Sånn fikser du dårlig WiFi
Opplever du dårlig WiFi-dekning hjemme? Da har vi likevel én god nyhet: I de fleste tilfeller er det nemlig veldig enkelt å fikse.
Hvis internett hakker, er ustabilt eller ikke fungerer like bra i hele huset, er det fort gjort å gi opp. For hvordan begynner man egentlig med feilsøking av sånt?
– Noen tenker sikkert at det ikke er verdt å prøve engang. Men ikke gi opp, du skal ikke slå deg til ro med dårlig WiFi som du ikke er 100 prosent fornøyd med, sier Kristian Kilde, produktsjef for hjemmenett i Telenor.
– Ofte er det faktisk bare enkle grep som skal til for å få mye bedre nett hjemme, og er du kunde hos Telenor gjør vi alt vi kan for å hjelpe deg om du trenger det.
Garanterer deg hjelp
Når nettet oppleves ustabilt, skyldes det ofte én enkelt ting: At WiFi-ruteren ikke er plassert på en optimal måte.
Hakkete nett eller manglende dekning skyldes sjelden feil i selve nettet. Som oftest kan svaret være så enkelt som hvor du har plassert ruteren din.
– Dersom signalene fra ruteren ikke når frem til datamaskinen, robotstøvsugeren eller PlayStation-konsollen på en optimal måte, vil WiFi-dekningen kunne oppleves ustabil. Det er her selv små justeringer kan utgjøre en stor forskjell, forklarer Kristian Kilde, produktsjef for hjemmenett i Telenor.
Dessuten kan du få hjelp av veiledningsvideoer eller på telefon. Med ny ruter fra Telenor får du nemlig unik tilgang til dedikerte WiFi-eksperter som ikke gir seg før du er fornøyd med dekningen hjemme.
Her er de 3 vanligste årsakene til at du opplever dårlig WiFi-dekning hjemme:
1. Hindringer hjemme hindrer signalet
Ruteren fortjener en hedersplass i hjemmet ditt. Det er er viktig at den plasseres riktig for maks effekt.
Den er nødt til å stå sentralt for å kunne spre signalene til så mange rom som mulig. For veldig mange er det mest naturlig å ha ruteren stående i stua, og da er det også viktig at den får stå fritt og noenlunde høyt – for eksempel oppe på en TV-benk.
Tenk på ruteren din som en høyttaler. For at den skal kunne spre signalene på en god måte, bør den ikke stå inne i et skap eller i et hjørne på gulvet. Få den opp, og sørg gjerne for at den er vendt mot rom eller områder av huset der nettet er hyppig brukt.
Det kan også være lurt å bruke nettverkskabel for å koble til enheter i nærheten, som spillkonsoller eller strømmebokser. Da frigjøres mer kapasitet til andre enheter over WiFi.
2. Gammelt utstyr gir dårlig WiFi-dekning
Har du plassert ruteren riktig, men opplever fremdeles ustabilt nett? Da bør du ta en titt på utstyret ditt. Først og fremst er det stor forskjell på rekkevidden til rutere.
Har du mange rom, og/eller hindringer som murvegger, fliser og speil, kan det være at de trådløse signalene ikke kommer fram overalt. Da kan det hjelpe å skifte ruter, særlig hvis den er noen år gammel.
Telenors nyeste WiFi Ruter er blant de beste modellene på markedet med tanke på rekkevidde, kapasitet og stabilitet. Når det er sagt – i veldig store hjem, eller i utfordrende omgivelser er det ikke sikkert det holder med kun en ruter. Derfor kan du kombinere med forsterkere som snakker sammen i et mesh-nettverk med ruteren for å dekke hver minste krik og krok i hjemmet ditt.
3. Krøll på linjen
Det er veldig sjelden at det oppstår problemer med selve nettet, altså med kablene i bakken. Men det kan jo oppstå brudd i forbindelse med veiarbeid eller liknende.
Skulle du være så uheldig at du opplever dette vil du kunne benytte deg av Alltid På Nett-garantien: Hvis du har mobilabonnement fra Telenor, vil du få tilbud om store datapakker til hele familien frem til nettet er oppe og fungerer som normalt igjen.
– Det kan være smart å dele nett fra en av mobiltelefonene som en midlertidig ruter, tipser Kristian Kilde.
Test din nettlinje med vårt speedometer. Gjør det med en bærbar PC, og sørg for at denne er tilkoblet ruteren med en nettverkskabel. Sørg også for at du ikke strømmer serier eller spiller på nett mens testen pågår.
Noter resultatet, gå til et rom litt unna der ruteren står plassert – og gjør en ny test, men denne gangen uten å være tilkoblet kabel. Noe forskjell vil det være mellom kablet og trådløs test. Dette er helt vanlig.
Er det veldig stor forskjell på resultatene? Da kan det hende at du trenger en WiFi Forsterker, eller at ruteren bør plasseres annerledes.