Du kan ha blitt hacket
Du kan ha blitt hacket
- Sikkerhet

Du kan ha blitt hacket

Skrevet av: Hilde Martinsen
Publisert: 2. januar 2023 kl. 12:00

Det er ikke tvil om at det finnes mange der ute med ulike grunner til å hacke deg. Konsekvensen av å bli hacket og få personlig informasjon og passord på avveie er enorm. Det kan bety at hackeren får tilgang til dine systemer og sensitiv informasjon om din organisasjon, og den økonomiske belastningen kan bety kroken på døra. Men hvordan kan du faktisk oppdage om du har blitt hacket?

Jo fortere databruddet blir oppdaget og avgrenset, jo lavere blir kostnaden. I følge en studie utført av Ponemon Institute så tar det i gjennomsnitt over 200 dager før et datainnbrudd blir oppdaget. Kostnadene for et slikt sikkerhetsbrudd økte med 6,4% det siste året og er i dag i gjennomsnittlig på over 32 millioner kroner i følge IBM.  Det er hackere og kriminelle insidere som forårsaker de fleste sikkerhetsbrudd. 48% av alle brudd ble forvoldt av ondsinnede eller kriminelle angrep.

Selv om det kan være vanskelig å oppdage at uvedkommende har vært inne og tuklet med datamaskinen din, er det allikevel ting du kan være oppmerksom på.

Her er 6 tegn på at du kan ha blitt hacket:

1 – Uvanlige meldinger dukker opp
Hvis det plutselig dukker opp uvanlige meldinger om sikkerhetsfeil fra ukjente programmer på maskinen din, kan dette være en antydning om at du kan være infisert av skadevare.

2 – Problemer med pålogging
Dette kan bety at du er utsatt for et såkalt tjenestenektangrep (DDOS angrep). Denne typen angrep tar sikte på å stenge ute legitime brukere fra ulike datasystemer. Dette kan være spesielt kritisk for bedrifter som er avhengige av nettsidene sine for salg eller markedsføring.

3 – Uønsket verktøylinje i nettleseren
Et veldig vanlig tegn på at du er infisert: Nettleseren din har flere nye verktøylinjer med navn som antyder at de er der for å hjelpe deg. Med mindre du gjenkjenner verktøylinjen som en fra en anerkjent leverandør, er det på tide å avinstallere den.

4 – Datamaskinen oppfører seg uvanlig
Dersom du oppdager at merkelige ting skjer på maskinen din helt av seg selv, som f.eks. at musepekeren flytter på seg av seg selv, er dette et typisk tegn på at uvedkommende har tatt kontroll over maskinen. Andre tegn kan være at du har mistet tilgang til bestemte programmer under Start-menyen, at enkelte programmer nekter å kjøre, eller at passordene dine plutselig har blitt endret.

5 – Uventede software installasjoner
Uønskede og uventede programvareinstallasjoner er et kjent tegn på at datasystemet ditt kan ha blitt hacket. Mange virus er bygget som programvare og laget for å lettere kunne skjules.

6 – Maskinen oppleves som uvanlig treg
Hvis maskinen din er infisert av et datavirus, jobber ofte harddisken på maskinen intenst. Dette er ikke i seg selv et sikkert tegn på at noe er galt, men kombinert med unormal oppførsel som: merkelige meldinger i popup-vinduer, plutselig omstart av maskinen, og programmer som starter av seg selv, stiger muligheten for at et datavirus har infisert PC-en.

info icon

Tips om hvordan du kan slå tilbake

Det beste virkemiddelet du kan ha mot datakriminalitet er å ha en god backup rutine og en god sikkerhetspolicy. Hvis du tror du har blitt kompromittert bør du reagere så fort som mulig. For å implementere de beste mottiltakene trenger du harde fakta om angrepene du står overfor og svakhetene i forsvaret ditt. Det er først når du vet hva slags trusler du vil møte at du suksessfullt kan implementere rutiner og systemer som kan beskytte deg.

Flere tips

Lurer du på om e-postadressen din har kommet i feil hender?

Nå kan du enkelt sjekke. Ta en titt på denne nettsiden. Skriv inn e-postadressen din og få svaret på om du (din e-postleverandør) har vært utsatt for noe kriminelt. Visste du at over 65% av all e-post er spam og at det er en primærkanal for spredning av ondsinnet kode?

Historien om Maersk
Hva skjedde den sommerdagen da Maersk ble angrepet? Lurer du på hvor stort utfallet av et angrep på et selskap med 80.000 ansatte kan være, da bør du få med deg den utrolige historien om Maersk. Hvordan ble de angrepet og hva gjorde de i etterkant av angrepet? Det viktigste man kan lære av det som skjedde med Maersk er at det ikke alltid er du som er målet, men du kan rammes allikevel.

Råd om hvordan du kan unngå å bli hacket

Noen ganger vil ikke selv de beste tiltak være gode nok til å forhindre at en hacker angriper deg og dine verdier. Men for å beskytte deg på best mulig måte mot slike angrep må du hele tiden være oppmerksom på muligheten og ha en god beredskapsplan. Den aller beste måten er å la en profesjonell samarbeidspartner ta seg av sikkerheten for deg og verdiene dine. Det vil spare deg for mange bekymringer og sette deg i stand til å være operativ igjen i løpet av kort tid ved et angrep. Husk at nedetid på datasystemene dine er et mye større tap enn de fleste er klar over.