Sikkerhet

Siham sendte sensuelle bilder av seg selv til gutten hun var forelsket i – så ble bildene delt videre

Da Siham gikk siste året på videregående ble hun utsatt for ulovlig bildedeling som satte dype spor.

Person i gang med genser

Siham hadde et crush på en gutt som gikk ett år over henne på skolen, og vennene hans opprettet en falsk Snapchat-konto i hans navn. 

– Jeg var jo dødsforelska i gutten, så da han spurte om noen sensuelle bilder sa jeg ja. Jeg ville holde på oppmerksomheten hans, sier Siham. 

Hun sendte flere bilder når han ba om det, men det hun ikke visste var at samtalen ble speilet til en TV-skjerm foran en gruppe gutter. Flere av dem tok bilder av skjermen, og i løpet av kort tid ble bildene spredt til hennes trinn og trinnet over på skolen.

Få hjelp med Nettslett

Over halvparten av dagens barn og unge har opplevd nettmobbing eller fått private bilder på avveie. Å vite at det finnes hjelp dersom personlig informasjon og bilder uønsket deles videre, hva er den følelsen verdt?

Les også: Isak (21) mistet alt da Instagram-kontoen ble kapret 

– Følte meg så liten og dum!

På skolen dagen etter merket Siham raskt at noe var galt. Elevene på trinnet over henne så på henne, pekte og snakket sammen i små grupper. Selv vennene hennes virket ukomfortable. 

– Jeg skjønte ikke hvorfor folk så rart på meg. Etter hvert som dagen gikk, forsto jeg at noe var alvorlig galt. En av guttene kom til slutt bort til meg og fortalte hva som hadde skjedd. Jeg følte meg så liten, så dum og så skamfull, forteller hun. 

Siham dro tidlig hjem fra skolen og holdt seg borte i over en uke, med unnskyldningen om at hun var syk. Men sannheten var at hun ikke orket å møte blikkene og hviskingen. 

– Hver kveld lå jeg i sengen og tenkte på hva som ble sagt om meg. Jeg var redd for hva som ville møte meg når jeg kom tilbake til skolen. 

Da hun til slutt bestemte seg for å gå tilbake, hadde ryktene stilnet, men følelsen av skam og utrygghet fulgte henne lenge etterpå. 

Person ser ut vinduet
Siham holdet seg hjemme fra skolen i en uke etter å ha blitt utsatt for ulovlig bildedeling.

Straffbar handling

Ifølge Linn Monsen, advokat i Help Forsikring, skjer liknende episoder altfor ofte. Man deler private bilder med en person man tror man kan stole på, også utnytter denne  personen tilliten. 

– Det Siham ble utsatt for på videregående er forferdelig kjipt. Dessverre er denne historien langt fra unik. Vi får ukentlig henvendelser fra ungdom som har blitt utsatt for ulovlig bildedeling, utpressing eller begge deler, forteller Linn. 

Advokaten opplever at veldig mange føler på en skam, og kvier seg for å fortelle andre om det som har skjedd. Derfor tror hun at mørketallene er store. 

– Det er viktig for meg å understreke at Siham ikke skal føle skam eller skyld for det som har skjedd. Her er det gutten som har gjort noe ulovlig. Det er ulovlig å dele krenkende bilder av andre uten samtykke, sier hun. 

Likevel er det lurt å ta noen forholdsregler. 

– Det beste du kan gjøre, er å ikke dele bilder. Jeg sier det ikke for å være moraliserende, men fordi dette skjer så altfor ofte, advarer Linn. 

Kvinne i en genser står i et tomt rom

Be om hjelp

Gjennom Telenors tjeneste Nettslett hjelper Linn stadig flere unge som havner i liknende situasjoner som Shiham. 

– Vi ser at det hjelper når ungdom tar kontakt med oss. Bare det å snakke med noen kan lette en stor byrde. Vi bistår ofte med å kontakte politiet, samle bevis og stanse spredning der det er mulig. 

Siham snakket ikke med noen om det som skjedde den gangen det skjedde. Det angrer hun på i dag.

– Jeg skulle ønske at jeg hadde snakket med noen. Enten en venn, lærer, politiet eller advokat. Bare noen, sier hun. 

Få hjelp ved uønsket bildedeling

Tjenesten Nettslett er inkludert i alle Telenors private mobilabonnement. Få hjelp om du blir utsatt for netthets, opplever ufrivillig bildedeling eller at annet privat innhold kommer på avveie. Tjenesten dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.

Vil hjelpe andre

Til tross for mange vonde følelser, har Siham lagt hendelsen bak seg. I dag studerer hun cybersikkerhet på Høyskolen Kristiania. Hun håper hun i fremtiden kan være med på å beskytte sikkerheten til andre som blir utsatt for bildedeling, som hun selv ble. 

– Mitt digitale drømmeliv er at bildene ikke kan deles videre. At man for eksempel ikke kan ta skjermbilder, sier hun. 

Og hvis noen hun kjenner blir utsatt for noe liknende som hun selv, er hun klar i sitt råd:

– Ikke fortreng det. Alt kommer frem til slutt, og alle følelser kommer ut til slutt. Bare få det ut der og da, så du ikke må slite senere.