Slik tar du de beste bildene med årets nye toppmobiler

Beste kameramobiler
Vi har store forventninger til toppmodellene iPhone 11 Pro og 11 Pro Max, Samsung Galaxy Note10 og Note10+, Sony Xperia 5, Huawei P30 Pro og Nokia 9 PureView når det kommer til bildekvalitet og kamerateknologi. De har noen av de beste mobilkameraene på markedet, med helt nye, unike kamerafunksjoner.

iPhone 11 Pro og 11 Pro Max

Både iPhone 11 Pro og den større iPhone 11 Pro Max kan skilte med et trippelkamerasystem på baksiden, som samlet sett gir foto- og filmmuligheter på et svært viderekomment nivå.

Nye iPhone 11 Pro og 11 Pro Max

De tre linsene er «vid», «ultra-vid» og «telefoto», noe som gir deg et firedobbelt optisk spillerom i zoom-nivåene. De tre linsene på baksiden av iPhone 11 Pro jobber tett sammen – et godt utgangspunkt enten du tar bilder eller 4K-videoer.

Det er enkelt å fange sylskarpe og svært detaljerte bilder og videoer med det nye trippelkamerasystemet til iPhone 11 Pro-modellene, som er godt hjulpet av en «cinematisk» bildestabilisator.

Nattmodusen til nye iPhone 11 Pro og 11 Pro Max er overlegen

Den automatiske nattmodusen er etter alt å dømme svært effektiv – takket være maskinlæringen og samarbeidet mellom flere linser.

Selv i dårlig lys vil mobilene klare å fange opp bilder med et høyt detaljnivå, mye takket være telefotolinsen som med en blenderåpning på ƒ/2.0 slipper inn 40 prosent mer lys enn det iPhone XS kan.

Mest imponerende – og nyttig for svært mange som jobber med video – er muligheten til å fange opp video fra flere av mobilens linser samtidig. Med appen Filmic Pro, som lanseres senere i år, kan du velge hvilke av utsnittene du vil lagre som separate filmer – dette gjelder også frontkameraet. I praksis betyr dette at du kan fange en scene med flere bilder samtidig, med både front- og de tre hovedkameraene.

iPhone 11 Pro og 11 Pro MaxUltravid linse

Frontkameraet kan nå også fange opp saktefilm i 120 bilder i sekundet, noe som åpner for muligheten av kreative selfie-videoer i slow motion.

Samsung Galaxy Note10 og Note10+

Med Note10+ tar Samsung muligens steget helt til toppen av mobilkamerapallen. Den største nyheten på kamerafronten er at Note10+ har et såkalt Time of Flight-kamera – Samsung kaller dette for DepthVision – som gir enda mer presise dybdemålinger når du tar bilder og video.

Nye Samsung Galaxy Note10 og Note10+ har fantastiske kamera

Note10-mobilene har også en egen videomodus i kamera-appen – kalt Direktefokusvideo – som gjør at du kan filme med uskarp bakgrunn. Dette fungerer overraskende godt, men krever gode lysforhold. Du kan enkelt redusere styrken på effekten slik at den blir mer eller mindre fremtredende.

Nye Samsung Galaxy Note10 og Note10+ har fantastiske kamera

Noe som ikke er direkte kamera-relatert, men allikevel en spennende nyhet er «zoom microphone»: med denne kan du velge å fokusere lydopptaket der kameraet fokuserer.

I praksis fungerer dette ved at telefonen bruker tre mikrofoner til å analysere lydbildet og så filtrere ut lyden som ikke kommer fra den ønskelige kilden. Perfekt når du skal filme i bråkete omgivelser!

Sony Xperia 5

Xperia 5 er på de fleste områder en mer kompakt Xperia 1. At Sony ikke har gjort noen innsparinger på kameraoppsettet, er derfor svært gledelig.

Sony Xperia 5 har et fantastisk kamera

Funksjonen «øye-autofokus» er også på plass for nyttig drahjelp når du tar bilder av en person i bevegelse. Kameraet fokuserer automatisk på øynene til den du skal ta bilde av, slik at det viktigste i bildet er skarpt.

Du kan både ta bilder og filme i 21:9-formatet og mobilen har en egen app for mer avansert videoinnspilling. I «Cinema Pro»-appen kan du velge blant flere fargeuttrykk basert på profesjonelle filmkameraer, justere lukkertid, hvitbalanse og bildefrekvens. Du kan til og med velge hvilket objektiv du vil bruke og filme i 4K!

Sony Xperia 5 har et fantastisk kamera

Resultatet er et kamera som takler de aller fleste situasjoner og klarer seg svært godt når under dårlige lysforhold. Xperia 1-kameraet imponerte oss veldig, og etter noen testrunder står ikke Sony Xperia 5 tilbake for den større toppmobilen. Her får du det samme gode kameraet i en rimelige mobil.

Huawei P30 Pro

Kamerakongen er tilbake med det nettstedet DxOMark mener er markedets beste mobilkamera. Huawei P30 Pro har fire kameraer på baksiden, deriblant et objektiv som sørger for svært nøyaktig dybdemåling. I tillegg har mobilen en avansert lyssensor som gjør at bildene får et mer naturlig lys og frodige farger, samtidig som det fungerer svært godt i dårlig belysning.
Huawei

Den kanskje mest oppsiktsvekkende oppgraderingen, er zoom-funksjonaliteten til P30 Pro. Med digital hjelp har den utrolige 50x zoom og kan zoome lengre enn noe annet mobilkamera med optikken alene. Perfekt hvis motivet du ønsker å ta bilde av er langt unna.

Zooming er lekende lett å gjøre. I søkeren ser du et tall som indikerer hvor mye du har zoomet inn, altså 1x, 5x eller 10x. Klikker du på et annet tall vil kameraet «bevege seg» nærmere.

P30 Pro fungerer også glimrende under dårlige lysforhold. Den kraftige lyssensoren gjør at bildene du tar i den vanlige bildemodusen tar langt lysere bilder i dårlig lys, men kamera-appen har også en egen nattmodus. Denne fungerer slik at kameraet tar flere eksponeringer med ulike innstillinger og syr sammen de klareste og tydeligste elementene fra hver av disse.

Og ja: P30 Pro gjør også susen når du filmer i mørket!

Nokia 9 PureView

Kikker du etter et unikt og særegent mobilkamera, trenger du ikke lete lenger enn Nokia 9 PureView. På baksiden har den hele fem kameralinser plassert i en sirkel. To av objektivene tar fargebilder, mens de tre gjenstående fanger lys og detaljer i svart-hvitt.

Samsung

Ideen er at linsene jobber sammen når du fotograferer, og ved å slå sammen data fra alle objektivene, skal resultatet tilsvare det du får fra et kraftigere kamerasystem. Dette gjør at Nokia 9 PureView tar svært detaljerte bilder nærmest blottet for støy.

En av de kuleste fordelene med denne løsningen er at du kan endre fokuset i bildene i etterkant. Skal du ta et bilde i alpinbakken av en som kommer kjørende i høy fart, er det ikke så lett å treffe med fokuset. Med det unike Nokia-systemet, er det heller ikke så nøye. Treffer du sånn noenlunde, har du gode muligheter for å finjustere fokuset i bildet senere.

Før du knipser må du aktivere et dybdekart i kamera-appen. Når du åpner bildet av skikjøreren, kan du justere dybdeskarpheten for bestemte deler av bildet – både i forgrunnen og bakgrunnen av bildet.