Derfor trenger du en smartklokke

Smartklokke

Moderne smartklokker er fylt til randen med avanserte funksjoner – og mange kan faktisk være supernyttige i dagliglivet ditt.

Klokkene er en naturlig forlengelse av mobilen din, hendig plassert på håndleddet ditt. Og med eSIM trenger du faktisk ikke ta med mobilen hjemmefra – du har alt du trenger direkte på klokken.

Her er alle mulighetene som følger med en moderne smartklokke.

Bra å vite! Når du kjøper en smartklokke hos Telenor kan du enten betale hele beløpet med en gang, eller dele opp betalingen over 2 år, uten at det koster deg noe mer.

Lyst på en smartklokke?
Sjekk utvalget

Haugevis av funksjonalitet

Det viktig å huske på én ting: en smartklokke må ikke forveksles med en pulsklokke eller en aktivitetsmåler. Selv om de har funksjoner som overlapper, er en smartklokke langt mer altomfattende.

Den skal gjøre selve livet ditt enklere, ikke bare treningen eller helsesjekken din.

Smartklokker har en berøringsskjerm og du kan velge mellom flere digitale klokkeskiver slik at klokken passer nettopp deg. Noen smartklokker har eget mobilnett via eSIM, mens andre er avhengig av å være sammenkoblet med telefonen din for å fungere.

Felles for alle er at de gjerne baserer seg rundt apper laget spesielt for smartklokker – akkurat som «vanlige» apper på mobilen. Mye av det du kan gjøre på en mobil kan du altså gjøre på en smartklokke, direkte fra håndleddet ditt.

Sjekke været? Jepp! Finne veibeskrivelser og ruteplanlegger? Selvfølgelig. Ja, du kan til og med betale med klokka i butikker via for eksempel Apple Pay, direkte på kortterminalen som du ellers ville gjort.

Apple Watch Ultra

I tillegg finnes det et stort utvalg helseapper som gir oversikt over alt fra skritt, søvnkvalitet og til og med hjerteovervåkning.

Nyere smartklokker har også aktivitetsmåler og «backtracking»-funksjon med kompass. Så om du er ute på tur og vil gå samme rute tilbake, kan du simpelthen be klokka lede deg i sporene du gikk tilbake til start.

De mest avanserte smartklokkene, som Apple Watch Ultra, har til og med egen GPS-antenne med ulike frekvenser, som gir deg helt presise posisjoner.

Les mer: Apple Watch Ultra – den tøffeste klokken for alle actionglade

Apple Watch på en arm

Diskré og enkel kommunikasjon

Du kan både ringe og sende meldinger med klokken. Når du får en melding eller noen ringer, vibrerer klokken på håndleddet, og du kan selvsagt både motta og svare gjennom den.

Å prate inn i en klokke på håndleddet kan kanskje oppleves litt merkelig, men du har også alltids valget om å koble til et par trådløse hodetelefoner via Bluetooth.

Resultatet er uansett at du kan la mobilen forbli i lommen, svare umiddelbart og forenkle mobillivet ditt en hel del!

Se for deg at du eksempelvis står på en bussholdeplass i kulda og helst ikke vil håndtere en like iskald mobil. Men har du smartklokke på armen? Null stress! Bare svar direkte via ett trykk. Om du glemmer å skru på stillemodus og blir ringt midt i et møte, går det også langt raskere å bare avslå et anrop via klokken enn ved å fiske opp mobilen fra lomma.

Og på motsatt side av samme mynt: om du er av typen som stort sett alltid har mobilen på lydløs, kan klokkens vibrasjonsvarsler helt diskré sørge for at du aldri går glipp av noe viktig.

Sjekk varsler – også i skjul

Man vet jo riktignok ikke om varselet er viktig før man har sjekket, og ofte kan det fremstå som noe sjenerende å hele tiden sjekke mobilen i andres selskap.

Smartklokkens varselfunksjonalitet gjør imidlertid dette langt smidigere og mindre åpenbart – ja, nesten litt skjult. Moderne smartklokker med 4G-tilkobling gjør at du også kan surfe på internett, lese e-post og motta varsler fra Facebook, Instagram og Twitter. 

De nyeste generasjonene smartklokker har også fått langt bedre batteritid og alltid-på-funksjon på skjermen, slik at du aldri trenger å vekke den for å sjekke dette.

Alt du trenger er et kjapt blikk ned på armen – så har du all informasjonen du trenger.

Den perfekte treningspartner

En smartklokke er en perfekt treningspartner

Smartklokkene har etter hvert også fått svært nøyaktig pulsmåling og kommer med et stort utvalg forhåndsinnstilte aktiviteter og øvelser du kan gjøre. Dermed kan du enkelt plukke ut de du bruker mest og logge progresjonen din over tid. Klokka vil så kunne gi deg informasjon om kvaliteten på treningsøktene dine, slik at du over tid kan endre og forbedre rutinene dine.

Via den tidligere nevnte GPS-måleren kan du også registrere ting som maksfart, gjennomsnittshastighet og distanse for løpeturene dine. Og er du en musikkelskende jogger så blir du sikkert også glad for å høre at de fleste klokker i dag lar deg lagre musikk lokalt på klokken, enten du bruker for eksempel Spotify, Tidal eller Apple Music.

Nyere smartklokker, som Apple Watch Ultra, kan dessuten brukes av dykkere helt ned til 40 meters dybde! Hvordan vet du at du er 40 meter dypt, spør du? Klokken har dybemåler og kan fortelle deg det, så klart.

Så neste gang du befinner deg på bunnen av Oslofjorden og veldig gjerne skulle vite hva klokka er, vel, da har du altså muligheten. Eller kanskje mer relevant om du driver med fridykking – hvor lenge du har befunnet deg under vann.

Hvilken smartklokke passer for deg?

klokke

Selv om det finnes flere gode smartklokker å velge mellom, er kompatibilitet gjerne det første du bør vurdere.

Apples smartklokker fungerer kun sammen med deres egne mobiler og peker seg dermed ut som det naturlige valget for iPhone-brukere.

I dag har de en helrå modell i Apple Watch Ultra, og to supre standardmodeller i Apple Watch 8 og Apple Watch SE.

For Android-brukere er Samsung Galaxy Watch 6 og Galaxy Watch 6 Classic – gode valg. Klokkene er kompatible med de fleste Android-baserte mobiler – og kan også fint brukes med med en iPhone, riktignok med noe begrenset funksjonalitet.

Når det gjelder batteritid, kan noen smartklokker holde det gående i mange dager før de må lades. Dette avhenger av bruksmønsteret ditt, og telefonsamtaler, musikkavspilling og bruk av GPS er krevende for batteriet.

De aller nyeste generasjonene smartklokker har imidlertid løst mange av disse tidligere bekymringene, og om du er bevisst på forbruket ditt vil du i de aller fleste tilfeller klare deg mer enn fint i både én og to dager uten å kjenne på ladeangsten.

Fremtiden er innebygd

Smartklokker som Apple Watch og Samsung Galaxy Watch har støtte for eSIM – enkelt og greit et SIM-kort som er bygget inn klokken.

Det gjør at klokken kan koble seg til 4G-nettet, uavhengig av mobilen din. En klokke med eSIM trenger ikke et eget telefonnummer – den bruker enkelt og greit det du allerede har.

Dette kommer med en klar fordel: du kan utnytte klokkens fulle potensial, selv når mobilen ikke er i nærheten. Dermed kan du strømme musikk, ringe og sende meldinger og sjekke e-post direkte på klokken, selv når mobilen ligger igjen hjemme.

Ja, om du skulle glemme både mobil og lommebok kan du til og med betale på butikken via Apple eller Google Pay!

Også til trening er dette nyttig; som tidligere nevnt får du både GPS og kart direkte på klokken. Og skulle det skje et uhell mens du er ute og løper uten mobil, kan du ringe etter hjelp rett fra klokken – og også dele din posisjon direkte via den.

Mange nye modeller har også egne knapper og nødfunksjoner, som både kan varsle nødetater og gi fra seg SOS-signal om du skulle forulykke.

Kort og godt: fremtiden er innebygd. Hva den er innebygd i? En smartklokke, så klart!