don't Look Up

Sjanger: Satire IMDB: 7,5 Lengde: 138 minutter

En skildring av verdens undergang fra en regissør kjent for ablegøyer og smart satire, satt til vår konspiranoia-fremkallende kokkelimonke-tid? Ja, takk! «Don’t Look Up» er det nyeste bidraget fra manusforfatter- og regissør Adam McKay («The Big Short», «Anchor Man»), som nok en gang lykkes med å samle store skuespillere rundt et velskrevet manus.

Det starter med at astronom Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) gjør en observasjon på himmelen. En komet er på vei rett mot jorden, og den ligger an til å utslette alt liv – muligens? Sjefen hennes Dr. Mindy (Leonardo DiCaprio) gjør beregningene, og kan bekrefte at joda, det er 100 prosent helt sikkert at den vil utslette alt liv. Men der løsningen skulle ha startet, begynner i stedet problemene.

I en verden preget av falske nyheter, støy og illusjoner blir det i det hele tatt vanskelig å overbevise folk om noe som helst. I «Don’t Look Up» blir samtidsdiagnosen en kilde til både humor, forvirring, tårer – og skamfulle innsikter om oss selv. Se den!

«Don’t Look Up» har premiere på Netflix 24. desember.

The Witcher

Sjanger: Fantasy / Eventyr IMDB: 8,2 Sesonger: 2

Fra en glimrende fantasyroman til et glimrende rollespill og nå også til en glimrende TV-serie; Andrzej Sapowskis rike og middelalder-inspirerte univers slutter ikke å fascinere. 

«The Witcher» følger monsterjegeren Geralt of Rivia (spilt av Henry Cavill) gjennom en mørk og dyster verden preget av magi og trolldom. Skjebnen hans er knyttet til kronprinsessen Ciri og trollkvinnen Yennifer, og de må sammen finne en vei gjennom det ustabile landet og fiendene som truer. 

Seriens første sesong har vært en massiv suksess for Netflix, og den er blant strømmetjenestens mest sette serier noensinne på lik linje med «Bridgerton» og «Squid Game». 

– «The Witcher» er et adrenalinkick som helhjertet omfavner fantasysjangeren. Et ellevilt eventyr. Dette er helt magisk, skrev Serienytt i deres hyllest av en anmeldelse

Serieskaper Lauren Schmidt Hissrich har funnet gullformelen med «The Witcher», og oppfølgersesongen ser ut til å levere nok en dose heftig fantasyaction.

Gutten som ble julenissen

Sjanger: Drama / Eventyr IMDB-score: 6,8 Lengde: 106 minutter

Matt Haigs populære barnebok om gutten som vokste opp og ble julenissen har fått nytt liv i regi av «Ghostbusters: Afterlife»-forfatteren Gil Kenan.

«Gutten som ble julenissen» er en varm og lun julehistorie om gutten Nikolas som drar til nordover på jakt etter sin far. Faren er nemlig på jakt etter et alverike som kan bringe håp til kongeriket igjen, og kun Nikolas har kartet som fører til det magiske stedet. De knappe 100 minuttene er fylt til randen med julestemning.

Samtidig våger «Gutten som ble julenissen» å bevege seg innom noen svært sentimentale emner, som spørsmålet om man egentlig kan ha en fin jul når man har mistet et kjært familiemedlem. Filmen kan skimte med en glimrende rolleliste, hvor en håndfull britiske storstjerner leverer på toppnivå.

P3s anmelder skriver blant annet at «Harry Potter»-skuespilleren Maggie Smith tar kaka og gir hele filmen en nydelig ramme via sin fortellerstemme:

– Hun er allerede en adventsfavoritt for «Harry Potter»-fans gjennom rollen som professor McGonagall, og her gjør hun nok en gnistrende prestasjon i spennet mellom streng, trygg, morsom og så inderlig hjertevarm.

Arcane: League of Legends

Sjanger: Animasjon / drama IMDB: 9,3 Sesonger: 1

Denne kom litt overraskende på alle sammen, tror vi. Filmer og serier basert på spill har ikke vært kjent for å lykkes (med noen ferske unntak, som «The Witcher»), men med denne spillfortellingen har serieskaperne åpenbart fått mye, unnskyld uttrykket, spillerom.

«Arcane: League of Legends» finner sted i steampunk-byen Piltover, og forteller i all hovedsak historien om søstrene Vi (Hailee Steinfeld) og Jinx (Ella Purnell). Samtidig er det en historie som fletter inn storsamfunnets etiske dilemmaer og problemstillinger uten å virke påtrengende, først og fremst fordi serieskaperne har lykkes med å skape et univers som puster og preser i takt med handlingen.

Det må også sies: Den troverdige skildringen av barndomstraumer står sentralt, og utgjør den emosjonelle kjernen i historien. Topp dette med et sabla imponerende animasjonsarbeid, stemmeskuespillere i toppform, et lydspor som underbygger universet – og du har kanskje årets største tv-overraskelse.

Enten du liker «League of Legends» eller aldri har rørt et spill i det hele tatt: Denne bør du unne deg.

Hellbound

Sjanger: Thriller / Action IMDB-score: 6,8 Sesonger: 1

Sørkoreansk kultur har aldri vært mer i vinden, og dette er serien som er i ferd med å ta over for «Squid Game» på toppen av popularitetstronen.

Serien er laget av Yeon Sang-ho, som tidligere har imponert med den fabelaktige zombiefilmen «Train to Busan». Også denne gangen handler det overnaturlige skapninger, demoner, som dukker opp på jorda og begynner å fordømme folk til helvete.

Det skaper naturlig nok panikk og en ny religiøs oppblomstring.

Dette er en horrorserie med noen veldig interessante ideer i bunn, og like mye som selve monstrene handler det om hva brutale og traumatiserende hendelser gjør med oss.

Cowboy Bebop

Sjanger: Western / Action IMDB-score: 6,6 Sesonger: 1

Tre dusørjegere jakter etter store belønninger samtidig som de flykter fra en vanskelig fortid i denne heftige og særegne westernserien, basert på animeserien ved samme navn.

Dusørjegerne, eller «cowboyene» som de også er kjent som, er et crew av uperfekte sjeler som til tross for sine forskjeller og uenigheter presterer å levere. Sammen reiser de på tvers av galaksen for å finne etterlyste og farlige fredløse i håp om å oppnå rikdom – og å unngå fortiden.

Cowboy Bebop beholder sjarmen og humoren fra animeserien som den henter sitt navn og kildemateriale fra, men tar det hele til et nytt nivå med John Cho, Mustafa Shakir og Daniella Pineda i spissen, samt den dyktige skrivepennen til The Mandalorian-forfatteren Christopher Yost.

Nettstedet The Verge skriver en svært positiv anmeldelse av serien, men understreker at den likevel har sine skavanker:

– Netflix sin versjon av Cowboy Bebop har sjel og stil, men den trenger litt finpussing.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Sjanger: True crime IMDB: 7,5 Sesonger: 2

Trodde du at du hadde sett det siste av Joe Exotic, Carole Baskin og de bitre tigerkonfliktene? Tenk om igjen.

Fjorårets mest elleville true crime-serie er tilbake med en ny sesong som lover å gå dypere inn i bakhistorien til eierne av USAs største tigerparker - et helt hinsides sprøtt miljø preget av stormannsgalskap, dop og en forsvunnet ektemann. 

De nye avsnittene retter fokus mot noen av Exotics tigerkollegaer som Doc Antle, Tim Stark og Jeff Lowe, som vi først ble introdusert for under seriens første sesong. 

Samtidig kvitrer fengselsfuglen Exotic om at en uskyldig mann er satt i buret, men ligger det egentlig noe vekt bak ordene til mannen med fjorårets desidert mest funky frisyre?

Skyldig eller ei, så blir Exotic og Tiger King-oppfølgeren utvilsomt en av årets store TV-snakkiser rundt middagsbordene våre.

The harder they fall

Sjanger: Action / drama IMDB: 6,6 Lengde: 2t 10 min

«The harder they fall» er en westernfilm som vil tøye sjangerstrikken, og samtidig hedre sjangerens dype røtter. Og jammen som det funker!

Historien befolkes av klassiske westernhelter som Nat Love, Rufus Buck og Bass Reeves - alle svarte i huden, i en sjanger som nærmest utelukkende har konsentrert seg om de hvite heltene. Det gir filmen et friskt pust, og utgjør et bærende element i historien.

For det er litt av et stjernelag debuterende regissør Jeymes Samuel har samlet i denne klassiske hevnfortellingen: Idris Elba (The Wire, Thor: Ragnarok) Regina King (The Leftovers, Watchmen) og Jonathan Majors (Lovecraft Country, Loki) utgjør hovedrolletrioen.

Forfatter- og filmkritiker Erlend Loe er særs begeistret i sin Aftenposten-anmeldelse, og skriver blant annet at filmen er «omtrent like deler Tarantino, Sergio Leone og Blacksploitation (...) og både spektakulær og imponerende».

Locke & Key

Sjanger: Fantasy / Skrekk IMDB: 7,4 Sesonger:

«Locke & Key» er det seneste tilskuddet blant Netflix’ overnaturlige må-se-dramaer.  

Seriens handling er sentrert rundt familien Locke, bestående av mor Nina og hennes tre barn, som desperat trenger en ny start etter faren Rendells dødsfall. Løsningen på problemet blir farens barndomshjem, en imponerende, men nedslitt herregård som går under navnet Keyhouse. 

Keyhouse byr på en spennende ny tilværelse for familiens yngre medlemmer. Rundt i huset  oppdager de nemlig magiske nøkler som åpner langt mer enn bare dører, noe som gjør dem til svært ettertraktede objekter – spesielt for overnaturlige skapninger med onde hensikter… 

P3s anmelder påpeker at serien er noe lystigere og muntrere enn tegneserien den er basert på, men at den ikke tar stor skade av dette: 

– Netflix-serien er veldig hyggelig og varm, tross de mørke temaene den håndterer. Jeg skulle gjerne sett at den var litt mer nifs, men den milde tonen gjør adapsjonen gøyal og sprudlende. 

For de av oss som fortsatt sitter med mersmak etter «The Umbrella Academy» og «Ragnarok», er to sesonger av «Locke & Key» sannsynligvis akkurat den dosen magisk ungdomsserie som vi har ventet på.

Kastanjemannen

Sjanger: Krim IMDB: 7,9 Sesonger: 1

«Kastanjemannen» (fra skaperen av «The Killing») er den type krim som føles både gammeldags og frisk på samme tid; som et slags savn etter den sirlig konstruerte seriemordergåten i en tid der virkelighetskrimmen regjerer, men også et forsøk på å utvide rammene for skandinavisk noir.

Handlingen foregår i Danmark, det er en sterk kvinnelig etterforsker i hovedrollen (Danica Curcic), og med en sosialpolitisk tvist som bakteppe leder handlingstrådene helt opp til høyeste embetsnivå.

Når det dukker opp et partert lik av en dame i den lokale parken, finner også politiet noe annet påfallende i umiddelbar nærhet: En kastanjemann. Så dukker det opp flere kastanjemenn. Og på kastanjene finner jammen politiet DNA-profilen til sosialministerens datter, som vitterlig forsvant for flere år siden.

Hva har ministeren å gjøre med drapene? Lever datteren fortsatt? Og hvem lager kastanjemenn i mørket? I så henseende er «Kastanjemannen» drivende god seriemorderkrim fra nabolandet, ispedd noen dråper iskalde grøss. Så kan det jo diskuteres hvorvidt den endelige avsløringen løfter eller skader helhetsinntrykket...

You

Sjanger: Drama  IMDB Score: 7,7 Sesonger: 3

«You» har i løpet av kun to sesonger blitt manges storfavoritt blant Netflix’ dramaserier, og det er absolutt forståelig. Serieskaper Greg Berlanti og hovedrolleinnehaver Penn Badgley gjør nemlig en storartet innsats med å utforske seriens store tema: besettelse kontra kjærlighet. 

Denne sesongen inntar en manipulative stalkeren Joe forstaden sammen med Love, hans morderiske kone og sønnen deres Henry. Det sies at vi prioriterer annerledes etter at vi får barn, men det gjenstår å se om blodbadet vil ta slutt og om A4-livet egentlig kan være nok for de to turtelduene.

TV-veteranene IndieWire kalte serien for et virkelig avhengighetsskapende drama da den først debuterte i 2018, en kvalitet som fortsatt består i seriens tredje sesong. Serien tjener mye på at Victoria Pedretti («The Haunting»-seriene) er med videre som Joes store motpart/livspartner, da de to utgjør en virkelig fascinerende duo som nabolagets desidert skumleste ektepar.

On My Block

Sjanger: Drama / Komedie IMDB: 8,0 Sesonger: 4

En av Netflix’ sterkeste tenåringsserier runder av og avslutter med en berg- og dalbane av en sesong. 

«On My Block», eller «Lynwood» som norske seere muligens kjenner den som, har ufortjent gått under manges radar. Historien tar for seg en vennegjeng på fire som prøver å manøvrere seg gjennom videregående i en av Los Angeles’ røffere bydeler. 

Likevel handler det om så mye mer enn skolegang og tenåringsfrustrasjoner. Lojalitet, klasseskille og ikke minst beskriver den hvordan hverdagen kan være for ikke-hvite ungdommer som vokser opp i et miljø hvor gjengkriminalitet finnes overalt. 

– En av de mange fantastiske sidene ved denne serien er hvordan den sømløst integrerer kriminaliteten og den evige bevisstheten på potensiell voldelige situasjoner inn i hverdagslivet til tenåringene, noe man sjeldent får se i hvite serier, skriver nettstedet Vulture

«On My Block» er kanskje en komedie, men utspiller seg likevel som et drama man ikke klarer å legge fra seg. Har du ikke gitt denne en sjanse ennå,  finnes det ikke noe bedre tidspunkt enn nå. 

Squid Game

Sjanger: Drama / spenning IMDB: 8,3 Sesonger: 1

«Squid Game» er både fascinerende og jævlig om et spill der gjeldstyngede deltakere dreper hverandre for å bli frigjort. Sørkoreanske filmskapere har vist seg å ha en unik evne til å utforske klasseskiller og fattigdom på kreative og kloke måter, og gjennom bidrag som «Shoplifters» og «Parasitt» har denne særegne filmnasjonen endelig begynt å få sitt gjennombrudd.

Rammeverket er enkelt, og kunne fort ha redusert serien til en konseptdrevet kuriositet. «Squid Game» lener seg på en lang filmtradisjon med dødsleker, fra japanske «Battle Royale» (2000) til hele vestens «Hunger Games» (2012) og dagens desidert mest populære spillsjanger («Fortnite»).

«Squid Game» er derimot ikke bare opptatt av å sjokkere og underholde med hyperkapitalistiske dødsleker, men fremkaller også iskaldt ubehag når det skildrer sannheter om oss mennesker og hva som driver oss. Da ispedd en ørliten dose håp, og figurer du hater å bli glad i. Se opp for scenen som følger når lyset i sovesalen slukkes.

Midnight Mass

Sjanger: Skrekk / Drama IMDB Score: 8,9 Sesonger: 1

I denne miniserien fra «The Haunting of Hill House»-skaperen Mike Flanagan blir vi introdusert for et isolert øysamfunn hvor mirakuløse hendelser forekommer. 

Illevarslende tegn begynner å dukke opp samtidig som en ung og karismatisk prest ankommer øyen, som skaper en ny religiøs driv for beboerne. 

I tillegg til at serien kan skimte med et glimrende rollegalleri hvor Samantha Sloyan («Grey’s Anatomy») spesielt imponerer i sin rolle som kirkevennen Bev, får den mye skryt for sin dyktige behandling av temaet religion. 

– «Midnight Mass» er en drivende god og leken dramaskrekkserie som begeistrer med smellvakre stemninger, groteske gjerninger og en saftig religionskritikk som smeller med overnaturlige grøss og humør, skriver P3 i sin terningkast 5-anmeldelse.

«Midnight Mass» passer godt for de av oss med en svakhet for skrekk som ikke er preget av jumpscares.

Dear White People

Sjanger: Drama IMDB: 6,2 Sesonger: 4

Et fråtsevennlig, sosialt bevisst drama med et snobbete Ivy League-universitet som bakteppe? «Dear White People» er basert på den kritikerroste filmen ved samme navn (2014), og kaster seg hodestups inn i kjernen av samtidens rasismedebatt. Heldigvis utforsker den temaet med både vidd, verdighet og en god dose humor.

Handlingen tar sats allerede fra første stund, under etterspillet av en blackface-fest på universitetet. Det blir katalysatoren for studentradioprogrammet Dear White People, og et eskalerende oppgjør med alle de usynlige barrierene som påvirker svarte amerikaneres muligheter.

Serien tar seg god tid til å utforske alle sider ved problemstillingen, og gir ingen entydige svar. Kritikerne er nokså enige om at handlingen taper seg litt i sesong tre, men Hollywood Reporter mener samtidig at «Dear White People» er «den beste serien du sannsynligvis aldri har sett». Fjerde sesong er ute nå.

Sex Education

Sjanger: Drama / Komedie IMDB Score: 8,3 Sesonger: 3

De hormonfylte tenåringene ved Moordale High er tilbake!

Etter to sesonger med utforskning og eksperimentering får skolens sertifiserte sexolog Otis Milburn, Eric og Maeve en motstander i den nye, konservative rektoren som nærmest oppfordrer til seksuell avholdenhet. 

Som en sexpositiv og vågal dramedie har «Sex Education» fått mye skryt for å bidra til en sunn og åpen dialog om seksualitet og kjønn, samtidig som den retter søkelyset mot mangelfull seksualundervisning i skolene. 

Rent estetisk er den også svært tilfredsstillende å ta inn. Serien er nemlig en hyllest til John Hughes’ klassiske tenåringsfilmer som regjerte 80-tallet, som «The Breakfast Club» og «Pretty in Pink», og minner derfor mye om amerikanske high school-opplevelser tross dens geografiske plassering i sørvest-England. 

«Sex Education» er blant Netflix’ største serieperler, mye takket være dens skamfrie og reflekterte håndtering av tematikk som få våger å nærme seg. 

Lucifer

Sjanger: Drama / Komedie IMDB Score: 8,1 Sesonger: 6

Etter ørten kanselleringer og et mylder av nær-døden opplevelser er tiden omsider inne: Siste sesong og det avsluttende kapittelet av «Lucifer» kan nå strømmes. 

Premisset for den svært populære guilty pleasure-serien er enkelt, men effektivt: 

Lucifer, sjarmerende spilt av Tom Ellis, tar turen til jorden for å starte nattklubb. Her blir han involvert med det lokale politiet i Los Angeles, og må sammen med sin nye politipartner Chloe (Lauren German) takle trusler som rammer samfunnet - både av den naturlige og den overnaturlige sorten. 

Seriens avsluttende kapittel starter etter et lite hopp frem i tid, hvor turtelduene Lucifer og Chloe begynner å bli komfortable som par. Samtidig holder Gud på å legge hatten på hylla, og det letes aktivt etter kandidater til å ta over jobben. Ligger det en forfremmelse i kortene for Lucifer? 

Papirhuset

Sjanger: Thriller / Krim IMDB Score: 8,3 Sesonger:

Kjært barn har mange navn. Spanske «La Casa de papel», eller «Papirhuset» som den er kjent som her til lands, er Netflix’ desidert mest populære ikke-amerikanske serie. Det er en velfortjent bragd, da dette er en krimperle av sjelden vare.

Serien tar for seg to godt planlagte heist med en mystisk karakter ved navn «Professoren» i spissen, hvor målene er intet ringere enn Spanias kongelige myntverk og den spanske bank. Her kommer vi tett innpå medlemmene av skurkebanden, da spesielt fortellerstemmen Tokyo. 

«Papirhuset» har fått mye skryt blant internasjonal presse, blant annet for dens nervepirrende handlingsforløp og engasjerende karaktergalleri. Aftenposten kalte serien for et rent “mesterkupp” og hyllet den for hvor fengende det spanske dramaet er. 

– Hvis binge-watching har en definisjon, så er det Papirhuset, skrev anmelderen. 

Femte sesong av serien blir etter planen den aller siste, og blir delt opp i to deler hvor del én nå er ute. Det avsluttende kapittelet ventes i desember.

Clickbait

Sjanger: Thriller IMDB: 7,4 Sesonger: 1

Med tittelen «Clickbait» som klikkagn, og et livestrømmet mysterium i begivenhetenes sentrum, ligger alt til rette for en fråtsevennlig samtidsthriller. Det føles i det hele tatt som en type serie som er algoritmisk tilpasset en tv-kveld som strekker seg akkurat litt for langt inn i de små timer, og gir følgelig en litt vond bismak.

Men det er mer kanel enn skitt i denne glattpolerte miniserien om en tilsynelatende perfekt ektemann. Dagen etter en opprivende krangel med søsteren sin (Zoe Kazan), forsvinner forstadspappa Nick Brewer (Adrian Grenier).

På nettet dukker det opp en video hvor han tilsynelatende er kidnappet. I videoen holder han opp plakater hvor han tilstår både drap og misbruk av kvinner, og folk begynner naturligvis å lure.

Er det hele et iscenesatt stunt for å generere klikk? Er fysioterapeuten Nick egentlig skyldig i det han liksom tilstår i videoklippet? Hver av de syv episodene er viet hver sin karakter og gjennom dette sirlig sammensydde flettverket får vi gradvis innblikk i hva som egentlig skjedde.

Post Mortem: Ingen dør på Skarnes

Sjanger: Drama / humor Sesonger:

Fra stjerneregissør Harald Zwart («Den 12. mann», «Lange flate ballær»-serien) kommer den særeste norske komedien på lang tid. 

Vampyrkomedie er kanskje ikke den sjangeren man forventer at en norsk serie anno 2021 skal lande på, og likevel er det her Zwart har valgt å satse. Og resultatet er intet annet enn suverent.

I «Post Mortem: Ingen dør på Skarnes» møter vi Live Hallangen, som etter å ha blitt erklært død, våkner opp på obduksjonsbordet med en tørst etter menneskeblod. Som et hell i uhell skjer Lives forvandling på et lukrativt tidspunkt, da familiens begravelsesbyrå desperat trenger flere oppdrag. 

Selve handlingen i «Post Mortem» utspilles som et spennende drama, men det spes ut med en raus dose komikk – som absolutt er dens sterkeste side. 

Spesielt karakterene rundt Live, som hennes håpløse bror Odd og Judith, den mistenksomme politietterforskeren med bred vestlandsdialekt, får oss til å trekke på lattermusklene. 

Vi krysser fingrene for at Zwart og vampyren hans får en dominoeffekt for overnaturlig norsk komikk, for dette gav mersmak. 

The Chair

Sjanger: Drama / humor Sesonger:

Fra skaperne av HBO-flaggskipet «Game of Thrones» og manusforfatter Amanda Peet kommer en drama-komedie litt utenom det vanlige. 

«The Chair» tar for seg Dr. Ji-Yoon Kim (glimrende spilt av «Grey’s Anatomy»-veteranen Sandra Oh) som nettopp har blitt den første kvinnelige styrelederen ved en utdatert, men lovende engelskavdeling ved det amerikanske universitetet Pembroke. 

Med et mål om å skape mangfold blant den nærmest kritthvite staben og å dra skolen opp av den akademiske gjørmen, inntar hun stillingen med motivasjon og pågangsmot. Men, det er lett å la seg distrahere når det oppstår romanse mellom henne og kollegaen hennes Bill; en professor som anklages for å spre nazipropaganda. 

TV-ekspertene Variety skryter av serien og av Sandra Ohs komiske ferdigheter: 

– Dersom The Chair ikke bidrar med noe spesielt i TV-landskapet, la arven dens være at den har gitt Sandra Oh den ledende komirollen hun lenge har fortjent, skriver nettstedet. 

Om du er glad i kjappe, tettpakkede og ryddige komedier, er «The Chair» vel verdt tiden din. 

Never Have I Ever

Sjanger: Drama / humor IMDB: 7,9 Sesonger: 2

15 år gamle Devi Vishwakuma er fanget i valget mellom to gutter, og må veie dem opp mot hverandre med plussenes og minusenes kalde rasjonalitet. Samtidig er hun forvirret, kan bli bråsint og er ikke redd for å uttrykke det.

Første sesong av denne vittige og treffsikre ungdomsserien ble belønnet med terningkast 6 i Aftenposten, og det er lett å forstå hvorfor: «Never Have I Ever» er skapt av The Office-stjernen Mindy Kaling, og bruker hennes bakgrunn fra både nevnte serie og egen oppvekst som råmateriale. Dermed er det duket for flerkulturelle komplikasjoner og skråblikk på den indiske kulturen i møte med den amerikanske.

Her er både humor, hjerte og hjerne, også for de som ble ferdig på ungdomsskolen for lenge siden.

Sweet Tooth

Sjanger: Fantasy  IMDB Score: 8,3  Sesonger: 1

Det er etterhvert mye å velge i for tilhengere av fantasyserier, men denne kan være verdt å stoppe opp ved. «Sweet Tooth» er basert på en tegneserie av DC Comics fra 2009, uten at det er en typisk tegneserie av den grunn: Serieskaper Jeff Lemire beskriver selv universet som «Mad Max møter Bambi» (!) og lover dermed en reise litt utenom det vanlige.

Verden etter katastrofen «The Great Crumble» er ikke som den engang var. Serien starter ti år etter kataklysmen, som på mystisk vis har fremfødt en ny type hybrid – en blanding av mennesker og dyr. I hovedrollen møter vi Gus (Christian Convery), halvt rådyr og halvt guttunge, og den ikke-navngitte faren hans (Will Forte).

De to lever tilsynelatende trygt i Nebraskas underskog, skjermet fra de som ønsker å utrydde hybridene. Det hele tar imidlertid en vending når Gus møter den ensomme vandreren Jepperd (Nonso Anozie), og blir introdusert for de store spørsmålene: Hva er han egentlig? Hvor kommer han fra? Hva var det som forårsaket katastrofen?

Svarene, får vi vite, finnes et sted der ute i USAs golde ødemark – og dermed kan eventyret omsider begynne.

The Kominsky Method

Sjanger: Drama / Komedie  IMDB Score: 8.2  Sesonger: 3

Det er en stund siden skuespiller Michael Douglas begynte å bli grå i manken, men i «The Kominsky Method» er han tilbake med glans. Mange kjenner ham sikkert som finansreptilet Gordon Gekko fra «Wall Street»-filmene – eller hvis du er yngre, som faren til selveste «Ant-Man» i Marvel-universet – men her spiller han egentlig bare en fiksjonalisert utgave av seg selv. 

«The Kominsky Method» handler med andre ord ikke om Michael Douglas, men er én av de seriene som nyter godt av at skuespillerens livssituasjon deler likheter med karakteren han gestalter. Resultatet er først og fremst vittig, men også klokt i skildringene sine av hvordan den aldrende skuespilleren Sandy Kominsky (Michael Douglas) og agenten hans Norman (Alan Arkin i storform) håndterer karriere og vennskap i møte med aldringens utfordringer.

Serien har allerede gått sin seiersgang med to kritikerroste sesonger, og nå er den tredje (og siste) sesongen altså på trappene. Dét kan være verdt å få med seg.

Ragnarok

Sjanger: Fantasy  IMDB Score: 7,5 Sesonger: 2

Norrøn mytologi møter ungdommelige intriger og global oppvarming i et storslått fantasy-kalas satt til Edda – en oppdiktet, norsk landsbygd som viser Norge på sitt mest naturskjønne. (Fun fact: Serien er delvis spilt inn i Odda). 

I hovedrollen finner vi David Stakston (kjent som Magnus fra Skam) som den nyinnflyttede og litt keitete videregående-eleven Magne Seier.Når den lokale hjørnesteinsbedriften Jutul Industries viser seg å spille en rolle i den kommende katastrofen, er det opp til Magne å ta opp kampen: Det viser seg nemlig at han har gudeblod i årene, og kanskje er den eneste som kan stoppe de mektige jotnene i Jutul-familien.Sesong én har allerede etablert universet, og nå er dampen (og produksjonsverdien) skrudd opp enda et par hakk.

Spørsmålet gjenstår likevel: Klarer Magne å stoppe jotnene og forhindre verdens undergang?

Army of the Dead

Sjanger: Actionthriller  IMDB Score: 7,5 Lengde: 148 minutter

Regissør Zack Snyder har fått leke seg med alt fra moderne superhelter («Justice League») til antikkens Hellas («300»), og nå disker han opp med en actionthriller av det vandøde kaliberet. Noe arter seg likevel ulikt enn i andre zombiefilmer: I Army of the Dead er de vandøde mindre døddrukne enn de pleier å være, og handlingsforløpet er skrudd til rundt det store brekket, den såkalte ransfilmoppskriften («heist»-sjangeren). 

I en tid hvor mange av oss savner den hardtslående og bombastiske kinofilmen, føles «Army of the Dead» som svaret på en helt konkret lengsel. Til og med sluggeren Dave Bautista virker å ha funnet nerven her (skyldes det kanskje den knappe men strålende innsatsen i «Blade Runner 2049»?)

Duket for action med høy produksjonsverdi er det i hvert fall, og vi gnir oss tilfreds i popkorn-hendene.

Master of None

Sjanger: Komi/dramaserie  IMDB Score: 8,3  Sesonger: 3

Standup-komiker og skuespiller Aziz Ansari brøt lydmuren med første sesong av den vittige og viltre komiserien «Master of None». I en slags pseudo-biografisk gjenfortelling av livet som jobbsøkende skuespiller i New York, flettet han inn kloke perspektiv på kjønnsroller, identitet og vennskap – alt fortalt med et slentrende skarpsyn vi ikke kunne gjøre annet enn å la oss sjarmere av.

Nå står sesong tre på trappene, og alt later til at suksessen kan fortsette. Denne gangen er det imidlertid ikke Ansari selv som figurerer i hovedrollen, men venninnen hans Denise (Lena Waithe) fra de tidligere sesongene. Sammen med kjæresten Alicia (Naomi Ackie) prøver hun å finne ut av hvordan man håndterer kjærlighetens stormfulle høyder i en fase av livet hvor ønsket om barn bare blir sterkere og sterkere (i hvert fall for noen). 

Med den nye tittelen «Master of None Presents: Moments in Love» signaliseres det tydelig at denne sesongen blir noe litt annet enn de to foregående, uten at det gjør oss spesielt skeptiske. Ansari er fortsatt ved roret – og det var tross alt de mange aktualitetene som gjorde serien severdig, ikke hovedrollen selv.

The Sons of Sam: A Descent into Darkness

Sjanger: Virkelighetskrim  IMDB Score: 7,4  Sesonger: 1

Netflix fortsetter å være en stødig leverandør av stilsikker virkelighetskrim, og med «Sons of Sam» kliner de til med en av de mest bisarre sakene fra amerikansk kriminalhistorie. 

Noen av dere kjenner kanskje Son of Sam-saken fra David Fincher-serien «Mindhunter» (nei, det er ikke annonsert noen sesong tre enda...), men for de som ikke gjør det: David Berkowitz – Son of Sam – er mannen som skjøt og drepte seks personer i New York i løpet av sommeren 1976. Ti av ofrene slapp unna med skader, men alle ble definert som drapsforsøk.

Navnet Son of Sam stammer fra et av brevene Berkowitz sendte til politiet i New York. Brevene, som gikk over flere sider og var skrevet med store, ujevne blokkbokstaver, er mye av grunnen til at saken fortsatt skremmer og fascinerer. I et av brevene kvitterte han for eksempel med «Yours in murder, Mr. Monster» (grøss)

Serien tar utgangspunkt i det som skjedde etter rettssaken, og lover dermed en litt annen vinkling på saken enn det tidligere dokumentarer har hatt.

Familien Mitchell mot maskinene

Sjanger: Familiefilm IMDB Score: 8,0  Sesonger: 2

Animasjonsstudioet bak 2009-klassikeren «Det regner kjøttboller» er tilbake, og jammen har de ikke slått seg sammen med produsentduoen bak innertiere som «Lego Movie» og «Spider-Man: Into the Spider-verse».

Det skjer ikke så ofte at det kommer en film som fungerer like bra for både de voksne, unge og enda litt yngre, men «Familien Mitchell mot maskinene» klarer alt det over – og litt til.

Hovedpersonen, den mistilpassede filmnerden Katie Mitchell, skal endelig få reise på college og møte sine likesinnede. Pappa Rick er derimot Katies rake (og langt mer nevenyttige) motsetning, og insisterer på at turen til college skal bli en bilferie for hele familien.

Og som om bilferie ikke var ille nok: Det er en robot-apokalypse på gang. I sin anmeldelse kaller Variety filmen «en robo-kalyptisk familiekomedie du vil huske» – og det kan vi helhjertet skrive under på.

Snabba cash

Sjanger: Krim IMDB: 7,5  Sesonger: 1

En moderne svensk klassiker får nytt liv – og driv – i serieformat. 

Jens Lapidus’ hardkokte roman «Cash» vakte berettiget oppsikt da den kom i 2006, og filmtrilogien som fulgte, med Joel Kinnaman i hovedrollen som levemannen Johan «JW» Westlund, la fundamentet for det meste annet av brutal skandinavisk action fra «veltilpassede»  finansmiljøer. 

I Netflix-serien kolliderer livene til en ambisiøs forretningskvinne, et sjarmerende gjengmedlem og en vanskeligstilt tenåring i en desperat og nådeløs kamp om rikdom. At handlingen er lagt til et såkalt startup-miljø, gjør den ikke mindre relevant for 2021. 

Riverdale

Sjanger: Drama / Mysterie IMDB Score: 6,9 Sesonger:

Velkommen til «Riverdale», en tilsynelatende idyllisk småby hvor alle kjenner alle og ingen har rent mel i posen, på ekte «Twin Peaks»-vis. 

Denne mørke moderniseringen av de elskede Archie Comics-seriene tar for seg KJ Apa i rollen som kjekkasen Archie Andrews, som blir dratt inn i et grusomt mysterie når en av skolens mest populære gutter blir funnet drept. 

Tenåringsdramaet er ingen stor prisvinner, men med mye camp, en heftig dose selvironi og dyktige seriestjerner har den for mange blitt en stor guilty pleasure-serie. 

Dens overdramatiske, men ironiske natur gir den en unektelig og nærmest umiddelbar underholdningsverdi - noe som har gjort den til en av strømmetjenestens mest populære originalserier i en rekke andre land. 

– «Riverdale» burde gi brekninger. Problemet er bare at den er veldig bra, skrev Dagbladets anmelder om seriens første sesong.

 Serien er nå tilbake med sesong fem, og nye episoder utkommer ukentlig.

Superstore

Sjanger: Komedie IMDB Score: 7,8 Sesonger: 5

Misfornøyde kunder, knallharde arbeidsvilkår og det beste (verste?) av amerikansk kapitalisme står i sentrum av denne jobbkomedien.

Serien tar for seg de til tider hardtarbeidende ansatte ved det fiktive supermarkedet «Cloud 9», med den ferske dealisten Jonah og skiftlederen Amy («Ugly Betty»-stjernen America Ferrera) i spissen. 

Hverdagen i Cloud 9 samsvarer ikke med Jonahs forventninger, da supermarkedet i virkeligheten involverer langt flere illsinte vaskebjørner og nakne kunder enn det han kunne ha sett for seg. 

«Superstore» er svært lett å like for fans av andre glimrende «jobbserier» som «Parks & Recreation» og «The Office». Med fem sesonger ute er den dessuten svært bingevennlig, og gjør seg absolutt best når den slukes fire-fem episoder i slengen. 

Blant andre TV-nettstedet VOX omtalte serien som den beste arbeidslivskomedien på TV under dens andre sesong

Se serien her.

NB: Filmenes IMDB-score er basert på poengsummen serien eller filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.

Relaterte artikler

Se flere artikler