Norsk strømbrikke skal gjøre deg til en smartere forbruker

Med innovativ, helnorsk teknologi og IoT på 4G fra Telenor kan du se strømforbruket ditt i sanntid på mobilen.
En kvinne holder i en mobil med appen fra Oss åpen

Reisen til Oss startet med de nye smarte strømmålerne, og et ønske om å gi forbrukeren tilgang og eierskap til informasjonen som disse målerne sendte fra seg. Hvordan kan forbrukeren på en enkel måte få kontroll og oversikt over strømforbruket i hjemmet sitt?

Med slik nysgjerrighet kan du komme langt. Det er reisen til den norske startupen Oss et godt eksempel på.

– Vi har utviklet en brikke som enkelt kobles til de nye smarte strømmålerne og gir forbrukeren detaljert sanntidsinformasjon om strømforbruket i husstanden, forklarer Janne Blaasvær, daglig leder og markedssjef i Oss

Den Drammens-baserte startupen teller i dag åtte ansatte og er etablert som et frittstående selskap eid 50/50 av Glitre Energi og Agder Energi. Brikkene benytter den nye IoT-teknologien LTE-M fra Telenor. Den gjør det mulig for «ting» å kommunisere over 4G-nettet, selv der andre mobilsignaler sliter med å trenge gjennom.

Internet of things (IoT)
IoT er en kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.
Nettet er designet for å knytte objekter til internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett. 
Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent 10 år.
Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart pga. strøm og dekningsutfordringer.

Alle norske hjem skal nå ha fått installert nye strømmålere, som registrerer strømforbruket på timesbasis og sender informasjonen direkte til nettselskapet. Dette medfører raskere og mer nøyaktig rapportering av forbruket. Problemet er at denne informasjonen ikke er så lett tilgjengelig for forbrukerne, til tross for at dataene faktisk tilhører dem.

– I tillegg stilles det stadig strengere krav til at bedrifter presenterer miljøregnskap. Dermed har også bedriftsmarkedet et økende behov for mer data, sier Blaasvær.

Kontroll over strømforbruket

Nysgjerrige Oss undret seg: er det mulig å bruke de tilgjengelige dataene til å gjøre livene til folk enklere og tryggere? Derfra kom ideen til Oss-brikken – en dings som kobles til strømmåleren og kan utrette svært mye, uten å være spesielt komplisert.

– Den gjør faktisk bare én ting: den plukker opp data fra strømmåleren og sender den videre med LTE-M. Ettersom dataene ikke er spesielt forståelige for folk flest, fungerer teknologien vår som en oversetter, sier teknisk ansvarlig i Oss, Bent Eikmo.

Han fortsetter: I appen viser vi deg livepresentasjon av strømforbruket ditt, en helt ny måte å se hvor mye strøm du bruker akkurat nå. Vi jobber med å utvikle tjenester som gir forbrukeren muligheten til å forstå og påvirke eget forbruk. Tjenester som enkle sammenligninger, relevante varsler og presentasjon av forbruket over tid. Gode eksempler på dette er å kunne sammenligne forbruket ditt med tilsvarende bolig, varsel når barna har kommet hjem fra skolen og muligheten til å finne strømtyvene, alt dette på din egen data. I fremtiden tror vi på muligheten til å finne enkeltapparater, med deres unike strømsignatur vil vi over tid kunne detektere disse og gi deg relevante varsler. Eksempler på dette er fryseren, om den plutselig ryker håper vi å kunne varsle deg om det, forklarer Eikmo.

Oss Norge er tek-selskap med skyhøye ambisjoner, og ønsker å bruke sanntids strømdata som en kilde til utvikling av nye tjenester.

– Vi har flere spennende pilotprosjekter på gang, og tror vi kan bruke sanntids strømdata sammen med andre datakilder for å skape nyttig og verdiøkende tjenester for forbrukerne på tvers av markeder, sier Janne Blaasvær.

Janne Blaasvær, daglig leder og markedssjef i Oss.
Janne Blaasvær, daglig leder og markedssjef i Oss.
Bent Eikmo, teknisk ansvarlig i Oss.
Bent Eikmo, teknisk ansvarlig i Oss.

Gjør det enkelt å forstå strøm

Oss-brikken kobles til den såkalte HAN-porten (Home Area Network) på strømmåleren. Dette er en fysisk utgang som i utgangspunktet er stengt. Nettleverandøren kan aktivere porten, men bare hvis du selv ber om det.

Oss-brikken er svært enkel i bruk. Du plugger den direkte inn i strømmåleren din og den vil da oppdateres og konfigureres automatisk. Brikken trenger hverken vedlikehold eller ettersyn, og benytter LTE-M, som gir svært god og gjennomtrengende dekning. Dataen behandles og presenteres slik at den er lett forståelig for den gjengse forbruker.

– Vi vil gjøre folk litt mer bevisste på strømforbruket deres. Hvis vi kan gi dem en nyttig oversikt som ligger tettere på hverdagen deres, kan det bidra til at de redusere forbruket, sier Janne Blaasvær.

– Veldig spennende

I Telenor fant det innovative Drammens-selskapet en villig samarbeidspartner.

– De tok tidlig kontakt med oss, lenge før vi var klare til å ta den nye teknologien ut i markedet. Vi syns dette var veldig spennende og ville være med å teste brikken og tjenesten, sier forretningsutvikler for IoT, Sofia Tropé, i Telenor.

I møtet med ny teknologi jobber Telenor tett med ulike tjenesteleverandører før kommersielle løsninger blir tilgjengelige. Ved å gi aktørene tilgang til kommunikasjonsteknologi før lansering i markedet, finner de sammen ut hva de trenger fra hverandre.

– Slik jobber vi også med 5G, og dette skaper en samarbeidsform vi ikke har sett så mye av på dette feltet tidligere, sier Tropé.

Sofia Tropé, forretningsutvikler for IoT i Telenor Norge.
Sofia Tropé, forretningsutvikler for IoT i Telenor Norge.

Erstatter 2G og 3G

I utgangspunktet ble Oss-brikken testet ut for NarrowBand IoT (NB-IoT) – den andre nye kommunikasjonsteknologien som brukes med det eksisterende 4G-nettverket. Etter hvert viste deg seg at LTE-M var bedre egnet, ettersom brikkene trenger stabil og gjennomtrengende dekning, og nok båndbredde til å kontinuerlig sende data.

– Svært mange tjenester og leverandører vil bruke LTE-M-teknologien i fremtiden, sier Tropé.

Der 4G gjør det mulig å sende datapakker med ekstreme hastigheter, passer de nye teknologiene bedre for enheter som ikke krever den samme rå ytelsen som mobilene våre. NB-IoT er best på gjennomtrengende dekning og energibesparing – perfekt for tjenester der lang batteritid er viktigere enn dataoverføring i sanntid.

LTE-M er altså den gylne middelvei. Teknologien er svært energieffektiv og har god dekning, samtidig som den støtter tale- og SMS-funksjoner. Den kommer til å ta over for 2G og 3G når dette legges ned, noe som betyr at en stor del av de 1,6 millioner «tingene» som er tilkoblet Telenors nett vil benytte seg av LTE-M, forteller Tropé.

– Det geniale med teknologien til Oss er at den hjelper folk med å få et bevisst forhold til strømbruken sin. Ikke bare skaper de en ny tjeneste, de kan også tilføre stor samfunnsverdi i form av mer bærekraftige forbruksmønstre, sier Tropé.

Hun legger til: – Vi har kjempestor tro på Oss. De er fremoverlente, nysgjerrige og kunnskapsrike. De tør å ta i bruk ny teknologi, og bidrar til verdiskaping og innovasjon.

Oss gir deg strømforbruket ditt rett på mobilen.
Oss gir deg strømforbruket ditt rett på mobilen.

Helnorsk og trygt

Oss har tatt en rekke bevisste valg for å knytte teknologien deres tett til det norske markedet. Kortet i brikken er produsert i Lillestrøm, innkapslingen i Fredrikstad og emballasjen er fra Sandefjord. I tillegg er all teknologi utviklet i Drammen.

Dataene som sendes ut av brikken kan ikke knyttes til den enkelte forbrukeren dersom de kommer på avveie. Selv ikke de ansatte i Oss vet hvem dataene tilhører.

– Når vi lager analyser av strømforbruket vet vi ikke hvem sine data vi ser på. Dermed gjør vi det litt tungvint for oss selv, men sikkerhet og personvern er veldig viktig for oss, sier Bent Eikmo, og får støtte av kollega Janne Blaasvær:

– Forbrukerne skal føle seg trygge med Oss. Vi skal jo tross alt inn i hjemmene deres og forhåpentligvis bli værende der så lenge som mulig. Oss-brikken skal gi datamakten tilbake til forbrukeren, fastslår hun.