Film og serier

«Mr. Inbetween»: Leiemorder med hjerte av gull

Leiemordere blir ikke mer sjarmerende enn Ray Shoesmith, antihelten i den morsomme, mørke og hardtslående HBO-perlen «Mr Inbetween».
Mr. Inbetween

At kriminelle er like sammensatte og menneskelige som resten av oss, må nesten kunne sies å være en av de viktigste forutsetningene for den moderne TV-serien. 

Tenk deg bare «The Sopranos», «The Wire», «Breaking Bad» eller «Peaky Blinders» uten skurker å sympatisere med – eller heie på, for den saks skyld. 

Blant de mest fascinerende – og livsfarlige – skikkelsene i det kriminelle hierarkiet er leiemorderen. Eksemplene er mange og ferske, med Barry (Bill Hader) i «Barry», Villanelle (Jodie Comer) i «Killing Eve» og Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) i «Better Call Saul» blant de mest minneverdige representantene for yrkesgruppen. 

Er du fan av de nevnte seriene – og samtidig på jakt etter en egenartet perle som har gått altfor mange hus forbi? 

Da bør du sporenstreks sjekke ut den australske serieperlen «Mr Inbetween» på HBO Max.

Småbarnsfar og drapsmann

Serien, som er regissert av Nash Edgerton (jepp, broren til skuespilleren Joel), følger eks-soldaten Ray Shoesmith (Scott Ryan) og hans temmelig uvanlige hverdag i den australske underverdenen. 

På overflaten lever Ray et ordinært liv. Han jobber som vakt på en klubb, oppdrar sin åtte år gamle datter Brittany, tar vare på sin muskelsyke storebror Bruce og prøver etter beste evne å pleie romantikken med kjæresten Ally.

Ja, og så er han torpedo og «altmuligmann» for den lokale forbryterkongen Freddy, da – en jobb som rett som det er inkluderer drap på bestilling. 

Gangster med hjerte av gull

Rays balansegang mellom de ulike rollene sine har ikke bare gitt serien navnet sitt – det er også her «Mr Inbetween» henter fremdriften sin. 

For selv om han er en ytterst sjarmerende og blid fyr, med stor omsorg for sine nærmeste, og et hjerte av gull som banker under den harde fasaden, er Ray åpenbart også en svært farlig mann som ikke alltid ser det problematiske med å bruke vold for å løse konflikter.

Mr Inbetween

Som han selv formulerer det i et møte med sinnemestringsgruppen han på et punkt tvinges til å delta i: 

– Jeg vil ikke si at jeg liker å slå folk. Hvis jeg slår noen, har jeg vanligvis en ganske god grunn.

Humor, krim og drama

I tråd med de ulike personlighetstrekkene til hovedpersonen, blander også selve serien ulike sjangre på en overbevisende og original måte. 

Joda, det renner store doser bekmørk humor og grov vold gjennom «Mr Inbetween», og den tilhører definitivt krimsjangeren.

Mr. Inbetween

Men det som virkelig skiller den fra en serie som «Barry» (også den på HBO Nordic), er et langt tydeligere dramapreg – et aspekt som bare forsterkes etter hvert som serien utspiller seg.  

Sitt livs (eneste rolle)

Mannen som bærer «Mr Inbetween» på sine skuldre er utvilsomt Scott Ryan, som både har skrevet serien og spiller rollen som Ray Shoesmith. 

Entertainment Weekly oppsummerer egentlig hovedpersonens oppsyn best:

– Ryan utstråler en avslappet tøffhet, som om han lattermildt vurderer hvilket bein i kroppen din det gjør vondest å få brukket.

Mr Inbetween

Serien er basert på mockumentary-filmen «The Magician» fra 2005, som Scott Ryan i tillegg regisserte. Den australske 50-åringen har faktisk kun spilt denne ene rollen så langt i karrieren sin.

Nye fjes

Ellers er noe av det mest forfriskende ved «Mr Inbetween» hvor mange ukjente fjes som har fått slippe til i det bunnsolide skuespillerensemblet. 

Selv om mange vil dra kjensel på Damon Harrington (som gjorde en uforglemmelig figur som den tomsete småskurken Dewey Crowe i undervurderte «Justified») i rollen som bossen Freddy, briljerer både Justin Rosniak og Nicholas Cassim vel så sterkt som henholdsvis kompisen Gaz og broren Bruce. Og regissørens stedatter Chika Yasumura leverer en sterk søknad til en fremtidig karriere i rollen som Rays datter Brittany.    

Den tredje og siste sesongen av «Mr Inbetween» kom som nevnt nylig på HBO Nordic, og du har dermed en gyllen anledning til å følge historien om Ray Shoesmith fra start til mål. 

Den bør du gripe.