Kritikerne har talt: «True Detective» er tilbake i mørk og nifs storform

Telenor T-We

Jodie Foster og Kali Reis nøster opp et groteskt drapsmysterium i Alaska – og leverer samtidig inn en tidlig søknad til årets beste serie.

Det er ingen tvil om at første sesong av «True Detective» (HBO Max), som hadde premiere for ti år siden i disse dager, vil bli stående igjen som en moderne serieklassiker. 

Med Matthew McConaughey og Woody Harrelson i sine livs roller som en etterforskerduo i heseblesende jakt på en seriemorder med okkulte røtter, satte Nic Pizzolattos serie en ny standard for TV-krim.  

De to påfølgende sesongene traff hverken seere eller anmeldere i samme grad, til tross for at stjerner som Colin Farrell, Vince Vaughn og Mahershala Ali ble hentet inn til hovedrollene. 

For «True Detective» er alle gode ting åpenbart fire.

Den ferske sesongen av serien, som har fått tittelen «True Detective: Night County» og likhet med forgjengerne er frittstående, skårer i skrivende stund høyest av alle de fire sesongene på Rotten Tomatoes. Det er det mange gode grunner til.

Vil du ha flere serietips fra HBO Max? Her er de beste nye seriene på strømmetjenesten.

True Detective: Night Country (HBO Max)

  • Se på HBO Max

  • Sesong 4 (kan sees uavhengig av tidligere sesonger)

  • Krim

  • 8.9 IMDB

  • 6 episoder (utkommer ukentlig)

Se HBO Max med Telenor T-We

En makaber gåte

På den isolerte utposten Ennis i Alaska forsvinner plutselig et team av forskere sporløst fra stasjonen sin ved inngangen til mørketiden. Snart blir mennene funnet i isen, nakne og fastfrosne i makabre positurer, med et mystisk tegn etterlatt som en mulig ledetråd. 

De to politietterforskerne som må komme til bunns i hva som har skjedd – og, minst like viktig, hvorfor – er den bistre og upopulære Liz Danvers (Jodie Foster) og hennes tidligere makker Evangeline Navarro (Kali Reis), som røk uklar over en tidligere drapsetterforskning. 

Den nye saken tvinger duoen til å legge konflikten til side og kikke nærmere på det vesle lokalsamfunnet de lever i, der hemmeligheter, gamle traumer og en eskalerende konflikt mellom urfolk og hvite ligger som en skygge over de fastboendes eksistens.

Bilde fra True Detective: Night Country på HBO Max.

Iskaldt og okkult

Så mye mer av handlingen i «True Detective: Night Country» skal ikke røpes her, men noen viktige elementer ved denne sesongen må likevel nevnes – ikke minst den geografiske forflytningen fra sør i USA til det iskalde nord. 

Man kan saktens diskutere om mer vinter i monitor er det vi trenger når store deler av Norge befinner seg i knestående av snø og kuldegrader, men i thriller-øyemed er dette grepet – som preger alt fra fotografi og fargevalg til musikk og lyddesign – særdeles effektivt.   

Selv om deler av serien er innspilt på Island, må Alaska nesten regnes som en egen karakter i denne fortellingen – ikke bare i form av sin majestetiske, vakre og ubarmhjertige natur, men også kulturelt. 

Det overnaturlige har sin naturlige plass i inupiatenes folketro, og okkulte aspekter ved saken gjør seg gradvis mer gjeldende idet Danvers og Navarro sakte nærmer seg sannheten om hva som har skjedd. Dette bidrar til å gjøre «True Detective: Night Country» til det mest horror-pregede innslaget i serien hittil.       

Kvinnenes sesong

En annen viktig nyvinning ved «True Detective: Night Country» er at serieskaper, manusforfatter og regissør Nic Pizzolatto kun er med som produsent. Sesongens drivende kraft er den meksikanske regissøren Issa López, som tidligere er best kjent for den kritikerroste filmen «Tigers Are Not Afraid».  

At dette er kvinnenes sesong, blir kjapt åpenbart i løpet av den første halvtimen. Vel er det en fantastisk gjeng – John Hawkes, Tom Eccleston og Finn Bennett må nevnes – som er hyret inn til å spille de mer eller mindre kompetente mannlige rollene i dette universet. 

Bilde fra True Detective: Night Country på HBO Max.

Men det er utvilsomt skuespillerikonet Jodie Foster («Taxi Driver», «Nattsvermeren») og eks-bokseren Kali Reis som stjeler showet som Danvers og Navarro – to rettferdighetssøkende og skadde karakterer som etter hvert trenger hverandre mer enn de misliker hverandre. 

I tillegg er Fiona Shaw aldeles strålende som weedrøykende eksentriker og eremitt som har slått seg til ro ved verdens ende.

Bilde fra True Detective: Night Country på HBO Max.

Alle elsker «Night Country»

Med alle disse faktorene på bordet, er det ikke det minste rart at «True Detective: Night Country» hylles av kritikerne som har fått se alle seks episodene (HBO slipper en ny episode i uken) – både i Norge og i resten av verden. 

Serien kan notere seg 93 av 100 mulige poeng på anmelder-samlesiden Rotten Tomatoes, med toppkarakter fra blant andre The Guardian, Rolling Stone, Los Angeles Times og The Telegraph. Sistnevntes anmelder Benji Wilson gir følgende dom: 

– Anført av en forbløffende god Jodie Foster, er fjerde sesong av denne detektivantologien spektakulær, skremmende og uforglemmelig. 

Flere serietips