Derfor trenger du en smartklokke

Smartklokke
Moderne smartklokker er fylt til randen med avanserte funksjoner – men de er ikke bare for de mest teknologi-interesserte.

Klokkene er en naturlig forlengelse av mobilen din, hendig plassert på håndleddet ditt. Og med eSIM trenger du faktisk ikke ta med mobilen hjemmefra – du har alt du trenger på klokken.

Her er alle mulighetene som følger med en moderne smartklokke.

Stor verktøykasse

Det viktig å huske på én ting: en smartklokke må ikke forveksles med en pulsklokke eller en aktivitetsmåler. Selv om de har funksjoner som overlapper, er en smartklokke myntet på å gjøre hverdagen din enklere – ikke bare treningen.

Smartklokker har en berøringsskjerm og du kan velge mellom flere digitale klokkeskiver slik at klokken passer nettopp deg. Klokken bruker mobilen din for å komme på nett – eller gjør det på egenhånd dersom den har et innebygd SIM-kort, såkalt eSIM.

Smartklokkene baserer seg gjerne rundt apper – akkurat som på mobilen – og her er det mye å velge i: du kan sjekke været, se veibeskrivelser og til og med betale i butikken med for eksempel Apple Pay. I tillegg finnes et stort utvalg helseapper som gir oversikt over alt fra skritt, søvnkvalitet og til og med hjerteovervåkning.

smartklokke

Hold kontakten

Du kan både ringe og sende meldinger med klokken. Når du får en melding eller noen ringer, vibrerer klokken diskre på håndleddet, og du kan både motta og svare gjennom klokken. Kanskje virker det litt uvant å snakke inn i klokken, men heldigvis kan du koble til trådløse hodetelefoner med Bluetooth. Dermed trenger du ikke ta mobilen opp av lommen.

Dette kan være spesielt nyttig når du står på bussen og ikke får lirket mobilen opp av lommen, eller når du kjører og ikke kan ta oppmerksomheten – og hendene – vekk fra rattet. Og hvis du er av typen som ofte har mobilen på lydløs, kan vibrasjonsvarslene forhindre at du går glipp av at noen vil ha tak i deg.

Sjekk varsler – også i skjul

4G-tilkobling gjør at du også kan surfe på internett, lese e-post og motta varsler fra Facebook, Instagram og Twitter. Hvis du er redd for at andre skal syns du er frekk som sjekker mobilen i tide og utide, er det langt mindre sjenerende å kikke ned på håndleddet for oppdateringer. Slik ser du kjapt om du har fått en ny e-post eller stillingen i fotballkampen, uten å måtte dra opp mobilen.

På Apple Watch Series 5 trenger du heller ikke løfte armen eller trykke på en knapp for å «vekke opp» smartklokken, ettersom skjermen alltid er på – uten at det går utover batteriet.

Den perfekte treningspartner

klokke

Smartklokkene har etter hvert fått svært nøyaktig pulsmåling og kommer med et stort utvalg forhåndsinnstilte aktiviteter og øvelser. Du kan enkelt plukke ut de du bruker mest og logge progresjonen din. Klokkene vil gi deg informasjon om kvaliteten på treningsøktene dine, du kan lage egne treningsprogrammer.

Klokkene har også GPS-sporing, som registrerer maksfart, gjennomsnittshastighet og distanse for løpeturene dine. Og liker du musikk til treningen, tillater de fleste smartklokker deg å lagre musikk lokalt på klokken, enten du bruker for eksempel Spotify, Tidal eller Apple Music.

Hvilken smartklokke passer for deg?

klokke

Selv om det finnes flere gode klokker å velge mellom, er kompatibilitet gjerne det første du bør vurdere. Apples smartklokker fungerer kun sammen med deres mobiler og blir dermed det naturlige valget for iPhone-brukere. For Android-brukere er Samsung Galaxy Watch – og treningsvarianten Active – eller Huawei Watch GT gode valg. Klokkene kan «snakke med» de fleste Android-baserte mobiler – og kan også brukes med med en iPhone, riktignok med noe begrenset funksjonalitet.

Når det gjelder batteritid, kan noen smartklokker holde det gående i mange dager før de må lades. Dette avhenger av bruksmønsteret ditt, og telefonsamtaler, musikkavspilling og bruk av GPS er krevende for batteriet. Er du mer konservativ i bruken, vil du neppe kjenne på ladeangsten i det hele tatt.

Fremtiden er innebygd

Smartklokker som Apple Watch og Samsung Galaxy Watch har støtte for eSIM – enkelt og greit et SIM-kort som er bygget inn klokken. Det gjør at klokken kan koble seg til 4G-nettet, uavhengig av mobilen din. En klokke med eSIM trenger ikke et eget telefonnummer – den bruker det du allerede har.

Det har en klar fordel: du kan utnytte klokkens fulle potensial, selv når mobilen ikke er i nærheten. Dermed kan du strømme musikk, ringe og sende meldinger og sjekke e-post direkte på klokken, selv når mobilen ligger igjen hjemme.

Også til trening er dette nyttig. Når du beveger deg gjennom skog eller by, får du kartet rett på klokken – noe som kombinert med GPS-anvisninger gjør at du alltid finner frem til rett sted. Og skulle det skje et uhell mens du er ute og løper uten mobil, kan du ringe etter hjelp rett fra klokken.