Straks du senker skuldrene, slår de kriminelle til
Ferietid er en gullgruve for svindlerne. Heldigvis kan du enkelt sikre både bedriften og de ansatte – selv i uoppmerksomme øyeblikk.

Ferie er ment å være et pusterom fra hverdagens kjas, mas og krav. Samtidig er mobilen alltid med.
Denne kombinasjonen av å være både av- og påkoblet er noe kriminelle vet å utnytte seg av, forteller Kjetil Holm, produktsjef for SafeZone i Telenor:
– Ferietid er en gullgruve for svindlere. Straks du senker skulderene, senker du gjerne også guarden – og det er da de slår til.
Flere angrep i ferien
Flere undersøkelser og Telenors egne tall viser en tydelig økt svindelaktivitet rundt ferier, langhelger og høytider.
– Mange tar fri fra kontoret, men ikke fra innboksen. Når jobb og fritid glir over i hverandre, blir det vanskelig å vite når du skal være skjerpet. Den uoppmerksomheten bruker svindlerne til sin fordel, sier Holm.
– Kanskje skal du bare raskt inn og sjekke noe – og det er akkurat da det kan smelle.
I slike situasjoner er det gjerne mobilen som er eneste inngangen til e-post, meldinger og andre jobbrelaterte oppgaver.
– Mange ansatte bruker mobilen for å logge inn, signere dokumenter, besvare henvendelser og lese vedlegg. Og ofte skjer dette på usikrede nettverk eller i uoversiktlige situasjoner, sier Holm.
Det er akkurat når folk har minst tid til å dobbeltsjekke detaljer, at phishing-e-poster og falske innloggingsvinduer blir sendt ut.
– Da hjelper det lite om bedriften har beskyttet bedriftsnettverket og jobb-PCen. Derfor har vi utviklet SafeZone for å sikre de ansatte der de faktisk er – altså på mobilen.
24/7 beskyttelse: Stopper ansatte når de forsøker å åpne en side med skadelig innhold
Effektivt: Beskytter mot phishing, malware og ransomware
Raskt og enkelt: Krever ingen installering, administrasjon eller oppdatering
Ingen sporing eller utveksling av persondata: All data er anonymisert
Optimalisert for fart: Ingen ytelsespåvirkning på ansattes enheter
Mobil VPN: For trygg surfing på mobilen på offentlige Wi-Fi-nett
Førstelinjeforsvar på mobilen: Stopper både ondsinnede nettsteder og IP-adresser
Alltid aktiv og oppdatert beskyttelse
Sikkerhetstjenesten SafeZone beskytter ansatte mot en lang rekke typer digitale trusler, selv når skuldrene er senket.
Det gjelder også når jobben blir med ut fra kontoret etter arbeidstid – og du får en e-post når du står i butikken eller sitter i sofaen.
– Om du i farta skulle trykke på en farlig lenke, vil SafeZone kunne stoppe deg før du havner på nettsiden angriperne prøver å lure deg til. Slik kan de fleste angrep avverges før noe skade har skjedd, sier Holm.
Siden SafeZone kjører i mobilnettet, og ikke fysisk på mobilen, er tjenesten alltid aktiv og oppdatert basert på fersk trusselinnsikt – klar for å stoppe også nye trusler.
– Det betyr at verken den ansatte eller noen andre i bedriften trenger å installere eller oppdatere noe som helst.

QR-koder og raske feil
Både i hverdagen og på reiser brukes QR-koder hyppigere, for eksempel til menyer, betaling, billettkontroller og innlogginger.
Her har svindlere funnet en snarvei inn til sine potensielle ofre, advarer Holm:
– Det å scanne en QR-kode er i realiteten bare en lettvint måte å besøke en nettside på. Men spesielt på mobil er det vanskelig å se hvilken nettadresse du faktisk besøker, og da er det lett å bli lurt, sier han.
Ved å plassere ut falske QR-koder, for eksempel som klistremerker oppå de ekte QR-kodene, kan dermed de kriminelle lure folk inn på falske nettsider – som ser helt ekte ut.
– Også her vil SafeZone stoppe deg før du kommer inn på den falske siden, og dermed forhindre deg fra å oppgi ting som brukernavn, passord eller kortdetaljer som kan misbrukes, sier Holm.

Sikker også på usikre nett
Men hva med sikkerheten på mobilen når du er ute og reiser i utlandet?
– Som hovedregel er det alltid tryggest å surfe på mobilnettet. Både fordi det i utgangspunktet er kryptert, men også fordi det er her SafeZones sikkerhetsfiltre beskytter deg, sier Holm.
– Samtidig vet vi at det ikke alltid er mulig eller praktisk å bruke mobilnettet i utlandet – og at det da er lett å ty til offentlige og usikrede Wi-Fi-nett, for eksempel på hoteller, flyplasser, kafeer eller tog.
På slike nett kan uvedkommende overvåke trafikken din og fange opp sensitiv informasjon, advarer han – for eksempel ved å sette opp falske nett::
– Offentlige nettverk er ikke laget for sikkerhet, og det er nesten umulig for deg å oppdage om noe ikke er som det skal være, sier Holm.
For at du skal kunne surfe trygt på mobilen også under slike omstendigheter, inkluderer SafeZone en VPN-løsning som krypterer Wi-Fi-trafikken.
– Det betyr at du kan bruke mobilen som vanlig, uten at noen kan overvåke deg eller få tilgang på din data.