iPhone 15 og iPhone 15 Pro: Her er nyhetene

Titan-kropp og action-knapp på Pro-modellene, store forbedringer over hele linja – og USB-C!

iPhone 15 og iPhone 15 Pro er lansert - og her er nyhetene

Apple har avslørt årets nye iPhone-modeller – og ikke overraskende snakker vi om iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max. Hva kan vi så forvente av de nye modellene?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du kan glede deg til med årets iPhone-modeller.

Titan, action-knapp og USB-C

Først må vi ta for oss de rene nyhetene – altså ting vi ikke har sett tidligere i noe annen iPhone-modell.

På alle de nye iPhone-modellene er den klassiske (og Apple-eksklusive) lightning-ladekabelen nå byttet ut med den langt mer anvendelige USB-C-standarden.

Dette kommer riktignok etter påtrykk fra EU, men innebærer at du nå kan lade iPhonen din med samme kabel som du bruker til å lade laptoper, nettbrett – og Android-mobiler, for den saks skyld.

iPhone 15 får USB-C
NY KABEL: Alle iPhone 15-modellene får nå USB-C-kabler i stedet for de klassiske lightning-kablene. Samtidig lanseres også nye AirPods Pro med samme kabel, og denne kan da lades direkte fra iPhonen din.

På de to Pro-modellene er det også et par store nyheter du vil kunne legge merke til første gang du ser mobilene.

Selve rammene rundt iPhone 15 Pro og Pro Max er nå laget av det svært sterke metallet titan (grad 5) – med et lag aluminium på innsiden av dette igjen. Dette gjør både mobilen lettere og mer bestandig, men tillater også en tynnere ramme enn tidligere.

Materialet er det samme som brukes i alt fra Mars-roveren til Iron Man-drakten – så da burde det duge på mobilene våre også.

I tillegg har Pro-modellene byttet ut bryteren du til nå har brukt til å skru av og på lyden med en langt mer fleksibel «action-knapp» – eller handlingsknapp på norsk. Denne kan du tilpasse etter eget ønske.

Fortsatt kan du skru av og på lyden med et langt trykk – men du kan også velge at knappen skal aktivere for eksempel kamera, taleopptak, lommelykt eller en snarvei du selv kan lage.

iPhone 15 Pro med titan-ramme
STERK OG TYNN TITAN: iPhone 15 Pro-modellene er innkapslet av titan, som både beskytter mobilen mer og gjør den lettere. Du får Pro-modellene i fire forskjellige farger.

iPhone 15 med dynamisk øy

Med iPhone 14 Pro introduserte Apple i fjor det de kaller en «dynamisk øy» – altså det lille området som omslutter selfie-kameraet og Face ID-sensoren øverst på skjermen. 

Denne kommer nå også på iPhone 15-modellene – og vi kan med det si farvel til «busslommen» som har prydet toppen av iPhone-modellene de siste årene.

Den dynamiske øya utvider seg straks en app har noe å melde, slik at du kan bli servert nyttig informasjon i sanntid – uten at hele skjermen må tas i bruk. Dette kan være alt fra retningsanvisninger i en kart-app, til hvilken sang som spilles i en musikk-app.

iPhone 15 med dynamisk øy
DYNAMISK ØY: iPhone 15-modellene får nå også en dynamisk øy øverst på skjermen, og kommer i totalt fem livlige farger.

Årets iPhone-modeller kommer med to skjermstørrelser: iPhone 15 og iPhone 15 Pro måler 6,1 tommer, mens iPhone 15 Plus og iPhone 15 Pro Max strekker seg ut til 6,7 tommer.

Alle skjermene er Super Retina XDR, men Pro-modellene kan også tilby ProMotion – som øker skjermfrekvensen til 120 Hz når du trenger litt ekstra krutt i grafikken.

I år får også iPhone 15-modellene en økning i skjermstyrken til vanvittige 2000 nits, noe som i fjor var forbeholdt Pro-modellene.

Felles for alle mobilene er også de mer avrundede hjørnene og den gjennomfargede baksiden i glass, som gjør mobilen mer behagelig å holde i.

Nye kamerafunksjoner

På iPhone 15-modellene økes oppløsningen på hovedkameraet til 48 megapiksler (mot 12 i iPhone 14) – det samme du også får i Pro-modellene. I praksis slås flere piksler sammen for å kunne fange opp mer lys – men samtidig levere bilder med en oppløsning på 24 MP.

Dette åpner også opp for noe Apple kaller «Next-generation portraits» – altså en videreutvikling av portrettmodusen. Kort fortalt betyr dette at du ikke lenger trenger å velge mellom et vanlig foto og portrettmodus, men i stedet kan knipse løs.

Mobilen vil oppdage om du tar bilde av et menneske (eller hund eller katt), og fange opp all data den trenger til at du i etterkant kan aktivere portrettmodus på bildet. Her kan du i etterkant justere på fokus med en dybdekontroll: Vil du bytte fokus fra en person i forgrunnen i stedet for han linselusen i bakgrunnen? Vær så god.

iPhone 15 Pro

På iPhone 15-modellene får du nå også en 2x optisk zoom – mens det på Pro-modellene er henholdsvis 3x og 5x på 15 Pro og 15 Pro Max. Sistnevnte har en blenderåpning på f/2.8 og det som tilsvarer en 120mm telelinse – der lyset går via fire sidestilte «speilsvinger» for mest mulig avstand mellom optikk og sensor.

Fint er det også at Pro-modellene visstnok har et lag med «nanoscale»-beskyttelse på kameralinsene for å redusere såkalt lens flare – den ufrivillige Michael Bay-effekten som ofte oppstår om du har tatt på linsene med fettete fingre.

Konsollspill på iPhone – med ray tracing

Under panseret på iPhone 15 finner du A16 Bionic. Dette er samme kraftige chip som i iPhone 14 Pro, og ganske sikkert mer enn nok for de aller fleste.

Men for ekstra de ekstra kresne og krevende – enten du snakker om profesjonelle filmskapere eller hardbarka gamere – får du i Pro-modellene ekstra futt med A17 Pro-chipen.

Som vanlig er dette «den raskeste CPU-en noensinne i en mobil», ifølge Apple – som sammenstiller ytelsen med det du ellers ser i stasjonære PC-er. Spesielt for gamere er den økte grafikkytelsen i GPU-en verdt å merke seg: Her åpnes det for hardware-basert ray tracing, som enkelt forklart gir langt mer imponerende lysgjengivelse i spill.

Faktisk er ytelsen på iPhone 15 Pro nå så god, at vi snart får oppleve konsollspill som «Resident Evil: Village» og «RE:4» fra Capcom og «Assassin’s Creed: Mirage» fra Ubisoft – rett på mobilen.