Fikk du med deg sommerens mest hektende krimserie?

Telenor T-We

I Steven Soderberghs stjernespekkede miniserie «Full Circle» (HBO Max) rulles mørke familiehemmeligheter opp når en kidnapping går skeis.

Etter en fellesferie som forhåpentligvis har bydd på sol, grilling, bading og andre batteriladende aktiviteter, er hverdagen tilbake for de fleste av oss – og med det de første dragene av høst i lufta. 

Det gir en kjærkommen anledning til å benke oss foran skjermen og nyte all TV-underholdningen vi har i vente – deriblant «Poker Face» med Natasha Lyonne, Netflix sin «Ragnarok» og en ny dose med «Babylon Berlin» på NRK TV.

Men før TV-høsten sparkes ordentlig i gang, er det på sin plass å minne om en serie mange trolig kan ha gått glipp av i sommer. 

Miniserien «Full Circle» – regissert av Steven Soderbergh, med Claire Danes, Timothy Olyphant og Zazie Beetz i bærende roller – er nemlig et de av de mest tilfredsstillende og tankevekkende krimdramaene på lang tid. 

Og kanskje best av alt:

Alle de seks episodene ligger klare hos HBO Max – enten du vil nyte dem i lettfordøyelige munnfuller eller sluke alle i løpet av en kveld.

Vil du ha flere serietips fra HBO Max? Her er de beste nye seriene på strømmetjenesten.

Full Circle (HBO Max)

  • Se på HBO Max

  • Krimdrama

  • 6.4 IMDB

  • 6 episoder

Se HBO Max med Telenor T-We

Mørke familiehemmeligheter

«Full Circle» tar oss med til New York, der ekteparet Sam (Claire Danes) og Derek Browne (Timothy Olyphant) jobber som forvaltere av business-imperiet til Sams far, den selvopptatte kjendiskokken Chef Jeff (Dennis Quaid).

Når parets tenåringssønn Jared (Ethan Stoddard) kidnappes, og gjerningsmennene krever nøyaktig 314 195 dollar i løsepenger (de seks første sifrene i tallet pi), er det åpenbart noe som skurrer. Når det viser seg at kidnapperne har tatt feil gutt – og tilsynelatende likvidert stakkaren på åpen gate i tjukkeste New York – tykner plottet ytterligere. 

Bilde fra Full Circle på HBO Max.

I den andre enden av pistolmunningen finner vi den guyanesiske mafiaen, styrt med jernhånd av matriarken Savitri Mahabir (CCH Pounder), som har sine helt egne grunner for å ty til vold for å gjenopprette familiens karmiske balanse. Gradvis avdekkes mørke familiehemmeligheter, der drap, korrupsjon og overtro er sentrale ingredienser.    

Mesterregissør i form

Helt siden debutfilmen «Sex, løgner og videotape» (1989) har Steven Soderbergh vært en av de viktigste amerikanske filmregissørene, enten han har skapt popkornvennlige blockbustere («Ocean’s»-trilogien), strippekomedier («Magic Mike»), biografier («Erin Brokovich») eller ambisiøse flettverksdramaer (Oscar-vinneren «Traffic»). 

«Full Circle» har visse tematiske likhetstrekk med nettopp «Traffic» – ikke minst i måten serien problematiserer klasse og privilegier på, samtidig som den viser hvordan skjebnesvangre valg kan legge tilsynelatende velordnede liv i grus. 

Dette er Soderberghs tredje samarbeid med manusforfatteren Ed Solomon, som tidligere har vært best kjent for lettbeinte komedier («Bill and Ted’s Excellent Adventure», «Men in Black», «Charlie’s Angels»). Etter serien «Mosaic» og filmen «No Sudden Move» har duoen virkelig funnet formen, og det er bare å håpe at samarbeidet fortsetter.

Bilde fra Full Circle på HBO Max.

Stjernespekket lag

Serien treffer klokkerent på troverdig dialog, ujålete kameraføring og et plott som tar den tiden det trenger for å utfolde seg. 

Det samme må sies om skuespillerprestasjonene, der særlig Clare Danes («Homeland») og Timothy Olyphant («Justified») gjør inntrykk som bekymrede foreldre som muligens vet mer om saken enn de vil innrømme. 

Zazie Beetz («Atlanta») er uvant yppete i rollen som den lett ufordragelige etterforskeren Melody Harmony(!), mens Dennis Quaid og Jim Gaffigan er fornøyelige som henholdsvis forfengelig kokk og ineffektiv etterforskningsleder. Og CCH Pounder fremstiller Miss Mahabir som en kriminell skikkelse som ikke trenger store fakter for å være fryktinngytende.  

Bilde fra Full Circle på HBO Max.

– Sommerens mest fengende krimserie 

Som antydet innledningsvis: «Full Circle» har nok, som en følge av sesongen, gått under radaren til mange – inkludert TV-kritikerne. 

De som faktisk har sett og anmeldt serien, har mye godt å melde om den. Her til lands har både NRK Filmpolitiet og Aftenposten trillet fem øyne på terningen, og sistnevntes anmelder Asbjørn Slettemark oppsummerer det slik: 

– «Full Circle» er sommerens mest fengende krimserie.  

Flere serietips