Demonsex, bombeangrep og en profetinne med direktelinje til Gud: Se den ville historien om sekten Sannhetens Ord.
80-tallet var mer enn bare skulderputer, hockeysveis, synthpop og børskrakk. Det var også tiåret da en bølge av karismatiske vekkelsesbevegelser skylte over verden – og Norge.
I en ny i seks deler serie avdekker TV 2s gravejournalisten Tonje Steinsland det indre livet i menigheten Sannhetens Ord, som opererte i Slemmestad i Asker fra 1994 til 2021.
Det har blitt en mildt sagt rystende beretning fra et lukket trossamfunn, der sosial kontroll og følelsesmessig manipulasjon er blant de viktigste stikkordene.
Det som skiller «Under Guds øye» fra mange andre dokumentarer om religiøse sekter, er imidlertid ikke bare at den utspiller seg rett utenfor Oslo i nær fortid.
Blant de mange avhopperne og tidsvitnene serieskaper Steinsland har fått i tale, er grunnleggeren av Sannhetens Ord, Normann Olsen, som i dag ser tilbake på livsverket sitt med en blanding av undring og anger.
Som han selv sier i serien:
– Jeg hadde aldri trodd at jeg kunne ta så feil.
Vil du ha flere serietips fra TV 2 Play? Her er de beste nye seriene på strømmetjenesten.
Under Guds øye (TV 2 Play)
Dokumentar
Seks episoder
Strøm hele serien nå
Profetinne med hotline til Gud
Sannhetens Ord bibelsenter startet som en ganske vanlig menighet – om enn med inspirasjon og velsignelse fra den kjente pastoren Åge Åleskjær og en strengt bokstavtro bibelforståelse.
Tidligere medlemmer, som favner alt fra lærere og sosionomer til tømrere og dataingeniører, forteller i serien om et raust og aksepterende miljø der de kunne føle seg hjemme blant andre troende. I starten, vel å merke.
Himmelen over Sannhetens Ord skulle imidlertid raskt mørkne. Inn i menigheten kom nemlig den eldre kvinnen Astrid, som forsamlingen ble overbevist om var en «profetinne» med direkte kontakt med Gud.
Med hennes inntreden begynte miljøet gradvis å forandre seg. Den sosiale kontrollen over medlemmene ble etter hvert total, og isolasjonen fra resten av samfunnet likeså.
Snart bestemte profetinnen og ledergruppen hvem medlemmene fikk være venner med og gifte seg med, hvilke yrker de fikk ha, hvor de skulle bo og hvordan barna skulle oppdras.
Demonsex, angiveri og bombe
Menigheten hadde i tillegg et våkent blikk for det som foregikk på soverommet. Seksualmoralen i Sannhetens Ord var streng – å onanere ble for eksempel betraktet som å ha sex med en demon. Helvetestanker og ideen om at den ytre verden var syndig, sto sentralt i forkynnelsen.
Kritikk av ledelsen ble slått hardt ned på. Fryktkulturen i det som for alvor hadde blitt en lukket sekt, ble opprettholdt av angiveri og profetinnens tilsynelatende altseende øye.
Men historien om Sannhetens Ord er ikke bare spekket med religiøst maktmisbruk og mellommenneskelig tragedie internt i menigheten. I 2003 detonerte noen en bombe utenfor lokalene i Slemmestad, med store materielle skader som resultat.
Det viste seg raskt å være en bror og en søster som hadde hoppet av menigheten, men trossamfunnet fikk likevel holde det gående i nesten 20 år til.
Boblen sprekker
Det som for mange nordmenn var en av de tøffeste periodene i moderne tid – nedstengingen av samfunnet under korona våren 2021 – skulle vise seg å være en velsignelse for medlemmene i Sannhetens Ord.
Da måtte nemlig menigheten slippe sitt jerngrep på forsamlingen. Konflikter og uenighet kom til overflaten, og lederskapet endte med å sparke profetinnen Astrid ut av menigheten.
Selv om mange kjente på en overveldende følelse av frihet etter tiår med underkastelse, fikk de samtidig andre spørsmål å bale med: Hvordan kunne dette skje? Hvorfor ble jeg værende? Og kanskje viktigst: Hvem er jeg nå – uten menigheten?
En unik norsk historie
Med «Under Guds øye» setter Tonje Steinsland og «Vårt lille land»-redaksjonen i TV 2s nyhetsavdeling en ny standard for hvor grundig og nådeløst religiøs fanatisme i Norge har blitt avkledd på TV-skjermen.
Serien forteller historien med tålmodighet, ærlige og usminkede intervjuer med avhoppere og et rikt arkivmateriale som strekker seg helt tilbake til starten av Sannhetens Ord.
Resultatet er en tankevekkende, provoserende og ofte hjerteskjærende skildring av hvor sterkt grep religiøs gruppetenkning kan ta om enkeltmennesker – og hvor vanskelig det kan være å komme seg ut av det.