Smarte bygninger er delingsøkonomi i praksis
Smarte bygninger er ikke bare lønnsomme, de er helt nødvendige. De er i ferd med å finne sin plass i delingsøkonomien, der alle former for ressurser utnyttes maksimalt, enten vi snakker om det fysiske kontoret eller hjernekraften til de som jobber der.
Forestill deg at du jobber i Deloitte, Nederland, i The Edge. Bygningen som ikke bare er verdens grønneste, men også en av verdens smarte bygninger. Da har du en arbeidsdag som for bare noen år siden ville ha fremstått som et blikk inn i fremtiden.
Når du våkner, vet allerede det topp moderne kontorbygget i Pilotenstraat 1 i Amsterdam, om du skal på kontoret eller ikke. Den har nemlig ikke bare lest, men analysert kalenderen din. Og den har registrert om du har hjemmekontor, er ute i møter, er på reise eller skal jobbe på prosjekter ved HQ. Alene eller sammen med kollegaer.
Basert på denne informasjonen, gjør The Edge en rekke tilpasninger. Hvis du og mange andre ikke reiser inn til kontoret, lukkes utvalgte områder for bruk. På den måten spares strøm på lys og klimaanlegget. Samtidig får driftsavdelingen beskjed om at denne sonen ikke må vaskes den dagen. Slik fungerer smarte bygninger.
Hvis du reiser inn til kontoret, blir du observert når du passerer døren eller når registreringsnummeret på bilen din blir lest i garasjen. Igjen med utgangspunkt i kalenderen din, får du forslag om hvilke arbeidsplasser du kan benytte. Basert på hva du skal jobbe med. Møterom for samarbeid. Konsentrasjonsrom for fokusjobbing. Et stående skrivebord med en skjerm hvis The Edge vet at du foretrekker det. Eller en stol i en lounge i det enorme atriet.
Når du ankommer sonen du vil jobbe i, vet kaffemaskinen hvordan du vil ha kaffen din. Ved pulten justeres både temperatur og lys automatisk. Hvis du har lagt dine preferanser inn i appen som Deloitte har utviklet sammen med entreprenøren, OVG. Både telefonen din og laptopen kan kobles til hundrevis av storskjermer rundt om i bygningen. Hvis du blir varm, kan du gå til en kaldere sone for å kjøle deg ned. Hvis du skal ta en telefon, finnes det små stillerom der du kan snakke uforstyrret. Alle arbeidsplasser befinner seg i nærheten av et vindu og har naturlig lys. Og om ettermiddagen, når du går hjem. Kan du skanne en middagsmeny i kantinen og plukke opp en pose med ingredienser på vei ut.
Alt dette er mulig fordi Deloitte bestemte seg for å bygge det smarteste kontoret som lot seg bygge da de planla The Edge. Og smarte bygninger betyr i praksis oppkoblet, datatungt og analysebasert. All teknologi som hadde en ROI-tid på mindre enn ti år var aktuell. Mange av løsningene er utviklet spesifikt for smarte bygninger.
Nervesystemet i The Edge er LED-lysene. De er så gjerrige på energi at de drives av den samme strømmen som går gjennom Ethernet-kablene. Dermed fungerer de også som sensorer. Til sammen 28 000 datapunkter forer The Edge med informasjon om alt fra temperatur og luftkvalitet, til bevegelse og belegg. Basert på denne informasjonen skreddersyr systemet all funksjonalitet gjennom døgnet, slik at ressurser utnyttes optimalt.
Det er kanskje unødvendig å si det, men The Edge produserer selvfølgelig all strøm den trenger selv. Et jordvarmeanlegg, der for eksempel oppvarmet sommervann lagres i enorme reservoarer langt nede i bakken, sørger for en dynamisk lufttilførsel. Regnvann fyller sisternene på do. Og humlekasser sikrer et balansert og fruktbart økosystem på utsiden.
The Edge er ikke et blikk inn i fremtiden. Vi har teknologien, dataene og erfaringen som skal til for å bygge avanserte smarte bygninger i dag. Og det beste er at dette ikke bare handler om å skape en kul arbeidsplass, men om å designe kontorer som både er bærekraftige fra et klimaperspektiv og legger til rette for den typen arbeid vi trenger i fremtiden.
Delingsøkonomien handler om vår evne til å utnytte begrensede ressurser på en mest mulig effektiv måte. Über er brukt som eksempel; privatpersoner tilbyr persontransport med biler som ellers ville stått i garasjen. Airbnb er et like godt eksempel; hus og leiligheter som ellers ville stått tomme, fylles opp av mennesker som kanskje ikke ville hatt råd til å betale for hotell.
Smarte bygninger og kontorer fungerer etter samme prinsipp. Delvis ved å være så grønne, at de knapt setter avtrykk etter seg i det globale miljøregnskapet, men også fordi de legger til rett for en måte å jobbe på der de ansatte både utnytter egne ressurser optimalt, og samarbeider med kollegaer og partnere på en måte som verdiøker det endelige resultatet.
De unike mulighetene ligger i dataene bygget genererer
De største egenskapene i videreutvikling av fremtidens bygg handler ikke om byggets fysiske del, men om IT-systemer som finner verdi i dataen som bygget genererer. Et smart bygg gir rett og slett spennende gevinster for både brukere og eiere av bygget ut fra dataene som høstes.
Les mer av historien om utviklingen av kontoret i del 7, "Slik kan kontoret gjøre deg smart".
Dette blogginnlegget er det sjette av flere som handler om fremtidens kontorløsninger, ny teknologi og moderne måter å jobbe på.Ta kontakt hvis du ønsker en samtalepartner som kan hjelpe deg å se mulighetene i din organisasjon – og på ditt kontor.