Film og serier

«The Good Wife/Fight»: Perfekte serier for vår tid

«The Good Wife» og oppfølgeren «The Good Fight» er tettpakket med lekent drama, humor og viktig historiefortelling som får hårene til å reise seg på armen.

The Good Wife

Rettsdramaet er en helt egen – og kanskje en smule undervurdert – TV-sjanger, som på sitt beste kan ta tidsånden brutalt på kornet via sine ulike juridiske floker. 

Spekteret fra «Lov og rett i LA» til «Ally McBeal», «Suits» og «Better Call Saul» er naturligvis vidt. Men det alle disse seriene har til felles, er en blanding av humor og alvor, med rikelige doser spenning og mellommenneskelig drama lagt til i miksen. 

Det siste tiåret har imidlertid en annen kritikerrost serie fra jussens skitne verden seilt opp i teten: «The Good Wife», som ble sendt på direkte-TV i USA fra 2009 til 2016, men som stadig konverterer nye fans. Senere i år kommer forhåpentligvis femte og siste sesong av den vel så gode spinoff-serien «The Good Fight» – en begivenhet jeg – og horder av fans over hele kloden – teller ned til. 

Begge seriene er tilgjengelige i strømmearkivet Paramount+, som nylig ble relansert og som kan velges i din TV- og strømmepakke.   

Men for deg som kanskje ikke er en overbevist superfan ennå: Hva er egentlig greia med disse seriene?

Forsmådde superfruer

Helt overordnet er «The Good Wife» og «The Good Fight» to serier fra samme univers, som strekker seg fra 2009 til dags dato. De kan ses uavhengig av hverandre, men har du tid til dem begge vil kontinuiteten og den innbyrdes sammenhengen gjør opplevelsen enda rikere og bedre. 

I førstnevnte serien kretser fortellingen rundt den forsmådde statsadvokatfruen Alicia Florrick (Julianna Margulies), som gjenopptar advokatkarrieren sin når mannen (Chris Noth) fengsles for en lei kombo av underslag og utroskap.  

The Good WIfe

I «The Good Fight», som fortsetter der «The Good Wife» slapp, har Christine Baranski hovedrollen som advokaten Diane Lockhart, som mister alt hun eier og har i kjølvannet av en enorm finanssvindel.  

Har du begrenset med tid, går det helt fint å se den nyere og mer moderne «The Good Fight» først. Det finnes stunder da jeg er enig med Entertainment Weekly i at dette er den beste serien på TV akkurat nå, og du velge er det forståelig.  

Men har du anledning og tålmodighet, anbefaler jeg virkelig å begynne med «The Good Wife» først.

Med en noe glansete og fargesterk estetikk tok det litt tid før«The Good Wife» fikk sin anerkjennelse i konkurranse med mange av de klassiske prestisjedramaene. Men tro meg: Denne serien har så mye emosjonell dybde, og er så velskrevet og smart at du kommer til å nyte alle ... vel, de aller fleste, av de 156 episodene.

Men husk at serien i sin tid ble laget for én-episode-i-uka-formatet, og står seg kanskje best om du ikke binger for mye på én kveld. La hver episode bli en liten begivenhet, og bruk heller litt lenger tid.

Basert på virkelige sexskandaler

Begge seriene er skapt av ekteparet Robert og Michelle King, som har tatt utgangspunkt i en rekke kjente sexskandaler – ikke bare Bill Clintons veldokumenterte eskapader i Det hvite hus, men også North Carolina-senatoren John Edwards og New York-guvernøren Eliot Spitzer.

The Good Fight

For serieskaperne handler det imidlertid ikke så mye om kåte og mektige menn som deres bedre halvdeler.

Mange av de bedratte kvinnene i de offentlige sexskandalene var interessant nok advokater av yrke. Hvordan reagerte de - bak fasaden? Slike tanker blir det serie(r) av.

En fornyelse av advokatserien

Med dette som bakteppe representerer «The Good Wife» og «The Good Fight» en velkommen fornyelse av advokatserien som sjanger. 

Hver episode følger tradisjonen tro enkeltstående saker, men større handlingsforløp får tid til å utvikle seg gjennom sesongene. Særlig «The Good Fight» løfter opp dagsaktuelle saker som politivold, metoo, falske nyheter og den voksende alternativhøyre-bevegelsen på smart og fengende vis.   

The Good Fight

I tillegg til det suverene manuset, må skuespillerprestasjonene trekkes fram – ikke minst Julianna Margulies’ Emmy- og Golden Globe-premierte innsats som Alicia Florrick. Hun får god drahjelp fra Archie Panjabi, Martha Plimpton og Carrie Preston, som også har blitt belønnet med Emmy-statuetter for sine respektive roller.    

Listen over gjesteroller er også svært omfattende, og klasseskuespillere som Alan Alda, Michael Sheen, Michael J. Fox, Hugh Dancy og Margo Martindale dukker opp i større og mindre roller i seriene.

Siste sesong er bestilt

Sesong fire av «The Good Fight» ble lettere amputert som en følge av Covid-19, og tikket til slutt inn på sju episoder. 

Men CBS har bekreftet at en femte og avsluttende sesong vil komme – med ingen ringere enn Mandy Patinkin, best kjent som Saul Berenson i «Homeland», med på laget.

Nøyaktig når serien får sin avslutning, vites imidlertid ikke, men ryktene skal ha det til at den ikke er særlig langt unna. 

I mellomtiden er det bare å kaste seg over de elleve eksisterende sesongene av «The Good Wife» og «The Good Fight», enten det er for første gang eller som et deilig gjensyn.

Det finnes ikke mange bedre serievalg du kan ta. Objection? Overruled!    

Se serien med Telenor T-We