«King 21» er det skandinaviske sportsdramaet vi har lengtet etter

Telenor T-We

Den yngste av Skarsgård-brødrene briljerer i rollen som den svenske hockeylegenden Börje Salming.

Gjennom årenes løp har vi fått temmelig mange idrettshelter her oppe i nord – fra Björn Borg og Bjørn Wirkola til Zlatan Ibrahimovic og Erling Braut Haaland, for å nevne noen få av de mest opplagte.   

Likevel finnes det ikke så altfor mange dramaserier der vi kan bli bedre kjent med disse ikonene – hvem de er som mennesker, omgivelsene som formet dem og tiden de levde eller lever i. 

Med miniserien «King 21» (Viaplay) har vi endelig fått et verdig skandinavisk tilskudd til denne drama-subsjangeren. Gjennom seks episoder kommer vi tett på en av Sveriges største idrettshelter, ishockeyspilleren Börje Salming, som herjet i den nordamerikanske hockeyligaen NHL gjennom 70- og 80-tallet. 

Selv om han kanskje ikke er spesielt kjent i Norge – i det minste ikke utenfor den harde kjernen av hockeyhoder – er historien om Salming fascinerende, med herlig tidskoloritt og en strålende Valter Skarsgård i hovedrollen.  

Flere serietips på Viaplay? Her er de beste seriene som finnes på strømmetjenesten akkurat nå.

King 21 (Viaplay)

  • Se på Viaplay

  • Drama / Sport

  • Med Valter Skarsgård og Jason Priestley

  • Seks episoder

Se Viaplay med Telenor T-We

Fra gruveby til hockeyhovedstad

I serien treffer vi Börje (Skarsgård) som ung mann i den vesle gruvebyen Kiruna nord i Sverige på tampen av 60-tallet. Han har problemer med å holde på en jobb, får jevnlig juling av lokale bøller og brenner for én eneste ting: ishockey. 

Den intense lidenskapen tar ham etter hvert til Brynäs IF i Gävle, der han sammen med storebroren Stig er med på å sikre seier i den svenske toppligaen i 1971 og 1972. Derfra går turen relativt raskt til Toronto Maple Leafs, der Salming spilte – og briljerte – mellom 1973 og 1989. 

«King 21» handler imidlertid om mye mer enn ishockey. Viaplay-serien fokuserer i like stor grad på tingene som skjedde utenfor den islagte banen, ikke minst kjærlighetsforholdet mellom Börje og kona Margitta (Hedda Stiernstedt), som ble med fra Gävle til Toronto da de to fortsatt bare var kjærester. 

Bilde fra King 21 på Viaplay.

Blod, svette og kokain

Kulturforskjellene spiller en stor rolle i «King 21». Da Börje kom til Toronto, var det ikke bare kontrasten mellom søvnig småby og kanadisk metropol han måtte forholde seg til. I tillegg manglet han engelskkunnskapene til å forstå trenerens instrukser, noe som skaper pinlige og frustrerende scener i serien. 

Men vel så store kulturforskjeller finner vi på isen.

Der svenskene var kjent for sin taktiske og intelligente spillestil innen ishockey, var NHL-ligaen notorisk for sin fysiske og tidvis voldelige tilnærming til sporten på denne tiden. Hissige Salming skader seg tidvis hardt som spiller på Toronto Maple Leafs, og blodet spruter friskt i enkelte scener. 

Kokain er en annen artefakt fra 70-tallet som vår mann så vidt snuser på, bokstavelig talt. Men en ærlig innrømmelse skal vise seg å få potensielt store konsekvenser for den noe naive svenske sportskjempen.      

Bilde fra King 21 på Viaplay.

Yngstebror viser muskler

Valter Skarsgård («Lords of Chaos», «Beck») er nok foreløpig ikke like kjent for de store massene som pappa Stellan og storebrødrene Alexander og Bill, men det kan fort endre seg – ikke minst etter denne maktdemonstrasjonen av en rolleprestasjon. 

Skarsgård er imidlertid omgitt av gode skuespillere i «King 21». 

Bilde fra King 21 på Viaplay.

Jason Priestley ser kanskje ikke akkurat ut som han gjorde som tenåringskjekkasen Brandon i «Beverly Hills 90210», men han overbeviser som talentspeideren Gerry McNamara.    

Det samme gjør A.C. Peterson («Narc») i rollen som den eksentriske klubbeieren Harold Ballard, Oscar Skageberg («The Last Kingdom») som broren Stig og Pelle Holmström («Partisan») som vennen og rivalen Inge Hammarström.

– Kunne vart lengre

Siden serien ennå ikke har hatt premiere, er det foreløpig få anmeldelser å vise til for «King 21». En nettside som har sett og anmeldt serien, er imidlertid svenske Moviezine. 

Her har kritikeren Jonatan Blomberg mange lovord på lur, ikke minst når det gjelder Valter Skarsgårds «imponerende» innsats i rollen som Börje. 

– En verdig biopic som gjerne kunne vart enda lengre, er hans dom over miniserien.

Sjekk ut «King 21» når den har premiere på Viaplay 19. november.

Bilde fra King 21 på Viaplay.

Flere serietips: