– Surfing på 5G er som å kjøre alene på motorveien
Du kan forvente enorme hastigheter og uante muligheter med nye iPhone 12 på Telenors 5G-nett.
– Alt skjer veldig fort nå. 2020 er blitt det store 5G-året, der alle de største mobilprodusentene har lansert 5G-klare mobiler – samtidig som Telenor skrudde på 5G-nettet i mars, sier Eirik Kjønås, Salgssjef Digitale Kanaler i Telenor Bedrift.
I løpet av de nærmeste årene vil vi oppleve et generasjonsskifte til 5G, med 5G-dekning overalt hvor vi har 4G i dag. Så at Apple nå lanserer sin nye iPhone 12-serie med 5G-støtte i alle modeller, er ikke tilfeldig:
– Nå er det ikke lenger et spørsmål om å velge mellom 4G- og 5G-mobiler. Alle toppmodellene er klare for 5G – og dermed også for fremtiden, sier Kjønås.
– Som å kjøre alene på motorveien
Selv om Telenors 4G-nett i dag oppleves som lynende raskt for norske mobilbrukere, er det tydelige tegn på at 5G-nettet vil kunne komme til god nytte, sier Bjørn Lydersen, Produktsjef 4G & 5G i Telenor Bedrift.
– Når vi nå bygger ut 5G-nettet i stor skala, er det for å møte fremtidens behov for båndbredde. Dette behovet vokser kraftig fra år til år. Og tegner vi ut vekstkurven for de kommende årene, kan vi forvente en veldig datavekst – og da er vi nødt til å ha 5G.
En av de store fordelene med 5G, er at den økte kapasiteten tillater at flere brukere og enheter kan være oppkoblet samtidig – uten at det går på bekostning av snittfarten, som altså vil være langt høyere på 5G enn på 4G.
De som fremover surfer på 5G-nettet med sine nye mobiler, vil ifølge Lydersen oppleve det som å «kjøre alene på motorveien» – der den økte kapasiteten minimerer sjansen for «kø» i datatrafikken.
Mange av de Telenor-kundene som allerede har kjøpt seg 5G-mobil, opplever nå gigabit-hastigheter på mobilen
Langt høyere snittfart
– Ettersom 5G har langt høyere kapasitet enn 4G, vil mobilnettet klare å håndtere topper i trafikken langt bedre. Det innebærer at alle får gjort det de skal på mobilen, med en langt høyere snittfart.
De første erfaringene basert på 5G-utrullingen i Norge tyder på fartsmålinger Lydersen beskriver som «ganske heftige»:
– Mange av de Telenor-kundene som allerede har kjøpt seg 5G-mobil, opplever nå gigabit-hastigheter på mobilen, men da er det ikke mange som har koblet seg til basestasjonen samtidig. I dag får du kanskje et snitt på 70-80 Mbit/s på en 4G-tilkobling, mens du på 5G muligens vil kunne mangedoble hastigheten,sier Lydersen, og legger til:
– Dette er ting vi nå vil lære om, når utrullingen av 5G-nettet fortsetter – og langt flere får tilgang på 5G-klare mobiler. Det blir veldig spennende å se hvor vi faktisk havner.
Telenor er nå i full gang med å bygge ut en helt ny 5G-dekning – og utvide den eksisterende. Arbeidet er allerede i gang i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kongsberg, og i 2021 skyter utbyggingen virkelig fart – med mål om et landsdekkende 5G-nett i 2024.
Samtidig vil Telenors 4G-nett fortsatt gi mobildekning og fart i verdensklasse i flere år fremover. 5G og 4G vil komplettere hverandre i lang tid – i det som nylig ble kåret til Norges beste mobilnett!
Sømløs overgang til 5G-nettet
Eiere av de 5G-klare iPhone 12-modellene og andre 5G-mobiler vil ikke behøve å gjøre noe aktivt for å bruke 5G-nettet der det er tilgjengelig, forteller Eirik Kjønås:
– 5G-mobilene vil automatisk koble seg på 5G-nettet etterhvert som det blir skrudd på over hele landet. Du behøver ikke noe eget mobilabonnement eller nytt SIM-kort – med mindre du har et veldig gammelt SIM-kort som heller ikke støtter tjenester som BankID.
Med en rekke toppmodeller som alle støtter 5G, samt et 5G-nett som raskt rulles ut over hele Norge, vil overgangen til en ny mobilhverdag også kunne gå raskere enn mange forventer.
– Det vil også bety at utviklere lager nye løsninger som er skreddersydd for det nye mobilnettet. Det kan være apper, tjenester, spill eller funksjoner som bare blir mulig å oppleve på 5G, sier Kjønås.
Sikret for fremtiden – og alt før det
Han forteller at Telenors bedriftskunder gjerne beholder mobilene sine lengre og lengre – nå tar det i snitt rundt 33 måneder før mobilene byttes ut.
– Samtidig blir de dyrere og dyrere. Så hvis du kjøper en mobiltelefon som ikke støtter 5G nå, og skal vente i nesten tre år før du bytter den ut, vil det nok skje litt i mellomtiden som du potensielt går glipp av.
Samtidig som man med en 5G-mobil er «godt skodd» for fremtidens muligheter, sier Kjønås at du kan være sikker på å få gjort alt du skal, uansett hvor du er.
– Kjøper du en 5G-telefon nå, så må du ikke vente til 5G-nettet blir skrudd på i alle byer før du får brukt den. 4G er langt fra dødt, og vil fortsette å gi hele landet rask god mobildekning mens 5G-nettet bygges ut. Ettersom 5G-mobilene er fullstendig bakoverkompatible med 4G-nettet, betyr dette at du fortsatt kan bruke dem på Telenor-nettet over hele landet, både på 4G og 5G.
Enorme og ukjente muligheter
En annen unik fordel med 5G-nettet, er de svært lave forsinkelsestidene – altså tiden det tar for data å bli overført fra mobilen til en server, og tilbake igjen.
– Det at store mengder data kan bevege seg i nær sanntid på 5G-nettet, kombinert med prosessorkraft nok til å håndtere alle disse dataene, åpner for at vi kan bruke mobilene våre på helt nye måter, sier Bjørn Lydersen.
Han nevner for eksempel muligheten til å bruke utvidet virkelighet til å få opp et sanntidsbilde av infrastruktur under bakken – som rør og ledninger – direkte på mobilskjermen, bare ved å peke mobilkameraet mot bakken. Eller muligheten til å ha en «digital tvilling» til en installasjon direkte på mobilen, med konstant oppdatert informasjon tilgjengelig mens du er ute og driver vedlikehold.
– På mobilskjermen kan du få et bildeoverlegg med relevant data, som viser hvor ting faktisk er. For at dette skal fungere godt, er det ganske mye som skal skje samtidig. Bildet skal tolkes, mobilen skal sende inn en nøyaktig posisjon og få relevant informasjon tilbake – og så skal alt matches uten at det hakker på skjermen, sider Lydersen og fortsetter:
– Enten det er snakk om utvidet virkelighet, selvkjørende biler, autonome skip og havner, eller milliarder av IoT-enheter som skal samspille med nettet, er det kjempeviktig at datatrafikken kan flyte fritt og at forsinkelsen er lav. Og det er noe som bare er mulig med 5G.
Apple har lansert fire nye iPhone-modeller: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro og iPhone Pro Max
Alle fire mobilene støtter den lynraske 5G-teknologien, samt har den kraftige Bionic A14-chipen som gir 50% raskere ytelse og grafikk
iPhone 12 har en 6,1" Super Retina XDR-skjerm og har to 12 MP kameraer: ultravidvinkel og vidvinkel. Du har valget mellom 64 GB, 128 GB og 256 GB, samt fem farger (svart, hvit, rød, grønn, blå)
iPhone 12 mini har akkurat samme spesifikasjoner som iPhone 12, bare en mindre størrelse. Likevel oppleves skjermen stor, med sine 5,4".
iPhone 12 Pro har en 6,1" Super Retina XDR-skjerm og et avansert 12 MP kamerasystem: ultravidvinkel, vidvinkel og tele. Kommer i 128 GB, 256 GB og 512 GB, i fire høyglans-farger (sølv, gull, grå, blå)
iPhone 12 Pro Max har noe bedre kameraspesifikasjoner, samt en større skjerm på 6,7 tommer.