GaN: Dette er de nye «super-laderne»

Raskere, kraftigere og mindre – dette må du vite om de nye og effektive GaN-laderne til alt fra mobil til laptop.

GaN-lader fra Anker som lader datamaskin, mobil og ørepropper

Mest sannsynlig har du mange dingser rundt deg i hverdagen, enten vi snakker om mobil, nettbrett, laptop, headsett, spillmaskiner eller noe helt annet.

Dette er gjerne også ting som må lades med jevne mellomrom. Og da oppstår spørsmålet: Er en lader bare en lader … eller er det forskjell på dem?

Spesielt nå som nye mobiltelefoner gjerne kommer uten ladekloss, har mange lett frem gamle ladere i skuffen. Og merket at det kanskje tar litt lang tid å få ladet opp mobilen?

For det er nemlig stor forskjell på hvilke ladeklosser du plugger USB-ledningen inn i.

GaN-ladere: Kraftigere, kjappere og mindre

Først og fremst må du se på hvor mange watt den leverer: Jo høyere tall, dess mer effektivt klarer den å lade opp dingsene dine – spesielt de med større batterier (som laptoper), eller mobiler som støtter hurtiglading.

Men ofte innebærer mer kraft også større ladere – og gjerne også høyere varmeutvikling.

Her men her kommer altså de nye GaN-laderne inn i bildet: De gir ikke bare mer kraft, noe som gir raskere lading … men de er også langt mindre enn tradisjonelle ladere.

Nedenfor kan du se et utvalg av våre beste GaN-ladere, enten du bare skal lade mobilen eller trenger en lader som kan lade flere enheter samtidig. 

Hva er GaN?

Å bruke en lader basert på GaN-teknologi medfører mange fordeler. Disse er nemlig bygget med det svært effektive halvledermaterialet galliumnitrid (GaN), som er overlegen silisium (som du finner i de fleste tradisjonelle ladere) på mange områder.

Dette gir GaN-ladere følgende kvaliteter:

  • Lader raskere: Galliumnatrid har et bredere båndgap enn silisium, som gjør at det tåler høyere spenninger og temperaturer. I praksis betyr dette at du får ladet opp mobilen din opptil tre ganger raskere med en GaN-lader!

  • Mindre størrelse: GaN gjør det mulig å lage mindre transistorer og chiper – og dermed også mindre ladere. Aldri mer store og kronglete ladeklosser!

  • Mer energieffektiv: Ettersom GaN-ladere er mer energieffektive enn tradisjonelle ladere, bruker de mindre strøm. Bra for både lommebok og miljø!

  • Mindre varmeutvikling: Du har sikkert stusset litt over hvor varme mobilladere kan bli? Siden GaN-teknologien er så effektiv på å lede strøm, utvikles det også mindre varme – noe som øker tryggheten.

Se vårt utvalg av GaN-ladere:

GaN-lader på 100W fra Anker kan lade tre enheter samtidig
PRAKTISK, LITEN ... OG KRAFTIG: Med denne vesle GaN-laderen på 100W fra Anker kan du lade opptil tre enheter samtidig, selv de som krever mest kraft.

Anker GaN 100W lader

Denne kraftige laderen vil raskt bli din beste venn i ladenøden: Her finner du to USB-C-porter og én USB-A-port, som gir deg mulighet til å lade tre enheter samtidig.

De to første USB-C-portene kan begge levere opptil 100W, når du bare har en enhet plugget i – dette er typisk det du trenger for å lade en kraftig MacBook Pro.

Plugger du inn to USB-C-ledninger, vil den øverste (med laptop-symbolet) levere 60W, mens den merket med en mobil vil levere 40W. Plugger du inn en tredje enhet, vil de to portene levere henholdsvis 45W og 30W, mens den siste USB-A-utgangen leverer maks 18W.

Husk bare på at du også må ha en ledning som passer til både ladeklossen og til enheten du skal lade. På de mest kraftkrevende enhetene, som nettopp en MacBook Pro, kan det kreve sitt av kabelen, noe du kan lese mer om nedenfor.

Anker GaN 65W lader

Denne laderen på 65W passer for deg som også vil lade flere enheter samtidig, men kanskje har de mest kraftkrevende laptopene. Om du mest av alt trenger kraft til en mindre laptop eller et nettbrett i tillegg til mobilen og for eksempel hodetelefoner, er denne altså midt i blinken.

Siden den er basert på USB-C og USB-A, er det også midt i blinken for de aller fleste andre dingsene du måtte ha i hus som må lades opp med jevne mellomrom, som håndholdte spillmaskiner eller alt annet vi omgir oss med.

Hurtigladeren to USB-C-innganger og 1 USB-A-inngang, samtidig som den er 53 prosent mindre enn andre typiske 65W-ladere. Den er også intelligent nok til å distribuere riktig mengde strøm til hver enhet du lader.

En av de store styrkene ved GaN-laderne er at de blir mindre varme, noe som også gjør dem sikrere. Denne sikkerheten har Anker ytterligere styrket, ved at laderen monitorerer varmen tre millioner ganger i døgnet, slik at du alltid kan lade trygt.

Trenger du bare lade én dings?

Om du bare har behov for å lade én dings, kommer virkelig styrkene til GaN-laderne til syne i form av hvor små laderne er – samtidig som de leverer godt med kraft.

Med hurtigladeren Anker GaN 45W USB-C-lader kan du lade smarttelefonen, øreproppene, smartklokken og PCen med én og samme lader. Laderen er 34% mindre enn originale 45W-ladere, men er minst like kraftfull.

Bittelille Anker GaN på 30W er på sin side hele 70% mindre enn andre 30W-ladere og lader batteriet opptil 50% i løpet av kun 45 minutter.

Begge disse laderne overvåker også varmen konstant, så du kan være sikker på at du lader trygt.

Husk å velge riktig USB-kabel!

Akkurat slik det er forskjell på ladeklossene, er det også forskjell på USB-kabler.

Først og fremst har du to standardene USB-C og USB-A, som har forskjellige plugger på den ene siden av kabelen som skal inn i ladeklossen ... for ikke å snakke om den andre siden av kabelen, som skal inn i dingsen. Skal du for eksempel lade en iPhone, må du her ha en såkalt lightning-kabel.

Husk at du kan få dem i forskjellige lengder, og at du med lengre kabler får litt mer frihet når du bruker dingsen mens den lader!

Men så er det også forskjell på hvor mye kraft USB-kabelen kan overføre, og her gjelder det å ha tunga rett i munnen – spesielt når det kommer til ladeklossene som skal levere mye strøm til de mest kraftkrevende enhetene.

Om du derfor opplever at en større laptop ikke lader ordentlig selv om den er plugget inn i en kraftig nok lader, kan det altså være USB-C-kabelen som ikke er godt nok dimensjonert.

Her er et utvalg av ladekabler du kan trenge til GaN-laderen din: