Film og serier

«Save Me»: Prisbelønt forsvinningsgåte tar deg til Londons mørke bakgater

Klar for en blanding av «Line of Duty» og «EastEnders» med en dæsj «Mr. Inbetween»? Den oversette krimperlen «Save Me» og oppfølgeren «Save Me Too» venter på deg.

Save Me

Noen ganger er det bare britisk krim som duger. 

Vi nordmenn har alltid vært svake for den mer jordnære og realistiske stilen som preger mange av seriene fra øyriket i vest, enten det er snakk om pastoral påskekrim fra landsbygda eller mer gritty og urbane storbyskildringer.  

Vi har tidligere tipset om «Line of Duty», som med tiden har blitt et fenomen også her til lands.

Hvis du allerede har pløyd gjennom den og er sulten på mer fra de samme produsentene, er «Save Me» og oppfølgersesongen «Save Me Too» et brennhett TV-tips for høstkveldene.    

Nå er den prisbelønte serien endelig kommet til Norge, gjennom strømmearkivet Cirkus som er tilgjengelig i T-We.

En sjarmør på hell

«Save Me» og «Save Me Too» – begge sesongene består av seks fråtsevennlige episoder – følger Nelson «Nelly» Rowe (Lennie James), en karismatisk, men aldrende kvinnebedårer som slår ihjel dagene sine på den lokale og svært brune puben The Palm Tree.  

Når datteren Jody (13), som han ikke har hatt kontakt med på ti år, forsvinner sporløst, får Nelly livet sitt snudd på hodet – først som mistenkt i saken, deretter som amatøretterforsker på stadig mer desperat jakt etter datteren.

Save Me

I andre sentrale roller møter vi Nellys ekskjæreste og Jodys mor, Claire (Suranna Jones), som ikke er overbevist om Nellys uskyld, hennes nye mann Barry (Barry Ward), en tilsynelatende vellykket businessmann og Melon (Stephen Graham), dataekspert og pub-stamgjest med overgrep på rullebladet. 

Intens oppbygning

Lennie James, som du kanskje kjenner igjen fra nevnte «Line of Duty» og «The Walking Dead», spiller ikke bare hovedrollen som Nelly – 56-åringen er i tillegg seriens skaper og manusforfatter. 

At han virkelig brenner for denne historien, blir klart fra første scene.

- James gir en mirakuløs opptreden. En av de rikeste og samtidig mest uanstrengte prestasjonene som er gjort innenfor TV-mediet, skriver for eksempel Indiewire.

Det er lite eksplosiv vold og få spinnville plottvister i «Save Me» og «Save Me Too». James bruker tiden han trenger på å la mysteriet utfolde seg, og han lar urovekkende detaljer komme til syne gradvis. 

Save Me

At Nelly bak sitt sjarmerende ytre ikke nødvendigvis er en spesielt sympatisk karakter, men en ofte hissig og uberegnelig mann som ikke er fremmed for å true med vold for å få det som han vil, løfter serien ytterligere.

Det gjør også at den kan minne bittelitt om HBO-serien «Mr. Inbetween», som vi tidligere har tipset om, om enn uten det samme antallet drapsofre i kjølvannet av hovedpersonens herjinger.  

En verden vi ikke ser på TV

Noe som skiller «Save Me» fra mange serier det er naturlig å sammenligne den med, er miljøskildringene. 

Det hviler en eim av flatt øl, frityr og dårlig inneklima over bildene fra denne slitne delen av London, uten at serien romantiserer livsstilen og -situasjonen til karakterene.  

Som produsent Simon Heath har uttalt til iNews:

– Dette er en verden vi ikke ser på TV, bortsett fra på «EastEnders», som er en helt annen sjanger. Å legge et drama til sørøst-London føles friskt. 

Save Me

Prisvinner og kritikerfavoritt

Både «Save Me» og «Save Me Too» har høstet mye ros fra anmelderne. 

Sistnevnte ble beskrevet som «en engasjerende thriller med emosjonell tyngde» i The Guardians anmeldelse, og serien ble belønnet med den prestisjetunge britiske TV-prisen BAFTA tidligere i år. 

Save Me

I Cirkus finner du for øvrig en rekke andre kvalitetsserier fra Storbritannia – ikke bare innen krimsjangeren, men også drama og komedier. 

Se serien med Telenor T-We