Film og serier

De 7 beste reiseprogrammene akkurat nå

Se, lukt og smak deg gjennom fantastiske steder du neppe har opplevd tidligere.

streetfood av Netflix dame som lager mat

Programmer om reise er blant det beste vi vet å se når vi skal drømme oss ordentlig bort. 

De serverer en unik mulighet til å utforske deler av verden man ikke har sett ennå, eller til å fordype seg i mer spesifikke temaer som lokale mattradisjoner, eller meningen med livet.  

Under har vi samlet syv tips til de beste reiseprogrammene du finner på skjermen nå, som forhåpentlig kan by inspirasjon til din neste ikke-digitale ferietur. 

Med kjærlighet for kanaler

Denne hjertevarmende dokuserien tar for seg kanaler og kanalbåtlivet i blant annet Storbritannia, India og Egypt, med ekteparet Timothy West og Prunella Scales i spissen. 

Over ti sesonger har duoen flytt ned kanaler og inn i hjertene til millioner av seere, spesielt i hjemlandet England. Prunella, som sannsynligvis er best kjent for nordmenn for rollen som Sybil i den klassiske John Cleese-komedien «Hotell i Særklasse», lider av Alzheimer, og er svært åpen om sykdommens forløp mens hun og mannen reiser rundt – noe de får svært mye skryt for. 

Spennende lokalhistorier og fengende eventyr på bølgan blå får du i denne serien, som du finner i NRK TV-appen. 

Somebody Feed Phil

Navnet «Phillip Rosenthal» ble først kjent for norske TV-seere som en av 90-tallets store manusforfattere, men «Alle elsker Raymond»-skaperen har nå funnet en ny hobby som fyller livet: Reisedokumentarer.

I «Somebody Feed Phil» tar TV-verten for seg en ny by og dens matkultur i hver episode. Via fellesinteressen for nydelig mat knytter Phil sterke bånd til de lokale kokkene ved mange av verdens mest spennende matdestinasjoner, som Lisboa, Marrakesh og New Orleans.
Timevis med internasjonal matkultur og reiseliv får du i denne serien, som finnes på Netflix

Kunsten å leve lenger - med Niklas Ekstedt

Hva er det egentlig som gjør at mennesker fra enkelte deler av verden kan leve så mye lenger enn andre? Kultur, levemåte og mattradisjoner er sentrale tema TV-kokken Niklas Ekstedt tar opp når han bestemmer seg for å reise ut i verden og finne såkalte «blå soner» - områder hvor folk ofte blir over 100 år gamle. I løpet av serien tar Ekstedt turen innom alle verdens kroker. På Nicoya-halvøyen i Costa Rica utforsker han konseptet og leveregelen Pura Vida («et enkelt og stressfritt liv»). I den greske skjærgården drar han til den isolerte øyen Ikaria, hvor mennesker blir 10 år eldre enn gjennomsnittet i resten av Europa. Her møter Niklas vinprodusenter og birøktere for å utforske mysteriet. 

«Kunsten å leve lenger - med Niklas Ekstedt» finner du på Viaplay

Street Food: Asia

Lokale helter, regional kultur og historiske matretter står på menyen i Netflix-serien «Street Food». Fokuset er på hardtarbeidende kokker som utfører utrolige kulinariske kunster på matmarkedene som finnes utendørs, en svært markant underkultur som har satt sterke spor på nasjonenes tradisjoner. Seriens første dose tar for seg østlig kultur, med fokus på asiatiske land. Singapore, Vietnam, Filippinene, Sør-Korea og Taiwan er blant de spennende reisemålene seerne får bli med til. Andre sesong skal etter planen fokusere på latin-amerikansk matkultur, og er ventet i løpet av 2020.

Skaper David Gelb står blant annet bak en annen stor Netflix-suksess, «Chef’s Table» og den nymoderne klassikeren «Jiro Dreams of Sushi», som burde si noe om kvalitetsnivået du kan vente deg fra «Street Food: Asia». 

  • Du finner seriens ni episoder på Netflix

Morgan Freemans historie om Gud

Dette nydelige Morgan Freeman-programmet er blant innholdet du får tilgang til i den nye strømmetjenesten National Geographic Now. Her tar skuespilleren med den karakteristiske stemmen for seg sin fascinasjon for Gud (som han selv spilte tidligere i Jim Carrey-komedien «Bruce Almighty»). Dette er jo ikke noe tradisjonelt reiseprogram i streng forstand, men som seer blir du likevel tatt med til en mengde fascinerende steder. 

Freeman reiser kloden rundt for å oppleve hvordan forskjellige kulturer tar for seg temaet “Gud”. Her blir det dypdykk i lokal- og verdenshistorie, og vi blir med Freeman til noen av de mest spennende pilgrimsdestinasjonene på kloden. 

Her stilles de største spørsmålene som finnes - hypotetiske og ikke-hypotetiske. Hva er meningen med livet? Hvordan har religion brakt fremmede fra hele verden sammen? Hvordan har det ført dem fra hverandre? Spørsmålene er kompliserte og har sjeldent klare svar, men det finnes trolig ingen bedre mann å utforske dem med enn Morgan Freeman. 

Safari Norge

Har du noensinne drømt om å få se Norges villeste dyr der de hører hjemme? I NRK TV-appen finner du nå «Safari Norge», hvor en rekke norske kjendiser begir seg ut på en reise for å oppleve spennende dyreliv på nært hold. 

Vi går nært på både kjendiser og gauper når Yosef Wolde-Mariam, Erlend Elia, Silya Nymoen og flere av landets elite besøker sine favorittdyr. Troms, Telemark og til og med Svalbard er blant destinasjonene denne koselige NRK TV-dokuserien har å by på. 

Pedal the World

I en reisedokumentar utenom det vanlige legger unge Felix Starck på sykkeltur. Målet? Å finne meningen med livet. Tyskeren trår på pedalen og drar innom 22 forskjellige land rundt om i verden, og håper å finne svarene på livets store gåter i løpet av de 22.000 kilometerne. I kulturer som er fremmed for ham, møter Felix på en rekke sjeldne personligheter og medmennesker som er villige til å dele av egne liv og erfaringer. Reisen gir et koselig innblikk i en ung manns ferd inn i voksenlivet, og byr på en veldig annerledes reiseopplevelse. 

  • «Pedal the World» finner du på Netflix

God tur!