Internett

«Hemmelig» tjeneste stopper titusenvis av svindelforsøk på nett

Nettvern er et effektivt filter mot stadig mer utspekulerte svindlere.
Illustrasjonsbilde for Nettvern

E-posten du nettopp mottok ser i utgangspunktet seriøs ut.

Den er fra mobiloperatøren din som opplyser at du har penger til gode fordi du har betalt den siste regningen to ganger. Alt du trenger å gjøre for å få tilbake pengene, er å klikke på lenken under. Det gjør du – og dermed starter problemene. Avsenderen er nemlig ikke et mobilselskap, men svindlere på jakt etter kredittkort og personopplysninger.

Som Telenor-kunde er du tryggere mot slike svindelforsøk. Fra før av har alle med bredbånds- og mobilabonnement hos Telenor hatt en tjeneste kalt Nettvern, som raskt fanger opp og stanser mange svindelforsøk. 

Nå kommer en forsterket versjon – Nettvern+ – til alle med bredbånd og utvalgte mobilabonnementer fra Telenor, uten ekstra kostnad.

Surf tryggere i Telenor-nettet

Går etter pengene

Hver måned hindrer Nettvern og Nettvern+ opp mot 150.000 svindelforsøk mot norske nettbrukere. Trykker du på en lenke fra for eksempel en falsk faktura, vil sikkerhetsfilteret mest sannsynlig hindre at siden du blir sendt til blir åpnet

At så mange blir forsøkt svindlet, sier noe om hvordan nettkriminelle går frem i dag.

– Nå for tiden er det sjelden at hackere tar kontroll over PC-er eller mobiltelefoner til privatpersoner. De vil mye heller ha tilgang til offerets betalingsopplysninger eller kontoer på diverse nett-tjenester, og det får de lettere tilgang til gjennom phishing, sier Jan Roger Wilkens, sikkerhetsanalytiker ved Telenors sikkerhetssenter i Arendal (TSOC).

Dette er Nettvern+

Nettvern+ er et nytt, forsterket sikkerhetsfilter som hindrer deg i å gå inn på utrygge nettsider og beskytter deg mot digitale trusler.

Sammenlignet med basisfilteret, blokkerer Nettvern+ enda flere falske nettsider som potensielt kan inneholde svindelforsøk, phishing, skadelig programvare og andre digitale trusler.

Les mer om Nettvern og Nettvern+

Det innebygde filteret i Telenor-nettet beskytter mot alt fra phishing til ID-tyver og utpressere. Det krever ingen form for installasjon, men kunden må aktivere det.

* Basisversjonen av Nettvern ligger i Telenors nett og fungerer automatisk for deg

* Nettvern+ må aktiveres på Mine sider eller gjennom kundeservice.

Nettvern+ er altså en forsterket utgave av Nettvern. Her blokkeres enda flere nettsider, for eksempel mistenkelige nettsider som potensielt inneholder skadelig programvare, phishing, virus og andre digitale trusler.

Når man aktiverer Nettvern+ på ruteren, beskytter Nettvern+ alle enhetene som er tilkoblet ruteren. Med Nettvern+ aktivert, er dermed alle som bruker hjemmenettet tryggere i den digitale hverdagen.

Slik aktiverer du Nettvern+

Logg inn på wifi.telenor.no

Velg Nettvern+ under Tjenester og funksjoner

Velg grad av sikkerhetsfilter ved å trykke på Nettvern+

Trykk så på Aktiver Nettvern+

Nettvern+ er nå aktivert!
Skulle du ønske å endre på grad av sikkerhetsfilter, så er det bare å trykke på ønsket nivå og lagre valget.

Husk å være tilkoblet nettet du vil sjekke, for eksempel bredbåndet ditt hjemme. Merk deg at dersom du er tilkoblet et annet nett enn Telenor sitt, vil ikke Nettvern+ være aktivert.

NB: Aktivering av Nettvern+ forutsetter en av disse ruterne: Telenor WiFi Ruter I, Telenor WiFi Ruter II og Telenor Zyxel 8702.

Har du annet WiFi-utstyr, anbefaler vi å oppgradere til WiFi Ruter II - for å sikre den beste stabiliteten, forbedret dekning og aktivering av Nettvern+.

– Et våpenkappløp

Jan Roger Wilkens opplyser at de må holde tritt med stadig mer kreative metoder. Nylig ble noen for eksempel lurt til å laste ned en falsk nettleserutvidelse for den populære chatboten ChatGPT.

Når noen oppretter en slik svindelkampanje mot norske brukere, gjelder det å reagere raskt. 

Jan Roger Wilkens i Telenor
Jan Roger Wilkens i Telenor.


Hele 70 prosent av alle nyopprettede sider er falske og satt opp for å svindle deg. Det tar ofte bare timer før de forsvinner igjen. 

På grunn av utbredelsen kan mange ha rukket å bli lurt i løpet av den tiden – med mindre de har blitt stoppet av filteret. 

– Det er et våpenkappløp?

– Absolutt, sier Wilkens, og fortsetter:

– Nettvern+ tar tak i nettopp dette ved at det som standard blokkerer helt ferske nettsider en stund. Siden de falske nettsidene gjerne bare blir brukt noen få timer eller dager, vil Nettvern+ da typisk blokkere siden helt til den blir tatt ned igjen og faren er over.

Wilkens er tydelig på motivasjonen for å fortsette denne runddansen.

– Det er veldig mange som blir reddet av denne tjenesten.

Surf tryggere i Telenor-nettet