Internett

Fire grunner til at nettet er tregt – og slik fikser du det selv

Det er lite som er så frustrerende som når nettet henger og filmen hakker. Med disse enkle grepene kan du selv fikse problemet med tregt internett hjemme.

WiFi-ruter 2 på hylle i stuen

– Hjemmenettet ditt vil aldri bli bedre enn det svakeste leddet. Den gode nyheten er at det ofte er veldig enkle grep som skal til for å fikse det du opplever som tregt eller ustabilt nett, forteller Kristian Kilde, produktsjef for hjemmenett i Telenor.

Det kan være flere grunner til at du opplever ustabilt eller tregt internett. I denne oversikten deler vi noen av de vanligste årsakene – og tips til hvordan du kan fikse disse selv.

Eksperthjelp – hvis du trenger det

Hvis det likevel ikke skulle være så enkelt å fikse selv, er det fint å vite at Telenors bredbåndskunder som også har Telenor-utstyr, har Alltid WiFi inkludert. Det betyr at de har tilgang på hjelp og veiledning fra WiFi-eksperter med unik spisskompetanse.

Produktsjef Kristian Kilde
Kristian Kilde er produktsjef for hjemmenett i Telenor og deler mer enn gjerne tips om hvordan du får den beste dekningen og hastigheten på internettet ditt.

Fire vanligste årsaker til tregt internett

1. Utstyret er plassert feil

Riktig plassering av utstyret er det aller enkleste grepet du kan gjøre selv for å få bedre WiFi hjemme.

– Mange har lett for å gjemme bort utstyret inne i skap eller tekniske rom, men både ruteren og forsterkerne må opp og frem i lyset for at du skal få gode WiFi-signaler i hele huset, forklarer Kilde.

Ruteren er nødt til å stå sentralt for å kunne spre signalene til så mange rom som mulig. For mange er det mest naturlig å ha ruteren stående i stua, og da er det også viktig at den får stå fritt og noenlunde høyt – ikke nederst i en bokhylle eller i et skap. 

Slik plasserer du ruteren din for beste effekt ›

Alltid På Nett-garanti

Med bredbånd fra Telenor har du en Alltid På Nett-garanti om noe skulle skje med nettet ditt og vi ikke klarer å koble deg til igjen i løpet av samtalen med Telenor kundeservice. 

Med denne garantien får inntil 5 personer i husstanden med et mobilabonnement fra Telenor, en datapakke på 200 GB slik at dere kommer på nett frem til vi har fikset feilen.

2. Ruteren er for gammel

Den teknologiske utviklingen går fort. Har du en ruter som er mer enn 5 år gammel, er den sannsynligvis en flaskehals for deg fordi den har en gammel WiFi-standard.

For å finne ut om du bør bytte til en nyere ruter, kan du google modellnavnet for å sjekke når den først ble lansert og hvilken WiFi-standard den har. Har ruteren din WiFi 4- eller WiFi 5-standard kan det være en fordel å bytte til en modell med WiFi 6-standard eller bedre.

– Telenor er per nå eneste bredbåndsleverandør som tilbyr egen ruter med WiFi 6E-standard, som gir høyere hastigheter, bedre dekning og super kapasitet, forteller Kristian Kilde.

Med det nyeste WiFi-utstyret fra Telenor vil ruteren din få jevnlige softwareoppdateringer og ha siste sikkerhetsstandard, slik at du også er ekstra trygg når du surfer på hjemmenettet. 

Les mer om WiFi-utstyr her ›

3. Du mangler forsterkere

Bor du i en liten bolig på under 80 kvadratmeter med gode dekningsforhold, holder det som regel med en ruter. 

I en middels stor bolig på opp til 170 kvm trenger du som regel minst én WiFi-forsterker i tillegg til ruteren, mens større boliger, boliger med flere etasjer eller andre vanskelige dekningsforhold (som murvegger) kan ha behov for minst to WiFi-forsterkere i tillegg.

Slik plasserer du WiFi-forsterkeren ›

WiFi-utstyr fra Telenor
Telenor har designet sin egen WiFi Forsterker II som fungerer sømløst med WiFi Ruter II og garanterer dekning i hele boligen din.

4. Du trenger raskere hastighet

De fleste nye fiberkunder hos Telenor i dag velger bredbånd 500 Mbps, som i praksis gir deg svært få begrensninger. Har du en eller flere dedikerte gamere i hus kan det hende du ønsker å oppgradere til bredbånd 1000 Mbps, eller koble pc-en direkte til ruteren eller et vegguttak med en nettverkskabel for å sikre den beste mulige hastigheten, stabiliteten og responstiden.

– For en gamer er latency minst like viktig. Det handler om forsinkelsen, eller responstiden fra du for eksempel utfører en kommando i et live-spill, til kommandoen når serveren for spillet og sender svaret tilbake. Bredbånd via fiber gir kortest latency, opplyser Kilde. 

Bredbånd 250 Mbps kan også brukes av familier der flere er på nett samtidig, mens 100 Mbps er best for hjem med enkel internettbruk. 

Husk at alle tilkoblede enheter på nettverket ditt kan påvirke hastigheten. Dersom du har bredbånd 100 Mbps, men også robotstøvsuger, panelovner, værstasjon og elbillader koblet på det samme nettet, kan det være du trenger å oppgradere til en høyere hastighet dersom du opplever mye hakking og ustabilt nett. 

Ny bredbåndskunde?

Har du ikke bredbånd fra Telenor i dag? Vi tilbyr internett via ulike teknologier, avhengig av hvor i landet du bor. Med bredbånd og WiFi-utstyr fra Telenor får du fornøydgaranti og sikkerhetsfilteret Nettvern+ inkludert.

Bestill bredbånd fra Telenor ›