Film og serier

«Apocalypse Cow»: Denne dokumentaren bør du spare til etter grillfesten

«Apocalypse Cow» viser frem konsekvensene av kjøttindustrien på radikalt og tankevekkende vis – og skisserer en fremtid der kjøttet vårt kommer fra et laboratorium.

Apocalypse Cow

Du skal ha rause mengder is i magen for ikke å tidvis få følelsen av at menneskeheten henger i en tynn tråd. Pandemier, klimaendringer, finanskriser, kunstig intelligens ute av kontroll – det er nok å ta tak i.

Den ferske dokumentaren «Apocalypse Cow: How Meat Killed The Planet» tar for seg en annen sky som henger over fremtiden – den globale kjøttproduksjonen, og hvilken dyptgripende og ødeleggende effekt den har på miljøet. 

Denne uken kom dokumentaren, som allerede har skapt hissig debatt i Storbritannia, til strømmearkivet Curio. Som kunde hos Telenor T-We kan du velge Curio i din TV- og strømmepakke for kun seks poeng.

Eventyrer med en agenda

Hva vi putter i nebbet er naturligvis ikke noe nytt eller innovativt tema for dokumentarfilmer – «Supersize Me», «Food Inc.», «What The Health» og «Forks Over Knives» tar alle for seg ulike sider av problemstillingen.    

Likevel skiller «Apocalypse Cow» seg ut i mengden. Ikke minst siden filmen lanserer en uvanlig konkret vei ut av uføret.

Mannen bak «Apocalypse Cow» er den britiske journalisten, forfatteren og aktivisten George Monbiot, som i over 30 år har skapt kontroverser med politisk engasjerte rapporter fra steder som Vest-Papua, Brasil og Kenya.   

Monbiot

I løpet av karrieren har han opplevd å bli skutt på, banket opp av militærpoliti, erklært persona non grata i sju land og blitt dømt til fengsel på livstid (!) i Indonesia. I tillegg har han havnet i koma etter vepsestikk og blitt erklært klinisk død etter å ha blitt smittet med malaria.

Med andre ord: Han er en ordentlig nevemagnet.

Reaksjonene Monbiot har fått på «Apocalypse Cow» er – til sammenligning – relativt milde. 

Likevel samlet folk seg til demonstrasjon utenfor lokalene da han holdt foredrag i kjølvannet av filmpremieren. Mer om det litt senere.    

Fra gården til laboratoriet

Der dyrevelferd og skildringer av masseprodusert lidelse ofte er drivkraften i filmer om kjøttindustrien, tar «Apocalypse Cow» tak i problemstillingen fra et helt annet perspektiv. 

Det sentrale poenget her er nemlig at kjøttproduksjon fører til avskoging – noe som resulterer i forurensning i vannet og på land, ødelagte økosystemer, vannmangel, artsutryddelse og insektsdød.     

George Monbiots løsning er radikal: Legg ned det industrielle landbruket slik vi kjenner det, la naturen få lov til å bli vill igjen og flytt kjøttproduksjonen fra gården til laboratoriet.

Burger.gif

Han drar til Wales og Finland, der pionerer innen feltet jobber med å kultivere henholdsvis kjøtt ved hjelp av celler fra dyr og mel fra bakterier. 

Sci-fi eller realisme?

I 2021 er det lett å avfeie konklusjonen i «Apocalypse Cow» som sci-fi – umulig å gjennomføre i den enorme skalaen som trengs for å erstatte dagens kjøttkonsum. For lett, kanskje?

Apocalypse Cow

Reaksjonene mot «Apocalypse Cow» har tidvis vært svært sterke, ikke minst fra britiske bønder. De viser til at de opererer med verdens høyeste miljøstandard, og at dokumentaren ignorerer de positive økonomiske og kulturelle sidene ved tradisjonell kjøttproduksjon.

Mer overraskende var det kanskje at enkelte miljøvernere også reagerte, blant annet ved å arrangere en demonstrasjon mot Monbiot i London. I filmen skyter nemlig dokumentaristen - en erklært veganer – en hjort, og spiser den etterpå. Dette for å vise at man kan drepe dyr for å opprettholde balansen i naturen.

Sikkert er det at filmen reiser noen tankevekkende problemstillinger rundt et tema vi neppe blir ferdig med å diskutere med det aller første – enten du er enig med budskapet eller ei.  

«Apocalypse Cow» er ute i strømmearkivet Curio nå.

Se filmen med Telenor T-We