Mobiltips

Med disse mobilene tar du fantastiske bilder

Når det kommer til bildekvalitet og kamerateknologi, overgår disse mobilene alt det vi har sett tidligere.

kameramobiler iphone 15 pro tar fantastiske bilder

iPhone 15-mobilene, Samsung Galaxy S24-serien og Google Pixel 8 og Pixel 8 Pro er noen av de beste mobilkameraene på markedet – med helt nye, unike kamerafunksjoner.

Her er noe av det som gjør dem så fantastiske:

iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro og 15 Pro Max

Formmessig er Apple sine nye iPhone 15-mobiler relativt like iPhone 14-serie, men under panseret har det skjedd en god del. Først og fremst er det verdt å nevne at de to kraftigste modellene, 15 Pro og Pro Max, kommer med den nye A17 Pro-prosessoren som er nesten like kraftig som brikken du finner i Apples Mac-er!

beste kameramobiler iphone 15 pro kamera

Det blir fort merkbart når du tar bilder. Årets mobiler gjør nemlig noe veldig smart: Når du trykker en gang på utløserknappen, vil iPhone 15 Pro og Pro Max i realiteten ta to bilder: ett med det nye 48 MP hovedkameraet og ett med 12 MP ultra vidvinkel-kameraet. Detaljer i bildet hentes fra sistnevnte, mens farger og lys plukkes fra førstnevnte, før mobilen syr sammen de to for å gi sylskarpe bilder.

Kult er det også at når du tar et bilde av en person (eller en hund eller katt) med det vanlige kameramoduset, lagres informasjon om dybdeskarpheten. Du kan deretter velge å gjøre bildet om til et «portrettbilde» med uskarp bakgrunn – uten å måtte bytte til portrettmodus. Alle iPhone 15-mobilene gjør dette.

For de som liker å filme med mobilen, har Pro og Pro Max-modellene et nytt kort i ermet. ProRes er nemlig blitt enda kraftigere, og gir deg større frihet når du fargekorrigerer og legger til effekter i etterarbeidet.

Med iPhone 15 og 15 Plus kan du ta opp HDR-video i 4K med flotte detaljer, farger og kontrast. Du kan også dra nytte av Handlingsmodus for å unngå ustødige håndholdte opptak, eller prøve Filmatisk modus i 4K og la mobilen auto­matisk flytte fokuset til det viktigste motivet.

Vi har testet iPhone 15 og 15 Pro - og vi fant 5 ting vi elsker. Les mer om testen

Samsung Galaxy S24, S24+ og S24 Ultra

Samsung Galaxy S24

Alle de tre Galaxy S24-modellene er utstyrt med et avansert flerkamerasystem. Flere av tingene som gjør Samsung Galaxy S24-serien så bra, skyldes Galaxy AI. Samsungs KI er bakt inn i operativsystemet og dukker opp flere steder når du bruker telefonen. At mobiler drar nytte av KI-funksjoner til bilderedigering, er ikke noe nytt. Men Samsung Galaxy S24-mobilene tar dette til et nytt nivå.

Den generative bilderedigeringen kommer i Samsungs egen bildeapp. Du kan for eksempel markere et uønsket objekt i et bilde, og vips så erstattes området med bakgrunnen. Eller du kan flytte, forstørre eller forminske objektene du markerer. Ønsker du å gjøre bildet større kan du be telefonen legge til mer bakgrunn. Og har du tatt bilde gjennom et vindu og fått med forstyrrende refleksjoner, spør mobilen uoppfordret om den skal fjerne det for deg.

Teleobjektivet i S24 Ultra er nå på 50 megapiksler, mens hovedobjektivet er på hele 200 megapiksler. S24 og S24+ har 50 megapiksler hovedobjektiv. I tillegg er også nattfoto blitt vesentlig bedre med 1,6 ganger større piksler. Med mobilens mange KI-funksjoner er dette et beist av et kamera. Telefonen kan til og med gjøre sakte film ut av et hvilket som helst opptak. Og med avansert støyreduksjon blir bilder tatt i mørket knivskarpe.

Filmentusiaster vil også glede seg over muligheten til å filme i 8K-oppløsning. Ikke bare får du videoer som er et kinolerret verdig – du kan også ta ut høyoppløselige bilder som ser glimrende ut på egenhånd.

Er du nysgjerrig på toppmodellen Galaxy S24 Ultra? Vi har testet den!

Google Pixel 8 og 8 Pro

beste kameramobiler google pixel 8 pixel 8 pro

Googles Pixel-telefoner er relativt nye for de fleste norske forbrukere – de var å finne i butikkhyllene her til lands for første gang i fjor. Det kommer ikke som noen overraskelse at Google kan levere smarte og forbrukervennlige mobiler – og det er heller ikke overraskende at kunstig intelligens (KI) ligger bak viktige funksjoner i de nye Pixel 8 og Pixel 8 Pro. 

Unikt design har de også – kamerahuset som bretter seg ut som et belte på baksiden av mobilene.

«Vanlige» Pixel 8 har et 50 MP vidvinkel-kamera og et 12 MP ultra vidvinkel-kamera. Sistnevnte er byttet ut med et 48 MP kamera på Pro-versjonen, og har i tillegg en 48 MP telelinse.

beste kameramobiler google pixel pro 8 kameraapp

Det er riktignok hva du kan oppnå med kameraene som gjør Pixel-telefonene unike. En veldig smart funksjon kalles «Beste bilde». Når du tar et gruppebilde, kan du knipse flere bilder og dem sammen for å få best mulig resultat. Det i seg selv er ikke noe nytt, men her kan du faktisk velge den beste varianten av hver person – og mobilen får det til å se ut som ett bilde. 

Eller hvis det er kommet noe i bildet du helst ikke vil ha med. Med «Magisk Redigering» kan du endre på objekter, flytte dem eller endre størrelsen – eller fjerne dem helt. Her er det KI som gjør jobben!

Google har også fått på plass et slags viskelærfunksjon for lyd. Er det noen sjenerende lyder i videoene dine – biler, bind eller byggestøy – kan du bruke Magisk viskelær og redusere støyen med noen få trykk. 

Og så må det jo også nevnes at kameraene i seg selv tar fantastiske bilder, selv i krevende lysforhold!

Ta godt vare på bildene dine

Som Telenor-kunde har du ubegrenset lagringsplass i Min Sky inkludert i ditt abonnement. Det betyr at du kan lagre bildene dine trygt i en sky, og du trenger ikke bekymre deg for minnene dine hvis du skulle miste mobilen eller gå tom for plass.

I Min Sky kan du lagre bilder og videoer, lage album og dele de med venner, og fremkalle mobilbildene dine direkte i appen!

Ta vare på minnene dine med Min Sky