Slik tar du de beste bildene med årets nye toppmobiler

Beste kameramobiler

Kameraet er for mange den viktigste funksjonen på mobiltelefonen. For hver nye modell knyttes det store forventninger til bildekvalitet og kamerateknologi, noe som også er tilfellet med vårens nye toppmobiler.

Toppmodellene Samsung Galaxy S10, Huawei P30 Pro, iPhone XS og Nokia 9 PureView leverer alle varene. De har noen av de beste mobilkameraene på markedet, med helt nye, unike funksjoner.

Samsung Galaxy S10

På baksiden har Galaxy S10 tre kameraer, blant dem en ultravidvinkellinse som gjør at kameraet får et synsfelt som tilsvarer vårt eget. Dette gjør at du kan knipse bilder av nøyaktig det du selv ser – og du får dermed plass til hele fjellheimen i ett bilde. 

Du kan også leke deg med fokus og justere hvor skarp bakgrunnen skal være – før og etter at du har tatt bildet. Dermed er du garantert proffe portrettbilder i solveggen.

S10 er også utrolig god på bildestabilisering, spesielt når det gjelder filming. Den optiske stabiliseringen funker som fjell, men Samsung har også en digital stabiliseringsfunksjon når du trenger litt ekstra støtte. Denne gjør at du unngår at videoene rister så mye at du ikke får med deg hva som foregår. Filmene fra langrennssporet vil aldri mer føles som kulekjøring.

Samsung har også forbedret Supersakte-innspillingen ved å gi deg dobbelt så lang tid til å fange objektene. I praksis gir dette deg 0,4 sekunder til å treffe blink, i stedet for 0,2 sekunder. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men når du skal filme minstemann idet han fyker over hoppkanten, kan hvert tiendedel være kritisk.

Samsung

Ekstra tips: Med den nye funksjonen Bildeforslag, foreslår kamerasystemets kunstige intelligens hvordan du kan komponere et bedre bilde. Aktiverer du Bildeforslag, vil du se et en stiplet linje i søkeren som du kan bruke som rettesnor eller en prikk som indikerer hvor mobilen mener du bør sikte. Dette kan være spesielt nyttig hvis du er i aktivitet eller står i ulendt terreng eller at solen i øynene forhindrer deg fra å komponere blinkskuddet.

Huawei P30 Pro

Kamerakongen er tilbake med det nettstedet DxOMark mener er markedets beste mobilkamera. Huawei P30 Pro har fire kameraer på baksiden, deriblant et objektiv som sørger for svært nøyaktig dybdemåling. I tillegg har mobilen en avansert lyssensor som gjør at bildene får et mer naturlig lys og frodige farger, samtidig som det fungerer svært godt i dårlig belysning.
Huawei
Den kanskje mest oppsiktsvekkende oppgraderingen fra tidligere mobiltelefoner, er zoom-funksjonaliteten til P30 Pro. Mobilen kan zoome lengre enn noe annet mobilkamera med optikken alene. Med digital hjelp har den smått absurde 50x zoom. Du kan dermed se hva hyttenaboen driver med – selv om du ikke har naboer. Dette kommer godt med i fjellheimen der du ikke alltid kan ta deg nærmere et flott motiv med beinene.

Zooming er lekende lett å gjøre. I søkeren ser du et tall som indikerer hvor mye du har zoomet inn, altså 1x, 5x eller 10x. Klikker du på et annet tall vil kameraet «bevege seg» nærmere. Ønsker du å finjustere avstanden, kan du bruke den kjente knipebevegelsen eller holde fingeren på zoom-tallene og trekke den i en retning. En slider dukker opp som gir deg bedre kontroll over zoomingen. 

P30 Pro fungerer også glimrende i dårlig opplyste omgivelser. Den kraftige lyssensoren gjør at bildene du tar i den vanlige bildemodusen tar langt lysere bilder i dårlige lysforhold, men kamera-appen også en egen nattmodus. Denne fungerer slik at kameraet tar flere eksponeringer med ulike innstillinger og syr sammen de klareste og tydeligste elementene fra hver av disse. Selv om det bare er stearinlys som lyser opp hytta på kvelden, kan P30 Pro fange opp og fremheve farger og detaljer uten for mye støy i bildet.

Og ja: P30 Pro gjør også susen når du filmer i mørket!

Apple iPhone XS

Sammenlignet med noen av konkurrentene har iPhone XS relativt beskjeden kameraspesifikasjoner: hovedkameraet består av en vidvinkel- og en telelinse, begge på 12 MP. 

Likevel tar mobilen fantastiske bilder, og mye av det iPhone XS «taper» i maskinvare, tar mobilen igjen med avansert innmat. Mobilen har noe Apple kaller for «Smart HDR», som innebærer at kameraet tar flere bilder med forskjellige innstillinger, men i stedet for å kombinere de ulike eksponeringene til ett bilde, plukker mobilen de beste delene fra hvert bilde og sammenstiller disse. Dette går lynkjapt, takket være mobilens superkraftige prosessor, og du trenger ikke vente på at bildene blir ferdigbehandlet.

Samsung

Teknologien gjør at iPhone XS lyser opp mørke partier, fremhever fargene og leverer bilder i svært høy kvalitet.

iPhone XS tar også bransjens kanskje aller beste bokeh-bilder, altså der et skarpt motiv i forgrunnen fremheves mot en uskarp bakgrunn. Portrettmodusen gjør at du kan justere dette både før og etter du har knipset bildet.

For å gjøre dette i etterkant, velger du et portrettbilde og trykker Rediger. Under lyssettingsvalgene ser du en justerbar slider som du kan trekke frem og tilbake til du finner den dybdeskarpheten du ønsker. Dermed kan du ta selfier og portretter når dere er ute i løypa og perfeksjonere dem når du har satt deg ned i solveggen.

PS! Både iPhone XS og iPhone XS Plus har nøyaktig samme mobilkameraer – det er ikke lenger slik at den større iPhone-modellen har bedre og flere kamerafunkjoner enn den mindre utgaven.

Nokia 9 PureView

Kikker du etter et unikt og særegent mobilkamera, trenger du ikke lete lenger enn Nokia 9 PureView. På baksiden har den hele fem kameralinser plassert i en oppsiktsvekkende sirkel. To av objektivene tar fargebilder, mens de tre gjenstående fanger lys og detaljer i svart-hvitt.
Samsung

Ideen er at linsene jobber sammen når du fotograferer, og ved å slå sammen data fra alle objektivene, skal resultatet tilsvare det du får fra et kraftigere kamerasystem. Dette gjør at Nokia 9 PureView tar svært detaljerte bilder nærmest blottet for støy. 

En av de kuleste fordelene med denne løsningen er at du kan endre fokuset i bildene i etterkant. Skal du ta et bilde i alpinbakken av en som kommer kjørende i høy fart, er det ikke så lett å treffe med fokuset. Med det unike Nokia-systemet, er heller ikke det så nøye. Treffer du sånn noenlunde, har du gode muligheter for å finjustere dette senere.

Før du knipser må du aktivere et dybdekart i kamera-appen. Når du åpner bildet av skikjøreren, kan du justere dybdeskarpheten for bestemte deler av bildet – både i forgrunnen og bakgrunnen av bildet.

Ta godt vare på bildene

Bilder er noe viktigste vi har, så husk å ta godt vare på dem. Det er enklere enn du tror å lagre dem trygt på ett sted.

Som Telenor-kunde har du ubegrenset lagringsplass inkludert i ditt abonnement. Det betyr at du kan knipse og lagre så mange bilder du ønsker, uten å tenke på kostnader eller bekymre deg for å gå tom for lagringskapasitet.

Installerer du Min Sky-appen på mobilen, laster den automatisk opp bilder og videoer til skylagringen din, helt kostnadsfritt. Du kan trygt slette det fra mobilen og dermed ha mer enn nok plass til ferieminnene. Bildene er trygt lagret for fremtiden!

Skaff deg din kameramobilfavoritt i dag. Bestill på telenor.no og få fri frakt og lask levering.