Apple

Nye Apple Watch Series 9: Si hei til «double tap»

Lar deg styre klokka ved å kjapt slå tommel og pekefinger sammen to ganger. Se nyhetene!

Apple Watch Series 9 introduserer double tap

Ved første øyekast er det kanskje vanskelig å se de store nyhetene med Apple Watch Series 9.

Men i bruk vil du raskt merke at Apple har introdusert en innovasjon som gjør livet med smartklokke på armen langt mer praktisk.

Sett bort fra stemmestyring via Siri, har du tidligere måttet styre det som skjer på klokka med den andre hånden din.

Slik er det ikke lenger, nå som Apple introduserer «double tap» – eller dobbelttrykk på godt norsk.

Styr med fingrene

Fra før har du til en viss grad kunne styre klokka med en bevegelse: Løfter du armen som for å sjekke tiden, lyser for eksempel skjermen opp. Og legger du hånden over skjermen, kan du stilne en alarm.

Med dobbelttrykket tas dette fullt ut: Ved å slå tommel og pekefinger på klokkehånda raskt sammen to ganger i løse lufta, kan du utføre en rekke handlinger på klokka, avhengig av kontekst.

Double tap eller dobbelttrykk lar deg styre Apple Watch Series 9 med fingrene på klokkehånda
MAGI? Double tap (eller dobbelttrykk) lar deg styre Apple Watch Series 9 ved å slå pekefinger og tommel på klokkehånda sammen to ganger i løse lufta.

Ikke bare er dette veldig kjekt enten du går tur med hund i bånd eller har den andre armen rundt skuldrene til noen i sofakroken – men det gjør det langt mer behagelig og praktisk å bruke klokka i hverdagen.

Med et dobbelttrykk kan du gjøre alt fra å ta eller avslutte en samtale, starte eller pause musikk, snooze en alarm, ta et bilde på iPhonen din, skrolle gjennom widgets – og sikkert flere andre ting etter at funksjonen lanseres i en oppdatering senere i høst.

Mer kraft under urskiven

Den nye bevegelsesstyringen er mulig takket være en kraftigere innmat i klokka. S9 SiP (System in Package) er deres kraftigste klokke-chip til dags dato – dette gjør at alle animasjoner og handlinger går mer sømløst.

I denne chipen finner vi også en «neural engine» som er dobbelt så kraftig som i forgjengeren, og takket være denne klarer en ny maskinlæringsalgoritme å prosessere data fra de mange sensorene langt mer effektivt.

Slik kan den plukke opp ørsmå bevegelser og forandringer i blodstrømmen når du dobbelttrykker med fingrene.

Denne nye chipen gjør det også mulig for Siri å kjøre lokalt på klokka, slik at du kan få en lynrask og mer presis respons på det du spør om. Selv når du er på et sted uten dekning eller nett, for spørsmål som ikke krever nett.

Selve skjermen kan levere en lysstyrke på opptil 2000 nits i dagslys, noe som er dobbelt så mye som forgjengeren. Men av og til kan det bli for mye lys – som midt på natta eller i en kinosal. Da er det fint at lysstyrken også kan dempes helt ned til 1 nit.

Den energieffektive strømstyringen i S9 SiP gir ifølge Apple en batteritid på hele 18 timer.

Apple Watch Series 9 kommer i mange farger

Lettere å finne folk og ting

I klokka finner du også en andregenerasjons ultrabredbånd (UWB)-chip, som gjør det langt lettere å finne en forlagt iPhone (15, med samme chip) eller et familiemedlem på avveie.

Med det såkalte «presisjonssøket» får du en nøyaktig (og følbar) angivelse av avstand og retning til den eller det du leter etter, selv om det er i et annet rom.

Har du en HomePod, vil du også få opp aktuelle kontrollere på klokka straks du nærmer deg enheten.

Apple Watch Series 9 er karbonnøytral

Første klimanøytrale Apple-produkt

Med Apple Watch Series 9 har Apple også gjort store grep for å minske sitt miljøavtrykk. Under produksjonen av klokka er det utelukkende brukt ren energi, samt at materialer er gjenbrukt. I tillegg kjøper Apple ut klimakvoter tilsvarende all strøm du noen gang vil bruke på lade klokka.

Alt dette gjør enkelte Series 9-modeller til de første fullstendig karbonnøytrale Apple-produktene – et første steg på vei mot selskapets eget mål om å gjøre alle sine produkter karbonnøytrale innen 2030.

Dette innebærer også at Apple ikke lenger vil bruke lær i noen av sine produkter. I stedet introduserer de et nytt og mer miljøvennlig materiale til sine klokkeremmer, kalt FineWoven (dette dukker også opp i alle andre Apple-produkter som tidligere har brukt lær, som iPhone-deksler eller AirTag-nøkkelringer).

Samtidig med Apple Watch Series 9, kommer også Apple Watch Ultra 2 med enkelte forbedringer, samt Apple Watch SE som en mer prisgunstig modell.