Best på Netflix akkurat nå

Best på Netflix akkurat nå

Her er en oppdatert liste over de beste filmene og seriene Netflix har å by på.

Det begynner å ligne en naturlov: Ny uke betyr en drøss ferske godbiter i Netflix-biblioteket. Men hva skal du gå for?

Nedenfor har vi plukket ut våre favoritter blant strømmetjenestens massive utvalg. Listen oppdateres hver uke med våre anbefalinger innenfor en rekke sjangre.

Sjekk innom hver uke for tips til hva som er best på Netflix akkurat nå!

Netflix på boksen: Slik fungerer det

Murder Mystery 2

Sjanger: Action / Komedie / Krim Lengde: 89 minutter

Er du klar for flere mordmysterier fra Hollywoods største moroklump?

Adam Sandler og hans regelmessige samarbeidspartner Jennifer Aniston er tilbake med en oppfølger til den populære krimfilmen «Murder Mystery», og denne gangen er det en tur til vakre Paris som står på agendaen. 

Etter at Sanndler og Anistons karakterer Nick og Audrey, som nå jobber som detektiver (uten mye hell) er vitne til en bortføring under et bryllup på en øy i Karibien. Det er tydelig at en av de andre gjestene er involvert i hendelsene, og spørsmålet om hvem det er sender dem på tur til den franske hovedstaden. 

Til tross for at den forrige filmen ikke nødvendigvis var en storfavoritt hos kritikerne, ble «Murder Mystery» en massiv seersuksess for Netflix. Faktisk var filmen fra 2019 den 5. mest sette filmen på hele plattformen – og det er ingen grunn til å tro at den nye filmen kommer til å bli mindre populær.

The Night Agent

Sjanger: Politisk thriller IMDB-score: 8.4 Sesonger:

Netflix beviser nok en gang at de er dyktige på thrillerserier med «The Night Agent»; en gripende spenningsserie basert på Matthew Quirks roman. 

Serien følger Peter Sutherland; en FBI-agent som blir kastet inn i en massiv konspirasjon knyttet til en potensiell russisk muldvarp på høyeste nivå i den amerikanske regjeringen. 

Dette blir starten på en intens jakt etter den skyldige hvor hele nasjonens fremtid står på spill. 

– Gode skuespillerprestasjoner, massevis av drap og et hurtig-bevegende plott om en FBI-agent som bare venter på at telefonen skal ringe. Du kan ikke be om mer fra en agentserie, skriver The Guardian i en svært positiv anmeldelse.

Formula 1: Drive to Survive

Sjanger: Sportsdokumentar IMDB-score: 8.6 Sesonger: 5

Sjansen for at du ender opp som fan av motorsport etter å ha sett denne serien, er overhengende. «Formula 1: Drive to Survive» har egenhendig sørget for et folkelig gjennombrudd for Formel 1, intet mindre.

Du skal jobbe aktivt for ikke å la deg fascinere av dette ekstreme, fargesterke og ofte livsfarlige universet. I Formel 1 ligger topphastigheten i dag på rundt 360 km/t – dermed ligger det i kortene at de beste førerne mangler noen mentale sperrer resten av oss er belemret med.

Actionsekvensene på banen er naturligvis halsbrekkende spektakulære. Men det virkelig briljante ved serien er hvordan den zoomer inn på de mellommenneskelige relasjonene bak kulissene underveis.

Seriens femte sesong står nå for døren, som tar for seg 2022-sesongen. 

Your Place or Mine

Sjanger: Romantisk komedie

Det er kanskje 2023, men Netflix serverer oss en romantisk komedie som føles som om den kommer rett ut av 2003. 

«Your Place or Mine» kommer via skaperen av klassikere som «27 Dresses» og «The Devil Wears Prada». I sentrum står Reese Witherspoon og Ashton Kutcher som Debbie og Peter; to bestevenner fra forskjellige byer som sjeldent får sett hverandre.

Når Debbie bestemmer seg for at hun ønsker å følge en av sitt livs største drømmer, sier Peter ja til å bytte hus med henne og samtidig sitte barnevakt for hennes tenåringssønn. Dette er begynnelsen på det som vil endre forholdet deres for alltid.

Filmen har premiere på Netflix 10. februar.

Cunk on Earth

Sjanger: Humor / Dokumentar IMDB-score: 8.4 Sesonger:

Britiske Philomena Cunk er en nysgjerrig journalist med mange spørsmål. Men, spørsmålene hun har er sjeldent de riktige eller de viktige. 

I denne morsomme dokumentarserien fra «Black Mirror»-skaperen Charlie Brooker, reiser Cunk (spilt av Diane Morgan) verden over for å spørre nåtidens største eksperter (som ikke er skuespillere, men helt ekte eksperter) om det hun lurer mest på. 

Var Beyoncés låt «Single Ladies» viktigere enn renaissance-æraen? Påvirket Lincolns skudd mot hode hans evne til å lede landet? 

«Cunk on Earth», som egentlig er laget av BBC, har gått viralt på sosiale medier de siste månedene. Nå kan den endelig sees på tvers av kloden, og mottakelsen så langt har vært svært varm: 

– Brooker og Morgan har brakt en uimotståelig idiot til Netflix, hvis hån mot historien garantert vil gi latterkramper, skriver Rolling Stones i en av mange positive anmeldelser.

Krigens kvinner

Sjanger: Historisk drama IMDB-score: 7.4 Sesonger:

Fransk-belgiske «Krigens kvinner» har stormet oppover topplistene hos Netflix den siste tiden, og det er ikke uten grunn. 

Miniserien er satt til Frankrike på begynnelsen av 1910-tallet. De tyske troppene nærmer seg de franske landegrensene, og franske menn på tvers av landet drar til fronten for å forsvare nasjonen. 

«Kvinner i krig», også kjent som «Les Combattantes» eller «Women in war», følger fire kvinner som må takle de grusomme konsekvensene som krigen har på resten av nasjonen. 

I en blanding av spenning, drama og action, gjør serien en dyktig jobb med å skildre de forferdelige sidene ved krig som sjeldent blir fokuset. 

Pamela: A Love Story

Sjanger: Dokumentarfilm Lengde: 112 minutter 

Pamela Anderson inntar førersetet i denne nye dokumentarfilmen fra Netflix. 

Etter å ha vært fokuset for mangt en overskrift som en følger av «Pam & Tommy»-serien (spoiler: Pamela likte ikke den), forteller «Baywatch»-stjernen nå sin egen historie. 

Via personlige videodagbøker forteller Pamela om veien til berømmelse og de vanskelige romansene, samt den stjålne sexvideoen. 

That 90s Show

To tiår etter at «That 70s Show» sjarmerte oss ved å blande nostalgi med en komisk titt tilbake på det gyldne 70-tallet, er det endelig på tide å vende tilbake til Point Place. «That 90s Show» byr på et gjensyn med originalseriens fantastiske cast, samtidig som den introduserer en helt ny generasjon med Wisconsin-ungdommer.

På 90-tallet bor Red og Kitty Foreman fortsatt i Point Place, men den ikoniske kjelleren hvor Eric, Donna, Hyde, Kelso, Jackie og Fez lagde trøbbel står nå tom. Dette endres dog når Eric og Donnas datter, Leia - Red og Kittys barnebarn - tar turen for sommeren. 

Sammen med en ny flokk med venner utforsker de den noenlunde sjarmerende Wisconsin-byen, og alt den har å tilby. Du kan med andre ord vente deg flere røykfylte og lattermilde stunder rundt det lille bordet i kjelleren.

Men, som vi alle vet, så er det risikabelt å følge opp gamle serier som seerne har mye kjærlighet for. Heldigvis har Netflix fått til å skape en verdig oppfølger.

– Med mange morsomme og nostalgifylte øyeblikk, er «That 90s Show» en sjarmerende serie med mye potensiale, skriver IGN i deres anmeldelse av serien.

Kaleidoscope

Sjanger: Krim IMDB-score: 7.1 Sesonger:

Netflix’ nye «heist»-drama er ikke bare en gripende underholdning, men også en serie helt utenom det vanlige. 

«Kaleidoscope» er, som tittelen hinter til, en historie som kan sees på mange forskjellige måter. Utenom siste episode, kan nemlig seriens episoder sees i hvilken som helst rekkefølge. Resultatet er en historie som får nye nyanser, og ny betydning basert på hvilke episoder du ser først.

Serien tar for seg mestertyven Leo Pap, spilt av «Breaking Bad»-favoritten Giancarlo Esposito. 

Etter mange kriminelle eventyr ønsker Pap å toppe det hele med et heidundranes tyveri av ihendehaverobligasjoner til en verdi av mangfoldige milliarder. 

Men, en plan som i utgangspunktet virker sikker, trues av svik og grådighet innad i gruppen. Kan de klare oppdraget?

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Sjanger: Krim / Mysterie IMDB-score: 8.0 Lengde: 140 minutter 

2022 er kanskje året hvor James Cameron slipper oppfølgeren til verdens største kassasuksess «Avatar» etter 13 år, men i vår bok er det ingen tvil: «Glass Onion: A Knives Out Mystery» er årets mest etterlengtede etterfølger. 

I denne Netflix-eksklusive filmen vender «Bond»-stjernen Daniel Craig tilbake som den sjarmerende, men skarpe sørstatsdetektiven Benoit Blanc. Det er duket for et nytt mysterium satt til «Knives Out»-universet. 

– Med «Glass Onion» leverer Rian Johnson en oppfølger som er enda skarpere enn «Knives Out»! skriver AV Club.  

Du ser filmen fra 23. desember.

Troll

Sjanger: Fantasy / Spenning Lengde: 103 minutter 

Hva skjer om du tar de tradisjonelle norske trolleventyrene og gir dem the Hollywood treatment med et heftig budsjett og spesialeffekter? Det ønsker Roar Uthaug å finne ut med hans nye monsterfilm. 

«Troll» forteller en actionfylt spenningshistorie om et mytisk vesen som våkner fra dyp dvale etter en sprengning på Dovre. 

Som en slags norsk utgave av de klassiske japanske Godzilla-filmene, dog med flere stilaktige fellestrekk med de nymoderne Hollywood-utgavene av filmene, beveger det gigantiske trollet seg mot sivilisasjon. 

Kan man klare å stoppe det før det gjør for store skader på fedrelandet vårt? 

Kritikerne har hatt gode ting å si om Netflix-satsingen, deriblant Filmpolitiet som trillet en femmer på terningen: 

– «Troll» er absolutt god nok til å gi en ny generasjon sansen for våre skumleste eventyrfigurer, skriver anmelderen.

Filmen har premiere 1. desember.

Dead to Me

Sjanger: Komedie / Drama IMDB-score: 8.0 Sesonger:

Vennskapet som oppsto mot alle odds har holdt seg, og den populære Netflix-serien «Dead to Me» er nå ute med sin siste sesong.

Serien handler om Jen (Christina Applegate) og Judy (Linda Cardellini) som møtes i en sorggruppe etter at de begge har mistet mennene sine. På tross av to komplett ulike personligheter og flere mørke hemmeligheter, utvikler de to et nært vennskap, og snart har de flere hemmeligheter sammen enn hver for seg.

Hovedrolleinnehaverne har høstet mye ros for sitt samspill, og kjemien mellom dem har gjort serien til en av de mest sette i USA. 

I seriens siste sesong sørger serieskaper Liz Feldman for at venninnene virkelig får kjørt seg, når de mørkeste hemmelighetene gradvis kommer frem i lyset.

The Crown

Sjanger: Drama IMDB Score: 8,7 Sesonger: 5

Kronjuvelen i Netflix-katalogen er endelig tilbake for en ny runde, og det begynner å bli tydelig at denne serieperlen gjør seg klar for å runde av. 

«The Crown» følger det turbulente livet til Storbritannias kongehus, med hovedfokuset lagt på dronning Elizabeth selv. 

Saftige skandaler, en nasjon som stadig mister interessen for å ha et kongehus og intense politiske uenigheter - om det gjelder landets politikk eller den sosiale politikken innad i Buckingham Palace. 

Etter et par forrykende sesonger med Olivia Colman i hovedrollen går nå stafetten til en ny kvinne blant Storbritannias skuespillerelite: Imelda Staunton. 

Under årets sesong opplever dronningen at familien hennes splittes og ødelegges fra innsiden - noe som kan ha store konsekvenser for rollen til det britiske monarkiet.

Blockbuster

Sjanger: Komedie Sesonger:

Var du glad i arbeidskomedien «Superstore»? Da bør du sjekke ut denne her. 

«Blockbuster» tar for seg en nær svunnen tid, nemlig tiden da folk fortsatt dro til en forretning for å leie filmer. Mens vi i Norge gjerne dro på Mix for å finne noe nytt å se, var den virkelige kjeden «Blockbuster» er nærmest synonymt med slike forretninger for amerikanere.

Denne Netflix-komiserien tar for seg den aller siste «Blockbuster»-avdelingen som gjenstår etter at alle de andre gikk konkurs (en utvikling som Netflix ironisk nok bidro vesentlig til). 

Her følger vi de ansatte ved forretningen, som desperat prøver å holde humøret oppe og dørene åpne.

The Stranger

Sjanger: Thriller IMDB-score: 6,6 Lengde: 117 minutter

Netflix’ nye thrillerfilm kommer akkurat i tide til å underholde oss på mørke høstkvelder. 

«The Stranger» er basert på den sanne historien som tidligere har blitt fortalt i boken «The Sting: The Undercover Operation That Caught Daniel Morcombe’s Killer». 

Her skildres kriminaletterforskningen av et forsvunnet barn, og vi følger konstabelen som går undercover for å komme tett innpå sakens hovedmistenkte. 

I løpet av operasjonen blir etterforskeren kanskje litt for vennlig med den mistenkte, og det blir vanskelig å opprettholde et objektivt perspektiv på saken.

The Playlist

Sjanger: Biografisk drama Sesonger:

Historien om en av Nordens største techsuksesser, Spotify, blir brakt til liv i denne Netflix-serien.

Med god hjelp fra Oslo-regissøren Per Olav Sørensen («Hjem til jul», «Quicksand») skildrer serien hvordan svenske Daniel Ek tok innersvingen på både Apple og Google og laget musikkbransjens første strømmetjeneste. 

Hvordan kunne man selge inn en idé til plateselskapene om at løsningen for å hindre folk i å laste ned piratkopiert musikk fra The Pirate Bay var å la folk kunne strømme all musikk digitalt – nærmest kostnadsfritt? 

De første anmeldelsene for serien har vært svært positive. Techradar var blant de mest positive, som gav toppkarakter:

— Dette Netflix-dramaet om Spotifys oppstart har ingen rett til å være så god som den er. For guds skyld, ikke gå glipp av den, skriver nettstedet.

Derry Girls

Sjanger: Humor IMDB-score: 8.5 Sesonger: 3

Med sin sylskarpe skrivepenn har irske Lisa McGee skrevet en nesten-biografisk serie om hennes oppvekst i Derry (offisielt Londonderry, avhengig av hvordan man så på den politiske situasjonen på den tiden). 

«Derry Girls» følger en gruppe skoleelever ved en katolsk jenteskole som prøver å leve normale, hormonfylte tenåringsliv under de indre konfliktene som preget nasjonen den siste halvdelen av 1900-tallet. 

Bombetrusler og konflikter forstyrrer den fine flyten av forelskelser, fester og Take That-idolisering for jentegjengen Erin, Orla, Clare og Michelle. 

Ting blir ikke mindre kompliserte når James - Michelles engelske fetter - blir tvunget til å begynne på jenteskolen av frykt hvor hva de nord-irske guttene ville gjort med en engelskmann. 

Humoren er frekk og nådeløs, og hver episode er tettpakket med gøyale øyeblikk fra den dysfunksjonelle godgjengen.

Nå er den tredje og avsluttende sesongen her, og det er på tide å ta farvel med det sjarmerende rollegalleriet. De siste episodene sparer ikke på kruttet, og lar serien gå ut med et smell.

The Midnight Club

Sjanger: Skrekk Sesonger:

Med hitserier som «The Haunting of Hill House», «Midnight Mass» og «The Haunting of Bly Manor» bak seg, er det lite tvil om at Mike Flanagan har blitt Netflix’ nye grøsserkonge. 

Nå ser skrekkmesterens nye serie her, «The Midnight Club», som en glimrende oppladning til Halloween og høstmånedene. 

Her følger vi en gruppe unge mennesker som er uhelbredelige syke ved et sykehjem. De syv møtes ved midnatt hver kveld for å fortelle hverandre skumle historier. De lager en pakt om at den første av dem som dør, får i ansvar å kommunisere med de andre fra graven. 

Etter at den første pasienten dør, begynner mystiske ting skje ved sykehjemmet. 

Er du glad i deilig skrekk og engasjerende karakterer, er «The Midnight Club» et glimrende valg.

Blond

Sjanger: Biografisk drama IMDB-score: 6.2 Lengde: 2 timer og 46 minutter  

Etter ørten dokumentarer og filmer, er det fullstendig lov å spørre om det faktisk finnes flere aspekter ved Norma Jean, også kjent som Marilyn Monroe, sitt liv som er verdt å skrive om. 

Og svaret, om man spør forfatter Joyce Carol Oates og filmskaper Andrew Dominik, det er noe tilnærmet et ja. 

Dominik står nemlig bak storfilmen «Blond», en adapsjon av Oates’ roman ved samme navn som utkom i 2000. Her skildres en nokså oppdiktet side av sexsymbolets kompliserte privatliv, og hvordan det utspiltes i skyggen av en berømmelsen verden knapt har sett maken til. 

Ana de Armas («Knives Out») står i spissen som Monroe selv. Ved hjelp av en platinablond parykk (?) og litt sminke er likheten slående, en faktor som definitivt har bidratt til å gjøre «Blond» til en av 2022s mest omtalte filmer. 

Tilbakemeldingen fra seere har så langt vært litt lunken. 

– «Blond» kan være vanskelig å se, da den vipper mellom å kommentere på utnyttelse og samtidig bidrar til det, men Ana de Armas skinnende opptreden gjør det vanskelig å se bort, oppsummerer Rotten Tomatoes.

Snabba Cash

Sjanger: Krim IMDB: 7,6 Sesonger: 2

Det er duket for en ny runde med «Snabba Cash»; Netflix’ nyskapning av den moderne svenske filmklassikeren basert på Jens Lapidus’ hardkokte roman «Cash». 

«Cash» vakte berettiget oppsikt da den kom i 2006, og filmtrilogien som fulgte, med Joel Kinnaman i hovedrollen som levemannen Johan «JW» Westlund, la fundamentet for det meste annet av brutal skandinavisk action fra «veltilpassede» finansmiljøer. 

I Netflix-serien kolliderer livene til en ambisiøs forretningskvinne, et sjarmerende gjengmedlem og en vanskeligstilt tenåring i en desperat og nådeløs kamp om rikdom. At handlingen er lagt til et såkalt startup-miljø, gjør den ikke mindre relevant for 2022. 

Dagbladets TV-anmelder Christopher Pahle omtalte i 2021 seriens første sesong som «bortimot perfekt». 

Forventningene til seriens andre sesong er med andre ord skyhøye. 

Patton Oswalt: We All Scream

Sjanger: Standup-komedie 

Moromannen Patton Oswalt er kanskje best kjent for norske seere for sin skuespillerprestasjon i «Kongen av Queens» sammen med Kevin James. 

Men Oswalt er også en dreven standup-komiker, og har gjort en rekke komispesialer på Netflix. «We All Scream», Oswalts fjerde komisatsing på Netflix, har nå inntruffet strømmetjenesten og man kan ikke si annet enn at mannen er i storform. 

I spesialen tar Oswalt for seg en rekke tema, som hva som skjer med oss og kroppene våre når alderdommen inntreffer, og hvordan han egentlig kunne ha blitt et mye bedre menneske om han bare hadde fulgt punktlisten han skrev for seg selv under pandemien. 

Resultatet? Lattermildt og glimrende.

Forsvinningen - Lørenskog 18. oktober 2018

Sjanger: Krim / Drama Sesonger: 1

Denne uken er det duket for en Netflix-debut som sannsynligvis få av oss så komme: Dramatiseringen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. 

Med stor hjelp fra et knippe norske skuespillerstjerner tar serien for seg hendelsene rundt Hagens forsvinning høsten 2018 og etterforskningen som fulgte. 

Hagen, som er kona til milliardæren Tom Hagen, blir tilsynelatende kidnappet, og det foreligger drapstrusler fra de påståtte kidnapperne dersom politiet eller pressen involveres. 

Når Tom Hagen blir utnevnt som en mistenkt, går pressen løpsk.

Cobra Kai

Sjanger: Action / Komedie IMDB: 8,5 Sesonger: 5

Netflix’ fortsettelse av «Karate Kid»-universet tar også i år nostalgien til et helt nytt nivå.

«Cobra Kai» tar for seg de samme karakterene fra filmene. Johnny Lawrence, Daniel LaRusso og John Kreese pusher 50 og vel så det, og stiller nå som semi-avdankede rollemodeller for en ny generasjon med karate kids.

Her kombineres blåveiser, sjarm, humor og en dæsj drama med et nydelig resultat som har sjarmert både gamle og nye fans.

Denne sesongen ser vi hvordan den intense Terry Silver (som kjenninger av filmserien vil huske fra «The Karate Kid III»), nå utvider Cobra Kai-imperiet i håp om å gjøre hans nådeløse karatestil til standarden for byen. 

I håp om å fikse noe av skadene han forårsaket forrige sesong, prøver LaRusso å hente inn hjelp fra en gammel kamerat.

End of the Road

Sjanger: Action / Thriller IMDB-score: 7.8 Lengde: 1 time og 29 minutter

Queen Latifah og Chris Bridges, også kjent som rapperen Ludacris, leder an i denne intense actionthrilleren. 

De to spiller søster og bror på biltur sammen med førstnevntes barn, på vei sørover i USA for å finne sitt nye hjem. 

Men, det som skulle være en hyggelig tur blir fort turbulent når familien snubler over et mord som fører dem rett inn i et blodig mysterium. Som de eneste vitnene til drapet blir familien plutselig målet til morderen, som gjør alt for å få tak i dem.

Mo

Sjanger: Komedie / Drama IMDB-score: 7.4  Sesonger: 1

Fra skaperne av kritikerfavoritten «Ramy» kommer nå en ny komiserie som ser ut til å treffe like godt.

«Mo» er løst basert på den ekte oppveksthistorien til den palestinsk-amerikanske komikeren Mo Amer, som selvsagt spiller seg selv i serien. 

Mo er bosatt i Houston i Texas; et sted som er like preget av kulturelt mangfold som det er preget av uvitenhet. Som palestinsk flyktning midt i arbeidet med å søke asyl i statene, dras han i mange ulike retninger – men hvem er han egentlig? 

Kritikerne har lagt sin elsk på serien. Både Amers humoristiske tone, sjarm og perspektiv som en flyktning hylles. 

– Det er umulig å ikke umiddelbart bli investert i denne varme, og rørende komedien, skriver The Guardian i deres anmeldelse av serien.

Kleo

Sjanger: Action / Drama IMDB-score: 7.4 Sesonger: 1

Året er 1990. Vi befinner oss i Berlin etter murens fall, og blir introdusert for leiemorderen Kleo; en fargeklatt av en dame. 

Kleo har nettopp blitt løslatt fra fengsel grunnet amnesti for politiske fanger. Det første hun bestemmer seg for å gjøre å finne ut hvem som sørget for at hun ble fengslet. Tross alt var det ytterst få som visste om det siste drapet hun utførte – så hvordan fant politiet henne? 

Resultatet er en rask, spenstig og hard actionperle som vil holde deg fengslet fra begynnelse til slutt. 

– «Kleo» er kanskje ikke den første serien som prøver seg på [denne typen historie], men den er uansett et underholdende, stilig og cinematisk eventyr, skriver The Guardian. 

Likte du «Killing Eve» kan du trygt sjekke ut denne.

Echoes

Sjanger: Mystikk / Drama IMDB-score: 5.7 Sesonger:

De identiske tvillingene Leni og Gina deler en farlig hemmelighet: Hele livet har de byttet roller, slik at de hver for seg alltid har delt alt. De deler på to ektemenn, to hjem og to barn. 

Dette har fungert nærmest feilfritt for dem, helt til en av dem forsvinner sporløst og det begynner å dukke opp truende, anonyme meldinger. 

«Echoes» tar for seg mysteriet som følger. Hvor har Leni blitt av? Og er det noen som vet om hemmeligheten deres? 

Til tross for litt lunken mottakelse hos pressen, byr «Echoes» på et spennende premiss og et rykende hett rollegalleri. Serien har fort blitt en seersuksess hos Netflix, og debuterte i topp 10 i Norge. 

Er du glad i lettbeint, oppslukende mystikk er denne verdt en titt! 

Royalteen: Arvingen

Sjanger: Drama / Romantikk 

Netflix’ norske utvalg utvides stadig, og denne gangen er det det norske monarkiet som står i fokus hos strømmetjenesten. Vel, en fiktiv utgave av det. 

«Royalteen: Arvingen», som er basert på boken «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, tar for seg tenåringen Lena som begynner på ny skole i Oslo. 

Etter en kaotisk og nærmere traumatisk opplevelse på den forrige skolen som førte til at Lena flyttet, ser hun frem til en stille og anonym høst i den nye klassen. 

Det eneste problemet: Klassens nyeste elever er kronpris Karl «Kalle» Johan (Mathias Storhøi) og prinsesse Margrete (glimrende spilt av Elli Rhiannon Müller Osborne).  

Lena utvikler et tett og intenst bånd til den kjekke kronprinsen – men vil hun få innpass i familien hans? Og vil han akseptere henne, til tross for hennes mørke hemmeligheter?
Fans av svenske «Young Royals» bør legge denne til i listen sin.

The Sandman

Sjanger: Fantasy IMDB-score: 8.0 Sesonger:

Glad i dype og omfattende fantasyverdener som «The Witcher» som man kan forsvinne helt inn i? Da er «The Sandman» sannsynligvis noe for deg.

Serien er basert på den svært populære og elskede tegneserien til fantasymester Neil Gaiman som ble utgitt mellom 89 og 96. Satt til en annen verden kalt «The Dreaming», hvor vi alle havner når vi lukker øynene og sovner. 

Denne verdenen blir styrt av drømmenes mester, «The Sandman» (Tom Sturridge). Han skaper våre drømmer og fantasier, og når han blir bortført og holdt i fangenskap i over et århundre har det katastrofale følger for menneskeheten. 

Litt sakte tempo til tross, har den 10-delte serien høstet veldig gode tilbakemeldinger fra presse og publikum (86% positive anmeldelser på Rotten Tomatoes er absolutt ikke dårlig).

Etter flere tiår med forsøk på å lage en adapsjon av tegneserien, kan det virke som om Netflix har prestert å skyte gullfuglen med Neil Gaimans materiale.

Kjærlighet og anarki

Sjanger: Romantisk komedie IMDB-score: 7.4 Sesonger: 2

Netflix og söta bror har hatt en rekke glimrende samarbeid, og «Kjærlighet & anarki» (også kjent som «Love & Anarchy») er intet unntak.

Serien tar for seg Sofie, en etablert og suksessrik kvinne, begynner i en sjefsrolle hos et bokforlag. Alt ser ut til å gå på skinner, helt til en av de ansatte får tak i sensitive bilder av henne og tvinger henne til å gjøre flaue (men uskyldige) ting for å hindre fotografen i å spre dem.

Det er en uortodoks og semi-problematisk begynnelse på et bekjentskap på kontoret, men Sofie og Max begynner etter hvert å lære hverandre å kjenne - og veddemålene og utpressingen blir mer vennlig og frivillig fra begge sider.

Det er komisk, sjarmerende og ikke minst uventet.

Kritikerne er også fornøyde med den svenske Netflix-hiten. Nettstedet Lyd og Bilde skryter av seriens emosjonelle dybde og «sjarmerende humor»: 

– Andresesongen av den svenske sjarmbomben skifter retning, men er tro mot sitt originale konsept, skriver anmelderen.

The Umbrella Academy

Sjanger: Fantasy / Action IMDB-score: 8.0 Sesonger: 3

Om du har begynt å kjenne på tørken i superheltfilmer, har Netflix redningen din (for nå): Tredje sesong av den fantastisk absurde «The Umbrella Academy» er ute nå.

Den kritikerroste superserien er basert på Dark Horse Comics-serien skapt av ingen ringere enn My Chemical Romance-vokalisten Gerard Way og Gabriel Bá. I løpet av fjoråret havnet den på manges favorittlister, og årets dose episoder imponerer enda mer enn første.

Handlingen er, tross litt kompleks til tider, svært engasjerende. Syv barn med overnaturlige krefter blir adoptert av den litt vel eksentriske milliardæren Reginald Hargreeves, som trener dem opp til å bli med i et lag av superhelter kalt «The Umbrella Academy». 

I et eventyr preget av tukling av tiden, må den dysfunksjonelle familien stå sammen for å hindre en alt-ødeleggende global katastrofe. 

Kritikerne melder at tredje sesong av serien holder koken. Nettstedet AV Club skriver blant annet at de nye episodene av «The Umbrella Academy» «aldri slutter å være kjempegøy». 

Er du glad i superhelter og absurditeter og nydelige karakterer, er sannsynligvis denne her akkurat det du trenger.

Peaky Blinders

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 8,8 Sesonger: 6

Storbritannia kan virkelig kunsten å lage glimrende krim, og periodeperlen «Peaky Blinders» utgjør sannsynligvis noe av det beste som har blitt laget innen sjangeren i moderne tid. 

Serien er basert på en virkelig kriminell gjeng (som den også har hentet sitt navn fra), og finner sted i kjølvannet av første verdenskrig. 

Cillian Murphy står i spiss som Tommy Shelby, den sleipe og ikke minst ambisiøse lederen av Peaky Blinders-gjengen. 

Shelby jobber hardt for å holde kontroll på Birminghams mørke underverden, noe som er alt annet enn enkelt når Winston Churchills vaktbikkje Major Chester Campbell inntar byen for å rydde opp i det illegale rotet som har bygget seg opp der. 

Etter seks intense og nervepirrende sesonger runder nå «Peaky Blinders» av, og kritikerne er enige: Avslutningen er intet annet enn mesterlig.


Stranger Things

Sjanger: Fantasy / Drama IMDB-score: 8,7 Sesonger: 4

Duffer-brødrenes seriehyllest til science fiction-sjangeren og det nydelige 80-tallet er utvilsomt en av Netflix-bibliotekets største titler. Spenning, en imponerende skuespillerstab og et nostalgi-tungt lydspor – «Stranger Things» har hele pakken.

Historien i «Stranger Things» følger småbyen Hawkins, hvor mystiske og overnaturlige ting finner sted. Når serien begynner, følger vi en ung mor (Winona Ryder) som prøver å finne hennes bortkomne sønn Will, som tilsynelatende befinner seg i en slags skummel skyggedimensjon. 

Samtidig dukker en ung jente ved navn «Eleven» opp i byen (Millie Bobby Brown), som er i besittelse av overnaturlige evner. Hun finner trygghet i en gjeng bestående av nerdete gjeng skolebarn, som begynner å etterforske hennes opprinnelse. 

Når hitserien nå vender tilbake for sin fjerde (og nest siste!) runde, er det med et tungt budsjett bak seg (det nevnes at Netflix har brukt ca 292 millioner norske kroner per episode). Strømmetjenesten mener med andre ord alvor, og lover en særdeles imponerende sesong.

Sesong 4 har premiere 27. mai.

The Lincoln Lawyer

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 7,7 Sesonger: 1

Kan man være en respektabel forsvarsadvokat selv om kontortiden tilbringes i baksetet på en bil?

Mickey Haller mener i hvert fall det. Haller har nemlig ikke et eget kontor, kun fine Lincoln-biler. Han kjører disse til og fra rettssakene, og forbereder seg i baksetet mellom de rettslige rundene - derav kallenavnet «The Lincoln Lawyer».

I den ferske serien, som på norsk har fått tittelen «Loven i en Lincoln», følger vi Haller når han plutselig arver et helt advokatbyrå og han får en håndfull straffesaker i fanget.

«The Lincoln Lawyer» er basert på de populære bøkene til forfatter Michael Connelly. Connelly har også skrevet bøkene om Harry Bosch, som kildematerialet til krimfavoritten «Bosch». 

Serieadapsjonen kommer fra ingen ringere enn David E. Kelley, TV-veteranen som står bak gigantsuksesser som «Big Little Lies», «Nine Perfect Strangers» og «Big Sky», samt advokatperlen «Ally McBeal». Forventningene var med andre ord høye da det ble annonsert at Kelley skulle gjøre en ny storserie for Netflix - og «The Lincoln Lawyer» skuffer ikke.

Er du glad i krimserier av den gode, gamle sorten, vil «The Lincoln Lawyer» falle i smak.

Russian Doll

Sjanger: Mørk komedie IMDB-score: 7.8 Sesonger: 2  

Ingen klandrer deg om du har glemt denne glimrende thrillerkomedien om en kvinne som konstant gjenopplever sin egen død. Det er tross alt tre år siden den første sesongen av «Russian Doll» toppet kritikerlistene og hentet inn en haug med nominasjoner til TV-bransjens største prisutdelinger. 

Denne uken er Natasha Lyonne og karakteren Nadia tilbake med en ny sesong, og det finnes nok ikke et bedre tidspunkt å bli med på tidsmoroa på. 

Etter å ha kommet seg ut av et intenst eventyr preget av tidsreise og møter med seg selv i fortiden, snubler Nadia nå over et nytt eksistensielt eventyr. 

En tur med New Yorks undergrunnsbane sender henne nemlig tilbake til 1982, året hun ble født, og hun blir fanget opp i et mysterium som involverer hennes egen familie. 

Er du glad i eksistensielle sci-fi serier som ikke er redd for å bli litt vel sære, bør «Russian Doll» absolutt være på listen din.

Borgen: Riket, makten og æren

Sjanger: Politisk drama IMDB: 8,5 Sesonger: 1

Nesten et helt tiår har gått siden Danmarks største politiske drama rundet av etter tre knallharde sesonger. Nå vender Birgitte Nylund tilbake i Netflix og DR1-samarbeidet «Borgen: Riket, makten og æren». 

En del har endret seg siden seriens tredje sesong. Tidligere statsminister Birgitte Nylund er Danmarks utenriksminister, hvor hun står overfor en ny krise. 

Den nye sesongen, som er frittstående og kan sees uten forkunnskap om den originale serien, tar for seg en alvorlig uenighet knyttet til olje på Grønland som holder på å bli en massiv internasjonal krise. 

Det blir også et gjensyn med en rekke andre fra originalseriens rollegalleri, deriblant Nylunds gamle kommunikasjonssjef Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) som nå er tilbake i journalistikken. 

PS: Netflix har også de tre første sesongene av serien under originalnavnet «Borgen».

Serien har premiere på Netflix 14. april.

NB: Titlenes IMDB-score er basert på poengsummen serien eller filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.

Relaterte artikler

Se flere artikler