De beste Viaplay-seriene akkurat nå

Bilde fra utvalget på Viaplay.

Saftig drama, glimrende reality og noe av det beste nordiske innholdet som kan strømmes.

Dersom du har valgt V series & film i poengpakken din, får du ikke bare tilgang på en rekke filmkanaler og arkivet Viaplay Originals på T-We boksen, der du kan kose deg med alle deres fantastiske eksklusive titler - blant dem Pørni og dokumentaren Aksel.

Du får også film- og seriedelen av strømmetjenesten Viaplay, med et rikholdig arkiv av filmer og serier i alle sjangre.

På denne siden vil vi ha særlig fokus på Viaplay Originals - altså serier du ikke vil finne noe annet sted. Sjekk innom hver uke for nye tips!

Velg V series & film på Mine sider

The Girl from Plainville

Sjanger: Drama / True crime IMDB-score: 6.3 Sesonger:

Dødsfallet til Conrad Roy sjokkerte i 2014 innbyggerne i småbyen Mattapoisett i Massachusetts, USA. 18-åringen tok sitt eget liv, og på telefonen hans fant politiet tekstmeldinger fra kjæresten Michelle som oppfordret ham til å gjøre slutt på det hele. 

Var det et tragisk selvmord eller var det kanskje et grusomt mordforsøk ved manipulasjon? Hva var det egentlig som skjedde?

Dramatiseringen «The Girl from Plainville» tar for seg handlingsforløpet som ledet opp til dødsfallet. 

Med prestasjoner fra talentfulle Elle Fanning («Maleficent») i hovedrollen som kjæresten og hovedmistenkte Michelle Carter og glimrende Chloë Sevigny («We Are Who We Are») som Conrads sørgende mor, holder serien deg klistret til kanten av sofasetet gjennom de åtte episodene.

«The Girl from Plainville» er ikke den første adapsjonen av den grusomme historien, men den er sannsynligvis den mest gjennomførte av dem.

Billy the Kid

Sjanger: Western IMDB-score: 6.9 Sesonger:

«Billy the Kid» er ikke bare en av den ville vestens mest kjente personligheter; han er også en av de mest misforståtte figurene i populærkulturen.

Viaplays nye originalserie tar for seg den virkelige historien bak Billy the Kid, som slettes ikke var en kaldblodig morder, men en karismatisk revolverfyr som på et vis havnet midt i en feide mellom to fiendtlige gjenger. 

Serien kommer fra veteranen Michael Hirst, kjent for å ha jobbet på både «Vikings» og «The Tudors».

– Dette er Billy the Kid slik man aldri har sett ham før. Det er et autentisk portrett av en ung, fredløs mann, som stadig ble utsatt for synder av de rundt seg. Han var en svært karismatisk, kompleks, moralsk og utrolig fascinerende person, sier Hirst i en pressemelding. 

– Dette er også i bunn og grunn en historie om innvandring, som gjør den høyaktuell i dagens samfunn, legger han til. 


Se serien i T-We


Lykkevika

Sjanger: Krim / Drama IMDB: 4,0 Sesonger:

«Lykkevika» har blitt beskrevet som en slags nordisk versjon av «Frustrerte fruer» eller «Big Little Lies». 

Hver sesong byr nemlig på et saftig mordmysterie som holder spenningsnivået høyt, og såpeopera-kvalitetene er ikke få. 

Serien følger politiagenten Johanna, som vender tilbake til hjemstedet Hammarvik for å begrave sin mor. Ting blir dog litt mer kompliserte, og hun blir dratt inn i en grusom mordetterforskning hvor hennes gamle minner og personlige forhold kommer på banen. 

Johanna blir tvunget til å stille det store spørsmålet: Finnes det muligens en seriemorder blant lokalbefolkningen?

Serien har rukket å bli en stor seersuksess, og 29. mai slippes den etterlengtede fjerde sesongen på Viaplay.

Se serien her

Maskineriet

Sjanger: Krim / Action IMDB-score: 6.2  Sesonger: 2

Etter en kjempesuksess av en førstesesong er Kristoffer Joner og Norges raskeste actionserie nå tilbake for en ny sesong, og denne runden er alvoret langt mørkere og mer dystert. 

Vårens sesong fortsetter rett der forrige sesong slapp: Familiefaren Olle (Joner) soner nå en fengselsstraff i Sverige og håper inderlig på å bli løslatt for god oppførsel.

Plutselig kommer en ny komplikasjon fra uventet hold: En anklage om at Olle har medvirket til et mord begått av ekskonen Monika, spilt av Emilia Roosmann.

Joner lover selv at vårens utgave av «Maskineriet» holder tritt med dens forgjenger.

– Det blir både mørkere og blodigere. Serien går fortsatt i et satans tempo, så det er bare å finne fram Valium, sier Joner i en pressemelding.

Sesong 2 har premiere 15. mai.

Partisan

Sjanger: Krim / Thriller IMDB-score: 5.4 Sesonger: 2

Velkommen til «Jordnära», et idyllisk, nydelig og nærmest perfekte jordbrukssamfunn i Sverige. I hvert fall virker det slik utenfra. 

Det er nemlig her vi befinner oss i historien til svenske «Partisan»; en krimthriller og skikkelig storsatsing fra Viaplay hvor idyllen fort går over til forferdelse. 

Lastebilsjåføren Johnny, spilt av «Westworld»-stjernen Fares Fares, oppdager dette og blir innblandet i skumle kultaktiviteter som umiddelbart drar sammenligninger til storfilmer som «Midsommar». 

Pressen har vært henrykt over serien siden den debuterte, spesielt over grensen. Da serien debuterte i 2020 kalte svenske Expressen den for «en av de beste svenske seriene noensinne», mens VG omtalte «Partisan» «en av årets stiligste serier». 

Nå er kultdramaet tilbake for en ny sesong, og spenningen er på topp. En grusom ulykke med tilknytning til Jordnära tiltrekker nemlig oppmerksomhet fra de lokale politistyrkene, noe som skaper store problemer for flokken. 

Er du på jakt etter nordisk spenning med et hint av det forskrudde, er «Partisan» akkurat det du trenger.

Se serien her

Made in Oslo

Sjanger: Drama IMBD-score: 8,1 Sesonger: 1  

Pia Tjelta skinner sterkt som hovedrollen i Viaplays norske originalserie «Made in Oslo», skapt av manusforfatter Kathrine Valen Zeiner («Wisting», «Valkyrien»). 

Serien følger fertilitetslegen Elin, som nekter å gi opp drømmen om å en dag få egne barn. På jobb bruker hun all sin tid på å hjelpe andre med å bli gravide, og hjemme kjenner hun at klokken tikker og det biologiske vinduet hvor hun selv kan få barn begynner å lukke seg. 

Over åtte episoder tar «Made in Oslo» for seg et emne som fortsatt er tabupreget: rivillig barnløshet.

Og resultatet er definitivt godt, skal vi tro anmelderne. Stavanger Aftenblad triller terningkast 5 og skriver at Pia Tjelta er «drivende god» i hovedrollen.

VG triller terningkast fire, og skryter stort av serien til tross for at dens såpe-aktige trekk ikke alltid er like realistiske: 

– [Tjelta] har i en årrekke vært en av Norges mest rått talentfulle skuespillere, og får alt til å se lekende lett ut. «Made In Oslo» ikke alltid like troverdig. Men Tjelta er troverdig, og svært severdig, i ett og alt, uansett hvor mye rart og til tider ekstremt manuset ber henne om å gjøre.

Wisting

Sjanger: Krim / Drama IMDB: 7,3 Sesonger: 3

Sven Nordin og en av nordens største krimsatsinger noensinne er tilbake for en tredje runde. 

«Wisting» ble fort en av den norske TV-frontens mest spennende titler etter en dramatisk førstesesong. Sesongen tok for seg et grusomt drap i Larvik og satte etterforsker William Wisting (Nordin) på sporet av en seriemorder som hadde lagt i dvale i 20 år. 

Nå står han overfor et av de mest groteske drapene han noensinne har sett. Heldigvis får han god hjelp av FBI-agenten Maggie Griffin (Carrie-Anne Moss, kjent fra «The Matrix»-filmen), som kommer tilbake for å bidra i etterforskningen. 

Nervepirrende handling, dypmørk tematikk og en suveren hovedrolle har gjort «Wisting» til en seermagnet, og årets sesong ser ikke ut til å skuffe. 

Sesong tre har premiere 10. april. 

The Holiday

Sjanger: Drama / Krim IMDB-score: 4,6 Sesonger: 1

T.M. Logans bok «The Holiday» setter grunnlaget for vårens store spenningsserie fra Viaplay. Serien tar for seg tre familier som sammen begir seg ut på en ukeslang luksusferie på Malta, som ender i en komplett katastrofe. 

Underveis i ferieoppholdet oppdager nemlig Kate en melding på ektemannens telefon som tyder på at han har en affære. Situasjonen tilspisser seg ytterligere når det viser seg at noen på øya er villig til å drepe for å sørge for at hemmelighetene forblir hemmelige. 

Over fire episoder introduserer «The Holiday» oss for de ulike familiemedlemmene på listen over mistenkte. 

Blant de internasjonale navnene på rollelisten vil nok mange nordmenn dra kjensel på svenske Liv Mjönes («Advokaten», «Kiss me») som spiller Jenny, en kvinne som har en intim fortid med Kates mann og dermed en hovedmistenkt. 

Mord, hemmeligheter og en strandferie på et luksusresort er stikkord for denne bingeverdige thrilleren.

Se serien her

Harmonica

Sjanger: Drama IMDB-score: 6,8 Sesonger: 1

«Elsk Meg»-skaperen Josephine Bornebusch står bak en av vårens mest unike Viaplay-titler, nemlig «Harmonica».

Den musikalske dramaserien tar for seg Harry og Monica; et ektepar som gjorde stor suksess i Europa på 90-tallet som en countryduo. 

I et siste, desperat forsøk på å redde både karriere og det som er igjen av forholdet deres, begir de seg ut på en nostalgifylt turné på tvers av det europeiske kontinentet. 

Hvorvidt denne planen vil ha en positiv effekt, eller om de kanskje burde ha satset på parterapi i stedet, gjenstår å se. 

Bornebusch står selv i spissen av serien, sammen med «Solsidan»-skuespilleren Jonas Karlsson. Ikke overraskende får de to veteranene mye skryt for deres prestasjoner i «Harmonica», deriblant fra det danske filmnettstedet Ekko:

— Karlsson og Bornebusch har et eminent samspill. Vi lider med dem, fordi vi kan føle både Monicas desperasjon etter å få bare noen få lyspunkter i livet deres, og Harrys mørke demoner, som hindrer ham i å gå videre, skriver nettstedet. 

Om du har sansen for fortellinger om rå, ektefølt kjærlighet, tilsatt en dæsj av bekmørk humor, vil «Harmonica» falle i smak.

Pørni

Sjanger: Drama IMDB-score: 8,1 Sesonger: 2

Henriette Steenstrup smir mens jernet er varmt: Seersuksessen og kritikerfavoritten «Pørni» er tilbake.

Det foreligger fortsatt ingen tvil om at Steenstrup er en allsidig skuespiller med et svært komisk talent. Hun briljerer som tobarnsmoren / barnevernsansatt / sørgende etterlatt Pørni, som på utrolig vis finner tid til å spre omsorg og kjærlighet til de rundt henne selv om hun alltid har hundre baller i luften. 

«Pørni» hyller hverdagsheltene våre med mye hjertevarme og byr på underholdning i høy hastighet, og gir en god blanding av gapskratt og intime, sårbare øyeblikk. 

Sesongen har premiere 27. februar.

Trom

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 8,3 Sesonger:

Fantastiske Færøyene utgjør bakteppet for dette nye danske tilskuddet blant Viaplays krimperler. 

Serien er sentrert rundt journalisten Hannis Martinsson som vender tilbake til Færøyene for å etterforske forsvinningen av en ung jente som påstås å være hans datter. 

Denne moderniseringen av Jógvan Isaksens populære krimbøker blir den første dramaserien som noensinne er produsert på Færøyene. 

Med Ulrich Thomsen («Den som dreper») i spissen, leverer manusforfattere Torfinnur Jákupsson og Donna Sharpe («West of Liberty») her en helt unik utgave av nordic noir som absolutt gir mersmak.  

Med en imponerende score på 8,3 hos IMDB er det tydelig at serien har falt i smak hos krimentusiastene. 

Hele sesongen av «TROM» kan nå strømmes på Viaplay.

Ida tar ansvar

Sjanger: Drama Sesonger:

Kjersti Halvorsens kritikerroste debutroman er grunnlaget for Viaplays nye mørke ungdomsserie «Ida tar ansvar». 

Elli Rhiannon Müller Osborne, stjerneskuddet kjent fra «Psychobitch» og «Utøya»-filmen, spiller hovedrollen Ida: en ung og engstelig psykologistudent som er besatt av katastrofetanker. Mest av alt frykter hun terror. 

Når hun møter incel-gutten Axel blir hun overbevist om at han er en fremtidig skoleskyter og at det er hennes oppgave å stoppe en katastrofe.

Omgitt av fiender

Sjanger: Dokumentar IMDB: 8,0 Lengde: 6 episoder

«Omgitt av fiender» byr på en lærerik og tankevekkende skildring av høyreekstremisme miljøer i Norge, Sverige, Finland og Danmark, slik de utvikler seg gjennom organiserte grupperinger, lukkede nettforum og politisk populisme. 

Resultatet – et skremmende aktuelt bilde av en ideologisk strømning som stadig finner nye uttrykk – er neppe egnet til å gjøre nattesøvnen din bedre. 

Likevel – eller nettopp derfor – bør du sjekke den ut sporenstreks.

Johanna Möller - Sveriges mest forhatte kvinne

Sjanger: Virkelighetskrim IMDB: 6,7 Lengde: 3 episoder

«Johanna Møller - Sveriges mest forhatte kvinne» er nok et prakteksempel på pirrende virkelighetskrim fra vårt naboland, her rullet ut som en serie på tre episoder. 

Historien om den såkalte Arboga-kvinnen og drapet på hennes far har riktignok blitt fortalt i podkast- og tv-format i flere år allerede, og dommen falt i 2017 (spoiler-alarm: Møller ble dømt for både drapet på faren og drapsforsøket på moren sin). 

«Johanna Møller - Sveriges mest forhatte kvinne» tar nå et nytt blikk på saken, ikledd justismord-brillene og med finpusset forstørrelsesglass. Ekstra stort pluss for å få tilgang til Johanna Møller bak murene, som her får anledning til å legge frem sin egen versjon, uten at det føles spekulativt eller sensasjonelt.

Lykkevika

Sjanger: Krim / Drama IMDB: 4,0 Sesonger: 3

Politiagenten Johanna og resten av gjengen fra «Lykkevika» er endelig tilbake med en ny sesong, og det blodige dramaet leverer stadig. 

I seriens første sesong vender Johanna tilbake til hjemstedet Hammarvik for å begrave sin mor. Ting blir dog litt mer kompliserte, og hun blir dratt inn i en grusom mordetterforskning hvor hennes gamle minner og personlige forhold kommer på banen. 

Finnes det muligens en seriemorder blant lokalbefolkningen? Til tross for at TV-kritikerne ikke akkurat har lagt sin elsk på seiren, har det svenske såpeopera-aktige dramaet blitt en av Viaplays store seerfavoritter på tvers av Skandinavia. 

Hver sesong preges av et mordmysterie som holder spenningsnivået høyt, til den grad at serien nesten kan beskrives som en nordisk versjon av «Frustrerte fruer» eller «Big Little Lies». Var du fan av disse seriene da de gikk på skjermen, vil denne også sannsynligvis falle i smak. 

Aksel

Sjanger: Dokumentarfilm IMDB-score: 8,2 Lengde: 110 minutter

Den kritikerroste dokumentarfilmen om hele Norges Aksel Lund Svindal inntar Viaplay. Om du ikke fikk den med deg mens den gikk på kino, har du mye alpint drama å glede deg til. Dokumentaren følger skilegenden etter at han pådro seg en spesielt stygg skade i Østerrike i 2016. Vi blir med ham på operasjonsbordet, og blir med ham mens han prøver å trene seg opp igjen før OL i Sør-Korea i 2018. 

Her er Svindal ærlig om hvor vanskelig situasjonen er for ham personlig, og hvor vrient det kan være å komme tilbake etter slike skader. I «Aksel» ser han tilbake på en karriere preget av gullmedaljer, samhold og en ekstrem viljestyrke. 

Filmpolitiet trillet terningkast 5, og hyllet dokumentarfilmen for hvordan den skildrer og oppsummerer en historisk alpinkarriere: 

– Den store respekten for Aksel Lund Svindals utrolige prestasjoner vil ikke bli mindre etter dette, og «Aksel» er derfor dokumentarfilmen han fortjener. 

Har du et fnugg av interesse for alpint og comeback-historier, vil du ha mye å hente i «Aksel».

Kin

Sjanger: Drama IMDB: 8,4 Sesonger: 1

«Bloody good show» skriver en av brukerne på filmdatabasen IMDB, og sier seg dermed enig med brorparten av kritikerne: Kin er et førsteklasses tv-drama for de mest kvalitetsbevisste skjermtrollene, og er både smart skrevet, elegant strukturert og pepret med ukjente, irske skuespillere (for et norsk publikum) som får vist seg frem på sitt beste.

Historien tar utgangspunkt i den organiserte delen av Dublins kriminelle miljø, og rigger seg umiddelbart til som et gjenkjennelig gangsterdrama. Men selv om oppskriften er trygg og serien bruker litt tid på å etablere ensemblet, er den rufsete sjarmen og den genuine kjemien mellom hovedrollene nok til å begeistre selv den mest kresne tv-titter.

«Kin» er ikke en serie som vil skape mye oppmerksomhet, skriver IndieWire, men heller av den bunnsolide sorten du kan risikere å falle ekstra dypt for når du først er investert.

Sort Of

Sjanger: Komedie IMDB: 5,7 Sesonger: 1

En søken etter tilhørighet står sentralt for hovedkarakteren i Viaplays hjertevarme dramedie, «Sort Of». 

Som ikke-binær, sofasurfer, det yngste barnet i en større pakistansk familie og barnevakt for en hipsterfamilie faller nemlig Sabi Mehoob inn blant mange kategorier, uten å føle at de helt passer inn. 

Når moren i hipsterfamilien havner i en alvorlig sykkelulykke, blir planen om å flykte til Berlin («det mest queer stedet i galaksen») plutselig mye vanskeligere. 

Det noenlunde ukjente Toronto-talentet Bilal Baig briljerer i hovedrollen som Sabi. Yahoo er blant dem som skryter mest av Baig og «Sort Of». I deres dekning av serien kaller de den blant annet «glimrende ærlig»

– [Serien] har en virkelig god forståelse for komedie som driver historiene om disse karakterene videre i en høy fart, med en fantastisk dynamikk som utvikler seg mellom dem alle sammen. 

Har du sansen for kjappe humorserier som røsker litt i hjerterota, så vil den binge-vennlige «Sort Of» være vel verdt de knappe tre timene det tar å se den. 

Furia

Sjanger: Spenning IMDB: 6,3 Sesonger: 1

Det er «Mammon»-skaper Gjermund Stenberg Eriksen som disker opp med denne nordisk-europeiske thrilleren om radikalisering og terrorisme. 

I «Furia» møter vi politimannen Asgeir (Pål Sverre Hagen) som har fått jobb på det lokale lensmannskontoret i den fiktive småbyen Vestvik, samtidig som han er under dekke og på flukt fra en russisk storskurk. 

Serien skyr ikke unna aktualitetene: Etter kort tid i bygda blir Asgeir satt til å jobbe med en sak der noen har forsøkt å brenne ned det lokale asylmottaket. Bakgrunnen for brannstiftingen viser seg imidlertid å stikke dypere enn noen hadde trodd: de høyreradikale trådene er tett innviklet i bygdas historie, og de strekker seg i tillegg langt over landegrensene.

NRK P3 skriver i sin anmeldelse at serien mangler noe for å nå opp i «etterretningssjangerens elitedivisjon», men samtidig at den er velspilt, solid produsert og at «etableringen av Vestvik gir Furia et særpreg (...) som er unikt for Norge».

Skjult av snø

Sjanger: Krim / Thriller IMDB Score: 7,4 Sesonger:

Etter et lengre mellomrom er den svenske krimperlen «Skjult av snø» endelig tilbake for en ny sesong. Serien er basert på en idé av krimforfatteren Leif GW Persson, og følger Peter Wendel som er lederen for en særdeles underbemannet gruppe politietterforskere. 

Wendel spilles av hele Sveriges Robert Gustafsson, som mange vil dra kjensel på fra blant annet suksessfilmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant». I «Skjult av snø» sliter karakteren med å akseptere et dødsfall blant sin innerste krets, da en nær kollega og god venn plutselig blir funnet drept. 

Serien var en av Viaplays største seersuksesser i 2019, og samme år endte Gustafsson opp med å vinne den prestisjefylte Kristallen-prisen for Beste mannlige hovedrolle for rollen som Wendel. 

Dersom du ikke fikk med deg denne da den først ble sluppet, har du en nydelig og intens binge-session foran deg!

Close To Me

Sjanger: Psykologisk drama IMDB Score: 6,9 Sesonger: 1

Den danske filmstjernen Connie Nielsen («Wonder Woman») går til TV-skjermen i Viaplays nye engelskspråklige originalserie «Close to Me». 

Dramaet er basert på Amanda Reynolds roman om kvinnen Jo som tilsynelatende har alt hun noensinne har drømt om; hus på landet, en drøm av en ektemann (spilt av Christopher Eccleston) og fantastiske barn. 

Men,  det perfekte bildet faller sammen når Jo har en ulykke og mister et helt år fra minnet. Å få brikkene på plass blir en utfordring, og samtidig en åpenbaring om at Jos liv kanskje ikke var så perfekt som hun trodde. Hemmeligheter kommer til overflaten, og skillet mellom sannheten og fantasi blir mer og mer utydelig.

Threesome

Sjanger: Drama / Romanse IMDB Score: 7,2 Sesonger: 1

Tenåringsdramaet «Threesome» tar for seg natten etter en spesielt fuktig natt for det unge paret David og Siri, som har havnet i seng med en tredje partner: kunststudenten Camille.

Til tross for at ideen virket spennende kvelden før, tar en vrien sjalusi tak i Siri når hun våkner til at kjæresten holder rundt den nye sengekameraten. 

Hendelsen får henne til å begynne å tvile på forholdet til kjæresten hennes, og hun begynner å stille spørsmål ved hva hun egentlig ønsker i livet. 

Nettstedet Lyd og Bilde kaller serien for juniorutgaven av Ingmar Bergmans klassiske «Scener ur ett äktenskap» og gir tenåringsdramaet hele seks av seks stjerner. 

– Norden bekrefter nok at gang at vi skildrer det kompliserte tenåringslivet så langt bedre enn amerikanske serier, skriver nettstedet. 

Forhøret

Sjanger: Krim IMDB: 6,9 Sesonger: 2

Den aldrende politimannen Bjørn (Ulrich Thomsen) er i sorg. Og som sorgen ofte medfører for menn av en viss støpning, er han sint. Rasende, faktisk. Datteren hans er død, og myndighetene vil ha det til at hun tok sitt eget liv, en konklusjon som Bjørn overhodet ikke er med på.

Men er det de politifaglige instinktene som kicker inn, eller er det sorgen som slører for blikket hans?

«Forhøret» er en dansk krimthriller av den hardkokte sorten, og fortelles effektivt gjennom episoder på cirka 30 minutter. Som en knyttet neve dundrer den sorgtunge etterforskeren inn i Københavns kriminelle miljøer, væpnet med kvasse spørsmål og smuldrende respekt for god, gammeldags avhørskutyme. 

Resultatet er drivende god og kompetent sammensatt spennings-tv, om enn uten de helt store overraskelsene. Spesielt Ulrich Thomsens innsats som politietterforskeren Bjørn Rasmussen, og den usminka skildringen av farsrollen, har blitt trukket frem av anmelderne.

Sebrarommet

Sjanger: Thriller / Drama Sesonger: 1

Hvor langt er du villig til å gå for å være med i den innerste kretsen? 

Dette spørsmålet står sentralt i skoledramaet «Sebrarommet», som handler om priviligerte, svenske skoleungdommer ved privatskolen Turna Kvarn. Når en av studentene blir funnet død blir alle stille, men det tar ikke lang tid før pekefingrene flyr i alle retninger. 

Er gjerningsmannen å finne blant elevene på den offentlige skolen et steinkast unna? Eller kanskje blant medlemmene av Turna Kvarns hemmelige studentsamfunn, «Sebrarommet», hvor småpsykopatiske tendenser er mer alminnelig enn klamydia? 

Litt blandede tilbakemeldinger fra pressen til tross, er «Sebrarommet» en underholdende affære som holder deg investert gjennom dens åtte avsnitt. 

Har du en forkjærlighet for lettbeinte skandinaviske thrillere, er den vel verdt din tid. 

Thunder in My Heart

Sjanger: Drama / Komedie  IMDB Score: 7,7  Sesonger: 2

Klar for et intenst, sterkt og morsomt drama om unge svenskers strabasiøse ferd inn i voksentilværelsen? Da bør du sjekke ut «Thunder In My Heart», som følger Sigrid (eller Sigge, som hun kalles) og vennegjengen hennes i en forstad til Stockholm.

Kjærlighet, skjøre vennskapsbånd, sex, familieforviklinger og identitet er noen av stikkordene gjennom de åtte episodene av «Thunder In My Heart», som har fått meget gode anmeldelser i hjemlandet – blant annet for manuset, dialogen og skuespillet.    

Amy Deasismont har skapt serien, skrevet manus og regissert, og spiller i tillegg hovedrollen som Sigge. Deasismont er nok fortsatt mest kjent som Amy Diamond, 12-åringen som slo gjennom med hitlåten «What’s In It For Me» i 2005. Med «Thunder In My Heart» befester hun posisjonen som et av de mest lovende talentene i svensk TV-drama. 

Max Anger

Sjanger: Krim  IMDB Score: 7,3  Sesonger: 1

Denne egenproduserte serien fra Viaplay tar oss 25 år tilbake i tid, til et skjebnesvangert retningsvalg i russisk historie. Bør Russland videreføre Boris Jeltsins drøm om et demokratisk samfunn, eller bør landet gå tilbake til sine røtter i eneveldet?

Hovedpersonen Max Anger (Adam Lundgren) har lagt de voldsomme dagene som soldat bak seg, og tilsynelatende slått seg til ro som forretningsanalytiker i selskapet Vector. Når det oppstår søt musikk med den russiske kollegaen Pashie (Evin Ahmad) begynner det derimot å knake i sammenføyningene: 

Oppfører hun seg ikke litt mistenkelig? Kan det virkelig stemme at hun er en russisk spion? Og har dette en sammenheng med den plutselige forsvinningen hennes? Spørsmålene river ham ut av kontorstolen og inn i et storpolitisk maktspill – og gjennom en fartsfylt jakt på sin nye flamme blir han også stilt ansikt til ansikt med nye sannheter om sin egen fortid.

Heder

Sjanger: Drama IMDB Score: 6,3 Sesonger: 2

Den svenske spenningsserien «Heder», med «Broen»-skuespiller Sofia Helin blant serieskaperne, er endelig tilbake med ny sesong. 

Vi følger fortsatt de fire kvinnene i advokatfirmaet Heder, som utelukkende representerer kvinner som har vært ofre for seksuelle overgrep. Samtidig bærer de selv på mørke hemmeligheter som truer med å komme for dagen. Dette er nok det nærmeste vi har kommet en skandinavisk «Big Little Lies» hittil.

Den som dreper - Mørket

Sjanger: Krim / Thriller IMDB Score: 7,5 Sesonger: 2

Danskene kan krim, og nå har de dratt nok en skatt ut av hatten. Slik som i «Broen» følger «Den som dreper - Mørket» politiet i København. Mer spesifikt en avdeling som etterforsker mord begått av seriemordere.

Den nervepirrende handlingen i sesong to er sentrert rundt tre uoppklarte mord på unge menn. Det er flere fellestrekk mellom drapene, og de er begått med få måneders mellomrom. Likevel er politiet rådville.

Saken skulle derfor passer perfekt til Louise Bergstein, ekspert i profilering og seriemordere.

Tobias Santelmann (Atlantic Crossing, Exit, Kon-Tiki) har en sentral og meget saftig rolle i den nye sesongen.

Friheten

Sjanger: Krim / Komedie IMDB Score: 7,5 Sesonger: 2

En pengelens dansk familie står på randen av ødeleggelse. Redningen? At ekskriminelle mamma og pappa (spilt av seriestjernene Lars Ranthe og Lene Maria Christensen) vender tilbake til gamle vaner og blir med på årets millionsvindel. 

Dette er premisset for Viaplay Originals-tittelen «Friheten», som nylig kom tilbake for en andre sesong på strømmetjenesten. Serien er en såkalt svindelkomedie, og blander humor inn en ellers alminnelig krimhistorie (forvent å se en solid mengde parykker og gøyale kostymer). 

På den måten skiller den seg ut fra mengden med skandinavisk noir-serier som vi allerede kjenner så godt.

– Den nye sesongen av «Friheten» er ekstremt god underholdning, og et friskt og muntert pust i en tid hvor dystre dramaserier dominerer, skriver Soundvenue i en anmeldelse.

Se serien her

Stella Blòmkvist

Sjanger: Krim / Drama IMDB Score: 6,8  Sesonger: 1

Dykk dypt inn i Reykjaviks styggeste kriminelle sirkler i denne islandske originalserien fra Viaplay. «Poldark»-stjernen Hedda Reed spiller tittelkarakteren Stella, en advokat som kommer på sporet av korrupsjon etter et mord i den islandske regjeringen. Hun er aggressiv, fryktøs og et glimrende midpunkt for serien. 

Historien er basert på den bestselgende bokserien om Stella, som er skrevet av en ukjent forfatter. Historien maler et bilde av en islandsk hovedstad som er preget av politiske skandaler, kontroversiell sex, dop og andre fenomener vi tradisjonelt assosierer med amerikanske storbyer. 

Da serien debuterte i Island, slo den alle rekorder og trakk mer publikum enn internasjonale storfavoritter som «The Handmaid’s Tale». 

Er du glad i krimserier med høyt tempo som «Killing Eve», burde «Stella Blòmkvist» falle i smak. 

NB: Filmenes IMDB-score er basert på poengsummen serien eller filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.

Sjanger: Dokumentarfilm / Musikk IMDB-score: 7.8

Å si at Karpe er i vinden om dagen er en enorm underdrivelse.

I tillegg til en grensesprengende konsertserie i Oslo Spektrum, er Chiraq og Magdi aktuell med den glimrende kinofilmen «VEGG VEGG VEGG». Filmen forteller om de tunge konsertforberedelsene som nesten ødela alt for duoen. 

Gutter

Sjanger: Drama IMDB-score: 6.7 Sesonger:

Den danske regissøren og manusforfatteren Jonas Risvig har, til tross for at han bare er 28 år, rukket å bygge seg opp en ganske imponerende TV-CV med blant annet titler som «Salsa» og «Er du på!» bak seg. 

Nå er Risvig tilbake med «Gutter»; en rå og ærlig Viaplay-serie om en kultaktig guttegjeng fra Silkeborg. Med lederen Nikolaj i spissen, tester guttene hverandres grenser når det gjelder alkohol, sex og trøbbel generelt. 

Vi følger unge Robin, som vender tilbake til Silkeborg etter å ha sittet inne i tre år. Samfunnet han møter er i sorg, da en av guttene tilknyttet Nikolajs gjeng tilsynelatende har begått selvmord. Men er forklaringen bak hendelsen egentlig så enkel? 

— Jonas Risvig stiller ut det maskuline universet i en bemerkelsesverdig Viaplay-serie, som er en full sanseopplevelse, skriver danske Ekko Film. 

Se serien her

Gutter

Relaterte artikler

Se flere artikler