Film og serier

«The Gilded Age» + seks andre kostymedrama du vil elske

Dampende kjærlighet, overdådig luksus og innviklede familieintriger: Disse kostymedramaene kan du fråtse i med T-We.

kostymedrama

Fan av «Downtown Abbey» og «Belgravia»? Da bør du få med deg den nye serien «The Gilded Age» som hadde premiere på HBO Max denne uken. 

Det er nemlig samme mannen som står bak alle de tre storslåtte seriene, og Julian Fellowes’ nye spås å bli det nye store kostymedramaet «alle» vil se.

Tilbake til USAs gylne tidsalder

Serien utspiller seg i USAs gylne tidsalder på 1880-tallet, en epoke der økonomiske endringer preget samfunnet og tradisjonelle væremåter ble truet av nye. En slags tidlig jappetid i 1800-tallets USA. 

Etter sin fars død flytter unge Marian Brook fra Pennsylvania til sine strenge, rike tanter i New York, der hun havner midt i en sosial krig mellom sin velstående familie, styrtrike naboer og en nyrik oppkomling i jernbanebransjen. Det gir henne to valg: Skal hun følge samfunnets etablerte regler, eller gå sin egen vei? 

Første episode er nå tilgjengelig for deg med HBO Max, mens nye episoder vil lanseres fortløpende.

Velg HBO Max i poegsystemet

Vil du ha mer bra kostymedrama? Da bør du sjekke ut disse:

Bridgerton (Netflix)

I denne serien får du et innblikk i livet til de åtte søsknene i familien Bridgerton, som alle søker kjærligheten og lykken i 1800-tallets sosietets-London. VG beskriver serien i skjæringspunktet mellom «Gossip Girl», «Downton Abbey» og Jane Austen, mens andre mener det er et modernisert og sexy kostymedrama – med en touch av «Fifty Shades of Grey». 

 Serien, som er basert på Julia Quinns bestselgerbøker, satte dessuten seerrekord for Netflix da den ble lansert i romjulen 2020, og har blitt nominert til flere Emmy-priser. 

 Antall sesonger: Én. Sesong to kommer 25. mars.

Flere Netflix-anbefalinger

Victoria (strømmearkivet Cirkus)

«Victoria» er et nydelig og kritikerrost historisk drama som viser dronning Victoria sine første år på den britiske tronen. Hun var kun 18 år da hun tok over som monark – en rolle hun måtte balansere med familieplikter, ekteskapet til Prins Albert og livet som ung dame i storhetstiden til det britiske imperiet. 

 Antall sesonger: Tre

Velg Cirkus i poengpakken

En kongelig affære (NRK TV)

Hva skjer når en kongelig innleder et forhold til en av samme kjønn, i en tid der slik kjærlighet er forbudt? 

Historien i «En kongelig affære» er delvis basert på en av de verste rettsskandalene i svensk historie – den såkalte Haijby-affæren – hvor restauranteier Kurt Haijby og kona utpresset det svenske hoff for å skjule et angivelig seksuelt forhold mellom ham og svenskekongen Gustav V.

Antall sesonger: Én 

Mer om NRK på boksen

Outlander (Viaplay)

Tidsreisedramaet «Outlander» er basert på Diana Gabaldons bokserie med samme navn, og åpner med at sykepleier Claire på mystisk vis reiser fra fredstiden i 1945 tilbake til 1700-tallets skotske høyland. 

 Her møter hun den unge krigeren og kjekkasen Jamie, og utover i serien må de sammen kjempe for hverandre og for å endre historiens gang – midt oppi konflikten mellom jakobittene og de britiske rødjakkene. 

 Antall sesonger: 5, ny sesong på vei

Velg Viaplay i poengpakken

The Great (HBO Max)

«The Great» er et moderne kostymedrama som også trimmer lattermusklene. Den satiriske dramakomedien er sporadisk basert på historiske fakta om Katarina den store, den lengst regjerende kvinnelige monarken i Russlands historie. Og som seriens undertittel «an occasionally true story» tilsier, skriver Filmpolitiets anmelder: «Det er som om «The Great» er basert på sladder og overdrevne rykter man har hørt fra hoffet, noe som kler seriens tone og tematikk godt». 

 Finn frem popcornet! 

 Antall sesonger: To

Velg HBO Max i poengmodellen

The Borgias (Paramount+)

I «The Borgias» reiser du tilbake til renessansens Italia og får servert historien til den beryktede Borgia-familien, der Rodrigo Borgia hemningsløst og med skitne triks gjør det han kan for at familien skal komme til makten. 

 Skamløs og full av synd blir han tidenes mest skandaløse pave – Alexander VI. 

 Antall sesonger: Tre 

Velg Parmount + i poengpakken