Film og serier

«Udda Veckor»: Svensk samlivsperle vil sjarmere deg i senk

«Udda veckor» byr på hverdagskaos, romantikk og humor mellom hjemmets fire vegger – og et par tidligere håndballprofiler blant serieskaperne. 

Udda Veckor

«Side om side», «Elsk meg» og «Solsidan». «Bonusfamilien», «Hånd i hånd» og «Pørni».

Si hva du vil om skandinavisk TV-drama, men det er ingen manko på rare, morsomme og rørende skildringer av familielivets opp- og nedturer.   

Med den svenske dramakomedien «Udda veckor» (Discovery+) får vi servert enda en svært god skildring fra hjemmets lune vrede. 

Og hvis du liker noen av seriene nevnt over, er det bare å rydde TV-kvelden, skaffe seg Discovery+ (nettopp lansert i T-We), og sette seg godt til rette i sofaen.

Mor faller (for en barista)

«Udda veckor» betyr «oddetallsuker» og henspeiler på delt foreldreansvar – en situasjon sportsprogramlederen Frida (Christine Meltzer) og Jonas (Linus Wahlgren) befinner seg i etter at ekteskapet har raknet. 

Med tre barn i ulike faser av trass- og opprørsalderen mellom seg, har de to mer enn nok å hanskes med i det daglige. I tillegg kommer den uunngåelige jakten på kjærligheten.

Udda veckor

For selv om Frida – i skarp motsetning til eksmannen – har bestemt seg for å legge romantikken på is på ubestemt tid, vekkes sommerfuglene i magen til liv igjen når hun møter den yngre baristaen Tobias (Charlie Gustafsson). 

Insta-snoking og bowlingulykke

Dermed er det duket for en rekke kleine, småfrekke og gjenkjennelige øyeblikk i grenselandet mellom humor og alvor. Som når Frida og en venninne bestemmer seg for å sjekke Instagram-kontoen til Jonas' nye kjæreste og har det gøy med å rakke ned på alt ved henne – inntil sjalusien tar over for moroa. 

Eller når Jonas og Frida har bestemt seg for å holde en gemyttlig tone, inntil Frida oppdager at Jonas har benyttet sin nyvunne frihet til å henge opp et bilde hun alltid har hatet på veggen. 

«Udda veckor» byr i tillegg på herlig slapstickaktige øyeblikk, som når vår heltinne tar en bowlingturnering så seriøst at den svenske fotballegenden Glenn Hysén til slutt må hentes i ambulanse. 

Fra håndball til humor

Selv om «Udda veckor» er et snapshot fra den svenske middelklassen, er det to nordmenn som er best kjent for sin innsats på håndballbanen som står bak serien: Kari-Anne Henriksen og Mia Hundvin. 

I et intervju med Kampanje forteller Hundvin at enkelte kulturforskjeller mellom Norge og Sverige har preget skriveprosessen i stor grad. Blant annet når det kommer til å tulle med ting som korona, metoo og hijab.  

Udda Veckor

– Vi har nesten følt at vi må si «her kommer bare et forslag, vi er ikke anti-feminister, rasister eller sosiopater». Vi har hatt med noen forbehold noen ganger, men så blir man jo kjent med hverandre, sier hun til Kampanje og legger til: 

– Det tvinger deg også til å gjøre ting litt smartere – du kan ikke ta den første sannsynlige vitsen eller poenget.

Ny sesong på vei

Den første sesongen av «Udda veckor» består av sju relativt korte episoder som er perfekte for å slukes i en jafs. Men sagaen om Frida, Jonas, Tobias, barna og omgivelsene rundt dem er heldigvis ikke over ennå.       

Serien har nemlig vært en av vårens virkelig store suksesser på Discovery+, og det ble nylig kjent at sesong to vil komme – uten at premieredatoen er satt foreløpig.

Udda Veckor

Det er med andre ord bare å glede seg! 

Se serien med Telenor T-We