Film og serier

De heteste seriene akkurat nå? Europeiske thrillere

Dette bør du se når du er ferdig med siste sesong av «Le Bureau».

Fra Le Bureau på NRK

For få år siden kunne det være vanskelig å få sett serier som var produsert utenfor engelskspråklige områder eller Norden.

Den store tørsten etter gode serier har imidlertid gjort serier fra flere land langt lettere tilgjengelig. Netflix produserer serier fra hele Europa, og NRK TV er blant strømmetjenestene som satser stadig hardere på europeisk import.

Her er noe av det beste av det beste du kan se akkurat nå:

Le Bureau (NRK TV)

«Le Bureau» på NRK TV er en av de mest populære franske seriene noensinne, og det er fullt fortjent.

Den politiske thrilleren følger Malotru, en fransk etterretningsagent som vender tilbake etter seks år i Syria.

Å komme tilbake til familien, eks-kona og et liv man har satt på pause så lenge er ikke lett, og vanskeligere blir det når romansen Mulatro hadde i Syria også dukker opp i Paris.

Imponerende realisme, dyktig oppbygging og avhengighetsskapende cliffhangere har gjort «Le Bureau» til en sensasjon, og nylig startet den femte sesongen opp på NRK TV.

Les også: Slik bruker du NRK-appen på TV

La Mante (Netflix)

Hos Netflix er thriller-sortimentet bredt og variert, og strømmetjenesten har noen av sjangerens desidert største perler.

Blant dem finnes franske «La Mante» («Kneleren»), hvor den berømte seriemorderen Jeanne «La Mante» Deber bistår i jakten på en morder som tydelig har latt seg inspirere av henne.

Med Debers fremmedgjorte sønn i spissen for etterforskningen, byr «La Mante» på en oppslukende kamp mot klokken. Hvor slår morderen til neste gang?

Gomorrah (HBO Nordic)

I «Gomorrah», som er tilgjengelig på HBO Nordic, blir vi kjent med Ciro Di Marzio, et medlem av den grusomme Savastano-klanen. Historien om Ciro er løst basert på den ekte italienske Camorra-mafiaen, og dekker hans ferd oppover på den kriminelle rangstigen i Napoli. Blod og nervepirrende spenning i verdensklasse er å forvente.

Dark (Netflix)

Netflix’ originalserie «Dark» er en annen no-brainer. Funnet av et barnelik i den tyske byen Winden er starten på et bekmørkt thrillermysterie som får deg til å stille spørsmål ved hva som er opp og ned - og hva som skiller nåtid og fortid.

David Lynchs mesterverk «Twin Peaks» har tydelig stått for en av inspirasjonene for denne småbyetterforskningen, og resultatet er utrolig fengende (serien har en score på hele 8,7 på det anerkjente film- og serienettstedet IMDB).

Tabula Rasa (Netflix)

«Tabula Rasa» kan være litt i det meste laget for de lettskremte av oss, men når materialet er såpass solid får det så bare være. Denne overnaturlige thrilleren var en massiv suksess i hjemlandet Nederland, hvor historien om Mie – en kvinne med hukommelsestap som blir innblandet i en etterforskning av en savnet mann – ble stemt frem som årets beste dramaserie.

Uforutsigbare tvister, på-kanten-av-setet-spenning og nydelige skuespillerprestasjoner gjør denne til en av de viktigste europeiske seriene fra de siste årene.

Umbre (HBO Nordic)

Mafiaen er også sentral i den romanske serien «Umbre» (Skygger). Ved siden av familiemiddager og foreldremøter lever far og drosjesjåføren Relu et dobbeltliv for en lokal mafiafigur. Hobbyen blir dog vanskeligere å skjule når Relu dreper en mann ved et uhell, for mafiaen er ikke en arbeidsgiver man bare forlater. Denne HBO Nordic-thrilleren stiller knallsterkt med en score på 8,8 hos IMDB, og var den første europeiske HBO-serien som fikk premiere i USA.

En dag (NRK TV)

Denne kommer du til å bli hektet på! Et i utgangspunktet briljant planlagt bankran går ikke som planlagt i en liten belgisk by, og vi følger hendelsene i løpet av en dag fra ulike perspektiv. I annenhver episode følger vi politiet på utsiden og den klaustrofobiske situasjonen inne i banken. Hver ny episode gir en ny synsvinkel for hendelsene, og litt etter litt avdekkes mysteriet og alle de hemmelige agendaene som lurer i kulissene.

Wataha (HBO Nordic)

Polske «Wataha» (også kjent som «The Pack») er en gufsen krimthriller om grensevakten i fjellområdet Beskidene mellom Polen og Ukraina. Kaptein Rebrow er den eneste overlevende etter et bombeangrep på grensevaktene, og hans ferd for å finne de som står bak mordene på kona og kollegaene hans blir lang. Serien har blitt en av HBOs mest elskede serier i Mellom-Europa, og tre sesonger inn er publikum fortsatt hektet på det polske dramaet.

Les flere artikler i T-We universet