Best på Viaplay akkurat nå

Bilde fra utvalget på Viaplay, hva som er best på Viaplay
Saftig drama, glimrende reality og noe av det beste nordiske innholdet som kan strømmes. Se hva som er best på Viaplay akkurat nå.

Dersom du har valgt V series & film i poengpakken din, får du ikke bare tilgang på en rekke filmkanaler og arkivet Viaplay Originals på T-We boksen, der du kan kose deg med alle deres fantastiske eksklusive titler - blant dem Pørni og dokumentaren Aksel.

Du får også film- og seriedelen av strømmetjenesten Viaplay, med et rikholdig arkiv av filmer og serier i alle sjangre.

På denne siden vil vi ha særlig fokus på Viaplay Originals - altså serier du ikke vil finne noe annet sted. Sjekk innom hver uke for nye tips om hva som er best på Viaplay akkurat nå!

Velg V series & film på Mine sider

Munch

Sjanger: Drama / Biografisk IMDB-score: 6.6 Lengde: 104 minutter

Edvard Munch er en av norgeshistoriens mest kjente figurer. Men, hvem var egentlig den talentfulle kunstneren? Hva slags menneske var det som tok tak i penselen og malte de ikoniske bildene «Skrik» og «Madonna»?

I «Munch» tar regissør Henrik Martin Dahlsbakken for seg maleren i fire forskjellige stadier. De fire delene er skrevet av fire forskjellige manusforfattere, Dahlsbakken inkludert, og tar for seg ulike epoker i Munchs liv – med fire forskjellige skuespillere i hovedrollen. 

Alfred Ekker Strande tar for seg Munch som en håpefull 21-åring, som drømmer og forelsker seg. Mattis Herman Nyquist spiller Munch i 30-årene, hvor han lever bylivet sammen med et kollektiv av kunstnere. Ola G. Furuseths Munch er sliten, og nærmer seg et psykisk sammenbrudd etter år med lidelse. Anne Krigsvoll inntar rollen som Munch i 80-årene, en tid hvor han var svært isolert og nærmest kun brukte tid på maleriene sine. 

Filmen ble tatt svært godt imot av norske anmeldere, deriblant Dagsavisen som omtalte den som «mesterlig og melakolsk»

Om du kjenner deg nysgjerrig på hvem vårt lands fremste kunstner egentlig var, er «Munch»-filmen et must!  

«Munch» har premiere på Viaplay 24. mars.

Strandhotellet

Sjanger: Krim / Drama Sesonger: 1

Den svenske stjerneforfatteren Camilla Läckberg («Mordene i Fjällbacka»-serien) er tilbake med en ny krimperle, denne gang satt til den idylliske kystbyen Saltsjövik. 

«Strandhotellet» tar for seg de to familiene Gyllenmark og Grip, og den bitre konflikten som splitter dem. 

I sentrum av det hele står strandhotellet, som familieoverhodet Werner Gyllenmark setter foran alt annet. Når hans bitre ekspartner Egil Grip, spilt av Dennis Storhøi, faller om – begynner anklagene å fly. Foregår det skittent spill mellom de to familiene? 

Mørke hemmeligheter, et maktspill bak kulissene og med massevis av intriger er dette en perfekt og gripende krimserie å følge inn i våren.

Se serien her

Forhøret

Sjanger: Krim IMDB-score: 6.8 Sesonger: 3

En av Danmarks største krimsuksesser noensinne, «Forhøret», er tilbake med en tredje og avsluttende sesong.

Serien startet i 2019 med et høydramatisk, men unektelig effektivt konsept: Politimannen Bjørn Rasmussen blir kalt ned til rettslaboratoriet i forbindelse med et tilsynelatende selvmord, og finner sin egen datter på obduksjonsbordet.

Han nekter selvsagt å akseptere at dette er tilfellet, og han begynner en intens jakt på ledetråder som kan fortelle hva som egentlig har skjedd med datteren. 

Vår mann nekter naturlig nok å akseptere teorien om at datteren har tatt sitt eget liv, og gjennom resten av serien forfølger han ledetrådene etter hvert som de dukker opp – fra leiligheten der hun ble funnet – via et bordell – og langt inn i en kriminell underverden.

Se serien her

Limbo

Sjanger: Drama IMDB-score: 8.0 Sesonger: 1

En grusom ulykke snur livene til en voksen vennegjeng fra Sverige på hodet. 

Når sønnene deres svever mellom liv og død etter en farefull biltur, flyr pekefingrene da skyld skal plasseres. 

Dramaserien «Limbo» stiller vanskelige spørsmål, og viser de utallige reaksjonene vi kan ha når vi blir satt i umulige situasjoner. 

Med et gripende plott og store, gjenkjennelige seriestjerner som Sofia Helin («Broen») og **, er det lett å la seg friste av denne dramaserien. Og skal vi tro kritikerne, så vil du ikke angre på å trykke på «Play»-knappen.

– Effektiv. Gjennomtenkt. Engasjerende… Når TV-året 2023 skal oppsummeres, kommer «Limbo» til å være høyt oppe på listen. Få serier fortjener det mer, skriver Expressens anmelder om serien.

Se serien her

Bullet Train

Sjanger: Action IMDB-score: 7.3 Lengde: 126 minutter 

I denne spennende actionfilmen basert på Kōtarō Isakas suksessfulle roman følger vi leiemorderen «Ladybug» spilt av Brad Pitt.

Filmen begynner i det en viktig mann omtalt som «The Father» går ombord på et høyhastighetstog fra Tokyo til Morioka. 

På toget er også Ladybug og fire andre leiemordere. Men selv om de tilsynelatende ikke er koblet sammen, dukker det opp tegn som hinter til at oppdragene deres er koblet sammen på et vis. 

Til tross for litt blandede tilbakemeldinger fra pressen, så er det mange som ble oppslukt av filmens høye hastighet. 

Vulture omtaler eksempelvis som filmen som en slags blanding av «Kill Bill» og «Final Destination-serien, og skriver at den er «laget av en virkelig ekspert».

Se filmen her

Litvinenko

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 7.4 Sesonger:

Denne firedelte miniserien tar for seg den grusomme og virkelige historien om Aleksandr Litvinenko. I 2006 ble den forhenværende FSB-offiseren utsatt for en dødelig gift, og fingrene peker mot russiske instanser. 

«Litvinenko» følger mannen ved samme navn på dødsleiet, samt kona Marinas 10 år lange kamp for å få rettferdighet for sin avdøde ektemann. 

David Tennant, som for mange er best kjent for sin opptreden som doktoren i «Doctor Who», spiller hovedrollen som Aleksandr. 

Til tross for litt lunkne anmeldelser, byr «Litvinenko» på en god dose krim som garantert vil sette en støkk i deg. Bonustips: Sjekk også ut Viaplays dokumentar om samme mann, «Litvinenko: Murder in Mayfair».

Se serien her

Aamodt Kilde

Bilde fra Aamodt Kilde-dokumentaren Tronarvingen på Viaplay.

Sjanger: Dokumentarserie Sesonger:

Det er lite som slår en god sportsdokumentar. Og det er få som slår Aleksander Aamodt Kilde i alpinbakken! Det siste året har et kamerateam fulgt Norges nye alpinkonges vei mot tronen.

I denne dokumentarserien kommer vi under huden på utøveren som setter liv og lemmer i fare i ekstreme bakker hver helg – og som nå fortsatt er den eneste blant norske hurtigløpere. Hvordan er det å bære forventingene til en hel nasjon på skuldrene sine?

Serien gir et nærmere blikk på miljøet rundt Kilde, med fascinerende karakterer som på godt og vondt jager sine egne fartsfylte drømmer.

Med serien om Henrik Kristoffersen friskt i minne gleder vi oss til å komme bak kulissene og se hva det er som gjør Aamodt Kilde såpass suveren!

RIP Henry

Sjanger: Drama Sesonger:

Mads Ousdal står i spissen av Viaplays nyeste dramasatsning, «RIP Henry», som er en gripende serie om en kamp mot døden. 

Ousdal spiller arrogante og usympatiske Henry, som får vite at han har en uhelbredelig hjernesvulst. Med bare ett år igjen å leve, får han en ustanselig trang til å trosse dødsdommen. Han vil ikke akseptere at livet er i ferd med å ta slutt. 

Dette er begynnelsen på en hard kamp for å finne en kur på problemet. Samtidig ønsker ikke Henry at kollegaene skal se annerledes på ham, så han prøver å holde sykdommen skjult for dem – noe som absolutt ikke er en enkel oppgave. 

Serien har premiere på Viaplay 15. januar. 

Gulltransporten

Sjanger: Krigsfilm / Drama Lengde: 117 minutter

 Da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940, hadde de fire klare mål foran seg: norskekysten, kongen, regjeringen – og den norske gullbeholdningen. 

 «Gulltransporten», Viaplays første norske spillefilm, tar for seg de sanne historiene til hverdagsheltene og soldatene som fikk gullet fraktet fra den Norske Bank i Oslo og til sikker oppbevaring.

 Med tyskerne hakk i hæl og regjeringen og resten av kommandohierarkiet satt ut av spill, sitter de i en tidsklemme. Hvordan skal de få gullet bort fra tyskerne? 

 Ypperlige prestasjoner fra norsk skuespillerelite, deriblant fra Jon Øigården, Ida Elise Broch, samt den uventede skøyerduoen Sven Nordin og Axel Bøyum, bidrar til å gjøre «Gulltransporten» til en av de mest gripende og spenningsfylte filmene vi har sett i norden det siste året. 

Se filmen her

Elvira

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 7.6 Sesonger: 1  

 En bordellresepsjonist blir tvunget til å innta en detektivrolle i Viaplays nyeste krimsatsning. 

 Danske «Elvira» følger hovedpersonen med samme navn, som blir mistenksom når en av sexarbeiderne ved bordellet hun jobber på plutselig ikke leverer pengene hun har tjent inn. Faktisk har hun ikke dukket opp på jobb i det hele tatt. 

 Med den savnede kvinnens fortvilte sønn på slep, som kun snakker kinesisk, så våger Elvira seg ut i den kriminelle underverdenen for å finne sannheten om hva som har skjedd med kollegaen hennes. Dette til tross for at hun vanligvis er en ganske så nervøs introvert person. 

 Krimserien kombinerer en gripende handling med en sunn dose humor, og resultatet er en fengende og saftig dansk perle. 

Se serien her

Planet Sex with Cara Delevingne

Sjanger: Dokumentar IMDB-score: 4.9 Sesonger: 1

Sitter du på noen spørsmål om sex og samliv? Det gjør også Cara Delevingne. Og i den ferske serien «Planet Sex» tar den britiske skuespilleren og modellen for seg alt og ingenting innenfor dette store og fargerike temaet. 

Hva omfavner egentlig ordet seksualitet? Hvordan ble egentlig pornografi så populært? Hva er det som gjør at vi finner noen tiltrekkende? 

 Blant seriens store høydepunkt er når Delevingne besøker en sexklinikk i Nederland, og finner ut ved hjelp av blodprøver før og etter at hun har en orgasme, at kroppen hennes produserer endocannibinoider – et kannabisstoff – ved å nå et seksuelt klimaks. Hvor sprøtt er ikke det?

Se den her

Hilma

Sjanger: Dokumentar / Drama IMDB-score: 6.2 Lengde: 114 minutter

Kunstneren Hilma af Klint malte bilder forut for sin egen samtid. I hvert fall mente hun det selv, og sørget derfor for at den abstrakte delen av kunstnerskapet ble utstilt først 20 år etter sin død.

I dag er ikke bare bildene hennes å se på museer over hele verden, nå er også livet hennes dramatisert i filmen «Hilma». Hilma, Viaplays satsning på nordiske personligheter, med Lasse Hallström («Chocolate», «What’s Eating Gilbert Grape?» og «Mitt liv som hund») som regissør.

Hilma af Klint regnes som en pioner innenfor svensk modernisme og abstrakt malerkunst, men hun var ikke alene. 

Rundt henne arbeidet fire andre malere, som i likhet med Hilma var antroposofer utstyrt med sterk utforskertrang. Kunstnergruppa ble kalt «de fem» og i «Hilma» får vi se hvordan de utfolder seg som pretensiøse, kvinnelige kunstnere i en mannsdominert verden.

Se filmen her

Pørni

Sjanger: Drama IMDB-score: 8,1 Sesonger: 3

Henriette Steenstrup har imponert både kritikere og seere med den hjertevarme hverdagshelten Pørni. Og alle «Pørni»-fanshjerter bør glede seg nå som serien er tilbake med en helt egen julesesong.

Det nærmer seg jul hos Middelthon-familien, og Pørni jobber hardt for å holde på juletradisjonene. Mens hun vil ha «same procedure as last year», viser det seg nemlig at resten av familien har helt andre planer. 

– Nå som seerne har fått følge familien Middelthon gjennom dype daler og høye topper, så tenkte jeg at det ville være fint å invitere dem med på den første julen uten et kjært familiemedlem, forteller Henriette Steenstrup.

De to første episodene slippes søndag 27. november, deretter to nye i de påfølgende søndagene i desember.

Se serien her

Stella Blòmkvist

Sjanger: Krim IMDB-score: 6.8 Sesonger:

Er du glad i krimserier med høyt tempo som «Killing Eve»? Da bør også islandske «Stella Blòmkvist» ligge på lista di. 

Serien dykker dypt inn i Reykjaviks mørkeste kriminelle sirkler via «Poldark»-stjernen Hedda Reed. Stella (Reed) er en fryktløs og råtøff advokat som kommer på sporet av korrupsjon etter et mord i den islandske regjeringen. 

Da serien debuterte i Island, slo den alle rekorder og trakk mer publikum enn internasjonale storfavoritter som «The Handmaid’s Tale». 

Nå er sesong 2 her, som følger tre spennende Blòmkvist-historier hvor flyktninger, innvandring og et storpolitisk internasjonalt spill står sentralt. 

Se serien her

This England

Sjanger: Drama IMDB-score: 6.5 Sesonger: 1

Om du følger litt med på det politiske oppstyret som har foregått i Storbritannia de siste årene, så har vi et glimrende serietips til deg: 

«This England» tar for seg Boris Johnson og hans første periode som statsminister. Etter å ha vunnet valget med store marginer med sin «få Brexit gjennomført»-kampanje, møter han en ny gigantkrise: COVID-19. 

Denne serien skildrer hvordan det kunne gå så dårlig som det gikk med Storbritannia under pandemien, og er basert på faktiske vitneforklaringer fra medlemmer av Johnsons regjering. 

Johnson fikk selv COVID og ble innlagt på sykehus, i samme periode som hans daværende partner Carrie Symonds fødte. 

Til tross for halvgode anmeldelser (flere anmeldere har påpekt at tematikken er litt vel fersk til å bli laget serie om) har serien også fått mye ros:

– «This England» er en brutal og urokkelig påminnelse om fortvilelsen, smerten og redselen fra de mørke og usikre dagene [i pandemien], skriver britiske BT. 

Se serien her

Last Light

Sjanger: Drama IMDB-score: 5.3 Sesonger: 1

«Lost»-stjernen Matthew Fox vender tilbake til TV etter en tolv år lang pause i denne saftige Viaplay Original-serien. 

«Last Light» er en slags blanding av «Homeland» og «24», hvor miljøkrisen, energimangel og en oljebransje under angrep en sentral tematikk. 

Fox spiller Andy Yeats, en kjemiker som jobber i et energiselskap i Storbritannia. Når oljen ved et ferskt raffineri på mystisk vis blir kontaminert, blir Yeats kalt inn for å finne ut hva det er som foregår. 

Sporene tyder på at det foregår et organisert angrep på verdens oljelagre, noe som virkelig tydeliggjør hvor avhengig samfunnet vårt er på fossile brennstoff. 

Serien utspilles som en internasjonal thriller, men har også et familiedrama i kjernen. Det er nemlig ikke bare bare å jobbe i en bransje som drar deg vekk fra alle de du har nære. 

Til tross for litt lunkne tilbakemeldinger, er kritikerne stort sett enige om at det ligger en gripende spenningsserie i bunnen her. 

– Kommer du til å tenke at «Last Light» er tidenes beste serie? Nei, men den har mer enn nok action og intriger [til at den er verdt det], skriver nettstedet Decider. 

Se serien her

Fenris

Sjanger: Krim / Mystikk IMDB-score: 6.7 Sesonger: 1

Viaplay-krimen «Fenris» er et skarpt drapsmysterium med et ganske så hett tema som bakteppe: Ulvedebatten.

«Fenris» følger biologen Emma (spilt av Ida Elise Broch, kjent fra «Hjem til jul») som snubler over et drapsmysterium når hun besøker sin far i en liten bygd ved svenskegrensen. 

Marius Stenhammar, Emmas far, er en mye omdiskutert ulveforsker med et komplisert forhold til lokalsamfunnet. Og verre skal det bli.

I bygda har et barn nemlig forsvunnet, og det antas at barnet har blitt drept av ulven. Hvordan finner da Emma den blodige jakken til den unge gutten hjemme hos faren sin? 

Dagbladet skryter av skuespillerprestasjonene i serien. De triller terningkast 4 i deres anmeldelse, men understreker at spenningen bruker litt mye tid på å bygge seg opp:

– «Fenris» er et høyaktuelt samtidsdrama som spiller på våre fordommer og frykt. Den fungerer best når den holder seg til dramaet. [Serien] er ikke nervepirrende, men har likevel en nerve, godt drevet av stødige skuespillere, skriver Dagbladet. 

Se serien her

Drømmeren - Karen Blixen blir til

Sjanger: Biografisk drama IMDB-score: 7.5 Sesonger:

Kjært barn har mange navn, og Karen Blixen hadde jaggu mange: Isak Dinesen, Osceola, Pierre Andrézel var alle pseudonym som den elskede danske forfatteren skrev under i løpet av sitt 77 år lange liv. 

Med titler som «Den afrikanske farm», «Vinter-Eventyr» og «Syv fantastiske Fortællinger», samt de Oscar-belønnede filmene «Mitt Afrika» og «Babettes gjestebud» er Blixen utvilsomt en av nordens mest kjente forfattere gjennom tidene. 

I Viaplay-perlen «Drømmeren - Karen Blixen blir til», får vi, kanskje ikke så overraskende, servert historien om hvordan hun kom seg til det punktet. 

Gjennom oppturer og nedturer, hvor hun måtte ofre verdier og ting hun hadde kjær for å bli en mester av skrivekunsten som skulle bli hyllet av blant andre Hemingway.

Se serien her

Norske krimsaker

Bilde fra Norske krimsaker på Viaplay. Best på Viaplay

Sjanger: Dokumentar / Krim IMDB-score: 7.3 Sesonger: 4

Er du glad i virkelighetskrim, men kanskje er litt lei av å se de samme dokumentarene om Jeffrey Dahmer, Ted Bundy og de andre amerikanske seriemorderne på skjermen? Viaplay kan da by på ferske episoder av deres litt mer lokalproduserte krimdokumentar «Norske krimsaker». 

Her benyttes blant annet arkivklipp, intervjuer med pårørende og andre virkemidler for å gi nye perspektiver på de store kriminalsakene som har preget norsk historier. 

Fra uløste mord på bygda til terrorangrep på nasjonalt nivå: ingen sak er for stor eller for liten. 

Blant sakene som tas opp denne sesongen er Birgitte Tengs-saken fra Karmøy, drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen utenfor Larvik, drapet på Marit Ødegaard og kidnappingen av gallerieier og rikmannen Reidar Olsen.

Se serien her

Heder

Sjanger: Drama IMDB-score: 6.3 Sesonger:

Svenske «Heder» følger et advokatfirma som har som mål å forsvare kvinner som har vært ofre for seksuelle overgrep. 

De ansatte er dedikerte og brenner virkelig for saken. Men, på en slik arbeidsplass er det ikke lett å holde ting inne, og advokatenes egne mørke hemmeligheter begynner å bevege seg ut av skyggene.  

Dette oppslukende og saftige dramaet holder spenningsnivået høyt gjennom hele serien, og blir ofte beskrevet som en slags nordisk versjon av den ypperlige «Big Little Lies». 

Se serien her

Cell 8

Sjanger: Krim IMDB-score: 7.5 Sesonger:

Viaplay følger opp krimsuksessen «Box 21» med nok en miniserie basert på en av Roslund og Hellströms populære krimromaner. 

«Cell 8» tar for seg politiduoen Ewert Grens og Mariana Hermansson, som etterforsker de aller verste konsekvensene av dødsstraff. Denne internasjonale spenningshistorien går hele veien fra dødsdømte fanger i Ohio til politihovedkvarteret i Stockholm. 

I en internasjonal spenningshistorie som går hele veien fra dødsdømte fanger i Ohio, USA til politikvarteret i Stockholm, møter vi politiduoen Ewert Grens og Mariana Hermansson. 

Over seks tettpakkede episoder etterforsker de to de aller verste konsekvensene av dødsstraff, og prøver å løse en drapsgåte på tvers av landegrensene. 

Er du glad i krim med høy hastighet, sluker du denne lett på en kveld. 

Se serien her

Nede

Sjanger: Komedie / Drama IMDB-score: 8.1 Sesonger:

Fra serieskaper Tina Rygh («Kjære landsmenn», «Sigurd fåkke pult») kommer en rykende fersk serieperle på Viaplay. «Nede» følger Fanny; en selvforaktende, men vittig Oslo-jente som får livet snudd opp-ned etter at en ulykke etterlater henne i rullestol.

Fannys nye livssituasjon gjør at hun i praksis må bli kjent med seg selv på nytt. Vaner endres, holdninger endres, seksualiteten endres og ikke minst hvordan hun forholder seg til menneskene rundt seg endres. 

«Nede» gjør god humor av hvordan Fanny nå er mer avhengig av den litt febrilske, nylige single tvillingsøsteren Fam, psykolog-mamma Mia og hennes pasient / kjæreste Radin.

– [Rygh] har skrevet et manus som med særpreg og teft klarer å blande alvor og komedie til en serie som både underholder, griper tak og har et artig rollegalleri, skriver P3s terningkast 5-anmeldelse. 

«Nede» glir rett inn i rekken av glimrende, nordiske Viaplay-komedier. Er du glad i mørk humor og et livlig rollegalleri, bør du sjekke ut denne.

Se serien her

The Girl from Plainville

Sjanger: Drama / True crime IMDB-score: 6.3 Sesonger:

Dødsfallet til Conrad Roy sjokkerte i 2014 innbyggerne i småbyen Mattapoisett i Massachusetts, USA. 18-åringen tok sitt eget liv, og på telefonen hans fant politiet tekstmeldinger fra kjæresten Michelle som oppfordret ham til å gjøre slutt på det hele. 

Var det et tragisk selvmord eller var det kanskje et grusomt mordforsøk ved manipulasjon? Hva var det egentlig som skjedde?

Dramatiseringen «The Girl from Plainville» tar for seg handlingsforløpet som ledet opp til dødsfallet. 

Med prestasjoner fra talentfulle Elle Fanning («Maleficent») i hovedrollen som kjæresten og hovedmistenkte Michelle Carter og glimrende Chloë Sevigny («We Are Who We Are») som Conrads sørgende mor, holder serien deg klistret til kanten av sofasetet gjennom de åtte episodene.

«The Girl from Plainville» er ikke den første adapsjonen av den grusomme historien, men den er sannsynligvis den mest gjennomførte av dem.

Billy the Kid

Sjanger: Western IMDB-score: 6.9 Sesonger:

«Billy the Kid» er ikke bare en av den ville vestens mest kjente personligheter; han er også en av de mest misforståtte figurene i populærkulturen.

Viaplays nye originalserie tar for seg den virkelige historien bak Billy the Kid, som slettes ikke var en kaldblodig morder, men en karismatisk revolverfyr som på et vis havnet midt i en feide mellom to fiendtlige gjenger. 

Serien kommer fra veteranen Michael Hirst, kjent for å ha jobbet på både «Vikings» og «The Tudors».

– Dette er Billy the Kid slik man aldri har sett ham før. Det er et autentisk portrett av en ung, fredløs mann, som stadig ble utsatt for synder av de rundt seg. Han var en svært karismatisk, kompleks, moralsk og utrolig fascinerende person, sier Hirst i en pressemelding. 

– Dette er også i bunn og grunn en historie om innvandring, som gjør den høyaktuell i dagens samfunn, legger han til.

Se serien her

Lykkevika

Sjanger: Krim / Drama IMDB: 4,0 Sesonger:

«Lykkevika» har blitt beskrevet som en slags nordisk versjon av «Frustrerte fruer» eller «Big Little Lies». 

Hver sesong byr nemlig på et saftig mordmysterie som holder spenningsnivået høyt, og såpeopera-kvalitetene er ikke få. 

Serien følger politiagenten Johanna, som vender tilbake til hjemstedet Hammarvik for å begrave sin mor. Ting blir dog litt mer kompliserte, og hun blir dratt inn i en grusom mordetterforskning hvor hennes gamle minner og personlige forhold kommer på banen. 

Johanna blir tvunget til å stille det store spørsmålet: Finnes det muligens en seriemorder blant lokalbefolkningen?

Serien har rukket å bli en stor seersuksess, og 29. mai slippes den etterlengtede fjerde sesongen på Viaplay.

Se serien her

Maskineriet

Sjanger: Krim / Action IMDB-score: 6.2  Sesonger: 2

Etter en kjempesuksess av en førstesesong er Kristoffer Joner og Norges raskeste actionserie nå tilbake for en ny sesong, og denne runden er alvoret langt mørkere og mer dystert. 

Vårens sesong fortsetter rett der forrige sesong slapp: Familiefaren Olle (Joner) soner nå en fengselsstraff i Sverige og håper inderlig på å bli løslatt for god oppførsel.

Plutselig kommer en ny komplikasjon fra uventet hold: En anklage om at Olle har medvirket til et mord begått av ekskonen Monika, spilt av Emilia Roosmann.

Joner lover selv at vårens utgave av «Maskineriet» holder tritt med dens forgjenger.

– Det blir både mørkere og blodigere. Serien går fortsatt i et satans tempo, så det er bare å finne fram Valium, sier Joner i en pressemelding.

Se serien her

Partisan

Sjanger: Krim / Thriller IMDB-score: 5.4 Sesonger: 2

Velkommen til «Jordnära», et idyllisk, nydelig og nærmest perfekte jordbrukssamfunn i Sverige. I hvert fall virker det slik utenfra. 

Det er nemlig her vi befinner oss i historien til svenske «Partisan»; en krimthriller og skikkelig storsatsing fra Viaplay hvor idyllen fort går over til forferdelse. 

Lastebilsjåføren Johnny, spilt av «Westworld»-stjernen Fares Fares, oppdager dette og blir innblandet i skumle kultaktiviteter som umiddelbart drar sammenligninger til storfilmer som «Midsommar». 

Pressen har vært henrykt over serien siden den debuterte, spesielt over grensen. Da serien debuterte i 2020 kalte svenske Expressen den for «en av de beste svenske seriene noensinne», mens VG omtalte «Partisan» «en av årets stiligste serier». 

Nå er kultdramaet tilbake for en ny sesong, og spenningen er på topp. En grusom ulykke med tilknytning til Jordnära tiltrekker nemlig oppmerksomhet fra de lokale politistyrkene, noe som skaper store problemer for flokken. 

Er du på jakt etter nordisk spenning med et hint av det forskrudde, er «Partisan» akkurat det du trenger.

Se serien her

Made in Oslo

Sjanger: Drama IMBD-score: 8,1 Sesonger: 1  

Pia Tjelta skinner sterkt som hovedrollen i Viaplays norske originalserie «Made in Oslo», skapt av manusforfatter Kathrine Valen Zeiner («Wisting», «Valkyrien»). 

Serien følger fertilitetslegen Elin, som nekter å gi opp drømmen om å en dag få egne barn. På jobb bruker hun all sin tid på å hjelpe andre med å bli gravide, og hjemme kjenner hun at klokken tikker og det biologiske vinduet hvor hun selv kan få barn begynner å lukke seg. 

Over åtte episoder tar «Made in Oslo» for seg et emne som fortsatt er tabupreget: rivillig barnløshet.

Og resultatet er definitivt godt, skal vi tro anmelderne. Stavanger Aftenblad triller terningkast 5 og skriver at Pia Tjelta er «drivende god» i hovedrollen.

VG triller terningkast fire, og skryter stort av serien til tross for at dens såpe-aktige trekk ikke alltid er like realistiske: 

– [Tjelta] har i en årrekke vært en av Norges mest rått talentfulle skuespillere, og får alt til å se lekende lett ut. «Made In Oslo» ikke alltid like troverdig. Men Tjelta er troverdig, og svært severdig, i ett og alt, uansett hvor mye rart og til tider ekstremt manuset ber henne om å gjøre.

Se serien her

Wisting

Sjanger: Krim / Drama IMDB: 7,3 Sesonger: 3

Sven Nordin og en av nordens største krimsatsinger noensinne er tilbake for en tredje runde. 

«Wisting» ble fort en av den norske TV-frontens mest spennende titler etter en dramatisk førstesesong. Sesongen tok for seg et grusomt drap i Larvik og satte etterforsker William Wisting (Nordin) på sporet av en seriemorder som hadde lagt i dvale i 20 år. 

Nå står han overfor et av de mest groteske drapene han noensinne har sett. Heldigvis får han god hjelp av FBI-agenten Maggie Griffin (Carrie-Anne Moss, kjent fra «The Matrix»-filmen), som kommer tilbake for å bidra i etterforskningen. 

Nervepirrende handling, dypmørk tematikk og en suveren hovedrolle har gjort «Wisting» til en seermagnet, og årets sesong ser ikke ut til å skuffe. 

Se serien her

The Holiday

Sjanger: Drama / Krim IMDB-score: 4,6 Sesonger: 1

T.M. Logans bok «The Holiday» setter grunnlaget for vårens store spenningsserie fra Viaplay. Serien tar for seg tre familier som sammen begir seg ut på en ukeslang luksusferie på Malta, som ender i en komplett katastrofe. 

Underveis i ferieoppholdet oppdager nemlig Kate en melding på ektemannens telefon som tyder på at han har en affære. Situasjonen tilspisser seg ytterligere når det viser seg at noen på øya er villig til å drepe for å sørge for at hemmelighetene forblir hemmelige. 

Over fire episoder introduserer «The Holiday» oss for de ulike familiemedlemmene på listen over mistenkte. 

Blant de internasjonale navnene på rollelisten vil nok mange nordmenn dra kjensel på svenske Liv Mjönes («Advokaten», «Kiss me») som spiller Jenny, en kvinne som har en intim fortid med Kates mann og dermed en hovedmistenkt. 

Mord, hemmeligheter og en strandferie på et luksusresort er stikkord for denne bingeverdige thrilleren.

Se serien her

Harmonica

Sjanger: Drama IMDB-score: 6,8 Sesonger: 1

«Elsk Meg»-skaperen Josephine Bornebusch står bak en av vårens mest unike Viaplay-titler, nemlig «Harmonica».

Den musikalske dramaserien tar for seg Harry og Monica; et ektepar som gjorde stor suksess i Europa på 90-tallet som en countryduo. 

I et siste, desperat forsøk på å redde både karriere og det som er igjen av forholdet deres, begir de seg ut på en nostalgifylt turné på tvers av det europeiske kontinentet. 

Hvorvidt denne planen vil ha en positiv effekt, eller om de kanskje burde ha satset på parterapi i stedet, gjenstår å se. 

Bornebusch står selv i spissen av serien, sammen med «Solsidan»-skuespilleren Jonas Karlsson. Ikke overraskende får de to veteranene mye skryt for deres prestasjoner i «Harmonica», deriblant fra det danske filmnettstedet Ekko:

— Karlsson og Bornebusch har et eminent samspill. Vi lider med dem, fordi vi kan føle både Monicas desperasjon etter å få bare noen få lyspunkter i livet deres, og Harrys mørke demoner, som hindrer ham i å gå videre, skriver nettstedet. 

Om du har sansen for fortellinger om rå, ektefølt kjærlighet, tilsatt en dæsj av bekmørk humor, vil «Harmonica» falle i smak.

Se serien her

Trom

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 8,3 Sesonger:

Fantastiske Færøyene utgjør bakteppet for dette nye danske tilskuddet blant Viaplays krimperler. 

Serien er sentrert rundt journalisten Hannis Martinsson som vender tilbake til Færøyene for å etterforske forsvinningen av en ung jente som påstås å være hans datter. 

Denne moderniseringen av Jógvan Isaksens populære krimbøker blir den første dramaserien som noensinne er produsert på Færøyene. 

Med Ulrich Thomsen («Den som dreper») i spissen, leverer manusforfattere Torfinnur Jákupsson og Donna Sharpe («West of Liberty») her en helt unik utgave av nordic noir som absolutt gir mersmak.  

Med en imponerende score på 8,3 hos IMDB er det tydelig at serien har falt i smak hos krimentusiastene. 

Se serien her

NB: Filmenes IMDB-score er basert på poengsummen serien eller filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.

Relaterte artikler

Se flere artikler