Best på Viaplay akkurat nå

Bilde fra utvalget på Viaplay, hva som er best på Viaplay
Saftig drama, glimrende reality og noe av det beste nordiske innholdet som kan strømmes. Se hva som er best på Viaplay akkurat nå.

Dersom du har valgt Viaplay i poengpakken din, får du tilgang på et enormt underholdningsunivers.

Her får du nordiske serieperler på rekke og rad, deriblant de nyeste episodene av storsuksessene Pørni og Wisting, og utenlandske storserier som The Blacklist.

Viaplay har også et rikt utvalg av film i alle sjangre. Her ser du både klassiske storfilmer og rykende ferske titler som kommer rett fra kino.

På denne siden vil vi ha særlig fokus på Viaplay Originals - altså serier du ikke vil finne noe annet sted. Sjekk innom hver uke for nye tips om hva som er best på Viaplay akkurat nå!

Velg V series & film på Mine sider

Hør her'a!

Sjanger: Drama / Komedie IMDB-score: 7.0 Lengde: 86 minutter

Årets feelgood-film kan endelig strømmes hjemmefra! 

Kaveh Tehrani har laget en rørende film basert på Gulraiz Sharifs suksessfulle bok, og den er vel verdt vår tid. 

«Hør her’a!» tar for seg en sommerferie i Oslo. Unge Mahmoud drømmer om å slappe av i varmen og nyte fritiden, men drømmen om en sommerferie uten stress faller fort i knus når onkel Ji kommer på besøk fra Pakistan. 

Mahmoud får nemlig jobben med å vise onkelen rundt i Oslo. Det byr på et massivt kulturkrasj for begge sider. 

Samtidig har lillebroren Ali en hemmelighet på lur som truer med å vende hele Mahmouds liv på hodet. 

Filmen har imponert både seere og kritikere. VG trillet en femmer i anmeldelsen sin, og berømmer filmen for å fortelle en solskinnshistorie fra Oslos østkant: 

– Alle miljøer fortjener en feelgood-film. «Hør her’a» er en utmerket slik.

King 21: Journey of a Legend

Sjanger: Drama / Sport Sesonger:

Gjør deg klar til å bli fullstendig hodestups forelsket i svensk hockey. Eller i hvert fall i én spesifikk hockeyspiller.

Viaplays nye originalserie tar for seg den svenske hockeylegenden Börje Salming, som gikk fra å være en helt vanlig gutt fra Kiruna i Nord-Sverige til å bli «The King» i NHL; verdens beste hockeyliga.

Salming er en uvurderlig og essensiell del av svensk sportshistorie, og da han ifjor gikk bort etter ALS-sykdom var det svenske folk i dyp sorg.

«King 21: The Journey of a Legend» er en seksdelt serie som tar oss gjennom Salming (spilt av Valter Skarsgård) sin vei til toppen av sportsgrenen han elsket via NHL-klubben Toronto Maple Leafs.

Enten du er glad i hockey eller ikke, så er dette en innertier for fans av gode og inspirerende historier fra virkeligheten.

Serien har premiere 19. november på Viaplay.

The Winter King

Sjanger: Fantasy / Drama IMDB-score: 5.8 Sesonger:

Kjenner du fortsatt på et tomrom etter «Game of Thrones»? Da kan kanskje dette bli din nye strømmefavoritt! 

«The Winter King» er en britisk fantasyserie, som er basert på Bernhard Cornwells svært populære og kritikerroste «The Warlord Chronicles»-bøker. 

Historien i sentrum her er en slags gjenfortelling av historien om Kong Arthur, som har fått noen nye kreative preg. «The Winter King» følger en mektig kriger ved navn Arthur Pendragon, som regjerte over landet da Storbritannia ble formet som en nasjon. 

Her venter krig, episke kamper, uenigheter, sex og dramatikk som la grunnlaget for mangt en legende. 

Se serien her

Blueback

Sjanger: Drama IMDB-score: 5.9 Lengde: 102 minutter 

Er du klar for en av de mest rørende undervannshistoriene siden «Slipp Willy fri»?

Den australske filmen «Blueback», som er basert på den bestselgende boken ved samme navn fra 1997, er en vakker adapsjon av historien som har berørt uttallige mennesker. 

Her blir vi kjent med en ung dykker ved navn Abby (spilt av Mia Wasikowska) som blir venn med en såkalt blue groper, en achoerodus, en form for leppefisk. Hun blir fort engasjert i å beskytte det sårbare økosystemet i korallrevet fisken bor i, som trues av ødeleggelse. 

«Blueback» er en etterlengtet adapsjon av den populære boken, som har vært på bestselgerlisten i New York over lang tid. 

– «Blueback» er et vakkert filmet familiedrama med et økologisk bevisst budskap, skriver nettstedet Rotten Tomatoes.

Partnair: Den glemte tragedien

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 1

Viaplay bygger videre på sin rekke av sterke dokumentarer om historiske hendelser i Norden med «Partnair: Den glemte tragedien». 

Her følger vi hendelsene den 8. september 1989, da et fly fra charterselskapet Partnair styrtet i havet utenfor Hirtshals i Danmark. Dette sies å være den dødeligste ulykken innen sivil luftfart for et heleid norsk flyselskap. 

Ombord på dette flyet var 55 nordmenn, der 50 av dem var fra rederiet Wilhelmsen Lines. Flyet var nemlig chartret for å frakte ansatte fra selskapet til en stabelavløpning i Hamburg. 

Nå har det gått 34 år siden ulykken, og den offisielle forklaringen på ulykken er at flyet hadde deler som ikke var godkjente. Likevel sitter overlevende familiemedlemmer med spørsmål om årsaken.

Superselgeren: Det store bedraget

Bilde av Superselgeren på Viaplay.

Sjanger: Dokumentar / Krim Sesonger: 1

Laila Mjeldheim har blitt omtalt som en av Norges største svindlere gjennom tidene. Hun står sentralt i den nye Viaplay-dokumentaren, «Superselgeren: Det store bedraget».

Serien tar for seg Mjeldheim, som står midt i en pågående rettsak i Oslo Tingrett. Det hele startet med hun ifølge Viaplay ønsket å skape et annerledes selskap, et selskap som hadde som mål å skape muligheter for rusmisbrukere til å leve normale liv. Dette kom etter at Mjeldheim selv mistet en bror til avhengighet.

Det gikk likevel ikke slik. Etter å ha fått anklager om vold, svindel og overfall står nå Laila igjen med en bot på 1.2 millioner kroner og en fengselsdom.

Gjennom intervjuer med Mjeldheim, som fortsatt hevder sin uskyld, får vi se hvordan det hele endte slik.

Se serien her

Strandhotellet

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 3.5 Sesonger: 2

Den svenske stjerneforfatteren Camilla Läckberg («Mordene i Fjällbacka»-serien) er tilbake med en ny krimperle, denne gang satt til den idylliske kystbyen Saltsjövik.

«Strandhotellet» tar for seg de to familiene Gyllenmark og Grip, og den bitre konflikten som splitter dem.

I sentrum av det hele står strandhotellet, som familieoverhodet Werner Gyllenmark setter foran alt annet. Når hans bitre ekspartner Egil Grip, spilt av Dennis Storhøi, faller om – begynner anklagene å fly. Foregår det skittent spill mellom de to familiene?

Til tross for relativt lunkne anmeldelser fra kritikerne, har «Strandhotellet» rukket å bli en god seermagnet hos Viaplay. Mange har falt for det saftige dramaet, de gripende intrigene, og det mørke maktspillet bak kulissene.

Høres dette fristende ut for deg, så er nok «Strandhotellet» en rimelig god krimserie å følge i høst.

Se serien her

Fryktens Øyeblikk

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 1

Viaplays nye, norske dokumentarserie tar for seg en rekke norske katastrofehendelser, og menneskene som ble rammet av dem. 

«Fryktens Øyeblikk» tar en nærmere titt på hvordan vi mennesker faktisk reagerer når vi blir utsatt for akutt fare, og hva slags spor dette setter på sinnene våre. 

Blant hendelsene som blir tatt opp i serien er blant annet Kongsberg-drapene i oktober 2021, da en mann med pil og bue gikk løs på tilfeldige forbipasserende. En annen episode tar for seg et drap på Bislett i Oslo, som fant sted en Halloween-kveld. 

De totalt fem episodene utkommer ukentlig på Viaplay.

The Blacklist

Sjanger: Krim / Drama IMDB Score: 8,0  Sesonger: 10

Da NBC-krimserien «The Blacklist» debuterte på skjermene våre for drøye 10 år siden, avfeide mange den som en uinteressant krimserie med en interessant hovedrolleinnehaver (James Spader) som folk ville gå lei av. 

Men, historien om den eks-kriminelle geniet snudde forventningene på hodet og syv år senere er «The Blacklist» fortsatt blant de mest populære krimseriene på skjermen. 

Spader gjør en utmerket rolle som Raymond «Red» Reddington, en mann som har vært en del av den innerste sirkelen hos noen av verdens mest ettersøkte kriminelle. før han tilbyr FBI sensitiv informasjon i bytte mot immunitet. Men, dette gjør han kun overfor Elizabeth (Megan Boone) - en fersking hos etterretningstjenesten.

Slik begynner jakten på noen av klodens verste kriminelle, samtidig som Red og Elizabeths profesjonelle forhold blir sterkere. Men, hva vil han egentlig med henne? 

Nå er seriens avsluttende 10. sesong her, og fremtiden til FBIs Reddington Task Force blir avgjort.

The Swarm

Sjanger: Sci-Fi / Thriller IMDB-score: 5.5 Sesonger: 1

Fra et av navnene bak «Game of Thrones» kommer en av vårens mest spennende nykommere, nemlig den gripende miljøthrilleren «The Swarm». 

I «The Swarm» så får vi se hva slags konsekvenser det kan få at vi behandler naturen og havene våre så hensynsløst som vi gjør. 

I serien viser det seg at det finnes en ukjent intelligent art dypt nede på havbunnen, som er truet av klimaendringene, og som ønsker å utslette menneskeheten for å forsvare seg selv. 

Serien er basert på Frank Schätzings bestselgerroman fra 2004, men er absolutt tidsriktig og treffende i 2023. 

I en av hovedrollene finner du Krista Kosonen, som du kanskje kjenner igjen fra den norske sci-fi-perlen «Beforeigners». 

The Swarm passer for deg som er glad i store globale historier med et hint av apokalypse, eller om du bare er veldig fascinert av de potensielle effektene av klimakrisen.

Se serien her

Delete Me

Sjanger: Drama IMDB-score: 5.3 Sesonger:

I 2021 kunne manusforfatter Marie Kristiansen («Unge lovende») høste glimrende kritikk for den første sesongen av ungdomsserien «Delete Me». 

Dramaet tok for seg et VGS-miljø hvor en hackerskandale sender en sexvideo på avveie. Dette skaper en flom av rykter rundt videoens sentrale jente, Marion (spilt av Amalia Holm), og vennskapene rundt henne settes på prøve. 

Nå er en ny sesong endelig her, men denne gangen følger vi en helt annen karakter i en historie som er basert på virkelige hendelser. 

Det er en stund siden russetiden, og livet etter VGS har jekket Sanna ned et par hakk på den sosiale rangstigen. For å gjøre vondt verre: Pandemien har satt en stopper for pengeflyten fra foreldrene. Det ble ikke noe sminkeskole i New York-

I lik stil med førstesesongen, så begynner vi nye Delete Me med slutten og vi jobber oss bakover i tid for å forstå hvordan Sanna har endt opp der hun er på slutten. 

 Hun og kjæresten har catfishet folk via pornoappen HornyFans, hvor hun har solgt andres bilder for store mengder penger. Sluttmålet: Å bli stor på YouTube – og samtidig å få hevn. 

Delete Me er både forfriskende og røff å se, men mest av alt så er den en gripende thriller. 

Se serien her

Thunder in My Heart

Sjanger: Drama / Komedie IMDB-score: 7.6 Sesonger:

I sjarmerende «Thunder in My Heart» fra Amy Deasismont (kjent for musikkglade nordmenn som Amy «What’s In It For Me» Diamond), utforsker vi hvordan det skumle voksenlivet blir altoppslukende for en svensk vennegjeng i 20-årene. 

Deasismont skriver manus samtidig som hun spiller Sigge; en ung dame som er preget av store kjærlighetsproblemer og et komplisert og usunt familieliv. 

Samtidig som hun prøver å stå på egne ben i den store, fremmede verden, blir hun tvunget til å ta et oppgjør med familien for å beskytte lillebroren – som fortsatt befinner seg i de vanskelige omgivelsene. 

I den nye sesongen, merker Sigge at vennene hennes forlater henne. Alle går i en annen retning, og etablerer seg i nye forhold, og Sigge blir det femte hjulet på vogna. Har hun gått glipp av sjansen til å kapre sin store kjærlighet? 

De svenske kritikerne har skrytt serien opp til himmels, og trekker blant annet frem prestasjonen Deasismont som spesielt imponerende. 

Om du er i humør til en oppveksthistorie med mye hjertevarme, bør du sjekke ut denne sporenstreks.

Sesong 2 av serien slippes 23. april.

Se serien her

Munch

Sjanger: Drama / Biografisk IMDB-score: 6.6 Lengde: 104 minutter

Edvard Munch er en av norgeshistoriens mest kjente figurer. Men, hvem var egentlig den talentfulle kunstneren? Hva slags menneske var det som tok tak i penselen og malte de ikoniske bildene «Skrik» og «Madonna»?

I «Munch» tar regissør Henrik Martin Dahlsbakken for seg maleren i fire forskjellige stadier. De fire delene er skrevet av fire forskjellige manusforfattere, Dahlsbakken inkludert, og tar for seg ulike epoker i Munchs liv – med fire forskjellige skuespillere i hovedrollen. 

Alfred Ekker Strande tar for seg Munch som en håpefull 21-åring, som drømmer og forelsker seg. Mattis Herman Nyquist spiller Munch i 30-årene, hvor han lever bylivet sammen med et kollektiv av kunstnere. Ola G. Furuseths Munch er sliten, og nærmer seg et psykisk sammenbrudd etter år med lidelse. Anne Krigsvoll inntar rollen som Munch i 80-årene, en tid hvor han var svært isolert og nærmest kun brukte tid på maleriene sine. 

Filmen ble tatt svært godt imot av norske anmeldere, deriblant Dagsavisen som omtalte den som «mesterlig og melakolsk»

Om du kjenner deg nysgjerrig på hvem vårt lands fremste kunstner egentlig var, er «Munch»-filmen et must!  

«Munch» har premiere på Viaplay 24. mars.

Forhøret

Sjanger: Krim IMDB-score: 6.8 Sesonger: 3

En av Danmarks største krimsuksesser noensinne, «Forhøret», er tilbake med en tredje og avsluttende sesong.

Serien startet i 2019 med et høydramatisk, men unektelig effektivt konsept: Politimannen Bjørn Rasmussen blir kalt ned til rettslaboratoriet i forbindelse med et tilsynelatende selvmord, og finner sin egen datter på obduksjonsbordet.

Han nekter selvsagt å akseptere at dette er tilfellet, og han begynner en intens jakt på ledetråder som kan fortelle hva som egentlig har skjedd med datteren. 

Vår mann nekter naturlig nok å akseptere teorien om at datteren har tatt sitt eget liv, og gjennom resten av serien forfølger han ledetrådene etter hvert som de dukker opp – fra leiligheten der hun ble funnet – via et bordell – og langt inn i en kriminell underverden.

Se serien her

Limbo

Sjanger: Drama IMDB-score: 8.0 Sesonger: 1

En grusom ulykke snur livene til en voksen vennegjeng fra Sverige på hodet. 

Når sønnene deres svever mellom liv og død etter en farefull biltur, flyr pekefingrene da skyld skal plasseres. 

Dramaserien «Limbo» stiller vanskelige spørsmål, og viser de utallige reaksjonene vi kan ha når vi blir satt i umulige situasjoner. 

Med et gripende plott og store, gjenkjennelige seriestjerner som Sofia Helin («Broen») og **, er det lett å la seg friste av denne dramaserien. Og skal vi tro kritikerne, så vil du ikke angre på å trykke på «Play»-knappen.

– Effektiv. Gjennomtenkt. Engasjerende… Når TV-året 2023 skal oppsummeres, kommer «Limbo» til å være høyt oppe på listen. Få serier fortjener det mer, skriver Expressens anmelder om serien.

Se serien her

Bullet Train

Sjanger: Action IMDB-score: 7.3 Lengde: 126 minutter 

I denne spennende actionfilmen basert på Kōtarō Isakas suksessfulle roman følger vi leiemorderen «Ladybug» spilt av Brad Pitt.

Filmen begynner i det en viktig mann omtalt som «The Father» går ombord på et høyhastighetstog fra Tokyo til Morioka. 

På toget er også Ladybug og fire andre leiemordere. Men selv om de tilsynelatende ikke er koblet sammen, dukker det opp tegn som hinter til at oppdragene deres er koblet sammen på et vis. 

Til tross for litt blandede tilbakemeldinger fra pressen, så er det mange som ble oppslukt av filmens høye hastighet. 

Vulture omtaler eksempelvis som filmen som en slags blanding av «Kill Bill» og «Final Destination-serien, og skriver at den er «laget av en virkelig ekspert».

Se filmen her

Litvinenko

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 7.4 Sesonger:

Denne firedelte miniserien tar for seg den grusomme og virkelige historien om Aleksandr Litvinenko. I 2006 ble den forhenværende FSB-offiseren utsatt for en dødelig gift, og fingrene peker mot russiske instanser. 

«Litvinenko» følger mannen ved samme navn på dødsleiet, samt kona Marinas 10 år lange kamp for å få rettferdighet for sin avdøde ektemann. 

David Tennant, som for mange er best kjent for sin opptreden som doktoren i «Doctor Who», spiller hovedrollen som Aleksandr. 

Til tross for litt lunkne anmeldelser, byr «Litvinenko» på en god dose krim som garantert vil sette en støkk i deg. Bonustips: Sjekk også ut Viaplays dokumentar om samme mann, «Litvinenko: Murder in Mayfair».

Se serien her

Aamodt Kilde

Bilde fra Aamodt Kilde-dokumentaren Tronarvingen på Viaplay.

Sjanger: Dokumentarserie Sesonger:

Det er lite som slår en god sportsdokumentar. Og det er få som slår Aleksander Aamodt Kilde i alpinbakken! Det siste året har et kamerateam fulgt Norges nye alpinkonges vei mot tronen.

I denne dokumentarserien kommer vi under huden på utøveren som setter liv og lemmer i fare i ekstreme bakker hver helg – og som nå fortsatt er den eneste blant norske hurtigløpere. Hvordan er det å bære forventingene til en hel nasjon på skuldrene sine?

Serien gir et nærmere blikk på miljøet rundt Kilde, med fascinerende karakterer som på godt og vondt jager sine egne fartsfylte drømmer.

Med serien om Henrik Kristoffersen friskt i minne gleder vi oss til å komme bak kulissene og se hva det er som gjør Aamodt Kilde såpass suveren!

RIP Henry

Sjanger: Drama Sesonger:

Mads Ousdal står i spissen av Viaplays nyeste dramasatsning, «RIP Henry», som er en gripende serie om en kamp mot døden. 

Ousdal spiller arrogante og usympatiske Henry, som får vite at han har en uhelbredelig hjernesvulst. Med bare ett år igjen å leve, får han en ustanselig trang til å trosse dødsdommen. Han vil ikke akseptere at livet er i ferd med å ta slutt. 

Dette er begynnelsen på en hard kamp for å finne en kur på problemet. Samtidig ønsker ikke Henry at kollegaene skal se annerledes på ham, så han prøver å holde sykdommen skjult for dem – noe som absolutt ikke er en enkel oppgave. 

Serien har premiere på Viaplay 15. januar. 

Gulltransporten

Sjanger: Krigsfilm / Drama Lengde: 117 minutter

 Da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940, hadde de fire klare mål foran seg: norskekysten, kongen, regjeringen – og den norske gullbeholdningen. 

 «Gulltransporten», Viaplays første norske spillefilm, tar for seg de sanne historiene til hverdagsheltene og soldatene som fikk gullet fraktet fra den Norske Bank i Oslo og til sikker oppbevaring.

 Med tyskerne hakk i hæl og regjeringen og resten av kommandohierarkiet satt ut av spill, sitter de i en tidsklemme. Hvordan skal de få gullet bort fra tyskerne? 

 Ypperlige prestasjoner fra norsk skuespillerelite, deriblant fra Jon Øigården, Ida Elise Broch, samt den uventede skøyerduoen Sven Nordin og Axel Bøyum, bidrar til å gjøre «Gulltransporten» til en av de mest gripende og spenningsfylte filmene vi har sett i norden det siste året. 

Se filmen her

Elvira

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 7.6 Sesonger: 1  

 En bordellresepsjonist blir tvunget til å innta en detektivrolle i Viaplays nyeste krimsatsning. 

 Danske «Elvira» følger hovedpersonen med samme navn, som blir mistenksom når en av sexarbeiderne ved bordellet hun jobber på plutselig ikke leverer pengene hun har tjent inn. Faktisk har hun ikke dukket opp på jobb i det hele tatt. 

 Med den savnede kvinnens fortvilte sønn på slep, som kun snakker kinesisk, så våger Elvira seg ut i den kriminelle underverdenen for å finne sannheten om hva som har skjedd med kollegaen hennes. Dette til tross for at hun vanligvis er en ganske så nervøs introvert person. 

 Krimserien kombinerer en gripende handling med en sunn dose humor, og resultatet er en fengende og saftig dansk perle. 

Se serien her

Planet Sex with Cara Delevingne

Sjanger: Dokumentar IMDB-score: 4.9 Sesonger: 1

Sitter du på noen spørsmål om sex og samliv? Det gjør også Cara Delevingne. Og i den ferske serien «Planet Sex» tar den britiske skuespilleren og modellen for seg alt og ingenting innenfor dette store og fargerike temaet. 

Hva omfavner egentlig ordet seksualitet? Hvordan ble egentlig pornografi så populært? Hva er det som gjør at vi finner noen tiltrekkende? 

 Blant seriens store høydepunkt er når Delevingne besøker en sexklinikk i Nederland, og finner ut ved hjelp av blodprøver før og etter at hun har en orgasme, at kroppen hennes produserer endocannibinoider – et kannabisstoff – ved å nå et seksuelt klimaks. Hvor sprøtt er ikke det?

Se den her

Hilma

Sjanger: Dokumentar / Drama IMDB-score: 6.2 Lengde: 114 minutter

Kunstneren Hilma af Klint malte bilder forut for sin egen samtid. I hvert fall mente hun det selv, og sørget derfor for at den abstrakte delen av kunstnerskapet ble utstilt først 20 år etter sin død.

I dag er ikke bare bildene hennes å se på museer over hele verden, nå er også livet hennes dramatisert i filmen «Hilma». Hilma, Viaplays satsning på nordiske personligheter, med Lasse Hallström («Chocolate», «What’s Eating Gilbert Grape?» og «Mitt liv som hund») som regissør.

Hilma af Klint regnes som en pioner innenfor svensk modernisme og abstrakt malerkunst, men hun var ikke alene. 

Rundt henne arbeidet fire andre malere, som i likhet med Hilma var antroposofer utstyrt med sterk utforskertrang. Kunstnergruppa ble kalt «de fem» og i «Hilma» får vi se hvordan de utfolder seg som pretensiøse, kvinnelige kunstnere i en mannsdominert verden.

Se filmen her

Pørni

Sjanger: Drama IMDB-score: 8,1 Sesonger: 3

Henriette Steenstrup har imponert både kritikere og seere med den hjertevarme hverdagshelten Pørni. Og alle «Pørni»-fanshjerter bør glede seg nå som serien er tilbake med en helt egen julesesong.

Det nærmer seg jul hos Middelthon-familien, og Pørni jobber hardt for å holde på juletradisjonene. Mens hun vil ha «same procedure as last year», viser det seg nemlig at resten av familien har helt andre planer. 

– Nå som seerne har fått følge familien Middelthon gjennom dype daler og høye topper, så tenkte jeg at det ville være fint å invitere dem med på den første julen uten et kjært familiemedlem, forteller Henriette Steenstrup.

De to første episodene slippes søndag 27. november, deretter to nye i de påfølgende søndagene i desember.

Se serien her

Stella Blòmkvist

Sjanger: Krim IMDB-score: 6.8 Sesonger:

Er du glad i krimserier med høyt tempo som «Killing Eve»? Da bør også islandske «Stella Blòmkvist» ligge på lista di. 

Serien dykker dypt inn i Reykjaviks mørkeste kriminelle sirkler via «Poldark»-stjernen Hedda Reed. Stella (Reed) er en fryktløs og råtøff advokat som kommer på sporet av korrupsjon etter et mord i den islandske regjeringen. 

Da serien debuterte i Island, slo den alle rekorder og trakk mer publikum enn internasjonale storfavoritter som «The Handmaid’s Tale». 

Nå er sesong 2 her, som følger tre spennende Blòmkvist-historier hvor flyktninger, innvandring og et storpolitisk internasjonalt spill står sentralt. 

Se serien her

Fenris

Sjanger: Krim / Mystikk IMDB-score: 6.7 Sesonger: 1

Viaplay-krimen «Fenris» er et skarpt drapsmysterium med et ganske så hett tema som bakteppe: Ulvedebatten.

«Fenris» følger biologen Emma (spilt av Ida Elise Broch, kjent fra «Hjem til jul») som snubler over et drapsmysterium når hun besøker sin far i en liten bygd ved svenskegrensen. 

Marius Stenhammar, Emmas far, er en mye omdiskutert ulveforsker med et komplisert forhold til lokalsamfunnet. Og verre skal det bli.

I bygda har et barn nemlig forsvunnet, og det antas at barnet har blitt drept av ulven. Hvordan finner da Emma den blodige jakken til den unge gutten hjemme hos faren sin? 

Dagbladet skryter av skuespillerprestasjonene i serien. De triller terningkast 4 i deres anmeldelse, men understreker at spenningen bruker litt mye tid på å bygge seg opp:

– «Fenris» er et høyaktuelt samtidsdrama som spiller på våre fordommer og frykt. Den fungerer best når den holder seg til dramaet. [Serien] er ikke nervepirrende, men har likevel en nerve, godt drevet av stødige skuespillere, skriver Dagbladet. 

Se serien her

Drømmeren - Karen Blixen blir til

Sjanger: Biografisk drama IMDB-score: 7.5 Sesonger:

Kjært barn har mange navn, og Karen Blixen hadde jaggu mange: Isak Dinesen, Osceola, Pierre Andrézel var alle pseudonym som den elskede danske forfatteren skrev under i løpet av sitt 77 år lange liv. 

Med titler som «Den afrikanske farm», «Vinter-Eventyr» og «Syv fantastiske Fortællinger», samt de Oscar-belønnede filmene «Mitt Afrika» og «Babettes gjestebud» er Blixen utvilsomt en av nordens mest kjente forfattere gjennom tidene. 

I Viaplay-perlen «Drømmeren - Karen Blixen blir til», får vi, kanskje ikke så overraskende, servert historien om hvordan hun kom seg til det punktet. 

Gjennom oppturer og nedturer, hvor hun måtte ofre verdier og ting hun hadde kjær for å bli en mester av skrivekunsten som skulle bli hyllet av blant andre Hemingway.

Se serien her

Norske krimsaker

Bilde fra Norske krimsaker på Viaplay. Best på Viaplay

Sjanger: Dokumentar / Krim IMDB-score: 7.3 Sesonger: 4

Er du glad i virkelighetskrim, men kanskje er litt lei av å se de samme dokumentarene om Jeffrey Dahmer, Ted Bundy og de andre amerikanske seriemorderne på skjermen? Viaplay kan da by på ferske episoder av deres litt mer lokalproduserte krimdokumentar «Norske krimsaker». 

Her benyttes blant annet arkivklipp, intervjuer med pårørende og andre virkemidler for å gi nye perspektiver på de store kriminalsakene som har preget norsk historier. 

Fra uløste mord på bygda til terrorangrep på nasjonalt nivå: ingen sak er for stor eller for liten. 

Blant sakene som tas opp denne sesongen er Birgitte Tengs-saken fra Karmøy, drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen utenfor Larvik, drapet på Marit Ødegaard og kidnappingen av gallerieier og rikmannen Reidar Olsen.

Se serien her

Heder

Sjanger: Drama IMDB-score: 6.3 Sesonger:

Svenske «Heder» følger et advokatfirma som har som mål å forsvare kvinner som har vært ofre for seksuelle overgrep. 

De ansatte er dedikerte og brenner virkelig for saken. Men, på en slik arbeidsplass er det ikke lett å holde ting inne, og advokatenes egne mørke hemmeligheter begynner å bevege seg ut av skyggene.  

Dette oppslukende og saftige dramaet holder spenningsnivået høyt gjennom hele serien, og blir ofte beskrevet som en slags nordisk versjon av den ypperlige «Big Little Lies». 

Se serien her

Cell 8

Sjanger: Krim IMDB-score: 7.5 Sesonger:

Viaplay følger opp krimsuksessen «Box 21» med nok en miniserie basert på en av Roslund og Hellströms populære krimromaner. 

«Cell 8» tar for seg politiduoen Ewert Grens og Mariana Hermansson, som etterforsker de aller verste konsekvensene av dødsstraff. Denne internasjonale spenningshistorien går hele veien fra dødsdømte fanger i Ohio til politihovedkvarteret i Stockholm. 

I en internasjonal spenningshistorie som går hele veien fra dødsdømte fanger i Ohio, USA til politikvarteret i Stockholm, møter vi politiduoen Ewert Grens og Mariana Hermansson. 

Over seks tettpakkede episoder etterforsker de to de aller verste konsekvensene av dødsstraff, og prøver å løse en drapsgåte på tvers av landegrensene. 

Er du glad i krim med høy hastighet, sluker du denne lett på en kveld. 

Se serien her

Nede

Sjanger: Komedie / Drama IMDB-score: 8.1 Sesonger:

Fra serieskaper Tina Rygh («Kjære landsmenn», «Sigurd fåkke pult») kommer en rykende fersk serieperle på Viaplay. «Nede» følger Fanny; en selvforaktende, men vittig Oslo-jente som får livet snudd opp-ned etter at en ulykke etterlater henne i rullestol.

Fannys nye livssituasjon gjør at hun i praksis må bli kjent med seg selv på nytt. Vaner endres, holdninger endres, seksualiteten endres og ikke minst hvordan hun forholder seg til menneskene rundt seg endres. 

«Nede» gjør god humor av hvordan Fanny nå er mer avhengig av den litt febrilske, nylige single tvillingsøsteren Fam, psykolog-mamma Mia og hennes pasient / kjæreste Radin.

– [Rygh] har skrevet et manus som med særpreg og teft klarer å blande alvor og komedie til en serie som både underholder, griper tak og har et artig rollegalleri, skriver P3s terningkast 5-anmeldelse. 

«Nede» glir rett inn i rekken av glimrende, nordiske Viaplay-komedier. Er du glad i mørk humor og et livlig rollegalleri, bør du sjekke ut denne.

Se serien her

Billy the Kid

Sjanger: Western IMDB-score: 6.9 Sesonger:

«Billy the Kid» er ikke bare en av den ville vestens mest kjente personligheter; han er også en av de mest misforståtte figurene i populærkulturen.

Viaplays nye originalserie tar for seg den virkelige historien bak Billy the Kid, som slettes ikke var en kaldblodig morder, men en karismatisk revolverfyr som på et vis havnet midt i en feide mellom to fiendtlige gjenger. 

Serien kommer fra veteranen Michael Hirst, kjent for å ha jobbet på både «Vikings» og «The Tudors».

– Dette er Billy the Kid slik man aldri har sett ham før. Det er et autentisk portrett av en ung, fredløs mann, som stadig ble utsatt for synder av de rundt seg. Han var en svært karismatisk, kompleks, moralsk og utrolig fascinerende person, sier Hirst i en pressemelding. 

– Dette er også i bunn og grunn en historie om innvandring, som gjør den høyaktuell i dagens samfunn, legger han til.

Se serien her

Lykkevika

Sjanger: Krim / Drama IMDB: 4,0 Sesonger:

«Lykkevika» har blitt beskrevet som en slags nordisk versjon av «Frustrerte fruer» eller «Big Little Lies». 

Hver sesong byr nemlig på et saftig mordmysterie som holder spenningsnivået høyt, og såpeopera-kvalitetene er ikke få. 

Serien følger politiagenten Johanna, som vender tilbake til hjemstedet Hammarvik for å begrave sin mor. Ting blir dog litt mer kompliserte, og hun blir dratt inn i en grusom mordetterforskning hvor hennes gamle minner og personlige forhold kommer på banen. 

Johanna blir tvunget til å stille det store spørsmålet: Finnes det muligens en seriemorder blant lokalbefolkningen?

Serien har rukket å bli en stor seersuksess, og 29. mai slippes den etterlengtede fjerde sesongen på Viaplay.

Se serien her

Maskineriet

Sjanger: Krim / Action IMDB-score: 6.2  Sesonger: 2

Etter en kjempesuksess av en førstesesong er Kristoffer Joner og Norges raskeste actionserie nå tilbake for en ny sesong, og denne runden er alvoret langt mørkere og mer dystert. 

Vårens sesong fortsetter rett der forrige sesong slapp: Familiefaren Olle (Joner) soner nå en fengselsstraff i Sverige og håper inderlig på å bli løslatt for god oppførsel.

Plutselig kommer en ny komplikasjon fra uventet hold: En anklage om at Olle har medvirket til et mord begått av ekskonen Monika, spilt av Emilia Roosmann.

Joner lover selv at vårens utgave av «Maskineriet» holder tritt med dens forgjenger.

– Det blir både mørkere og blodigere. Serien går fortsatt i et satans tempo, så det er bare å finne fram Valium, sier Joner i en pressemelding.

Se serien her

Partisan

Sjanger: Krim / Thriller IMDB-score: 5.4 Sesonger: 2

Velkommen til «Jordnära», et idyllisk, nydelig og nærmest perfekte jordbrukssamfunn i Sverige. I hvert fall virker det slik utenfra. 

Det er nemlig her vi befinner oss i historien til svenske «Partisan»; en krimthriller og skikkelig storsatsing fra Viaplay hvor idyllen fort går over til forferdelse. 

Lastebilsjåføren Johnny, spilt av «Westworld»-stjernen Fares Fares, oppdager dette og blir innblandet i skumle kultaktiviteter som umiddelbart drar sammenligninger til storfilmer som «Midsommar». 

Pressen har vært henrykt over serien siden den debuterte, spesielt over grensen. Da serien debuterte i 2020 kalte svenske Expressen den for «en av de beste svenske seriene noensinne», mens VG omtalte «Partisan» «en av årets stiligste serier». 

Nå er kultdramaet tilbake for en ny sesong, og spenningen er på topp. En grusom ulykke med tilknytning til Jordnära tiltrekker nemlig oppmerksomhet fra de lokale politistyrkene, noe som skaper store problemer for flokken. 

Er du på jakt etter nordisk spenning med et hint av det forskrudde, er «Partisan» akkurat det du trenger.

Se serien her

NB: Filmenes IMDB-score er basert på poengsummen serien eller filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.

Relaterte artikler