Sikkerhet

Så enkelt øker du nettsikkerheten på reise

Ferien er i anmarsj over hele landet. Dette betyr ikke nødvendigvis at alle kan eller får vært helt avlogget i ferien. For mange av oss er det helt vanlig å være tilkoblet uansett hvor vi måtte befinne oss. Men hvor trygt er det egentlig å surfe via et ukjent nettverk som f.eks. hotellnettet, offentlig Wi-Fi, eller fra en hvilken som helst internettkafé? 

Så enkelt øker du nettsikkerheten på reise

Nettsikkerhet på reise - ta ferie, men ikke fra sikkerheten!

Realiteten for de fleste av oss er jo at vi logger oss på og bruker nettet like mye når vi har ferie som til vanlig. Det kan være fordi vi må betale regninger, sjekke saldoen, oppdatere oss på nyheter, lese mail, utføre noen arbeidsoppgaver, bruke sosiale medier eller laste ned underholdning. Men hvor mange av oss tenker nettsikkerhet på reise når vi velger å bruke ukjente, trådløse nettverk til å utføre disse oppgavene?

Stor andel bryr seg ikke om nettsikkerhet på reise

Over halvparten av oss bryr seg ikke nevneverdig om nettsikkerhet på reise. Vi surfer gjerne rundt på trådløse nett uten å ofre det en tanke. Mange av oss bruker til stadighet trådløse soner som ikke krever passord til både å sjekke mail, logge seg inn i nettbank og på sosiale medier. Dette er slett ikke så smart og viser en ubevisst holdning til sikkerhetsrisikoen, og er veldig naivt. Vi tror rett og slett ikke at vi vil bli utsatt for hacking og tapping av informasjon. Vi lider alle av en "det gjelder ikke meg" holdning. I tillegg er det en god andel av oss som ikke vet hva vi velger, om vi er på et usikret nett eller ikke. Det beste rådet vil være å tenke sikkerhet når du skal surfe på nettet, uansett hva slags enhet du velger å surfe fra og hvor du måtte befinne deg.

Husk at det er «Bedre å være føre var enn etter snar», og at nettsikkerhet på reise er like viktig som på kontoret!

Hvorfor tar vi så lett på nettsikkerhet på reise?

Trådløse nett og gratis Wi-Fi er utrolig populære fordi vi vil unngå at mobilregningen går i taket. Raskt, enkelt og på farta er andre argumenter. Behov er også et element oppi dette. For eksempel bruk av GPS eller Google maps for å finne veien. Naivitet og godtroenhet er enda en grunn. Vi har rett og slett en tendens til å tenke at det ikke hender oss. Våkne opp! Det kan skje oss alle … Nettsikkerhet på reise er simpelthen noe vi alle bare må forholde oss til.

Hvor stor er sikkerhetsrisikoen?

Det skal utrolig lite til for at noen med litt kunnskap skal få tilgang til din mobil eller maskin. Det er mye enklere enn du tror! Det betyr at dine passord, PIN-koder, kredittkortinformasjon, personnummer og andre opplysninger av interesse lett kan fanges opp og havne på avveie. Denne sensitive informasjonen kan bli solgt på «the dark web» eller bli benyttet i «credential stuffing» angrep. Får hackerne adgang til e-posten din vil de kunne tilbakestille passordet på de ulike online kontoene dine og lett skaffe seg tilgang. Hele livet ditt kan bli svært komplisert hvis du blir utsatt for ID-tyveri. Den digitale identiteten din kan bli overtatt av andre og kan føre til store økonomiske konsekvenser. Denne typen kriminalitet kan ta tid å oppdage og kan ha gjort stor skade før du i det hele tatt merker noe. Husk at nettsikkerhet på reise blir enda viktigere når du tar med deg «hele livet» ditt på tur. Sensitiv og viktig informasjon kan havne i klørne på ukjente hvis du ikke passer ekstra godt på. Når du sender sensitiv data som brukernavn og passord over nettet, kan nemlig hvem som helst snappe det opp – og bruke det til å hacke deg på ulike måter.

Pass på hvor du surfer

Vet du egentlig hvem som tilbyr det gratis nettverket du kobler deg på? Hvis du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din. Det samme gjelder det gratis nettet på hotellet. Er det virkelig hotellet som eier dette, eller er det satt opp slik at du skal tro det er hotellets nettverk du kobler deg på? Om du ikke er helt sikker på hvilket nett du bruker bør du holde deg til enkel surfing, ikke logge deg inn på ulike tjenester som e-post, nettbank og offentlige tjenester. Alternativt kan du surf via mobilnettet. Nettsikkerhet på reise har aldri vært viktigere.

VPN øker sikkerheten

Om du selv sørger for å kryptere surfingen din kan du trygt bruke et Wi-Fi nett. Dette gjør du ved å koble opp VPN (Virtual Private Network). Dette kan brukes både på PC og mobil. Mange tenker på VPN som noe man må gjennom for å få tilgang til e-posten, men det er smart å sett opp VPN-nettet uavhengig om du skal sjekke mail. Når du er tilkoblet en VPN-server vil all trafikken fra maskinen din gå igjennom en sikker tunnel og derfor være "usynlig" for andre i det samme nettverket. Har du ikke VPN kan du bruke mobilt bredbånd hvis du har det. Det er mye tryggere å bruke enn åpne nettverk. Vi kan mye om det å sikre seg når man kobler seg på nettet og nettsikkerhet på reise, ikke minst i jobbreisesammenheng der ansatte som bare skal sjekke mail eller godkjenne noe må ha gode rutiner. Gode sikkerhetsrutiner og opplæring er viktige elementer.

NB! Uten VPN bør du kun bruke Wi- Fi nettverk til enkel surfing, og ikke logge deg på med brukernavn og passord.

Du KAN surfe tryggere

Tjenesten nettvern vil gi bedriften økt sikkerhet. Surfer du på et Telenornett, stopper filteret Nettvern deg hvis du i ferd med å gå inn på en side som inneholder virus, er falsk, prøver seg på svindelforsøk, sprer skadelig programvare e.l., og du får opp en varselsmelding på skjermen. Du blir da stoppet fra å gå videre, for å redusere skade på mobilen/datamaskinen. Er du ikke tilkoblet et Telenornett, eller ikke vet om du er det, vil du med tjenesten Sikker Nettsurfing også kunne surfe trygt, men da uansett nettleverandør. Dette er gode sikkerhetsmekanismer som gir deg bedre nettsikkerhet på reise.

Sørg for dobbel sikring - oppnå bedre nettsikkerhet på reise

Med et enkelt, men effektivt tiltak kan du sikre kontoer og enheter med et ekstra lag med sikkerhet. Trikset er å ta i bruk multifaktorautentisering for pålogging der dette er mulig. Tjenesten sørger for at brukeren må logge seg inn med brukernavn og passord, og må deretter bekrefte innloggingen ved bruk av en ekstern «nøkkel». MFA gjør nettsikkerhet på reise litt lettere.

Gode råd for bedre nettsikkerhet på reise

  • Ta en backup av enheten din før du reiser. På den måten unngår du at alt går tapt hvis noe skulle skje med PC-en, mobilen eller nettbrettet ditt.

  • Bruk alltid VPN når du skal surfe, ellers bør du holde deg til enkel surfing. Benytt deg gjerne av tjenesten Sikker Nettsurfing.

  • Bytt med fordel passord når du kommer hjem igjen. Du er ekstra smart hvis du tar i bruk multifaktorautentisering for å dobbelsikre kontoer og enheter i tillegg til sterke passord.

  • Husk å logge deg av og deaktivere nettet når du er ferdig. Log deg også av diverse kontoer du har vært inne på.

  • Om du ikke er helt sikker på hvilket nett du bruker bør du holde deg til enkel surfing og ikke logge inn på personlige tjenester.

  • Slå av fil- og skriverdeling. Her vil noen kunne snappe opp datatrafikken din eller plante virus, ormer og annen ondsinnet programvare på enheten din.

  • Hold PC-en din oppdatert med de siste sikkerhetspatchene, bruk antivirus og husk å slå på brannmuren.

  • Tenk også nettsikkerhet på reise, ikke senk garden din helt ned og bruk sunn fornuft. Det vil du komme langt med og du får ingen grunn til å angre på noen snarveier du tok.

Husk å tenk nettsikkerhet på reise - God sommer og god ferie!