Slik velger du en iPhone som passer for deg

Velg rett iPhone for deg

Det er svært mange iPhoner å velge mellom, så hvordan vet du hvilken du skal gå for? Her er en liten oversikt som kan være til hjelp.

Kjøper du en iPhone er du garantert en god mobil. De siste årene har Apple levert den ene innertieren etter den andre.

Samtidig er det sånn at alle har ulike behov – ikke alle trenger det nyeste og mest avanserte innen mobilteknologi, mens andre vil ha det råeste som er mulig å oppdrive.

Er du usikker på hvilken iPhone du skal velge? Her har du en liten håndsrekning.

iPhone 14

Nye iPhone 14 er et glimrende sted å starte for alle som er ute etter en ny Apple-mobil.

Hjernen bak alle de iPhone 14-mobilene er den samme som i forrige generasjon, A15 Bionic, som fortsatt overgår de fleste konkurrentene. Denne sørger for at iPhone 14 har en helt rå ytelse, med kraft nok til nye og morsomme kamerafunksjoner og grafikkintensive spill. I tillegg er den langt mer strømeffektiv, noe som kommer godt med når du skal utnytte de ekstreme hastighetene på det nye 5G-nettet.

iPhone 14 har en lyssterk og skarp 6.1 tommer Super Retina XDR-skjerm og et nytt, avansert dobbeltkamerasystem som nå også tar mye bedre bilder i mørke omgivelser.

Passer for: Deg som vil ha den nyeste iPhone-teknologien.

iPhone 14 Plus

Dette er for mange den største nyheten i årets iPhone 14-portefølje – bokstavelig talt: En mobil som har de samme spesifikasjonene som iPhone 14, men med en større skjerm på 6,7 tommer.

Dette er åpenbart noe folk ønsker, uten å nødvendigvis måtte ta steget helt opp til de dyrere Pro-modellene (denne modellen erstatter også den langt mindre mini-versjonen som ble avsluttet med 13-serien).

Utover at iPhone 14 Plus har de samme unike kamerafunksjone til iPhone 14, med bedre bilder i dårlig lys, gir den økte størrelsen også den beste batteritiden noensinne.

Passer for: Deg som vil ha den nyeste iPhone-teknologien ... med større skjerm.

iPhone 14 Pro

Med årets Pro-modeller introduserer Apple det de selv kaller «Dynamic Island» – et pilleformet område som erstatter den tidligere «busslommen» som har preget skjermtoppen på de siste års iPhone-modeller.

Denne dynamiske øya er en sammensmelting mellom hardware og software: Her finner du nemlig frontkamera og sensorer plassert i et litt mindre område enn før – men dette området kan også utvide seg for å vise nyttig informasjon på mobilen.

iPhone 14 Pro har en skjerm på 6,1, som er mer lyssterk enn før med en maks på 2000 nits – dobbelt så mye som hos iPhone 13 Pro, og perfekt i solskinn og for HDR-innhold. Nytt for Pro-skjermene er også at de alltid kan være påskrudd, slik vi allerede kjenner fra Apple Watch.

Med den nye A16 Bionic-chipen får du langt mer kraft på alle områder, også på fotofronten. Bedre optikk, større sensorer og kunstig intelligens gir fantastiske fotomuligheter, med bedre detaljnivåer og fargegjengivelse på alt du fanger opp ... samt bedre muligheter for proffotografer.

Passer for: Foto- og videoentusiaster, mobilspillere – deg som bruker mobilen mye, rett og slett.

iPhone 14 Pro Max

Her får du alle de fantastiske funksjonene fra iPhone 14 Pro, bare med en enda større skjerm på 6,7 tommer.

Begge Pro-modellene kan skilte med en ny hurtigmodus for 2x optisk zoom, en bedre makrofunksjon, samt at den ultravide linsen tar tre ganger så gode bilder i mørke omgivelser målt i forhold til forgjengerne.

Den større størrelsen gir også her fordeler på batterifronten: Selv med en mengde nye funksjoner holder batteriet til iPhone 14 Pro Max hele dagen, med opptil 29 timer med videoavspilling.

Passer for: Deg som vil ha i pose og sekk – og enda litt til.

iPhone 13

iPhone 13 vil fortsatt være et svært godt valg for alle som er ute etter en ny Apple-mobil.

Med den fortsatt imponerende prosessoren A15 Bionic, som du også finner i årets iPhone 14 og iPhone 14 Plus, har du mer enn nok kraft til å gjøre det du ønsker ... og mer til. I tillegg er chipen strømeffektiv, noe som kommer godt med når du skal utnytte de ekstreme hastighetene på det nye 5G-nettet.

iPhone 13 har en lyssterk og skarp 6.1 tommer Super Retina XDR-skjerm og et avansert dobbeltkamerasystem.

Passer for: Deg som vil ha det beste iPhone kan by på, men ikke må ha årets toppmodell.

iPhone 13 mini

De som savner mini-versjonen i 14-serien, kan heldigvis fortsatt kjøpe iPhone 13 mini. Ikke la deg lure av navnet – den eneste forskjellen på 13 mini og iPhone 13 er størrelsen (og prisen, selvfølgelig). 

Den lynraske Super Retina XDR-skjermen er på 5.4 tommer, og mobilen er dermed svært enkel og praktisk i bruk. Den tar ikke opp for mye plass, til tross for kraften som skjuler seg under panseret.

iPhone 13 mini har alle de viktigste teknologiske nyvinningene fra Apple. Det vil si et glimrende kamera med flust av nye funksjoner, en lynrask skjerm, robust og stilren design og lang batterilevetid.

Passer for: Deg som vil ha en mindre, men likevel superrå iPhone.

iPhone 13 Pro

Et teknologinivå over iPhone 13 finner vi iPhone 13 Pro, og det er særlig på kamerafronten at du merker forskjellen ved Pro-versjonen. 

Mobilen har et avansert trekamerasystem med en telelinse som også fungerer med nattmodus. Kameraet er mer lyssterkt enn forrige iPhone-generasjon og kan ta hakket mer detaljerte bilder enn tidligere. I tillegg kommer LiDAR-skanneren som sørger for enda bedre dybde i portrettbildene.

I likhet med den rimeligere iPhone 13 er den nye 13 Pro en 6.1 tommer Super Retina XDR-skjerm. Forskjellen er at Pro-skjermen er et knepp mer avansert med en adaptiv oppdateringsfrekvens opptil 120Hz, såkalt ProMotion. Det gjør at skjermnavigering, skrolling og spilling oppleves raskere og mer «smooth».

I likhet med de andre iPhone 13-mobilene, støtter også iPhone 13 Pro 5G til fulle.

Passer for: Deg som vil ha en helt rå mobil med gode kamerafunksjoner, men ikke trenger årets modell.

iPhone 13 Pro Max

Her får du alt du også finner i iPhone 13 Pro, bare i et større format.

Alt ved iPhone 13 Pro Max oser størrelse og kraft: den lynraske ProMotion-skjermen er på 6.7 tommer, batteriet holder koken lengre enn Pro-modellen og A15 Bionic-prosessoren driver hele sulamitten. Du får også det samme raffe kamerasystemet som på iPhone 13 Pro, med nattmodus på alle de tre kameraene.

Her får du alt du kan forvente av en moderne toppmobil: 5G-støtte, superhurtig lading, førsteklasses byggematerialer og vannbestandighet.

Passer for: Deg som ønsker mye mobil for pengene.

iPhone SE 5G

iPhone SE har raskt vist seg å bli en favoritt for mange, ettersom den pakker vanvittig mye kraft i en kjent og kjær innpakning ... uten at det koster skjorta.

I 2022-modellen får du fortsatt gjensyn med «gamle» favoritter som hjemknappen og Touch ID, og mobilen har en nærmest identisk formfaktor som populære iPhone 8, med en fargerik skjerm på 4.7 tommer. På innsiden er imidlertid alt så rått som det kan bli, med samme strømgjerrige chip som iPhone 13, som sørger for glimrende ytelse til spilling, fotografering og filming, samt lynrask surfing via 5G.

Mobilen støtter trådløs og hurtiglading, har portrettmodus og kan filme i 4K.

Passer for: Deg som skal ha din første mobil, eller ønsker en kraftig og rimeligere iPhone.

iPhone 12

iPhone 12 er et trygt og godt valg for alle som vil ha en ny mobil. Her får du en flott og lyssterk Super Retina XDR-skjerm, et glimrende dobbeltkamera som også tar gode bilder i dårlig lys, trådløs lading og 5G-støtte.

Hjernen bak det hele er den fortsatt kjappe chipen A14 Bionic, som sikrer rask og strømeffektiv ytelse uansett hva du bruker mobilen til.

iPhone 12-skjermen er på 6.1 tommer og mobilen kommer i et unikt og robust design.

Passer for: Deg som vil ha en god iPhone til daglig bruk.

iPhone 11

iPhone 11 er en allsidig og kraftig mobil, med et glimrende dobbeltkamera og smart teknologi. Gjennom maskinlæring gir Smart HDR deg god drahjelp særlig når du tar portrettbilder – med vakkert lys, naturtro skygger og mye hudtoner.

Den flotte Liquid Retina HD-skjermen er på 6.1 tommer. Ettersom den har fått et år på baken, kan du også få den til en hyggeligere pris enn årets modeller.

Passer for: Deg som elsker å ta bilder og ikke trenger den aller nyeste teknologien – men likevel ønsker en bra mobil.

Husk tilbehøret!

Og når du først har kjøpt deg en ny iPhone, er det kanskje på tide å beskytte den med et deksel – eller lade den på best mulig vis?

Om du vil spare enda litt mer, og samtidig gjøre en bærekraftig handel, har vi også en rekke brukte iPhone-modeller til salgs ... alle sammen gode som nye!