Norsk strømbrikke skal gjøre deg til en smartere forbruker

En kvinne holder i en mobil med appen fra Oss åpen

Med innovativ, helnorsk teknologi og IoT på 4G fra Telenor kan du se strømforbruket ditt i sanntid på mobilen.

Dette er nok en velkjent, men ubehagelig fornemmelse for mange av oss: «glemte jeg å skru av komfyren etter middagen?» Du snur og drar hjem igjen, bare for å finne ut at komfyren er avskrudd. «Bør ikke dette være mulig å sjekke på mobilen?» tenker du kanskje. 

Med slik nysgjerrighet kan du komme langt. Det er reisen til den norske startupen Oss et godt eksempel på. 

– Vi har utviklet en brikke som enkelt kobles til de nye smarte strømmålerne og gir forbrukeren detaljert sanntidsinformasjon om strømforbruket i husstanden, forklarer Janne Blaasvær, daglig leder og markedssjef i Oss. 

Den Drammens-baserte startupen teller i dag seks ansatte og er etablert som et frittstående selskap av Glitre Energi. Brikkene deres testes nå ut med den nye IoT-teknologien LTE-M fra Telenor. Den gjør det mulig for «ting» å kommunisere over 4G-nettet, selv der andre mobilsignaler sliter med å trenge gjennom.

Innen utgangen av 2018 skal alle norske hjem ha fått installert nye strømmålere, som registrerer strømforbruket på timesbasis og sender informasjonen direkte til nettselskapet. Dette medfører raskere og mer nøyaktig rapportering av forbruket

Problemet er at denne informasjonen ikke er så lett tilgjengelig for forbrukerne, til tross for at dataene faktisk tilhører dem. 

– I tillegg stilles det stadig strengere krav til at bedrifter presenterer miljøregnskap. Dermed har også bedriftsmarkedet et økende behov for mer data, sier Blaasvær. 

Står komfyren på?

Nysgjerrige Oss undret seg: er det mulig å bruke de tilgjengelige dataene til å gjøre livene til folk enklere og tryggere? Derfra kom ideen til Oss-brikken – en dings som kobles til strømmåleren og kan utrette svært mye, uten å være spesielt komplisert. 

– Den gjør faktisk bare én ting: den plukker opp data fra strømmåleren og sender den videre med LTE-M. Ettersom dataene ikke er spesielt forståelige for folk flest, fungerer teknologien vår som en oversetter, sier teknisk ansvarlig i Oss, Bendik Løver, som var med å utvikle prototypen på brikken. 

Han fortsetter: 

– I mobilappen vår får du se strømforbruket i sanntid og du får varsler om bestemte hendelser. Du blir varslet om lav og høy spenning som potensielt kan være farlig for apparater i hjemmet. Og etter hvert kan du også se om enkelte apparater står på eller av, forklarer Løver. 

Får du den ubehagelige fornemmelsen om at stekeplaten ikke er skrudd av, kan du altså bare sjekke appen.

Janne Blaasvær, daglig leder og markedssjef i Oss.
Janne Blaasvær, daglig leder og markedssjef i Oss.
Bendik Løver, Teknisk ansvarlig i Oss
Bendik Løver, Teknisk ansvarlig i Oss

Gjør det enkelt å forstå strøm

Oss-brikken kobles til den såkalte HAN-porten (Home Area Network) på strømmåleren. Dette er en fysisk utgang som i utgangspunktet er stengt. Nettleverandøren kan aktivere porten, men bare hvis du selv ber om det. Det finnes andre løsninger som kan kobles til HAN-porten, men disse sender gjerne dataen med Wi-Fi eller annen trådløs teknologi. Dette fører ofte til at løsningen blir komplisert og utfordrende å komme i gang med.

Oss-brikken er derimot svært enkel i bruk. Du plugger den direkte inn i strømmåleren din og den vil da oppdateres og konfigureres automatisk. Brikken trenger hverken vedlikehold eller ettersyn, og benytter LTE-M, som gir svært god og gjennomtrengende dekning. Dataen behandles og presenteres slik at den er lett forståelig for den gjengse forbruker.

– Vi vil gjøre folk litt mer bevisste på strømforbruket deres. Hvis vi kan gi dem en nyttig oversikt som ligger tettere på hverdagen deres, kan det bidra til at de redusere forbruket, sier Janne Blaasvær.

– Veldig spennende

I Telenor fant det innovative Drammens-selskapet en villig samarbeidspartner.

– De tok tidlig kontakt med oss, lenge før vi var klare til å ta den nye teknologien ut i markedet. Vi syns dette var veldig spennende og ville være med å teste brikken og tjenesten, sier forretningsutvikler for IoT, Sofia Tropé, i Telenor. 

I møtet med ny teknologi jobber Telenor tett med ulike tjenesteleverandører før kommersielle løsninger blir tilgjengelige. Ved å gi aktørene tilgang til kommunikasjonsteknologi før lansering i markedet, finner de sammen ut hva de trenger fra hverandre. 

– Slik jobber vi også med 5G, og dette skaper en samarbeidsform vi ikke har sett så mye av på dette feltet tidligere, sier Tropé.

Sofia Tropé, forretningsutvikler for IoT i Telenor Norge.
Sofia Tropé, forretningsutvikler for IoT i Telenor Norge.

Erstatter 2G og 3G

I utgangspunktet ble Oss-brikken testet ut for NarrowBand IoT (NB-IoT) – den andre nye kommunikasjonsteknologien som brukes med det eksisterende 4G-nettverket. Etter hvert viste deg seg at LTE-M var bedre egnet, ettersom brikkene trenger stabil og gjennomtrengende dekning, og nok båndbredde til å kontinuerlig sende data.

– Svært mange tjenester og leverandører vil bruke LTE-M-teknologien i fremtiden, sier Tropé.

Der 4G gjør det mulig å sende datapakker med ekstreme hastigheter, passer de nye teknologiene bedre for enheter som ikke krever den samme rå ytelsen som mobilene våre. NB-IoT er best på gjennomtrengende dekning og energibesparing – perfekt for tjenester der lang batteritid er viktigere enn dataoverføring i sanntid. 

LTE-M er altså den gylne middelvei. Teknologien er svært energieffektiv og har god dekning, samtidig som den støtter tale- og SMS-funksjoner. Den kommer til å ta over for 2G og 3G når dette legges ned, noe som betyr at en stor del av de 1,4 millioner «tingene» som er tilkoblet Telenors nett vil benytte seg av LTE-M, forteller Tropé.

– Det geniale med teknologien til Oss er at den hjelper folk med å få et bevisst forhold til strømbruken sin. Ikke bare skaper de en ny tjeneste, de kan også tilføre stor samfunnsverdi i form av mer bærekraftige forbruksmønstre, sier Tropé.

Hun legger til: – Vi har kjempestor tro på Oss. De er fremoverlente, nysgjerrige og kunnskapsrike. De tør å ta i bruk ny teknologi, og bidrar til verdiskaping og innovasjon.

Oss gir deg strømforbruket ditt rett på mobilen.
Oss gir deg strømforbruket ditt rett på mobilen.

Helnorsk og trygt

Oss har tatt en rekke bevisste valg for å knytte teknologien deres tett til det norske markedet. Kortet i brikken er produsert i Lillestrøm, innkapslingen i Fredrikstad og emballasjen er fra Sandefjord. I tillegg er all teknologi utviklet i Drammen. 

Dataene som sendes ut av brikken kan ikke knyttes til den enkelte forbrukeren dersom de kommer på avveie. Selv ikke de ansatte i Oss vet hvem dataene tilhører.

– Når vi lager analyser av strømforbruket vet vi ikke hvem sine data vi ser på. Dermed gjør vi det litt tungvint for oss selv, men sikkerhet og personvern er veldig viktig for oss, sier Bendik Løver, og får støtte av kollega Janne Blaasvær:

– Forbrukerne skal føle seg trygge med Oss. Vi skal jo tross alt inn i hjemmene deres og forhåpentligvis bli værende der så lenge som mulig. Oss-brikken skal gi datamakten tilbake til forbrukeren, fastslår hun.