Hackere og svindlere finner stadig nye måter å loppe oss for penger, eller misbruke våre personlige kontoer på nett. De siste to årene har over 100 000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri.
Med et mobilabonnement fra oss, får du derfor Nettvern inkludert – et kostnadsfritt sikkerhetsfilter som beskytter mot nettsider som er infiserte eller falske. Nettvern ligger i nettet vårt, og alle som er koblet til et Telenor-nett surfer dermed tryggere.
Siden april 2019 har Nettvern stanset over 6,2 millioner visninger av falske nettsider, og i snitt stanser filteret mellom 30 000–40 000 sider per måned.
Lurer forbrukere
– For noen år siden var det gjerne selve maskinen din som ble infisert av et virus, men det skjer sjeldnere nå. I dag er den største trusselen at du som forbruker blir lurt, forteller Jan Roger Wilkens. Han er sikkerhetsanalytiker ved Telenors Sikkerhetssenter TSOC.
Den siste tiden har TSOC vært med på å stoppe flere tilfeller av «phishing» fra svindlere som utgir seg for å være store aktører som Apple, Outlook, Netflix og Danske Bank.
Phishing er en type svindelmetode der en aktør «fisker» etter personlig informasjon. Her snakker vi falske nettsider, e-poster eller SMSer som tilsynelatende kommer fra virkelige aktører – men der hensikten er å lure fra deg innloggingsdetaljer eller kontoinformasjon.
– Det er lett å la seg lure til å installere apper du ikke burde laste ned, eller melde seg på falske abonnementstjenester. Svindlere vil ofte bruke navnet ditt og profilbildet ditt, for å få deg til å tenke at «de kjenner deg». Men her gjelder det å være oppmerksom, for hvis de får tak i kontodetaljene til Apple-ID eller e-posten din, kan de ta kontroll over ditt digitale liv, sier Wilkens, og legger til:
– Slik sosial manipulasjon utnytter ikke svakheter i produktet, men lurer forbrukeren selv. Og i fremtiden vil truslene bli enda mer personifisert enn hva de allerede er nå.
Vi har laget et sikkerhetsunivers fullt av alt du trenger å vite om din egen nettsikkerhet. Her kan du sjekke om din e-postadresse er på avveie, lære mer om faresignalene ved nettsvindel og hvilke forholdsregler du bør ta for å bli tryggere på nett.
Slik sikrer Nettvern deg
Ved phishing utnytter svindlerne tjenesten DNS (Domain Name System). Dette kan være komplisert å forstå, men det betyr altså at de kobler domenenavnet du taster inn i nettleseren opp mot den faktiske plasseringen til nettsiden på internett.
– Den er som en stor telefonkatalog: når du vil nå www.telenor.no, skriver du det inn i adresselinja. DNS oversetter det til en IP-adresse som gjør at du finner frem til riktig side, forklarer Wilkens.
Her vil da svindlere villede DNS og koble deg til en falsk nettside – som ser ekte ut. Kanskje har den logoen til selskapet, og en ryddig og profesjonell layout.
– Men gransker du siden litt nøyere, kan du muligens ane at det ikke er ekte vare, sier Wilkens ved Telenors Sikkerhetssenter.
– Nettadressen til disse falske sidene vil ha ord, tall og symboler som det ekte nettstedet ikke bruker. Men dette ser du som regel ikke når du surfer på mobilen.
Det er her Nettvern fra Telenor kommer til unnsetning.
«I stedet for å bli sendt til en svindelside, får du en beskjed fra Telenor om at du er i ferd med å åpne en usikker nettside.»
Tips: sjekk om du har aktivert Nettvern
Nettvern er altså et filter som gjenkjenner utrygge linker og nettsider, og gir deg en advarsel hvis du er i ferd med å gå inn på en usikker side. Det er helt kostnadsfritt, sensurerer ikke surfingen din og sporer ikke hvilke sider du går inn på.
Alle bredbånds- og mobilnettkunder hos Telenor har Nettvern inkludert, og du trenger ikke å bestille dette separat, men du kan selv sjekke om Nettvern er aktivert her.
Husk å være tilkoblet nettet du vil sjekke, for eksempel bredbåndet ditt hjemme. Merk deg at dersom du er tilkoblet et annet nett enn Telenor sitt, vil ikke Nettvern være aktivert.
Ikke kvitt deg med annen beskyttelse!
Telenors Sikkerhetssenter jobber døgnet rundt med å plukke opp potensielle trusler mot norske kunder.
De utveksler informasjon med en rekke samarbeidspartnere og har over hundre sensorer rundt i norske og utenlandske bedrifter. Med en gang de får nyss om phishing, datavirus, internett-ormer eller spionprogram, setter de nettsidene på en sperreliste slik at du ikke en gang kommer frem til lureriet.
Men de får ikke tatt alt. Derfor er rådet fra Telenors sikkerhetsekspert at du tar så mange forhåndsregler som mulig.
– Nettvern er en del av en grunnsikring. Filteret er svært enkelt å bruke og det fjerner mye bakgrunnsstøy og tull. Men jeg ville ikke tatt vekk antivirus-programmer eller brannmurer du allerede har, sier Jan Roger Wilkens.
Et internettfilter som gjenkjenner utrygge linker og nettsider.
Reduserer risikoen for at din mobil eller datamaskin blir skadet av utrygge nettsider, spredning av virusinfisert e-post, identitetstyveri og svindel fra falske nettsider («phishing») og at du blir utsatt for hackerangrep.
Tjenesten koster ingenting og ligger i Telenor-nettet.
Sensurerer ikke surfingen din og sporer heller ikke hvilke sider du går inn på.
Oppdateres kontinuerlig av både Telenors Sikkerhetssenter og eksterne sikkerhetsfirmaer. De fører en liste over infiserte sider, som samkjøres med DNS (Domain Name System), en tjeneste som kobler domenenavn med IP-adressen til den tilhørende nettsiden.
Hvis Nettvern oppdager at du er i ferd med å bli lurt inn på en falsk side, kobler den deg heller opp mot en adresse eid av Telenor som forteller deg at du forsøker å åpne en side som er «svartelistet».
Vi kan ikke garantere at vi til enhver tid har alle mulige infiserte sider oppdatert i filteret, men det jobbes kontinuerlig med å oppdatere det.