Slik får du bedre WiFi-dekning hjemme

Sliter du med dårlig WiFi-signal i hele eller deler av huset? Det kan skyldes feil plassering av den trådløse ruteren.
Det er viktig å plassere ruteren på riktig sted i huset.

1. Plasser WiFi-ruteren sentralt

Her kommer tre enkle regler for plassering av WiFi-ruter:

  • Sentralt - Prøv å plasser WiFi-ruteren så sentralt som mulig i boligen.
  • Fritt - WiFi-ruteren må ikke dekkes til.
  • Høyt - Plasser WiFi-ruteren litt opp fra gulvet, slik at signalene slipper å trenge gjennom møbler og andre hindringer før de når mobilen eller PCen din.

Ofte er internettkontakten plassert et sted som gjør det vanskelig å sette WiFi-ruteren sentralt i boligen. Da kan du vurdere å kjøpe noen ekstra meter med nettverkskabel slik at du kan plassere WiFi-ruteren mer sentralt. Alternativt supplerer du ruteren med en WiFi-forsterker. 

2. Hindringer du bør unngå

WiFi-signalene svekkes over avstand, og de svekkes ytterligere når de må passere gjennom vegger eller gulv. Eksempler på er hindringer som kan stoppe signalene:

  • Gulv og vegger av betong eller murstein
  • Gulv med varmekabler eller vannbåren varme
  • Peis og pipeløp

Trevegger eller gipsvegger gir vanligvis lite signaltap. Andre ting som kan forstyrre nettet er alt fra kaffetraktere til babycall. Har du problemer med dekning, forsøk å slå av elektronisk utstyr for å se om det kan gi bedre dekning eller stabilitet.

3. Utvid med forsterker

Hvis du har et stort hus kan det være smart å bygge ut med en eller flere forsterkere. Forsterkeren kobler seg trådløst til WiFi-ruteren og sørger for at du får dekning flere steder i huset. Hvorvidt du må bygge ut med forsterker kommer an på størrelsen på huset og antall etasjer.
Plasser forsterkeren i utkanten av dekningsområdet til den trådløse ruteren din. Men pass på å ikke plassere forsterkeren for langt i utkanten av dekningsområdet – du bør plassere den et sted hvor du fortsatt har god fart på det trådløse nettet.
Har du Wifi Ruter fra Telenor kan du også få WiFi Forsterker slik at du blir fornøyd med dekningen i hele hjemmet.

4. Unngå gammelt utstyr

WiFi-teknologien blir stadig bedre, men eldre PCér, mobiler eller andre trådløse enheter kan gjøre surfeopplevelsen dårligere. Årsaken er at gammelt utstyr forstyrrer WiFi-signalene og gjør kapasiteten i nettet dårligere. Har du mulighet bør du derfor forsøke å koble gammelt utstyr med en nettverkskabel.

Det samme gjelder om du har nye enheter som PC og mobil, men har en gammel WiFi-ruter. Da får du ikke den kapasiteten som de nye enhetene dine faktisk kan gi deg.

5. Test ulike plasseringer

Sjekk hastighet på enhetene dine på forskjellige plasser i huset hvis du fortsatt er usikker på om plasseringen er riktig.  Det kan være smart å investere litt tid i akkurat dette. Kanskje kan det å flytte ruteren fra et rom til et annet, utgjøre en stor forskjell på surfeopplevelsen hjemme. 

Det samme gjelder hvis du har en forsterker. Forsterkeren bør plasseres i utkanten av dekningsområdet til den trådløse ruteren din for å få best mulig dekning.