Tør du å gi meg muligheten?

- Folk sier 'Du kan ikke gå rundt aleine når du ikke ser noen ting'. Hvem sier jeg ikke kan det? Det fins jo massevis av teknologi som kan hjelpe meg. Jeg går jo rundt alene på GPS - navigasjon over hele Oslo, det er ikke noe problem for meg.

(Redaktørens anmerkninger: Vi gjør leseren oppmerksom på følgende. Artikkelen er publisert tidligere, og er noe utdatert på grunn av endringer i Telenor Open Mind, som trådte i kraft i 2017.)

Mirnesa smiler

Mirnesa Balagic (24) er blind, men hun har likevel klart å få til mer enn de fleste på sin alder. Hun har akkurat fullført en Bachelor i Tysk og Nederlandsk Litteratur og Språk, og er en av seks deltakere i høstens kull i Telenor Open Mind-programmet.

- Jeg glemte faktisk å skrive i søknaden at jeg ikke kan se, jeg glemte det rett og slett. Så jeg tenker ikke så mye over det, sier hun og ler.

- Jeg har for eksempel bodd alene i Tyskland. Der bodde jeg med en vertsfamilie, men jeg klarte meg selv. De ville jo ikke ha en stakkar de måtte passe på. Første dagen min så var jeg nødt til å ta bussen aleine, det gikk helt fint selv om jeg var ny i byen.

Hva er drømmejobben din?

- Jeg er egentlig ganske åpen for alt mulig, men med tiden har jeg blitt et skikkelig organisasjonsmenneske. Så jeg kunne for eksempel tenke meg en jobb som organisasjonssekretær eller en jobb innen administrasjon. Jeg ønsker meg en morsom og utfordrende jobb som jeg selvfølgelig skal leve av. Jeg har også mye kompetanse på språk, som jeg også håper å få bruke.

Flytende på fem språk

Mirnesa er opprinnelig fra Bosnia, og i tillegg til bosnisk snakker hun både norsk, engelsk, tysk og nederlandsk.

- Jeg lærer dessuten spansk på kveldstid, og så prøver jeg å lære meg tegnspråk. Det er ikke like lett når du ikke ser, siden det er så visuelt. Jeg er vant til at språk bare kommer til meg sånn uten videre. Det gjør ikke tegnspråk, men jeg har lært en del allerede.

Hvordan vil du beskrive deg selv?

- Åpen og utadvendt. Det legger du kanskje merke til, sier hun og smiler. Jeg er også blitt en veldig strukturert person på grunn av alt organisasjonsarbeidet. Det har ikke alltid vært sånn, da jeg var ny student så skrev jeg gjerne oppgaven natta før. - Jeg er også flink til å skrive, jeg har blant annet jobbet som frilanser i forskjellige aviser og fått prøvd meg på radio. Kanskje jeg er litt for utadvendt for mange, men jeg ser på det som noe positivt. Jeg er nesten alltid blid og klarer ofte å få opp stemningen slik at folk har det bra rundt meg. - Alt i alt er jeg veldig motivert til komme meg ut i arbeid, understreker hun.

I tillegg til språk er hun også veldig interessert i IKT.

- Det skaper så mange nye muligheter for funksjonshindrede. Før vi fikk alle disse gode verktøyene så satt det massevis av blinde rundt omkring i landet med sånne 6 kg tunge skrivemaskiner. Min veier bare 500 gram. Jeg kan ta den med over alt, og koble den til både mobil og pc.

Har du noen hobbyer?

- Jeg har ikke så mye tid til hobbyer, siden jeg bruker så mye tid på organisasjonsarbeid. Men det er veldig hyggelig å være med venner, treffe folk og andre vanlige ting. Jeg sitter på tog i to timer hver dag, så da får jeg lest mange bøker og slappe av på den måten.

- Folk blir veldig overrasket når de møter meg og spør meg hva jeg liker å gjøre, og så får de vite at jeg liker å gjøre helt vanlige ting. De tror jeg bare gjør slike sære ting, hahaha, det er så rart, sier hun og ler.

- Ellers er jeg veldig opptatt av politikk. Jeg er veldig for et åpent og inkluderende samfunn, og jobber mot diskriminering. Det er ikke noen ledige helger i mitt liv altså!

Har du spesifikke behov for tilrettelegging eller utfordringer når det kommer til arbeid?

- Hovedutfordringen min er folk sin skepsis. Og så kan jeg heller ikke bare komme og si at folk må tilrettelegge for meg. Jeg må komme med egne forslag og løsninger. Det fins ikke så mange blinde, og nesten ingen som kjenner en, så jeg prøver å være så åpen som mulig slik at folk skal få et riktig inntrykk.

- Når det gjelder tilrettelegging, så krever jeg ikke så mye, men jeg er avhengig av noen faste rammer. Først og fremst en arbeidsplass, poengterer hun.

Går for 100 prosent

Sammen med studieoppholdet i Tyskland er Open Mind noe av det beste hun har vært med på, og hun stortrives på Telenor Fornebu.

- Vi er en skikkelig fin gruppe med veldig god kjemi. Jeg trodde det ville bli vanskelig å kommunisere med en av de som ikke hører, men det er faktisk vi som prater mest sammen.

- Jeg syns også det er viktig å få frem at selv om jeg har funksjonshindringer, så kan jeg likevel jobbe 100 prosent, og gjerne få en høy stilling etterhvert. Jeg starter med 80, men går for 100. Folk er gjerne litt skeptiske, men de må bare tørre gi meg en sjanse, avslutter hun.

Aktuelle praksissteder

For at deltakerne i Telenor Open Mind-programmet skal kunne få prøve seg i arbeidspraksis, er de avhengig av at aktuelle praksissteder melder sin interesse. Dersom du ønsker en nærmere presentasjon/informasjon om de ulike Telenor Open Mind-ressursene så send en epost til: openmind@telenor.no