iPhone 14 Pro: 5 ting vi elsker!

Hvordan er Apples toppmodeller i daglig bruk? Vi har sett nærmere på iPhone 14 Pro og iPhone 14.

Test: iPhone 14 Pro – 5 ting vi elsker!

Da Apple lanserte iPhone 14-serien, var det spesielt iPhone 14 Pro som skilte seg ut, i hvert fall utseendemessig.

Vi har fått lekt oss med både iPhone 14 Pro og iPhone 14. Begge er mobiler det er lett å forelske seg i. Her er fem grunner til hvorfor vi elsker iPhone 14 Pro – og hvorfor iPhone 14 også er en helt rå mobil. 

Men først – en liten video som viser deg de største nyhetene for iPhone 14 og 14 Pro:

1. Mer enn bare nytt design

Det første du ser når du får en iPhone 14 Pro i hånda, er at «busslommen» som vi er blitt vant til fra de siste års iPhone-modeller er borte – og byttet ut med det Apple selv kaller en «dynamisk øy».

Dette er faktisk en ganske presis beskrivelse på hvordan det lille «kamerahullet» øverst på skjermen fungerer. I tillegg til at det ovale hullet skjuler selfie-linsen og Face ID-sensoren på et litt mindre område enn før, har «øya» også en praktisk funksjon som kommer godt med i hverdagen:

Her får du både oversikt over og kjapp tilgang på appen (eller appene) du bruker – det er her det dynamiske kommer inn, og gjør dette til noe langt mer enn bare et «hull i skjermen».

Hører du for eksempel på musikk, vil du kunne se et lite bilde av albumcoveret, mens en kart-app vil kunne gi kjøreanvisninger. Alt sammen passer dynamisk inn i den lille øya, som også «bobler opp» med ulike animasjoner når de forskjellige appene krever det.

Et kjapt trykk (eller sveip) på øya vil ta deg direkte inn i appen som kjører i bakgrunnen. Men du kan også få direkte tilgang på de mest aktuelle funksjonene til appen ved å holde fingeren inne på øya – disse dukker da opp i en boble rett på skjermen.

I praksis gjør dette iPhone-hverdagen flere hakk smidigere – og allerede ser vi at app-utviklere utforsker mulighetene for å skape enda bedre brukeropplevelser (med iOS 16.1 ble det også åpnet for live-oppdateringer fra apper både på låseskjermen og i den dynamiske øya – også fra tredjepartutviklere).

På iPhone 14 finner du ikke en slik dynamisk øy – men har til gjengjeld også her fått et bedre TrueDepth-kamera, som blant annet nå kan fokusere på flere motiver samtidig.

Bestill i dag

2. En skjerm som alltid er på

Det tar faktisk litt tid å venne seg til en skjerm som aldri helt skrur seg av – fort kan du hele tiden tro at det skjer noe på mobilen om du ser spor av lys på skjermen i sidesynet. Men straks du blir vant til dette, er det raskt en av de mest kjærkomne nyhetene på iPhone 14 Pro-modellene.

Du kjenner det kanskje igjen om du har en nyere Apple Watch: Med en skjerm som i stedet for å bli helt mørk i stedet bare skrur ned lysstyrken, kan du fortsatt få med deg valgfri nøkkelinformasjon fra mobilen uten å måtte låse den opp – eller i det hele tatt være nær den.

Vi er neppe alene om uvanen å hele tiden tiden låse opp skjermen bare for å sjekke om det har skjedd noe – skjermtid-oversikten viser at dette tidligere skjedde over 100 ganger daglig i snitt.  En «kjapp sjekk» på mobilen kan erfaringsmessig spore av, og bli en temmelig stor tidstyv i lengden.

Skjermen på iPhone 14 Pro skrur seg ikke helt av når mobilen en låst
ALLTID PÅ: Siden iPhone 14 Pro-skjermen ikke skrur seg helt av når mobilen låses, kan du raskt se om noe har skjedd – uten å måtte plukke opp mobilen og sjekke.


Å kunne kaste et kjapt blikk på mobilen for å skaffe oversikt over klokkeslett eller varslinger, i stedet for å faktisk plukke den opp, har redusert skjermtiden – og gitt et mer bevisst forhold til hvordan vi faktisk bruker mobilen i det daglige. 

Om du legger iPhone 14 Pro-modellene med forsiden ned, eller har den i lommen, vil skjermen bli helt mørk for å spare batteri.

Selv om verken iPhone 14 eller iPhone 14 Plus har en alltid på-skjerm på lik linje med Pro-modellene, kan du fortsatt glede deg over muligheten til å lage langt mer personlige og dynamiske hjemskjermer med iOS 16 – også med widgeter som kan vise sanntidsinfo på låst skjerm.

3. Fantastisk display

Grunnen til at iPhone 14 Pro-modellene kan ha en skjerm som alltid er på, er takket være den enorme spennvidden i antall ganger skjermen oppdaterer seg i sekundet. Når du ikke bruker mobilen, skrur den ned både lyset og oppdateringsfrekvensen til 1Hz – noe som da bruker minimalt med batteri.

Men det er når du bruker mobilen til fulle at mobilen virkelig får skinne. Med sitt 120Hz ProMotion-display vil du aldri mer oppleve antydninger til lugging i verken tekstscrolling, videoer eller spill – uansett hvor hektisk det du ser på er. Alt flyter mer enn fint, uansett (ofte godt hjulpet av kraften, som vi kommer tilbake til).

Og for noen farger og kontraster! Selv utendørs på de mest solrike dagene klarer Super Retina XDR-skjermen å dra på med krystallklare og sprell levende bilder og scener – ifølge Apple er iPhone 14 Pro-mobilene dobbelt så lyssterke som tidligere modeller, og det merkes godt i det som ellers kunne vært krevende omgivelser.

På iPhone 14 og iPhone 14 vil du heller ikke bli skuffet: Med OLED-skjermer får du nemlig imponerende kontrast – med kritthvite hvitfarger og helt svarte svartnivåer – men også knallgode fargegjengivelser og sylskarpe bilder.

4. Helt utrolige bilder

Vi er fra før godt vant til å ta gode bilder med iPhone, men med iPhone 14 Pro skrus kameraytelsen enda noen knepp opp.

Først litt teknisk: Hovedkameraet kan nå skilte med 48 megapiksler og en 65% større bildesensor enn på iPhone 13 Pro. Likevel vil bildene «bare» bestå av 12 megapiksler, ettersom fire og fire piksler slås sammen for å ta inn så mye lys som mulig og fange opp detaljer selv i mørke områder.

Dette er god hjulpet av en helt ny prosessordel i den nye A16 Bionic-chipen i Pro-modellene: Denne gjennomfører vanvittige fire trillioner operasjoner for hvert eneste bilde du tar – noe som skal gi en perfekt balanse mellom lys og skygge.

De ekstra fotointeresserte blant oss vil også få bakoversveis av muligheten for å fange opp alle de 48 megapikslene i ett bilde, med den nye ProRaw-modusen til Apple. Det er, for å si det forsiktig, veldig mange detaljer i et mobilbilde.

Bilde som tas med iPhone 14 Pro
NYTT ZOOM-NIVÅ: På iPhone 14 Pro finner du nå en ekstra «hurtigknapp» for 2x optisk zoom på hovedkameraet. Det kommer ofte godt med.

Den nye hurtigmodusen for 2x optisk zoom med hovedlinsen på Pro-modellene har også vist seg å være kjærkommen for de gangene man kjapt vil litt nærmere på motivet, men ikke ønsker å dra helt på med telefoto-linsen på 3x. Ellers er den ultravide 0,5x-linsen blitt en selvsagt hygienefaktor når du skal få med alt på bildet – som rundt bordet i selskapelig lag, der linsen nå også fanger opp langt bedre bilder i mørke omgivelser.

Om alt dette ble for teknisk for deg, er alt du trenger å vite at iPhone 14 Pro-modellene tar helt fantastiske bilder og videoer.

Et nytt hovedkamera med en større sensor og blenderåpning, slik at det slipper inn 49 prosent mer lys.

På iPhone 14-modellene kan du også glede deg over flotte bilder – også her er det blitt bedre å ta bilder i mørke omgivelser, både med hoved- og vidvinkel-linsen.

5. Vanvittig kraft – og litt til

Med iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max får du også en helt ny chip under panseret – A16 Bionic. Som du allerede har fått inntrykk av, har denne mye å si for mange av de meste spennende funksjonene på mobilen.

Her kunne vi sikkert brukt mye tid på tekniske detaljer, men det holder å si at mobilen er helt vanvittig kraftig. Det er allerede lenge siden vi måtte tenke over at ting gikk tregt på mobilen – nå er det nær forventet at spill, filmer og nettsider skal reagere lynkjapt, en opplevelse som i mange tilfeller bare er blitt enda bedre med lynrask 5G-fart.

Men her går det altså enda raskere enn før, noe som blant annet gir seg utslag i bedre grafikk i krevende mobilspill. Da er det også et poeng at chipen er så strømgjerrig som mulig, slik at ikke batteriet tappes med en gang. Etter en lang dag med mye bruk av mobilen, er det fortsatt mer strøm igjen ved dagens slutt.

Chippen har også mer på lager, ved at den hele tiden legger til rette for og støtter oppunder de tingene du ønsker å utføre. Utover at mange trillioner utregninger per sekund kan føre til fantastiske bilder og videoer, gir kraften og den kunstige intelligensen oss alt fra smarte bildesøk til bedre stemmegjenkjenning – og mer til.

iPhone 14 og iPhone 14 Plus beholder tidligere iPhone-utgaver sin A15-chip – bare litt forbedret med tanke på hvor mye varme den gir fra seg. Felles for alle iPhone 14-modellene er også en sikkerhetsfunksjon, som gjør at mobilen kan merke om bilen du sitter i krasjer. Er uhellet ute, vil mobilen automatisk ringe etter hjelp – et anrop du enkelt kan stoppe om du ikke trenger hjelp.